Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

технологии

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

технологии

Мнениеот vihra » Пет Фев 12, 2010 11:27 pm

Пентагонът ще създава безсмъртни същества

Управлението за перспективни изследователски проекти (DARPA) на Пентагона възнамерява да отдели $6 млн. в бюджета за 2011 г. за реализация на проекта за създаване на изкуствени живи същества, съобщава Wired. Предполага се, че тези организми ще могат да живеят практически вечно, ако не бъде взето решение да бъдат унищожени.

Новият проект, който планира да създаде DARPA, ще носи наименованието BioDesign. В него ще се използват последните постижения на биотехнологиите, които позволяват създаването на живи и способни да дишат същества с „определени биологически качества“. Уточнява се, че клетките на новия организъм ще бъдат устойчиви на процесите на стареене и смърт.

Подобни свойства имат например раковите клетки. В ДНК на изкуствения организъм ще бъдат поставени маркери, позволяващи той да бъде идентифициран. DARPA възнамерява също да постави „клетъчен превключвател“, чието задействане ще води до незабавна смърт на организма.

Все още не е известно по какъв начин ще бъде реализиран проектът. DARPA възнамерява да вложи $20 млн. за развитие на синтетичната биология и $7,5 млн. за изследване, анализ и промяна на генома.

Според професора по биология от Нюйоркския университет Дейвид Фич DARPA възнамерява да използва различен подход към еволюцията, като я представи не като верига от случайни промени, а като единно насочено действие.

Описанието на BioDesign може да се намери на стр. 265 в 522-страничния проектобюджет на DARPA за 2011 финансова година.
vihra
 

Re: технологии

Мнениеот vihra » Вто Фев 16, 2010 11:01 pm

Най-високата температура в историята на науката е достигната в САЩ, в Релативисткия ускорител на тежки йони http://www.bnl.gov/rhic/ в Националната лаборатория в Брукхейвън, Ню Йорк. http://www.bnl.gov/world/ Най-високата досега температура в лабораторни условия е 4 трилиона градуса по Целзий. Температурата на Слънцето е 2 милиона градуса, а предполагаемата температура на „топене” на неутроните и протоните е 2 трилиона градуса. За сравнение средната температура във Вселената е само с 0,7 градуса по-висока от абсолютната нула / −273,15°C/.

Рекордът е достигнат чрез сблъсък на йони на златото, само за няколко милисекунди, но се смята, че той дава възможност на учените да „хванат” мига, предшестващ кондензирането на „супата” от кварки и глюони в адрони и мига преди създаването на неравновесно състояние между материя и антиматерия. (Без този процес Вселената би се състояла само от чиста енергия.)

Представителят на лабораторията Стивън Уидгар съобщава горното на конференцията на Американското общество по физика във Вашингтон http://www.aps.org/ Специалистът по теоретична физика Дмитрий Харзеев съобщава, че другата цел на експеримента е опит да се създаде устройство, което може да работи не само с поток от електрически заряд,но и с поток от СПИН, което има практическо значение за изчислителната нанотехника.

Физиците се надяват да се приближат до разбирането на това как и защо от първоначалната хаотична маса е възникнала материята.

В близко време се очаква постигане на още по-висока температура в Големия адронен колайдер, чрез сблъсък на оловни йони.
vihra
 

Re: технологии

Мнениеот vihra » Сря Фев 17, 2010 10:09 am

Ултралеки материали ще навлязат в транспорта

Учени от Университета в Манчестер работят по създаване на нови, ултраолекотени материали, от които да се правят по-екологични средства за транспорт, включително и самолети, предаде GreenTech.bg.

5,5-годишен съвместен проект, воден от проф. Джордж Томпсън от школата за материали към университета, е в търсене на начини да намали вредните за околната среда ефекти от транспорта. Съществен елемент в работата на учените е намирането на нови, леки и здрави сплави.
Програмата е финансирана с 5,7 милиона лири от Съвета за изследвания в областта на инженеринга и физиката. Съветът традиционно подпомага големи изследователски предизвикателства.
Екипът от осeм академични работници се е съсредоточил в създаването на сложни компонентни архитектури, сплави от ново поколение, несъществуващи материали, както и проектиране на ново поколение повърхности, които да осигуряват възможно най-ниско вредно въздействие върху околната среда. В същото време учените се стараят тези нови материали да са с ниска цена и възможност да се рециклират.
Освен всичко, изброено дотук, учените планират да насочат вниманието си и към създаването на ново поколение покрития със способност да се самолекуват и самовъзстановяват. Те ще имат приложение при предпазването на ултралеките материали, използвани в новопроектираните решения.
„Този грант, който получихме, ни дава сигурно финансиране за следващите няколко години, за да можем да разработваме научно обосновани решения за посрещане на предизвикателството – да създаваме по-леки транспортни средства и самолети, с по-малко емисии на въглероден двуокис и по-икономични откъм гориво“, казва проф. Томпсън.
Проектът официално стартира през юни 2010.
Освен всичко дотук, друг екип от Университета в Манчестър пък тази седмица обяви, че е открил ген, който прави растенията по-тлъсти – буквално, тоест по-богати на мазнини. Очаква се това да се окаже от особено голяма полза за увеличаване на добивите от биомаса, предназначена за създаването на биогорива.
vihra
 

Re: технологии

Мнениеот robinofloksli » Сря Фев 17, 2010 10:56 am

Вихра, жълтата преса е много интересна, но мисля, че мястото и не е тук.
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: технологии

Мнениеот vihra » Сря Фев 17, 2010 11:53 am

Просто се надявах факти от настоящето да наведат на мисли за бъдещето :-)
vihra
 

Re: технологии

Мнениеот robinofloksli » Сря Фев 17, 2010 12:39 pm

Ами... в днешното интернет време, думата факт е силно изопачена...
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: технологии

Мнениеот Кал » Сря Фев 17, 2010 1:51 pm

vihra Написал:
-------------------------------------------------------
>...
>
> да се създаде устройство,
> което може да работи не само с поток от
> електрически заряд,но и с поток от СПИН

Вихре, наистина ли така са го написали?

А ако е грешка на редакторите им (на мен едни така ми редактираха английски превод, че се оказа, че на Албиона някога са живеели ангели, не англи...), какво точно са искали да кажат с "поток от спин"?

Иначе - на мен материалите са ми интересни, и се надявам да поддържаш такива теми, като тръгне новият форум.

Специално за Робин ще сложиш филтър - да не му излизат в полезрението. ;)
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2052
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: технологии

Мнениеот vihra » Сря Фев 17, 2010 2:07 pm

"Спинът" трябва да е този - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D0%BD - а "потока" ми е трудно да си го представя :-)
vihra
 

Re: технологии

Мнениеот Шаркан » Сря Юни 02, 2010 9:29 pm

тази тема позабърсана ли е или така ми се струва?
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: технологии

Мнениеот Goa » Чет Юни 03, 2010 1:04 am

не знам какво е станало, може би Робин без да иска е пуснал нова тема вместо отговор в другата? Мне, темата е същата, но е трито.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8267
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm


Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Пет Дек 01, 2017 9:38 pm е имало общо 64 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта