Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

BitCoin - първата успешна криптовалута

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

BitCoin - първата успешна криптовалута

Мнениеот vstoykov » Съб Яну 19, 2013 2:42 pm

Bitcoin е за банките това, което е електронната поща за охлювната поща ("snail mail") - мощна закриваща технология.

Bitcoin Conference - Rick Falkvinge - Banks: The Fourth Victim of Citizen's empowerment

Официален сайт: http://bitcoin.org/

Видео в стил "реклама", което обяснява какво е Bitcoin: http://www.weusecoins.com/

За сега банките се правят, че нищо не е станало, но в близко бъдеще може да прокарат закони, чрез които ще се опитат да ударят криптовалутата.

Популярен мит е, че криптовалутата Bitcoin е анонимна. В същност това не е точно така, защото всички транзакции са публични - можете да ги разгледате на http://blockchain.info/ и други подобни сайтове. Просто напишете адреса, който ви интересува в полето за търсене и ще видите всички транзакции от и към този адрес. Разбира се бихте могли да се опитате да правите сделки без да разкривате самоличността си, но това не винаги е възможно.

Bitcoin е защитена от инфлация, защото количеството на емитираните валутни единици е ограничено. Цената на тази криптовалута ще се повишава (дефлация), защото все повече хора ще си я купуват (с цел спекулаци или за да я ползват за покупки на стоки и услуги). И разбира се защото цената на хартиените пари ще пада.

Тъй като системата е P2P и всеки Bitcoin клиент съдържа информацията за всички транзакции, е изключително трудно системата да бъде манипулирана или спряна.

Тази криптовалута решава основния проблем при пазарауването с кредитни и дебитни карти - търговецът е защитен от злоупотреби (friendly fraud) - няма такси за chargeback, защото транзакциите не могат да се отменят.

BitCoin: гениална измама или парите на бъдещето?!
Биткойн валутата става популярна в Иран

Интересно е кога банките (т.е. държавата) ще се намесят и ще гласуват закони за противодействие срещу тази мощна закриваща технология. И дали ще успеят.
vstoykov
 
Мнения: 85
Регистриран на: Нед Май 01, 2005 1:05 pm

Re: BitCoin - първата успешна криптовалута

Мнениеот Шаркан » Съб Яну 19, 2013 4:36 pm

закриващо би било изобщо да се откажем от парите във всякакъв вид.
Към всичко останало банките и държавата ще се приспособят (или ще ГО нагодят към себе си).
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: BitCoin - първата успешна криптовалута

Мнениеот Goa » Съб Яну 19, 2013 6:28 pm

Не ми е ясно какво представлява тази система BitCoin...
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8385
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: BitCoin - първата успешна криптовалута

Мнениеот vstoykov » Нед Яну 20, 2013 8:37 am

Много е трудно за банките да се приспособят, защото с тази система банките няма да могат да печатат пари (ще могат, но тези пари няма да са биткойни). За да дадеш на някого биткойни трябва да ги имаш. Няма как да му ги дадеш без да ги имаш (както правят банките). Тоест (ако си банка) ти пак би могъл да напишеш една хартийка "банката гарантира, че ще даде на приносителя на тази хартийка 1 Bitcoin при представянето ѝ на гише в банката". Въпросът е кой ще се върже на това - кой би рискувал да си купи такава хартийка от банка (особено като се има предвид дефлацията на Bitcoin и инфлацията на обикновените напечатани валути - това поставя интересни въпроси за стабилността на подобна банка, която дава "биткойн хартийки").

Bitcoin е сериозна конкуренция на банковите преводи (между различни банки в различни държави) и услуги като WesternUnion и MoneyGram.

Примерна схема как се прехвърлят пари като се спестяват големи банкови такси:

1) Иван си купува биткойни от http://bitcoini.com/ или друг подобен сайт, като плаща с левов банков превод, който струва примерно 1 лв (някои банки даже взимат по-малка такса). Би могъл да си ги купи и директно от някой познат, който има биткойни, които иска да обмени в левове.
2) Иван прехвърля биткойните на Джон, който се намира в САЩ например. Няма такса за прехвърлянето или тя е съвсем малка (зависи от технически подробности свързани със системата) - приемаме я за нула.
3) Джон обменя биткойните за американски долари чрез някой американски обменник, който може да му даде доларите по удобен начин (без никакви такси или със съвсем минимални такси - банковите преводи между американски банки са практически безплатни, подобно на банковите преводи в лева между български банки - нищожната банкова такса от 1 лев за превода е на практика безплатна).

Разбира се може изобщо да не се ползват банки - ако Петър има биткойни, които иска да обмени за левове, би могъл да се срещне с Иван лично и да направят размяната на пазарния курс. После Джон би могъл да се срещне лично с Дейвид, който иска да си купи биткойни срещу долари. Има сайтове като https://localbitcoins.com/, където има безплатни обяви за покупка и продажба на биткойни.

Цената на един банков превод, между българска и американска банка, може да струва от порядъка на $100 или даже повече (такса на банката на изпращача + такса на банките кореспонденти + такса на банката на получателя). Ако размерът на превода е $1000 - това са 10% загуба. Някъде гледах изчисления за превод от една европейска държава към САЩ - авторът беше успял да купи биткойни чрез обменник, на когото плаща с локален банков трансфер (който е безплатен или с минимална такса), а после получателят на биткойните ги е обменил за долари чрез обменник, който праща доларите с банков превод от/към американска банка (който също не струва нищо или почти нищо). В резултат се оказва, че излиза по-изгодно от трансфер с PayPal.

Вече има и услуги "merchant account" за Bitcoin - търговецът, който ползва услуга като https://bitpay.com/, би могъл да приема плащания с биткойни, които моментално да се конвертират в американски долари (според пазарната цена в момента на покупката). Клиентът няма как да извърши friendly fraud (да каже на банката-издател на кредитната карта, че не поръчвал нищо и да си поиска парите обратно), защото клиентът не ползва банка - транзакциите на биткойни не могат да се отменят от изпращача. Евентуално получателят би могъл (ако желае) да върне парите обратно, но изпращачът няма как да извършва friendly fraud. Предимството за клиента е, че може да плаща без да има вземане-даване с банки и в нарушение на законите на държавата, в която се намира (примерно китаец може да си плаща услугата за VPN на американска фирма - това е легално в САЩ, обаче в Китай е забранено да се заобикаля системата за цензура на Интернет). Предимството за търговеца да ползва BitPay.com (вместо обикновен merchant account за приемане на кредитни карти) е, че не плаща високи такси за chargeback (защото такъв е невъзможен). Предимството за търговеца да ползва BitPay.com (вместо да приема биткойни директно и после да ги обменя накуп за долари чрез някой обменник) е, че намалява валутния риск (рискът валутния курс долар/биткойн да се промени в неблагоприятна за търговеца посока). Така търговецът може да предложи по-ниски цени, в сравнение с варианта, когато трябва да се застрахова срещу валутния риск (поевтиняване на биткойните). Разбира се, при приемане на кредитни карти няма валутен риск (плащанията стават в същата валута - системата се грижи за конвертиране на една валута в друга, обикновено при неизгодни за клиента валутни курсове), обаче има риск от friendly fraud, което води до огромни разходи за chargeback (от порядъка на $50.00 за всеки chargeback и даже затваряне на сметката, ако доставчикът на платежни услуги прецени, че търговецът е рисков). Примерно, ако продавате нещо, което струва $50 и печалбата ви е $10, ще трябва да правите 5 продажби само за да избиете загубите от един chargeback (отделно ще имате и загуби от това, че клиента получава стока/услуга без да е платил). Ако всеки пети клиент е измамник, представете си резултата. Друго предимство за клиента е, че плащайки с Bitcoin, няма как да плати повече, отколкото е наредил (при плащане с кредитна карта, измамникът може да точи колкото си иска от картата).

В някои държави е изключително трудно и/или проблемно да се сдобиеш с дебитна или кредитна карта. В тези държави Bitcoin ще процъфтява, защото ще могат да си купуват разни неща от чужбина, по достатъчно безопасен начин.

Най-голямо приложение за биткойните ще е продажбата на услуги, извършвани от разстояние (писане на текстове, програмиране, продажба на софтуер и т.н.). Но и много хора биха си купували и материални стоки. Например в момента има магазини, които срещу биткойни, продават злато, сребро, чорапи, 3D принтери и други неща.

Ето например два популярни търговеца на монети от ценни метали:
http://www.coinabul.com/ (америскански)
https://www.bitaurum.eu/ (европейски)

Списък с някои онлайн търговци, приемащи Bitcoin: https://en.bitcoin.it/wiki/Trade

Списък с офлайн търговски обекти (такива, които трябва да посетиш лично, като преместиш материалното си тяло в пространството): https://en.bitcoin.it/wiki/Real_world_shops (за сега са много малко).

Няма технически пречки да се плаща с биткойни в офлайн търговски обекти, освен чакането няколко минути (за да е сигурен търговецът, че транзакцията ще бъде валидна). Плащането става просто като си покажете екрана на смартфона или хартиен лист с QR кода на частния ключ - тоест от техническа гледна точка не е много по-сложно от ползване на дебитна/кредитна карта, даже може да бъде много по-удобно и просто. Или пък може да е обратното - вашият телефон да "види" (като насочите камерата му към) екрана на телефона на търговеца, където се показва адреса, на който трябва да се плати сметката. Недостатъка на втория метод е, че клиентът трябва да има смартфон (ако има смартфон, втория метод е по-удобен; ако няма смартфон - ще трябва да се разхожда с отпечатан QR код на частния си ключ, което е опасно, ако на съответния адрес има повече пари - някой друг може да види кода и да си "дръпне" от там колкото желае). С поевтиняване на цената на смартфоните, плащането с биткойни в офлайн търговски обекти, ще бъде изключително удобно.
Последна промяна vstoykov на Чет Дек 26, 2013 10:23 am, променена общо 1 път
vstoykov
 
Мнения: 85
Регистриран на: Нед Май 01, 2005 1:05 pm

Re: BitCoin - първата успешна криптовалута

Мнениеот vstoykov » Нед Яну 20, 2013 8:45 am

В момента, в който хората започнат да ползват биткойни масово, и всяко обменно бюро, ако иска да остане в бизнеса, предлага обмяна между различни валути и биткойни, за банките ще бъде невъзможно да взимат повече от 1 лев за банков превод, независимо от това къде се намират подателят и получателят на парите (тоест сегашните банкови такси от порядъка на $100 (и повече) ще останат в историята). Направо е лудост в епохата на електронната поща, когато писмата пристигат за части от секундата, банките да взимат $100 за банков превод и този превод да трае един или няколко дни.

Вижте видеото, което споменах по-горе, как закриващите технологии правят живота ни по-добър.

Изображение
vstoykov
 
Мнения: 85
Регистриран на: Нед Май 01, 2005 1:05 pm

Re: BitCoin - първата успешна криптовалута

Мнениеот vstoykov » Нед Яну 20, 2013 8:50 am

Много ми харесва това видео в стил "реклама" - Прецакайте банките!.
vstoykov
 
Мнения: 85
Регистриран на: Нед Май 01, 2005 1:05 pm


Re: BitCoin - първата успешна криптовалута

Мнениеот Шаркан » Нед Яну 20, 2013 11:28 pm

щом има откъде да се купуват биткойни - ето ти ги нов тип банки. Може и самите банки да ги продават - какво им пречи?
остават търговци, оостават работодатели - цялата капиталистическа система.
С какво се е подобрил животът?
Работните места ще намаляват, особено в реалното производство (без то да става по-малкопродуктивно, дори напротив). Цените ще растат. Потреблението пак ще се определя от платежоспособността. Разликата богати-бедни ще се задълбочава. Средната класа ще измира.
Не виждам никаква принципна промяна.
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: BitCoin - първата успешна криптовалута

Мнениеот vstoykov » Пон Яну 21, 2013 4:21 am

За да може банките да ги продават, трябва да ги купят. На практика няма как една банка да ти продаде "истински" биткойни, ако не ги е купила - може да ти продава някакви деривати на тяхна база (договор, че с хартийката, която току що си купил, получаваш правото да вземеш от банката "истински" биткойни), но това би било много рисковано както за банката, така и за клиента.

Ако банките започнат да работят с биткойни, те няма вече да бъдат банки, а просто едни обменни бюра. Те ще дават изгодни валутни курсове (ако успеят да си повишат производителността), обаче няма да ти осигуряват псевдонимност - банката ще ти иска документ за самоличност когато ти продава биткойни (или когато ти купува биткойните срещу злато или хартиени пари).

Ако не искаш да ползваш банки - можеш да не ги ползваш. Никой няма да те принуждава - може да си обменяш биткойните на черния пазар нелегално - защото е доста вероятно да се опитат да наложат закони, според които хората да не могат да разменят биткойни помежду си без участието на лицензирана банка. Такъв закон ще е много трудно да се наложи - особено ако хората си купят достатъчно биткойни и след това никога не ги разменят срещу пари, а директно ги разменят срещу услуги, извършени от разстояние (без разкриване на самоличността на лицата).

Това, че работните места намаляват, не е лошо - напротив. Това е прогреса - производителността на труда се покачва и се намалява нуждата от човешки труд в реалното производство. Вместо хората да се бъхтят по нивите, биха могли да се занимават с по-забавни неща - да пишат книги (примерно научна фантастика за нанотехнологиите), да работят в сферата на услугите, медицината, сигурността...

Потребностите на хората са неограничени. Защото хората не се нуждаят само от храна, вода и подслон. Те имат много други потребности, за задоволяването на които ще са готови да гласуват с парите си. Хората сами ще си създадат нови работни места в сферата на услугите - ще гласуват с парите си какви да бъдат тези услуги. Примерно след като един човек има храна, вода и подслон, той би се замислил как да си повиши сигурността. Пазарът на услугите свързани със сигурността е на практика неизчерпаем (бункери, космически кораби, запаси от вода и храна, запаси от електроника, защитени от електромагнитни бедствия, технологии за удължаване на живота, предотвратяване на заболявания). Пазарът на забавленията също - филми, технологии за виртуална реалност, подобна на тази, показана в "Стар Трек".

Повишената производителност (загубата на работни места) не е заплаха за хората, а възможност.
vstoykov
 
Мнения: 85
Регистриран на: Нед Май 01, 2005 1:05 pm

Re: BitCoin - първата успешна криптовалута

Мнениеот Шаркан » Пон Яну 21, 2013 7:47 pm

За да може банките да ги продават, трябва да ги купят.
от кого?
значи, има някакъв емитер на биткойни (също, както банката емитира "класическите" пари).
Ако банките започнат да работят с биткойни, те няма вече да бъдат банки, а просто едни обменни бюра.
и?
ще започнат да предлагат допълнителни услуги (спестяване с нарастване на сумата, кредитиране и др.). И пак стават банки.
Ако не искаш да ползваш банки - можеш да не ги ползваш. Никой няма да те принуждава
законът ще те принуди. И не казвай, че "трудно ще се наложи": http://webcache.googleusercontent.com/s ... bg&strip=1
Това, че работните места намаляват, не е лошо - напротив. Това е прогреса - производителността на труда се покачва и се намалява нуждата от човешки труд в реалното производство.
разбира се.
Ама без работни места няма пари, няма покупателна способност. И биткойни няма.
http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/t ... otron.html
Потребностите на хората са неограничени.

http://sm.a-bg.net/2012/07/28/neogranic ... bnosti.htm
Те имат много други потребности, за задоволяването на които ще са готови да гласуват с парите си.
а който няма пари?
Това е основната беля на пазара (и капитализма изобщо): потребностите се деформират от платежоспособността.
Затова например в света се изхвърлят ПОЛОВИНАТА от произведените хранителни продукти. Т.е. не достигат до нуждаещите се (и те гладуват).
Пазарът на услугите свързани със сигурността е на практика неизчерпаем
а дали е така? Услугата пак има нужда от купувач. Потребители може да има много, ама купувачите намаляват. Освен да рисуват биткойни - ама кой ще ги признае?

не се сърди, но цялата идея е преливане от пусто в празно. Може да е удобна, дори изгодна за ЧАСТ от населението (и то платежоспособната, макар и не най-заможна), но не за мнозинството (което е бедно, безработно, неграмотно и т.н.).
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: BitCoin - първата успешна криптовалута

Мнениеот vstoykov » Вто Яну 22, 2013 8:31 am

Биткойните са в ограничено количество. Бавно количеството им ще нараства и после ще спре да расте (виж графиката в Уикипедия).

Всеки може да ги емитира, обаче за целта трябва да си купи мощна видеокарта или специално устройство за целта. Тоест трябва електричество и изчислителна мощност - това задържа цената достатъчно стабилна. Системата е децентрализирана и няма начин биткойни да се създават без да се инвестира в електричество и изчислителна мощност. В момента изгодността от това е близо до ръба.

Затова банките много трудно ще излъжат хората - няма как да им напечатат фалшиви биткойни. Трябва или да ги изчислят (скъпи ресурси) или да ги купят (горе-долу също толкова скъпо, може би малко повече). За сега банките се правят, че нищо не е станало, защото ако кажат нещо официално, това ще популяризира биткойните, което банките не биха искали да се случва.

Биткойните едва ли ще заменят националните валути, но ще успят да направят така, че прехвърлянето на пари от една точка на света до друга, да става лесно и удобно (за тези, които могат да ползват компютри - бедняците, които нямат представа що е то компютър, много ясно, че няма да се възползват пряко).

Вече има данни, че банките и PayPal започват да нанасят удари. Например на сайта на Mt. Gox (най-големи обменник на биткойни) обявиха, че Barclays са им замразили сметката в GBP временно (сега ползват сметка в GBP в японска банка, което излиза по-скъпо на британците). На 25 септември 2012 обявиха това "временно" спиране, но до сега не виждам на сайта им да пише, че сметката им пак е активна.
vstoykov
 
Мнения: 85
Регистриран на: Нед Май 01, 2005 1:05 pm

Re: BitCoin - първата успешна криптовалута

Мнениеот Efix » Сря Мар 06, 2013 9:30 pm

В дисциплината "Пари и банково дело" има урок "Как банките правят пари?". Отговорът е от нищото. Върху един договор за заем от банката, единственото реално нещо на него е подписа на кредитополучателя. Този процес е обоснован в труда "Механика на модерните пари".

Ще бъде много трудно, та дори невъзможно да се отнеме правото на банковият елит да контролира паричното обръщение. То на практика е всичко. Има пари в икономиката - подем/бум, няма пари в икономиката рецесия/криза. Няма значение кой колко произвежда, как произвежда и къде произвежда. Накрая всичко отива къде ? В банката.

Според мен тази криптовалута лесно може да бъде спряна. Просто банките ще откажат да правят преводи в и от нея.

:)
Efix
 
Мнения: 16
Регистриран на: Нед Окт 21, 2012 11:09 am

Re: BitCoin - първата успешна криптовалута

Мнениеот bogdanov » Чет Мар 07, 2013 9:05 pm

Губят ми се идеите с инвестициите - как аз, ако искам да развия нов бизнес, примерно, ще успея да намеря средства, за да го финансирам?
Как ще си купя апартамент ми е по-малкия проблем.
bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm


Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта