@Akonitin
"Кривите ти сметки", "демагогия"...? Би ли се обосновал, защо са ми криви сметките?
Криви са ти сметките, защото основния ти аргумент - че фотоволтиците използват прекалено много площ, която иначе би се използвала за земеделие се опровергава от въпросните сметки. Но аргументът е истински, той не е измислен от теб, което значи че сметките ти са криви.
Аз лично не смятам този аргумент за значим. Фотоволтиците не замърсяват терените върху които се строят. Винаги има пустеещи площи, БГ не прави изключение. Почвите имат нужда от почивка. Един фотоволтичен парк може да се мести на 10 или 20 години, ако е необходимо. ТЕЦа не може.
Така е, има и хелиостатни слънчеви станции използващи класическата технология за преобразуване на топлината в електричество (вода->пара->турбина->генератор). Според мен те са по рентабилни от фотоволтаиците, но изискват поддръжка от специализиран персонал, като на всеки ТЕЦ.
Най-сетне да сме на едно мнение! Халилуя... Солар пауър станциите имат това предимство пред фотоволтиците, че добре се комбинират с фосилните горива. Също като при хибридните автомобили - вземат се предимствата от всяка технология, не недостатъците. Специализираният персонал според споменатото от теб уики за Марица изток е 25 000 души. Не знам дали са високо-квалифицирани, но пък получават доста високи заплати, което никак не е малко като разход. По телевизията споменаха 1800 лв средна заплата в комплекса, което заедно с осигуровките и данъците прави около 2400 лв на човек или 60 милиона на МЕСЕЦ са само разходите за заплати. За сравнение, една солар-пауър станция в Испония има бюджет за построяване - половин милиард евро или заплатите на Марица изток за 20 месеца. Вярно, мегаватите са други, но все пак, самия факт че тези числа са съпоставими навежда на определени размисли.
Топлинните акумулатори, използващи разтопени соли също са добро решение, още повече, че позволяват употребата на алтернативни горива (въглища, природен газ, нефт) в дни, когато няма пряка слънчева светлина.
Използването на алтернативни горива всъщност обезсмисля техниката на разтопените соли. Както и да е, това е нещо ново и не се е наложило в практиката, да го сложим при вероятните прогнози.
Всичко това обаче не означава, че проблемите им са различни от тези на фотоволтаиците, освен по големия и по квлифициран персонал изискват и други видове редки и разсеяни елементи за огледалата и топлообменника във фокуса им. Да не говорим за контура, в който циркулират разтопените нитрати - тези соли са доста агресивни към класическите материали, затова и се изискват специални материали.
Ето ти и обяснението за "демагогия", мислех да не го давам.
Да, в Уикито пише, че комплексът "Марица изток" е разположен на площ пт 240 км2, но това не значи 240 км2 плътно застрояване, за което пък говорих аз. Когато казах 150 км2 фотоволтаици също така имах предвид само панели, без пътната инфраструкруа между тях (за обслужване на полето), без трасетата кабелни колектори, без системите за отводняване и без трафопостовете и подстанциите. Ако погледнеш гугълърт...
Знаеш ли какво друго гледах вместо гугъл ърт? От Кърджали до Търново все фотоволтици. Кабели - да. Асфалтиран път между панелите? Че за какво? Но сигурно всичко това е заговор на енергийната мафия. Цял свят строи неистово фотоволтични паркове, всяка година добиваната от тях енергия се удвоява, а ти ( единствен ти!) ми говориш за това, че идния ще свърши, който между другото не е единствения вариант за фотоволтиците. Но е факт, че ФВ се правят най-много с индий, при нарастващи темпове. Обясни ми тоя феномен, моля...
ще видиш какъв е процента на застроените площи в "Марица изток", под 10% е, както се вижда има и зелени пояси, селища, земеделска земя и водоеми.
Ако ще и детски градини да има, тази площ не може да се ползва за друго, освен за въгледобив. А ако случайно някой там сади моркови, то аз не бих искал да ям от тях, по обясними причини. Също така не бих искал и да живея в Стара Загора. По същите причини.
Да, сметките не се правят на око, но ако искаш да се запознаеш с истинските сметки се запознай начините за изграждане на фотоволтаични инсталации, аз поне знам как беше на златаришката 50 мегаватова - унищожени 3 естествени водоема и каптирани няколко дерета, няколко хиляди тона пръст за изравняване на терена, бетонни фундаменти, бетонни кабелни колектори, подстанция и 200 литра нафта на час за строителната техника в продължение на половин година. Някак си докато се строеше не ми изглеждаше много "еко".
Да не говориш за жалкия соц.проект за каптирането на златаришката река към язовир Иовковци? Ще е много забавно, ако имащ това предвид. За друг проект около Златарица не съм чувал, но какво ли не става по света, ако имаш материал по въпроса - дай линк, ще ми е интересно какво става по нашия край.
Да не се взема насериозно...