@Робин
Това е най-зрелищния автогол който си си вкарвал, надмина дори конвеера на Нокия!
Хехехе, човек, недоумявам от подобни реакции, явно приемаш спора ни личностно. Не се състезавам с теб, не те и смятам за по глупав, просто си мисля, че си по некомпетентен (което пак повтарям не значи, че смятам, че си по глупав). В положението на шопа си, който смята, че всеки се опитва да го лъже и най накрая го надлъгват чрез собст6вените му страхове, в случая обаче не аз съм лъжещия те...
ова е документ, съставен около 2000 г. описващ ефективността на едно ТЕСТОВО съоръжение, направено по поръчка на някаква правителствена агенция и две компании с цел да се прецени евентуалната ефективност на енергетика базирана на слънце - огледала - рисиивър - съхраняваща медия (сол)- парна турбина и електрогенератор.
(не знам дали си спомняш, но говорихме за ефективност на съхраняването на ТОПЛИННА енергия чрез разтопени соли, ти дори попита - "какви 99% ефективност", кви пет лева и даже някакви бакалски сметки приложи като аргумент, неясно по какъв повод и в каква връзка. Ако не си спомняш, използвай врътката на мишката, прочети и после потърси из гугъл какво е субект на спор, дискусия или разговор)
Или пък акумулиране на топлина чрез стопени соли, процесът е 99% ефективен!
Написал си това, ако случайно не си спомняш, съхранението моце да е ефективно 99%, когато обаче говорим за акумулиране (включващо и възможността тази съхранена енергия да бъде извлечена и използвана за полезна работа), процесът си е едва 13% ефективен. На построените по късно неекспериментални, а промишлени инсталации е постиган общ КПД от под 15% (испанмската Андасол 1, която е по мащабна и с уж подобрен дизайн). Дори и 20%
ОБЩ КПД да е, общия КПД на ПАВЕЦ, при който водата се съхранява със 100% ефективност (а ако завали и дъжд с над 100%) е над 80%.
Това вече е извън субекта на спора (за ефективността на съхранението на енергия чрез разтопена сол), но все пак е интересна подробност - прогнозираната ОБЩА ефективност на една такава централа при комерсиално внедряване е над 20%. В статията много добре е обяснено защо постигнатия резултат е само 13%.
Обща каква ефективност е над 20%? Пикова ефективност, която, да, постигана е, но средногодишна ефективност над 15-18% няма, дори на комерсиалните, които вече се експлоатират.
Никъде не съм казвал, че това не е по добрия начин от фотоволтаиците, самият аз работя именно за подобни хибриди - слънце денем, биомаса нощем. Зелено отвсякъде. Въпреки това, без субсидии сега и в близко бъдеще тези технологии няма как да се развиват.
Сравнението ти между ПАВЕЦ и съхранението на ТОПЛИННА енергия чрез разтопени соли не го разбрах, сигурно причината е в учебниците които само ти си чел и всъщност не съществуват в действителност.
Обяснявам като за олигофрен (какъвто не смятам, че си): ако акумулирането с разтопени соли беше по ефективно, то щеше да се прилага при всеки ТЕЦ и АЕЦ, но не се прилага, прилага се ПАВЕЦ, като по ефективен по отношеноие на ефективност към извлечена енергия. Пример: литър нафта поставена в неръждаем съд е начин на съхранение за хиляди години със 100% ефективност, но към днепшния ден, извлечането на електроенергия от този литър нафта е с ефективност 30-35%.
Пояснение задача: литър нафта съдържа 11 кВтч енегрия (термична), но по настоящите начини от него могат да бъдат добити около 4 кВтч електроенергия. В задачата се пита, към настоящият момент каква е ефективността на съхранение на електроенергията под формата на нафта? ...