Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Демократизация на достъпа към науката

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Демократизация на достъпа към науката

Мнениеот valio_98 » Пет Юни 28, 2019 5:36 pm

До преди няколко десетилетия науката беше прерогатива на богатите страни, на образованите хора, а образованието често – макар и не винаги – върви ръка за ръка с богатството.
Интернет промени коренно нещата. Вече не не са необходими скъпи абонаменти за списания тираж няколко стотици или няколко хиляди бройки. Сървъри с препринти и научни списания с отворен достъп позволяват на всеки да се запознае пряко с последните резултати.
От известно време стана „модерно“ - поне в астрономическите среди – да се публикуват видеозаписи от конференции.
Тук давам един пример с конференция за бъдещето на VLT – четирите големи телескопа на Европейската южна обсерватория. Участниците в конференцията се опитват да „предугадят“ какви задачи ще решават тези телескопи след 10 години, когато се очаква да започнат работа няколко телескопа от следващото поколение: наземни с диаметри 30-40 метра и космически с диаметър 6 метра.
Това не са тривиални въпроси, много трудно е да се каже какво ще бъде важно след едно десетилетие. Обаче на тези въпроси трябва да се отговаря сега, защото строежът на един съвременен астрономически инструмент отнема поне 3-5 години; колкото е по-сложен инструментът – по-дълго се строи. Но още сега може да се назоват множество задачи, на които искаме да получим решения сега и е ясно, ще желаем тези решения в не по-малка степен и след десет години. Един пример е да определим дали планетата в системата на Проксима има атмосфера ако има, от какво се състои тази атмосфера.
Записите са тук:
https://www.eso.org/sci/meetings/2019/4MOST/program.html
Аватар
valio_98
 
Мнения: 357
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Демократизация на достъпа към науката

Мнениеот ivanushka » Съб Юни 29, 2019 11:31 pm

Well! Well! Well!
Я виж какъв напредък!
Но да видим какво точно значи "демокрация" ?
Основно "свойство" и "предимство" е възможността да се гласува "свободно".
"Свободното" гласуване е свободно само докато съвпада си интересите на върхушката (върхушката е известна в историята като "олигархия" - власт на малцинството).
Какво става ако гласуването не съвпада си интересите на финансовата върхушка която е преплетена с политическата върхушка (както лишеят представлява преплетени гъби и водорасли)? Ами задействат се финансово-политическо-пропагандно-медийни механизми за влияние. И с развитието на науката психология, социология и (лъже)науката икономика влиянието прераства в контрол върху съзнанието и финансите на хората. И в резултат "свободното" гласуване, пак остава свободно но вече е в интерес на върхушката-олигархия. Понеже успешно повлияното и манипулирано съзнание може да се смята за свободно - нали така? И финансовата свобода е само свободата да търгуваш но не и свободата да _НЕ_ търгуваш (т.е. не си свободен да _НЕ_ се продаваш за да не те набият, ограбят, принудят да се подчиниш) - нали така? И ако някой финансово принуден се е подчинил и гласувал "както трябва" - той го е направил свободно - нали така? Та така...
И свободните индивиди на демокрацията в резултата се съгласяват, съучаствуват а даже някои особено "достойни" и се облагодетелстват от едно положение което се характеризира със следното:
Положение на социално неравенство при което хубавото е запазено само за богатите (за да могат чрез това да управляват) а лошото е "придобивка" запазена само за бедните (за да нямат сили да се съпротивляват). Но за да не е толкова драстично очевадно това положение, се допуска известна дисперсия в социалното положение - т.е. допуска се т.н. средна класа. Която средна класа се явява прикритие на социалното неравенство и буфер който защитава върхушката. Та ето това е "демокрацията" !
И сега ние "демократизираме" науката! Т.е. какво? Допускаме свободен и равен за всички достъп за четене на научни издания? А за публикуване? Във всички области на науката? Или само в някои?
Ами че това е точно противоположно на вроденото и вътрешно присъщо социално неравенство на "демокрацията"!
Ако кажете на някой либерален демократ за някакъв си свободен и равноправен достъп до ценен ограничен ресурс (като да речем нефта, земята, производствените мощности или някакви финансови, материални или енергийни потоци, защо с информационните потоци да е различно?), той знаете ли какво ще ви каже?
Да! Ще каже: Това е вредно! Това е несправедливо! Това е комунизъм!
Та наистина ли демократизираме науката?
ivanushka
 
Мнения: 127
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Демократизация на достъпа към науката

Мнениеот valio_98 » Нед Юни 30, 2019 9:25 pm

Предлагам когато говорим за популяризация на ануката да оставим политиката настрана.
Връзката по-нагоре позволява на всеки да види какво представлява една обикновена научна кокфенреция и да се убеди, че това е нещо доста по-различно от корпоратив. :)
Аватар
valio_98
 
Мнения: 357
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm


Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron
Общо на линия са 3 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 3 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта