Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Светът е просто холограма?

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Светът е просто холограма?

Мнениеот Goa » Сря Фев 23, 2011 9:46 pm

(копирано от сп. "Обекти;")

Светът е просто холограма?

Теорията, че нашият свят е само една триизмерна илюзия, не е от вчера. До днес обаче тя не бе подкрепена с никакви доказателства. Апаратът "холометър", разработван от Центъра за астрофизични изследвания към лабораторията "Ферми" обаче може да преобърне представата ни за устройството на Вселената.

"Холографската" теория почива на презумпцията, че времето и пространството не са по природа непрекъснати, а се състоят от отделни "точки", както цифровото изображение на компютърните екрани се състои от пиксели. Така, ако увеличим мащаба на реалността, получаваме само "размита картина", обобщава в. "Правда".

Дълго тези идеи оставаха само в сферата на хипотетичното, докато през 1982 г. група френски учени забеляза, че в определени условия микрочастиците могат да общуват помежду си, независимо от разстоянието между тях.

На теория този ефект е открит още през 1935 г. от Алберт Айнщайн и учениците му Борис Подолски и Натан Розен. Те излизат с хипотезата, че ако два взаимосвързани фотона се разделят и един от тях промени параметрите на поляризацията си, той изчезва, но информацията за него мигновено се пренася в другия фотон и той се превръща в "покойника"! След няколко десетилетия това най-сетне бе потвърдено и експериментално. Английският учен Дейвид Бом решава, че странното поведение на микрочастиците е ключът към тайните на мирозданието.

Той взима за пример холограмите, които според него са идеалният модел на Вселената. Както знаем, холограмата е триизмерна снимка, направена с лазер. В процеса на направата й предметът, който снимаме, се осветява с лазерен лъч, а после и с втори. Тогава вторият лъч, заедно с отражението на светлината от предмета, формира интерференционна картина, която може да бъде фиксирана на фотографска лента.

Интересното тук е, че готовата снимка първоначално прилича просто на безсмислено натрупване на светли и тъмни черти. Когато бъде осветена от още един лазерен лъч обаче, веднага се появява триизмерният образ на заснетия предмет.

Друга интересна особеност на холографската картина е подобието на частите й на цялото. Ако срежем холограма на дърво наполовина и осветим половинките с лазер, всяка от тях ще съдържа информацията за изображението на цялото дърво в първоначалния му мащаб. Колкото и да я "кълцаме", всяка от частиците на картината ще показва първоначалното изображение. Тоест, всеки участък от холограмата съдържа в себе си информацията за целия предмет, но с пропорционално намаляваща яснота.

Опирайки се на тези свойства на холограмата, Бом предполага, че взаимодействието на материалните частици е просто една илюзия. Според него те всъщност представляват едно единно цяло. Така и материалните обекти във Вселената са просто комбинации от холографски честоти.

Теорията си ученият доказва, като заснема риби в аквариум. Представете си стъклен съд, в който плуват няколко риби от един вид, които много си приличат. Основното условие на експеримента било, че наблюдателят не може да види аквариума направо, а само чрез два екрана, предаващи изображението от две камери, поставени пред и зад аквариума. При това положение човек остава с убеждението, че рибите на двата екрана са различни обекти.

Тъй като камерите предават изображенията под различен ъгъл, във всеки момент рибите изглеждат различно. Например една и съща риба може да се появи в анфас на единия екран и в профил на другия - при това едновременно. С течение на времето наблюдателят установява, че между рибите на двата екрана има някаква връзка. Когато едната се обръща, и другата променя посоката си.

Ако зрителят не е видял непосредствено аквариума, той остава с впечатлението, че рибите общуват помежду си и че това не е случайно съвпадение. Всъщност той през цялото време е гледал една и съща риба, но под различни ъгли. По същия начин физиците, които не могат да обхванат Вселената с един поглед, смятат, че елементарните частици си взаимодействат. Ако обаче обясним на наблюдателя как е организиран експериментът, той ще разбере, че изводите му се базират на анализа на една илюзия, която съзнанието му е приемало за реалност.

"Този прост опит навежда на мисълта, че не съществува обективна реалност - смята проф. Бом. - Така и Вселената може да се окаже просто една гигантска и много детайлна холограма."

Този принцип ще бъде окончателно доказан или отхвърлен, когато устройството "холометър" заработи. Това е детектор, в който един лазерен лъч се раздвоява, преминава през две перпендикулярни тела, отразява се, връща се и, сливайки се отново, създава интерференционна картина, чиито изкривявания дават информация за промените в пространството, което се свива или разтяга от гравитационните вълни.

"Този апарат ще ни позволи да увеличим мащаба на пространство-времето и да видим дали ще се потвърдят предположенията за дробната структура на Вселената", обясни директорът на Центъра за астрофизични изследвания в лабораторията "Ферми" Крейг Хоган.

Първите данни от прибора ще видят бял свят още в средата на тази година, твърдят изследователите от "Ферми".

***********************************************
Лично мнение: силно подозирам, че това е много близо до реалността. Така книгите, разработващи тази идея (като "Кухият човек" на Дан Симънс) придобиват още по-голямо значение :). Ще чакаме с нетърпение извършването на опитите.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8330
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Светът е просто холограма?

Мнениеот Йордан Янков » Чет Фев 24, 2011 2:08 pm

Имаш ли линк към английски текст за този експеримент? Доколкото си спомням проверката на хипотезата на Бом изискваше измерване на времето с някаква чудовищна точност.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Светът е просто холограма?

Мнениеот Goa » Чет Фев 24, 2011 5:27 pm

За съжаление в страницата на "Обекти;" във Фейсбук, откъдето копнах статията, няма никакви дадени линкове. Още не съм си купил последния брой на хартия, но няма гаранция, че статията ще я има вътре и едва ли ще е по-различна (не знам).

За да се синхронизира напълно работата на 2 лъча, сигурно ще трябва чудовищна точност, да. Може би този апарат ще може да я постига...
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8330
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm


Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта