Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Необявените?

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Необявените?

Мнениеот Ивайло Иванов » Вто Юли 26, 2011 7:57 pm

Един от най-лесните начини да скриеш истината е да я сложиш в обща графа с много очевидни лъжи и да ги коментираш заедно.
Във всеки случай около космическата програма на СССР има много неясноти.
Тази тема е за „нулевите” космонавти. Действително ли е имало такива, които са загинали при осъществяване на космически полет, но СССР е скрил всякаква информация за тях?
Но преди да захвърлим въпроса на купчината явни конспиративни глупости – малко да помислим:
При всяко споменаване на съветската космическа програма, първото (и обикновено – единствено) име на ракетен конструктор, което изскача в главите ни е „Корольов”. Като че ли само Корольов е разработвал ракетна техника. Лавочкин например също се е опитвал да приспособи своята крилата ракета Ла-350 „Буря” за управляеми космически полети. Но по този въпрос информацията е изключително оскъдна.
При всяко споменаване на съветската космическа програма, първото (и обикновено – единствено) име на ракетен полигон, което изскача в главите ни е „Байконур” Като че ли е само Байконур. От Капустин Яр също са излитали космически ракетил Нещо повече - първите експериментални полети на кучета в космоса са извършени от Капустин Яр. Най-известните кучета-космонавти Белка, Стрелка и т. н. са излетели именно от там.
При всяко споменаване на съветски космически скафандър, първите (и обикновено – единствени) скафандри, което рисува въображенето ни са „СК-1” (в който са летели Гагарин и Терешкова) и „Беркут” (в който Леонов излиза в открития Космос) – и двата разработени от НПП „Звезда”. Малко хора помнят, че преди тях и ЦАГИ е разработвала скафандри. Нещо повече – през 50-те години скафандърът „СК-ЦАГИ-8” е най-известният скафандър в света. Дотолкова, че по онова време повечето НФ рисунки, комикси и илюстрации на космонавтите на бъдещето изобразяват тъкмо него.

Почти всички данни – верни или не – за неизвестни загинали съветски космонавти са от времето на Хрушчов. Тогава от СССР не излизаше каквато и да била информация за каквото и да било неприятно нещо, което да се е случило там. Докладваха се само успехите. Разораха целината и събраха рекордни добиви (но че това всъщност я съсипа и тези добиви бяха само за няколко години, след които ни целина, ни зърно – за това се мълчеше). По целия свят тръбяха за „руското икономическо чудо” – но не показваха опашките за хляб. Даже по-рано и земетресението в Ашхабад бяха засекретили.
А когато си говорим за космонавти - факт е, че СССР цели 30 години скриваше за смъртта на Валентин Бондаренко – и то при положение, че той дори не е загинал при космически полет. Дали обаче изобщо щяха да разсекретят тази информация, ако той беше загинал в космоса? И дали има такива?
Разгледайте това филмче. То започва с много интересни кадри.
Като изключим очевидно добавената допълнително космическа станция – виждаме и чуваме жена, облечена в СК-1, която казва, че й е горещо.
Щом е усетила горещина през скафандъра – явно работата е много сериозна, но чуйте я какво говори: „Виждам пламък. Ще се върна!”. А това е задача с повишина трудност, ако тя се намира в спускаемата капсула и говори за връщане обратно в космоса. Другият вариант е да говори за връщане на земята. Също трудно изпълнима задача, ако се намира в някой „Восток”.
Ако кадрите са автентични – то тази жена-космонавт по всяка вероятност е упрявлявала пригодена за управляеми космически полети крилата ракета. Като Ла-350 например. Някак си има повече логика да можеш да се върнеш обратно.
По недоказани данни на 01.06.1959 г. в опит за излизане в космоса със самолет-ракета, загива летецът изпитател Мария Громова. Официално такъв летец не съществува. Валентин Бондаренко обаче отначало също „не същетвуваше”. През 1960 г. Пьотр Долгов също не съществуваше, но след 2 години официално обявиха смъртта му – с днешна дата.

Вижте и това филмче.
Не знам дали е истинско. Във всеки случай – всичко в него изглежна правилно: дебелият в лунен грунт, в който затъват краката на космонавтите, ямите от стъпките им се зариват веднага – поради липсата на влага, демонстрираните температурни разлики – с гумените ръкавици, липсата на съпротивление при хвърлянето на вестника и т. н. Под (огромен!) въпрос обаче са скафандрите. Силно напомнят на СК-ЦАГИ-8, но има някои съществени различия.
Това, за „разприказвалия се чешки комунист” в първото филмче и за двамата италиански радиолюбители, които веднъж първи в света (това е факт!) засекли сигнала от „Спутник – 1”, но след това „продължили” да засичат какво ли не – според мен е очевидна дезинформация. От разговорите ми с професионални разузнавачи съм чувал, че именно така се прави: получаваш данни от свой шпионин някъде – но за да можеш да ги оповестиш публично, в никакъв случай не сочиш истинския си източник. Щото рискът от сакатлък е огромен. В такива случаи се сочи фалшив източник, който обаче задължително е реално съществуващ субект. Двамата италиански радиолюбители са много удобни за целта. Защото те наистина първи в света улавят сигнала от „Спутник – 1”. Те са доволни от рекламата, а и съответната разведка си е покрила агента: т. е. – и двете страни имат изгода.

Да обявиш всичко това за конспирация е лесно: просто го слагаш в една графа с „космонавта” Порфирий Ебьонов, „девушка Олечка” и версията, че Гагарин е отвлечен от извънземни – и готово.
Дали ообаче всичко е измислица?
Някой разполага ли с неофициални, но поне днякъде достоверни данни?
Някой виждал ли е скафандри като показаните във второто филмче?
Ако да – как се казва моделът?
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Необявените?

Мнениеот Алекс Белтов » Сря Авг 17, 2011 2:55 pm

Ивайло, първото филмче показва неща, за които можем да се досетим и предположим, но второто ...
Жалко, че не се вижда Земята ( вероятно са в Дарк сайд оф дъ муун), а тези съзвездия, астроном би ги разпознал вероятно с помощта на звездна карта и да каже видими ли са отттам.
Благодаря за линка!
Аватар
Алекс Белтов
 
Мнения: 140
Регистриран на: Пет Апр 16, 2010 4:54 pm
Местоположение: София, България

Re: Необявените?

Мнениеот Ивайло Иванов » Пет Авг 19, 2011 10:20 am

Виждат се осветени участъци - значи не е тъмната страна на Луната.
Но това за съзвездията е отлична идея!
(Вальо, ако минаваш насам - били могъл да ги разгледаш и да дадеш мнение на професионалист?)
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am


Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта