от Шаркан » Чет Апр 26, 2012 2:03 pm
от Шаркан » Чет Апр 26, 2012 2:23 pm
от robinofloksli » Пет Апр 27, 2012 2:11 pm
Теория на всичко няма, Гьодел май беше доказал, че не може и да има. Науката винаги опростява, създавайки идеализирани модели.
за практически цели не е нужно да се обхваща всичко, иначе задачите с падащо топче върху наклонена повърхност биха имали много сложни и трудоемки решения.
не съм чувал за хибрид (бил той техническо изделие или биологична система), който да взема само достойнствата, без недостатъците на предшествениците си.
Сталин произвежда множество карбураторни танкове през 30-те, защото разчита да воюва в Европа, където е фрашкано с бензиностанции; после обаче залага на дизеловите - и до ден днешен танковете са дизелови - по-мощни, по-трудно запалими, по-лесни за ремонт
Един тотално електрически транспорт ще е обществен транспорт (и това изисква социални промени; въпросът е какви ще бъдат - система на налагане на стандарти или система на всеобщо договаряне на такива).
има "наука" за всичко - казва се религия.
Двамата Ивовци могат да си стиснат ръцете по този повод.
с класическата механика (и хидродинамика) се пресмятат инсталациите от разни полупроводникови материали, дето може и при разработката им да са ги смятали квант по квант, но още при производството им вече не са се интересували от тези неща.
"Перлите" на ГОА си ги окачи за обеца на ухото, Робин
солена вода за охлаждане - това значи по-корозионноустойчиви тръби и много чистене на отлагащата се сол (а Средиземно море е по-солено от Черно)
инсталации с нощно охлаждане в Сахара - това би имало смисъл. Проблемът е, че загубите по електропренасяне не биха били малки. А и Сахара не е бащиния на ЕС.
от Шаркан » Пет Апр 27, 2012 6:27 pm
я пак?Чак до 1942 г дори самите руснаци не са знаели, че танковете които имат са достатъчно добри за да влизат в открити сражения с панцерите.
напротив си. Идеологията на конформизма и повърхностната информираност.за разлика от теб не съм идеолог
википедията е мъдра, много мъдра...Колкото до "науката за всичко" - дори википедия е на различно мнение от теб, така че не мисля да споря за това
не само че съм се замислял, но и съм го учил това в ХТИ.замисли се кое е по-трудното: разработката или производството?
от Ивайло Иванов » Пет Апр 27, 2012 8:15 pm
от robinofloksli » Пет Апр 27, 2012 11:19 pm
не съм чувал за хибрид (бил той техническо изделие или биологична система), който да взема само достойнствата, без недостатъците на предшествениците си.
интересувал съм се доста преди на теб да ти хрумне да се възторгваш от хибридите.
въпросът е сумираните плюсове да превалират в пъти над незаличените минуси.
Чак до 1942 г дори самите руснаци не са знаели, че танковете които имат са достатъчно добри за да влизат в открити сражения с панцерите.
я пак?
забавно е как някой се фука с невежеството си.
за разлика от теб не съм идеолог
напротив си. Идеологията на конформизма и повърхностната информираност.
википедията е мъдра, много мъдра...
при сравнение на статии на различни езици обаче лъсват разни несъответствия - големи, малки, принципни, безпринципни...
На съвременните типови процесори, които се проектират АВТОМАТИЧНО (да, да, точно така, модифицират се постигнати много трудно базови схеми) може да са 10%, но потърси какви са били те в началото на производството на първите модели.
секи проблем е решим - вопросът е на каква цена (а цената зависи от методиката, т.е. от икономическия модел)
обясних защо споменах бащинията (на ЕС, б.а), не се прави на ударен.
от akonitin » Пет Апр 27, 2012 11:59 pm
Но практиката (както и практико-приложните дисциплини) и науката са две различни неща.
Колкото повече страни произвеждат енергия, толкова повече цената на мегават ще е по-ниска, или поне няма да расте непрекъснато, както е цената на петрола.
макар и с по-ниска ефективност, соларни паркове могат да се правят навсякъде. Споменатата Норвегия в момента изпълнява (не проектира, а строи!) проект който се нарича Водородна магистрала. Това го има в филма който препоръчах в предишните си постове. Водородната магистрала представлява комбинация от соларен фотоволтичен парк и водородостанция, разположени по протежение на тази магистрала. Цялата инсталация е напълно автоматизирана, на самообслужване, има само надзорен персонал.
от akonitin » Съб Апр 28, 2012 12:10 am
Разбира се, че това значи. И също така се подразбира, че този проблем е решим. Едни от най-евтините изчислителни центрове се разполагат на изоставени нефтени платформи или на кораби. Сети се защо.
И също така - съгласи се, че добиването на прясна вода по този начин е огромна екстра.
от robinofloksli » Съб Апр 28, 2012 12:50 am
@ robinofloksli
Но практиката (както и практико-приложните дисциплини) и науката са две различни неща.
Ето това е поредния пример за агресивно невежество. Науката си има метод и нейния метод се състои в това, всяка теория да се изпробва на... практика, едва когато опитите потвърдят предсказанията на теорията, едва тогава може да съответната теория да се приемеза научно знание. Без практика (потвърждение чрез опит) "науката" е религия.
от robinofloksli » Съб Апр 28, 2012 1:23 am
Нямаше да коментирам идиотията с охлаждането със солена вода, но явно невежеството е и упорито. Какъв е градиента на температурите в един изчислителен център и какъв е при един ТЕЦ? Ники ти е написал всички проблеми, свързани с охлаждането с морска вода и защо не се прави. Ако беше така, всички ТЕЦ-ове и АЕЦ-ове да са по морските крайбрежия, ма не са
от akonitin » Съб Апр 28, 2012 2:47 am
Впрочем, изведнъж ми стана забавно.
от akonitin » Съб Апр 28, 2012 2:57 am
Нали питаше за демагогията. Обяснявам като на малоумен (без да твърдя че си такъв), понеже от намеци не разбираш:
Демагогия, според популярните определения е - "стратегия за спечелване на влияние чрез въвеждане на публиката в заблуда с цел демагогстващия да я убеди в "своята правота".
В случая заблудата идва от смесването на две понятия - практика като "потвърждение чрез опит" и практика като практико приложна дисциплина каквито са архитектурата, материалознанието, електротехниката и др. Подобно смесване едва ли е следствие на невежество или неразбиране на опонента (аз не веднъж слагах в скопи - практико приложни дисциплини, няма как да не си го видял). Дори, в един по-преден свой пост аз изтъкнах, че една научна теория трябва да обяснява всички свързани с нея явления и да прави предсказания за други такива. Всички свързани с нея явления са именно есперименталните наблюдения.
Е, мисля, че убеди всички колко аз съм агресивен невежа, а ти си дАртанян. Успех!
По останалите въпроси нямам желание да разговарям с теб, но ако държиш да спориш, пусни си филма който препоръчах и си вземи едно огледало. Успех.
от robinofloksli » Съб Апр 28, 2012 3:05 am
Нямаше да коментирам идиотията с охлаждането със солена вода, но явно невежеството е и упорито. Какъв е градиента на температурите в един изчислителен център и какъв е при един ТЕЦ? Ники ти е написал всички проблеми, свързани с охлаждането с морска вода и защо не се прави. Ако беше така, всички ТЕЦ-ове и АЕЦ-ове да са по морските крайбрежия, ма не са
от robinofloksli » Съб Апр 28, 2012 3:10 am
В скоби поставяше "както и практико приложни дисциплини", от същите дисциплини обаче идва и опита, който се превръща в наука - умората на материала е явление открито, изслкедвано и изучено чрез (нека я наречем) приложната практика. Експериментите не са ли практика? От друга страна приложните дисциплини поставят задачите пред фундаменталната наука, а също така трупат опити, наблюдения и изобщо информация.
от Шаркан » Съб Апр 28, 2012 9:06 am
от akonitin » Съб Апр 28, 2012 11:50 am
Явно СА, както се вижда от линковете.
Сега път го удари на дървена философия. Разбира се, че науката и практиката са свързани.
от akonitin » Съб Апр 28, 2012 12:08 pm
да, цената би трябвало да намалява, но това не е в интерес на бизнеса, особено монополистичния - намаляват и печалбите;
от robinofloksli » Съб Апр 28, 2012 4:02 pm
От линковете, които си дал се разбира, че охлаждане с морска вода на АЕЦ и ТЕЦ е по скоро екзотика, отколкото практика.
Ако в науката нямаше практика нивото й все още щеше да е онова умозрително ниво на античните философи или още по лошо на средновековните схоласти.
само не разбрах защо броиш само Т-34.
Немските танкове през 1941 г. са на нивото на Т-26 и БТ-7.
идеологията на конформизма точно в това се състои - да следва масовите заблуди и да не обръща внимание на основателните критики от страна на "маргинално малцинство", каквито са според общата маса специалистите
спецификациите на кое да е изделие звучат впечатляващо, когато ги дава производителят. Системата е такава, че рекламата е приоритет, не истинското положение на нещата.
явно не знаеш как се проектират чипове. А практиката е от втората половина на 1980-те. Компютри изчисляват модификациите, а инженерите избират от множеството варианти.
* да, цената би трябвало да намалява, но това не е в интерес на бизнеса, особено монополистичния - намаляват и печалбите;
(в арабските страни на вътрешния пазар петролът е по-евтин от водата - а и тя не е кой-знае колко скъпа, както във Враца или Шумен например; би трябвало да ги разбираш тези неща, учил си за това.
Но може би тъкмо защото си учил, не виждаш над коловоза на икономическите модели, рекламирани като безалтернативни. Но те не са.
Нещо повече - тъкмо хората, които въртят милиони и милиарди все по-често критикуват капиталистическата система. Защо ли?
* соларните паркове се базират върху технология, която няма сериозни перспективи. Нужни са други типове преобразователи на светлина в ток.
от Шаркан » Съб Апр 28, 2012 8:06 pm
от robinofloksli » Съб Апр 28, 2012 8:38 pm
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта