Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

СВРЪХНОВА ?

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

СВРЪХНОВА ?

Мнениеот Шаркан » Нед Юни 06, 2010 7:33 pm

Бетельгейзе готова превратиться в сверхновую


Возможно, в ближайшее время вся планета станет свидетелями редчайшего события, происходящего раз в несколько тысяч лет. По сообщениям инсайдеров с обсерватории Мауна Кеа (Гавайи), красный гигант Бетельгейзе в созвездии Ориона стремительно меняет форму.
За последние 16 лет звезда потеряла круглую форму, стремительно сжимаясь в полюсах, в то время как экватор звезды всё ещё удерживается благодаря центробежной силе. Это явные признаки того, что остались считанные недели или месяцы до превращения звезды в сверхновую, пишет портал LookAtMe.
С планеты это событие будет выглядеть поистине восхитительно: внезапно в небе вспыхнет очень яркая звезда. По яркости она будет сопоставима с полной луной, а возможно, и полным солнцем.
Перерождение гиганта в сверхновую будет длиться около шести недель. Это означает, что во многих участках планеты в течение полутора месяцев будут белые ночи, а остальным это добавит 2-3 часа светового дня.
Через две–три недели после взрыва звезда начнет угасать, а через несколько лет — окончательно превратится для земного наблюдателя в туманность типа Крабовидной. Волны заряженных частиц после взрыва дойдут до Земли через несколько столетий, и жители Земли получат небольшую (на 4–5 порядков меньше летальной) дозу ионизирующего излучения.
Как заявляют ученые, угрозы для Земли и ее жителей нет, а вот подобное событие само по себе уникально - последнее свидетельство наблюдения невооруженным глазом за рождением сверхновой датировано 1054 годом.
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: СВРЪХНОВА ?

Мнениеот Goa » Нед Юни 06, 2010 7:43 pm

Не видях да пише откъде ще може да се наблюдава. Изчисленията най-вероятно не са точни, но ако в близките няколко години наистина се случи, ще е още един щрих към интересните времена, в които живеем :)
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8330
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: СВРЪХНОВА ?

Мнениеот Шаркан » Нед Юни 06, 2010 7:50 pm

http://en.wikipedia.org/wiki/Betelgeuse
http://www.solstation.com/x-objects/betelgeuse.htm

интернетът ми е отчайващ, не мога намеря достатъчно бързо нещо по въпроса.

с подвижна звездна карта може да се засече кога се вижда Орион - от есента до пролетта. Ако избухването се случи преди септември-октомври, ще е на дневното небе.
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: СВРЪХНОВА ?

Мнениеот Шаркан » Нед Юни 06, 2010 10:06 pm

его е, простотиите не закъсняха:
http://www.btv.bg/news/story/136714
Какви изводи можем да направим за астрологичната ситуация след вероятния взрив на Бетелгейзе, познавайки негативното действие на звездата, за развитието на човечеството като цяло и за нас българите в частност (продължение на "Втора Луна - късмет или прокоба?").

Енергийният обмен между звездата и Земята в момента на избухването на Бетелгейзе ще увеличи милиони пъти своето негативно въздействие активиращо агресията, тъмната страна на хората и обществото, удоволствието от насилието, стремежа към придобиване с цената на пролята кръв.

Ако това избухване се случи да бъде в съвпад с някоя от тежките планети: Сатурн, Уран, Нептун, Плутон, Хирон, Лилит, тогава неочакваната и непланираната от никого, но сякаш желана от всички световна война ще е неизбежна. Ако обвържем това тълкуване с фигурата на Орион можем да направим също този неочакван извод, че тази нова световна война ще бъде пречистваща и полезна за човечеството. Защо?

Бетелгейзе влива сила в лявата ръка на Орион - ръката с меча. Лявата ръка е подвластна на дясната част на мозъка, свързана с чувствата, емоциите и сърцето. Ръката сече, унищожава, преди разумът да е казал: "Чакай, има и мирен път!".

Избухването на Бетелгейзе според мен ще стимулира рационалното развитие

на човечеството за приобщаване към Вселената без агресия, без да се възприемаме като уникални и всесилни. След войната идва успокоението и позитивното развитие. Дай Боже да има кой да го осъществява. Не ми е приятно да давам тълкувания, свързани с агресия и война, но в случая друго не мога да кажа, ако взривът се осъществи в наше време, но държа да подчертая, че на този етап това са хипотези.

Нека не забравяме също, че има и други митове за ловеца Орион и неговото противопоставяне на боговете както и други негови графични изображения, в които оръжието (боздуган) е в неговата дясна ръка, а мечът му виси на кръста. Някой друг би могъл да даде съвсем друго тълкуване на връзката между взрива на Бетелгейзе, митологичния ловец Орион и влиянието върху човечеството.

В рамките на няколко месеца ще се сдобием с второ небесно светило освен Луната. Неговият цвят ще е с цвят на разтопено олово или огледален. Разликата с нашата Луна, е че втората ще има само енергиен образ в орбитата на Земята. Но нека не подценяваме ситуацията, като пренебрегваме силата на все още непознатите ни енергийни потоци облъчващи Земята. Моето тълкуване е, че хладният разум обещава да стане наш съюзник.

Какво да очакваме от втората Луна?

Естественият ни спътник Луната повлиява природните катаклизми, растежа в природата, приливите и отливите, зачатието и раждането при човека, месечния цикъл на жената, болестите и правилното им лечение. Нарастващата и намаляваща Луна са от значение за професионалната ни кариера, за изявите на нашата светла и тъмна същност. Ето защо няма как да пренебрегнем възможността Земята да се окаже повлияна от още една Луна.

От значение е как тази втора Луна ще въздейства на естествените процеси на планетата Земя не само върху природните, а и свързаните с нашето физическо тяло и дали ще ни подтикне да изявим скритите си заложби от минали прераждания за доброто на планетата или заедно с нашата Луна ще е причина да изявим нашата тъмна страна, защото Луната повлиява емоциите ни, чувствителността ни, здравето ни.

Не бива да пропускаме и влиянието на Бетелгейзе и другите фиксирани звезди, аспектирани към планетите от Слънчевата система, които също са причина да изявяваме негативните си страни и да деградираме, вместо да прогресираме, ако в периодите им на съвпади с някои планети от Слънчевата система не успеем да овладеем действията си. Все пак тези фиксирани звезди, които астрологичната наука тълкува, са 390 на брой. Всяка от тях има различна сила на въздействие и взаимодействие и със сигурност липсата на кървавата Бетелгейзе ще има позитивно влияние, ако мястото є в нейната координатна система след взрива остане празно.

Фиксираните звезди в съвпад със Сатурн, Уран, Плутон, Хирон и Лилит (Черната Луна), а също и с Лунните възли са причината за стопанските и военните кризи, особено когато има и съвпад със звездата на алчността Елтамин, а тези кризи водят и до промяна на характера на хората, до агресия в общуването, но невъзможност да се обединят и да се справят сами в трудните моменти.

Изводът се налага от само себе си:

Бетелгейзе в съвпад с тези планети повлиява живота на планетата Земя и сега, а ако се превърне във втора Луна, тогава влиянието є може да бъде на възход или на разруха, на възраждане, или на приключване на живота на земното Човечество. Кога ще стане това не знаем, но ако избухването на Бетелгейзе стане през нашия живот, катаклизмът в някаква форма и сила ще е задължителен.

да сера на смотаните тъпи ганглии на всякакви гадатели и екстрасенси!
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: СВРЪХНОВА ?

Мнениеот Шаркан » Нед Юни 06, 2010 10:10 pm

уф...
ето нещо по-адекватно и смислено:
След като през лятото на 2009 г. се заговори, че червеният гигант може да избухне всеки момент, сега отново се появиха очаквания рядкото явление да стане факт. Дори една национална телевизия започна вечерната си емисия с репортаж за предстоящото избухване.

Каква е истината?

Според някои астрономи звездата може да се превърне в свръхнова в следващите няколко седмици. Според други специалисти обаче превръщането на Бетелгейзе в свръхнова може да стане по всяко време в следващите 1000 години. И двете групи учени обаче са категорични, че краят на звездата приближава.

Според астрономите свиването на червения гигант се ускорява и когато достигне критични стойности, ще настъпи колосален взрив. Избухването на свръхнови звезди са едни от най-зрелищните явление във Вселената. Според учените, в нашата галактика - Млечният път, средно на всеки 50 години избухва по една свръхнова. Различното при евентуалното избухване на Бетелгейзе е това, че този червен гигант е близо до Земята. До момента в писаната история на човечеството няма данни за избухване на свърхнова толкова близо до Слънчевата система. При този взрив ще се отдели колосално количество енергия. Единствено огромното разстояние ще предпази човечеството и живота на Земята от пълно унищожение.

При експлозии от такъв мащаб се отделя радиация - включително и гама лъчи, които са изключително опасни за всеки жив организъм. Смята се обаче, че поради разстоянието превръщането на Бетелгейзе в свръхнова няма да има никакъв негативен ефект върху нашата планета.

Как ще се наблюдава явлението?

Превръщането на Бетелгейзе в свръхнова ще се наблюдава с просто око от всеки човек на планетата. На нощното небе ще се вижда ослепително ярка точка, която според едни учени ще има яркостта на луната при пълнолуние, а според други ще свети с яркост почти колкото слънцето. Ще бъде интересно зрелище, нали?

Ето и малко факти

В началото на юни 2009 г. резултатите от изследванията на Бетелгейзе показаха, че за периода 1993-2009 г. звездата е намалила обема си с 15%. Звездата Бетелгейзе (алфа на Орион) се намира на около 430 светлинни години от Земята. Тъй като е променлива звезда, яркостта й варира: бетата на Орион (Ригел) през повечето време е по-ярка от нея. Бетелгейзе е девета по яркост на нощното небе и е точка от зимния триъгълник. Отнася се към спектрален клас M2. Диаметърът й е 800 пъти по-голям от слънчевия, а светимостта й - между 40 000 и 100 000 пъти. Тя се намира в късен стадий от своята еволюция. Водородът в недрата й е изчерпан и се образуват по-тежки елементи. От повърхността й изтича вещество поради което, около самата звезда се е образувала газово-прашна обвивка с размери, надминаващи стотици пъти размерите на самата звезда. Диаметърът на Бетелгейзе варира от 419 до 580 милиона километра. Ако бъде поставена в центъра на Слънчевата система, Бетелгейзе ще погълне орбитите на Меркурий, Венера, Земята и Марс.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=540590

всъщност, различни източници сочат различни разстояния - от 430 до 640 св.г.
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: СВРЪХНОВА ?

Мнениеот Шаркан » Нед Юни 06, 2010 10:20 pm

и нещо любопитно от руското Уики:
Будущее звезды

Астрономы предсказывают, что Бетельгейзе в конечном счёте подвергнется второму типу взрыва сверхновой, хотя возможно, что её масса достаточно низка для того, чтобы после взрыва образовался редкий тип кислородно-неонного белого карлика. Что до вероятной шкалы времени для этого события, то и здесь мнения астрономов разделились. Хотя возраст Бетельгейзе составляет всего около 10 миллионов лет, некоторые считают, что текущая переменность звезды свидетельствует о том, что она уже находится в фазе выгорания углерода, и потому подвергнется взрыву сверхновой звезды в течение одной-двух тысяч лет. Другая группа учёных скептически относится к такому утверждению и считают, что она проживёт гораздо дольше.

Однако все согласны, что такая сверхновая звезда была бы грандиозным астрономическим событием, однако, будучи весьма удалённой от Земли, не будет представлять существенную угрозу жизни на ней.

В случае взрыва, Бетельгейзе увеличила бы свою яркость, по крайней мере, в 10 000 раз, сияя с яркостью полумесяца. Некоторые источники предсказывают максимальную звёздную величину, равную приблизительно звёздной величине полной Луны (-12,5).
Взрыв длился бы в течение нескольких месяцев
. Звезда была бы похожа на зеркальную точку, яркую, как полная Луна и цвета раскалённого стекла ночью, а также была легко заметна в дневном свете. После взрыва свечение постепенно уменьшалось бы и, в течение нескольких месяцев или лет перестало быть видимой невооружённым глазом.

Правое плечо Ориона на какое-то время исчезло бы, а через несколько столетий на его месте появилась бы чудесная туманность. Однако, если один из полюсов Бетельгейзе указывает на Землю, то здесь будут ощутимые воздействия. Поток гамма-лучей и других космических частиц будет направлен на Землю. Произойдут захватывающие северные сияния и возможно ощутимое уменьшение озонового слоя с последующими неблагоприятными воздействиями на жизнь на планете. В случае такой ориентации к солнечной системе взрыв также казался бы во много раз более ярким, чем если бы ось звезды указывала в сторону.

Интересно, что в 1980 году Шу-жэнь, Цзяньминь и Цзинь-и во время раскопок нашли китайские отчёты, датированные I веком до н. э., из которых получается, что цвет Бетельгейзе — белый или жёлтый. В то же время Птолемей в 150 году нашей эры описывает, что это красная звезда. Фан Личжи, китайский астрофизик, предположил, что Бетельгейзе, возможно, превратилась в красную гигантскую звезду в то время. Известно, что звезды меняют свой спектральный класс от белого к жёлтому и, далее, к красному после того, как израсходовали водород в своих ядрах. Шу-жэнь предположил, что Бетельгейзе, возможно, изменила свой цвет, когда сбросила оболочку из пыли и газа, которая заметна даже теперь, и все ещё расширяется. Таким образом, если их теория верна, маловероятно, что Бетельгейзе скоро станет сверхновой звездой, потому что звезда обычно остаётся красным гигантом десятки тысяч лет. Приблизительный размер красного сверхгиганта в 5,5 раз больше радиуса орбиты Земли (822 788 285 км).
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: СВРЪХНОВА ?

Мнениеот Шаркан » Пон Юни 07, 2010 12:22 am

какво може да остане след избухването на Бетелгейзе:
Ракообразна мъглявина
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Ракообразната мъглявина (М1, NGC1952) е останка от свръхнова в съзвездието Бик. Сведения за нея се намират в китайски и арабски летописи, като е отбелязано, че свръхновата е била видима и през деня, въпреки силната слънчева светлина. М1 се намира на около 6500 св.г. (2 kpc), линейният ̀и диаметър се оценява на 10 св.г.. Скоростта на разширение на мъглявината е около 1 500 км/с.

В ядрото на мъглявината е разположен голям пулсар с период от 1/30 от секундата. Той е мощен източник на електромагнитни вълни от целия спектър, които понякога се използват за изследване на обектите, през които преминават.

М1 е открита от Джон Бивайс през 1731 г. и след това, независимо от него, преоткрита от Шарл Месие през 1758 г., който я включва в каталога си. Името "Ракообразна мъглявина" е дадено от Уилям Парсънс, който я наблюдава през 1840 г.

В началото на XX. век, при сравняване на различни фотографии на мъглявината се вижда, че тя се разширява със значителна скорост. Ако разширението се екстраполира в обратна посока се оказва, че преди около 900 години мъглявината трябва да е била с размерите на звезда. Историческите данни показват, че през 1054 година, китайски и арабски астрономи описват "звезда-гостенка" в съзвездието Бик.[1]

Съвременните анализи показват, че свръхновата, породила мъглявината, (SN1054) е избухнала през април или май 1054 година, достигайки видима звездна величина между -7 и -4.5 (по-ярка от всички тела на небесната сфера, с изключение на Слънцето и Луната). SN 1054 е била видима с невъоръжено око в продължение на 2 години.[2]

Във видима светлина, Ракообразната мъглявина представлява продълговат овал, с дължина 6 ъглови минути и ширина 4 ъглови минути (за сравнение, Луната е с ъглов диаметър от 30'). Веществото в мъглявината представлява най-вече остатък от атмосферата на прогенитора, състояща се предимно от водород, йонизиран хелий, въглерод, азот, кислород, азот, желязо, неон и сяра. Температурата на облака е между 11 000К и 18 000К, а плътността е 1 300 частици/см³.

По-голямата част от излъчваната енергия идва от синхротронното лъчение, каквото се поражда при движение на електрони с релативистични скорости в магнитно поле,[3] съгласно теорията на Йозеф Шкловски от 1953.

Интересна особеност на М1 е, че теоретичните модели предвиждат, че такава мъглявина трябва да е образувана от звезда, с маса между 8 и 12 слънчеви маси, докато масата на пулсара, заедно с масата на мъглявината не надвишават 5 слънчеви маси. В теориите, обясняващи този парадокс се среща твърдението, че малко след взрива, голяма част от материята е издухана от силен звезден вятър, което, обаче, означава, че около звездата следва да се е образувала обвивка. Такава обвика досега не е намерена, въпреки че е търсена във всички дължини на вълната.


има и още един забавен момент.
Ако Алфа Ориони гръмне в скоро време, всички фантастични произведения, които описват пътешествия до Бетелгейзе, или ориентиране по тази звезда, стават анахронични.
Да добавя ли, че рисунката (визията с невъоръжено око) на съзвездието Орион ще се промени веднъж завинаги?
А Орион е съзвездие, познато на всички древни народи, бих казал - ЕМБЛЕМАТИЧНО!
с него са свързани митове и легенди, самата звезда заради цвета и яркостта си също е била обект на внимание от страна на творците на митове...
Не е съвсем същото, но културният ефект от изчезването на Бетелгейзе от небосвода е съпоставим с изчезването на Луната.
Отделно, че би се превърнало в астрономическа сензация на хилядолетието.
Освен ако не се потвърдят подозренията за живот на Титан - http://www.membrana.ru/lenta/?10467

хмък. Откакто бях прочел "Приключения Электроника" на Велтистов, си мечтаех да видя свръхнова...
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: СВРЪХНОВА ?

Мнениеот Кал » Пон Юни 07, 2010 6:46 pm

Е, за всеки, който поне малко е чел, става недвусмислено ясно, че свръхновясването ще е към края на 2012-а. Към края на декември, ако трябва да бъдем прецизни. Но преди Коледа...

*хихи*К
Аватар
Кал
 
Мнения: 2075
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

мнение на Вальо Чилийски

Мнениеот Шаркан » Пон Юни 07, 2010 7:10 pm

мнение на Вальо Чилийски (бивш Аризонски, от време на време Кържалийски) :problem:

писах му да го питам кво стаа, ше гърмим или не, ето какво ми отговори:
За мой срам нищо не знам. Рано или късно ще гръмне, защото червените гиганти това го правят, но според мен е практически невъзможно да се предскаже ((кога ще стане)).
Нещо по-интересно - онзи ден отново нещо падна върху Юпитер. Това е третият сблъсък, който наблюдавам - бях дежурен в т.нар. "service observing". Първият път през 1994 или 95та го гледах в Аризона за една колежка аспирантка.

По научните сисания няма нищо за сегашното съобщение, което не е чудно, защото цикълът на рецензиране може да отнеме месеци. Oбаче преди около година е имало статия за свиването на звездата. Ето популярна версия в списание Science:
http://esciencenews.com/articles/2009/0 ... .shrinking

Ето и коментар от Phill Plait, който е професионален астроном, занимава се с популаризиране:
http://blogs.discovermagazine.com/badas ... t-to-blow/
Според него е погрешна интерпретация.

Мога да кажа, че Бетелгейзе е една от звездите с най-големи ъглови размери на небето и често я наблюдават с всякакви интерферометри, така че не съм учуден, че има 15 години наблюдения. Знае се, че ще стане свръхнова. Това че се свива, може да говори в полза на скорошна експлозия, но това свиване може да трае години и векове. Общо взето моделите на свръхновите не са много добри, например допреди 5-10 години беше голям проблем, че в халото на Галактика има звезди, които се движат с големи скорости и липсваше обяснение. Едната възможност е асиметрични експлозии на свръхнови, с които тези звезди са образували двойна система. През 1997-99 за пръв път се появиха такива модели, които да предсказват правилното разпределение на скоростите на тези "бързи" звезди. После с наблюденията - при първоначалната контракция моделите предсказват ярко избухване в т.нар свръхнова ІІ тип, никой не го е наблюдавал още, дали го има или е трудно за наблюдение - не е ясно.

Така че според мен ситуацията не трябва да се драматизира - звездата ще избухне (може и да е станало вече, ние я виждаме с повече от 400 години закъснение), но е прекалено далеч. Чел съм, че двойни пулсари са много по-опасни за човечеството, но беше отдавна и за да кажа нещо за тях, трябва да ровя.
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

СВРЪХНОВА - мъдрувания по темата ;-)

Мнениеот Шаркан » Пон Юни 07, 2010 8:23 pm

да добавя две неща, заради които позаебах (културно казано) работата над романа...

1) динамиката на една свиваща се звезда с размери като Бетелгейзе е бая сложно нещо. То са конвективни клетки, завихряния на плазма, локални сгъстявания (по-големи от Юпитер) и разреждания...
с една дума - експлозията няма начин да е симетрична. Нито дори приблизително симетрична. Хрумна ми още преди да прочета писмото от Вальо (и да се похваля в един друг форум, че познавам откривателя на двойно планемо в Змиеносец). Тоест, очакваме добре изразен асиметричен взрив. И тогава ИМА ВЕРОЯТНОСТ към нас да блъвне по-дълъг "език"...
Не, не става дума за апокалиптични ефекти върху Земята.
Става дума за ЗРЕЛИЩНОСТ на събитието.
Ох, дано се случи близките години! Много ми се ще да го видя! След кометата Хейл-Боп ще ми е още по-силно изживяване от този вид!

2) АКО космонавтиката се развиваше не толкова в угода на политически куродървици (съжалявам, това е палиативният термин), сега вече бихме могли да разполагаме с гигантски интерферометър с бая голяма база.
Представете си три обсерватории, подобни на Хъбъл, но по-едрички и повече възможности. Разположени са в лагранжовите точки на земната орбита - едната 1.5 млн км пред нашата планета по орбитата й, другата също колкова км назад, третата - в срещуположната точка (винаги зад Слънцето спрямо Земята).
Инструмент с такава база би могъл да разгледа екзопланети с размерите на Земята из цялата видима част на Галактиката!
И би могъл да наблюдава процесите на Бетелгейзе, да дава данни за коригиране на моделите, така че да се състави съвсем точна прогноза кога ще имаме избухване.

НО, дори и без такива шукаритетни космически обсерватории, скорошното избухване на Алфа Ориони ще даде толкова много за астрономията, колкото надали е постигнато досега в областта на звездната еволюция.


между другото, частната космическа агенция "Спейс Екс" изведе успешно с тежката си ракета Фалкън 9 в изпитателен полет космическия кораб на компанията "Дракон".
Тюх, мислех, че ще го направят за моя рожден ден, пък те го спретнаха за рождения ден на снаха ми Силвия.
Нищо, пак става.
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

КОМЕТА!

Мнениеот Шаркан » Сря Юни 09, 2010 7:46 pm

свръхнова още няма, но около 15 юни ще се вижда комета, вероятно с яркост трета звездна величина (сравнително ярка).
За съжаление, наблюдава се в съзвездие Персей, което изгрява около 4 часа сутринта (и след един час вече става твърде светло).
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...


Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта