Само няколко въпроса: какво означава интелекти, причиняващи вреда? Вреда за кого? За системата, от която произлизат или за субекти извън нея?
Пример от реалния живот: Лисицата убива заек. За лисицата е добре - за заека -лошо.
Заекът се спасява от ноктите на лисицата. Отлично за заека, но за лисицата много лошо. За планетата Земя е абсолютно безразлично кой вариант ще се реализира. Заекът и лисицата принадлежат към земната биосфера.
Според мен, за да има прогрес, трябва да се запази елементът на борба между интелектите, независимо дали са изкуствени или естествени. Иначе хората рискуваме да се превърнем в герои от роман на Емилиян Станев /дано не греша/. Там хората бяха деволюирали в примати, които имаха някакви предаватели на главите и чрез тях живееха в илюзорен, прекрасен свят. Иначе в
обитаваха дупки, хранеха се с някакъв буламач, работеха на конвейр и на конвейра на случаен принцип умираха. За съжаление много отдавна съм чела книгата, но точно това ужасно ме впечатли и още го помня.

А ако се отворят сибирските шисти, дали ще има интелект, независимо какъв, който ще спаси земната биосфера?