Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот valio_98 » Съб Юни 12, 2021 9:05 am

Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-гигант близо до центъра на Галактиката

Звездите – като хората – не изчезват просто така. В редките случаи, когато го правят, смъртта им е предизвестена с гигантска експлозия на свръхнова. Но една слаба звездичка изчезна от небето в края на 2011 година без никакви светлинни „ефекти“. Към Март-Април 2012 г. блясъкът ѝ намаля с фантастичните 97 процента – тя изчезна почти напълно, – но към средата на 2012 година беше възстановила напълно предишната си яркост.
Изчезването ѝ остана незабелязано за дълго време, докато Ли Смит, по онова време астроном от университета в Харфордшир, а сега работещ в Кембридж, не откри промяната с помощта на наблюденията, получени от VVV – огромен обзор на централната част от Млечния път. Кривата на блясъка, показващ промяната в яркостта на звездата може да се види на фигура 1 в статията, която е достъпна като пдф тук.
VVV е съкращение от VISTA Variables in Via Lactea. VISTA е името на 4.1-метровия телескоп в Чили, в помощта на който се правят наблюденията. VVV е дело на огромен екип от повече от двеста астрономи от целия свят, сред които има и българи. Повече за VVV може да се прочете тук, а страницата на обзора (с много красиви картинки!) може да се види тук.
В младостта си загадъчната звездичка, известна с каталожния номер VVV-WIT-08, вероятно е била няколко пъти по-масивна от слънцето, а сега се е раздула до червен гигант с радиус стотици пъти по-голям от слънчевия – съдба, която очаква и нашето собствено светило след 4-5 милиарда години.
На пръв поглед това е поредната затъмнителна променлива – така астрономите наричат системите от две, а понякога и повече звезди, които – докато обикалят около общия си център на масите – понякога се „скриват“ една зад друга. Повече за подобни променливи звезди може да се прочете тук.
Подобен механизъм не може да обясни VVV-WIT-08 поради огромния ѝ размер и почти пълното ѝ „изчезване“: за да намали блясъка на звездата с 97 процента, някакъв друг обект трябва да скрие 97 процента от повърхността ѝ. Малко са възможните обекти с подобни гигантски размери като VVV-WIT-08 – това са други подобни звезди и разбира се, те самите светят със собствена светлина. Подобна система от два еднакви червени гиганта би намалила яркостта си само с 50 процента, защото половината от светлината от затъмняващата звезда ще продължава да достига до нас.
Следователно затъмняващото тяло трябва да бъда „тъмно“, почти да не излъчва собствена светлина. Малко са кандидатите за подобна роля. VVV-WIT-08 се намира във вътрешната част на нашата галактика, Млечния път, където има огромен брой плътни газово-прахови облаци. Не е изключено един от тях да е преминал между звездата и нас. Но статистически вероятността за подобно събитие е много ниска. Симулациите показаха, че за да се случи то с реалистична вероятност, в галактиката трябва да има огромен брой непрозрачни облаци, много повече, от колкото се наблюдават.
Идеята за прахов облак все пак може да помогне за обясняване на VVV-WIT-08 – достатъчно е облакът да не се движи свободно в пространството, а да е част от системата на звездата. Подобни облаци могат да обкръжават малки компактни обекти под формата на акреционни дискове. Една подобна система е известна отдавна – Епсион Аурига. За нея може да прочетете повече тук. Но там блясъкът на главната звезда намалява само наполовина. Втори пример е системата на TYC 2505-672-1, открита преди няколко години. В момента тя е носителка на рекорда за затъмнителна променлива с най-дълъг период – 69 години. VVV-WIT-08 може би е третата подобна система.
Орбиталният период на затъмняващия компонент в системата на VVV-WIT-08 е неизвестен, но оценките го поставят в интервала 20-600 години. Не е известно и какво е тялото, около което се е формирал акреционния диск. Вероятно става дума за еволюирал обект – черна дупка, неутронна звезда или някое от така наречените субджуджета, който са към края на живота си като „нормални“ звезди.
Системи като VVV-WIT-08 не се срещат толкова често като затъмнителните, съставни от две обикновени звезди и са трудно откриваеми. Едва новите обзори на небето, като VVV, които обхващат огромен брой звезди и измерват блясъка им с автоматични средства – защото е невъзможно да се обработи ръчно подобен обем наблюдения – позволиха да бъде намерена VVV-WIT-08 и вероятно ще ни донесат още неочаквани открития.
Съобщението за пресата от университета в Кеймбридж може да се прочете тук, а илюстрация, показваща как може би изглежда системата VVV-WIT-08 може да се види тук (художник: Amanda Smith).
Научната статия в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society се намира тук, а свободно достъпен препринт – тук.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 588
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот ivanushka » Вто Юни 15, 2021 8:38 pm

Сещам се за една книга от Евгений Гуляковски която завършваше по такъв начин: С "намигаща" звезда... Която намигаше с морзовата азбука.

Иначе какво излиза? Възможните обяснения за "намигането" не са вероятни, а вероятните обяснения за "намигането" не са възможни...
Между другото линка към "галерията с много красиви картинки" не е правилен.
И нарисуваното от Amanda Smith възможно ли е изобщо физически? Толкова не сферично образувание обхващащо такава голяма височина над орбиталната равнина... и на не голямо разстояние от звездата...
Да не би пък... да е някое парче от разпаднала се сфера на Дайсън?
Или пък ... току що започнал строеж?
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот valio_98 » Сря Юни 16, 2021 12:54 pm

ivanushka написа:Толкова не сферично образувание обхващащо такава голяма височина над орбиталната равнина... и на не голямо разстояние от звездата...


Животът на диска ще е къс заради приливните сили. По тая причина подобни системи са рядко срещани.
И дискът не е близо до звездата - периодът вероятно се измерва с години, много приблизителни оценки варират от 20-ина до над 200 г.
Някъде бях чел статия за СЕТИ - сигнализация с подобни екрани с правилни фформи, които обаче не се срещат в природата - примерно триъгълни или "гребен" с процепи, които се отнасят един към друг като прости числа...
Аватар
valio_98
 
Мнения: 588
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот ivanushka » Чет Юни 17, 2021 12:06 am

То за живота и приливните сили - ясно.
Въпроса е как се е стигнало изобщо до началото на живота на това образувание?

Може да не е близо до звездата, но пък това че я е скрило почти напълно, значи че е още по голямо!
Което значи че най горната и най долната (относно орбиталната равнина) част на образуванието че се движат практически по различни орбити. Което ще доведе до огромни "вътрешни напрежения" които ще разрушат образуванието. Ако е газово образувание - би трябвало да се "разсее" от тези "вътрешни напрежения". От друга страна ако е толкова голямо, може би гравитационните сили ще го приведат в сферична форма. И може би ще стане газов гигант или слънце. Ако пък не е много плътно, за да остане не сферично, как е успяло да затъмни звездата?
Т.е. ако съберем на едно всички фактори, може да се окаже че такова тяло, като нарисуваното не може да съществува. А може би и никакво естествено тяло с такива свойства не би могло да съществува.
Или ще е толкова малко вероятно, че ще е по малко вероятно от вероятността на "странстващите" облаци. Които като се оказа съществуват но са толкова редки че на практика не могат да са предизвикали аномалното поведение.
Тогава остава аномалното явление да не е естествено... И един от възможните варианти е сфера на Дайсън.
Другите варианти - за тях може би още не сме се досетили...
Но твърдо вярваме че с наблюдения ще успеем да ... опознаем света...
А всъщност има една такава мисъл или поговорка: Човек вижда с ума си, не с очите си...
Т.е. познаваемо е множеството което е сечение на това което виждат очите и това което "вижда" ума... Или още познаваемото е по малко от наблюдаемото. Понеже твърдите че няма познание извън наблюдаемото... И следователно нещото което е "видял" ума, но не са видели очите, не съществува! И ето тук идва религиозната вяра че всичко е наблюдаемо! И, (а това даже няма смелост да се твърди изрично) че всичко е достъпно за ума... Но тихомълком се проповядва някаква си познаваемост на света. Но очевидно е че ума не може да познае сам себе си, тъй като за да обхване цялата си сложност - от най високите до най ниските нива,- няма да му стигне собствения капацитет. А какво остава един ум да обхване сложността (цялата) на няколко (милиарда) различни умове.

И за това може би е необходим друг метод на познанието, който да се съобрази с невъзможността за пълна наблюдаемост. И невъзможността за пълно разбиране от ума.

Но се оказва че не е необходим друг метод на познанието... Достатъчни са "няколко остри думи"... позоваване на факта че много хора споделят този (религиозен) възглед... и авторитета на лица облагодетелствани от социалното неравенство...

Т.е. важното и необходимото е просто да поддържаме някакви религиозни вярвания, маскирани като наука, които уж да водят до познание, а всъщност основната цел е именно поддръжката и бетонирането на същото това социално неравенство.

Не е ли това някак си мерзко?

П.С. А кой ще е толкова ненор... ъъъ разточителен че да строи такива огромни съоръжения които да затъмнят цяло слънце, само и само за да "сигнализира" : "ехо! тук сме! има ли някой?"
Вие къде виждате такова поведение в съвременното "демократично" общество на социалното неравенство? Не! Ако има някакво такова разточителство , в съвременното "демократично" общество на социалното неравенство , то ще бъде с цел ... да бъде "изяден" някой... някой по-слаб...

Quo vadis? homo "sapiens"?
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот valio_98 » Пет Юни 18, 2021 10:26 am

Забележи, че не всички планети в нашата Слънчева система са ориентирани така, че равнините на техните екватори да съвпадат с равнината на еклиптиката (която от планета до планета варира с няколко градуса). Около всяка от планетите тук някога също е имало подобен протопланетен диск преди милиарди години, и той постепенно се е разпаднал и е бил точно в равнината на екватора на съответната планета. Виж тук колконката Axial Tilt - екваторът на Уран например е почти перпендикулярен спрямо плоскотта на неговата орбита - вероятно както в тази система.
Има няколко възможни причини осите на въртене на планетите да се отклоняват, но най-напред да припомня, че планетите не са съвсем сферични и поради това тези прични работят. А причните, за които със сигурност се знсе, че могат да водят до това са: гравит. влияние от други планети (архитектирата на Сл. система не винаги е била каквато я знаем днес, имало е т.нар. миграции на орбитите и планетите могат да се сближават и отдалечават), гравит. влияние от сблицаване със други звезди (орбитите на звездите в галакитиката са кеплерови и се различава една от друга, т.е. дзе звезди в един момент може да са близо едда до друга, но да имат съвсем ралзични орбити - екстремен примерн е една да се движи в равината на диска като слънцето, а другата да е от халото и се движи по перпендикулярна орбита). С други думи наклона на орбиталана ос и съответн на акреционния диск вероянто се дължи на влиянието на трето тяло.
Ли, колегата от статията сметна модел, наистина без трето тяло и е ОК. Един модел винаги е непълен, пълни са само "моделите" на природта. Аргументите, които ти изброяваш само доказват, че тоя диск няма да просъществува дълго, т.е. не е невъзможен, а е малко вероятно да бъдaт намерени podobии. Затова сеа известни само три подобни сиситеми, а не примерно тридесет хиляди.

Този другия начин за познание - като го видя, че работи, чудесно, ще повярвам че съществува. За сега от древните гърци насам никой не е измислил нищо по-добро от научния метод. Няма нужда от вяра, което е дифиниращото за религиите, вместо това може да провериш. За други науки не знам, но за нашата проверките са ежедневие.

За разточителнияте и не толкова методи на сигнализация - виж Benford Beaconss. ;) Много е интересно, но друг път.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 588
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот ivanushka » Съб Юни 19, 2021 7:46 pm

Да, няма да съществува дълго такова тяло. Значи ако го има то тогава то скоро е възникнало!
И ние видите ли сме го хванали в крачка! Това колко точно е невероятно? Или както в "Пътеводителя" за да се материализира е достатъчно да пресметнем колко точно е невероятно.
А как така е възникнало? Дошло е едно пиленце и се е из цвъкало?...

А модела до колко прилича на нарисуваното което коментираме? И казва ли модела как е възникнало?

За научния подход: Как да няма нужда от вяра?
Например твърдо вярваме че обективна реалност съществува!
И твърдо вярваме че тази обективна реалност може да бъде обект на познание/пзнаваема.
И твърдо вярваме че метода за постигане на това познание може да бъде само чрез чрез наблюдения.
И който не вярва като нас - той е глупак! И ние няма да си играем с него на улицата с другите де... учени.

Тези три твърдения: "обективна реалност съществува", "тази обективна реалност може да бъде обект на познание" и "метода за постигане на това познание може да бъде само чрез чрез наблюдения" (на обективната реалност а не на модели!) са предположения (и само предположения), които се приемат на "доверие" (вяра!). Нещо като аксиоми. Но аксиомите са аксиоми, докато някой не ги оспори. И тогава престават да бъдат аксиоми.
А между другото, от поставянето по съмнение на някои най основни аксиоми са се родили доста внушителни научни открития.
Но аз като учен наблюдавам и виждам една особена ярост в защита на горе споменатите твърдения. Което ме навежда на мисълта за религиозен фанатизъм! Да! Модела "религиозен фанатизъм" доста добре работи приложен спрямо науката.

А като пример за възможната несъстоятелност на горните три твърдения, можем да цитираме някои холивудски филми. Например "Матрицата". Ако цитирането на холивудски продукции (бълвочи) не изглежда много по "научно", се сещам за някои произведения на Станислав Лем. Който освен като писател се изявява като изключително добър философ. Като пример мога да спомена "Конгрес по футурология" а също и някои от разказите за проф. Диагор (ако не се лъжа).

Та как ще обясниш на Станислав Лем че видиш ли, не е прав да поставя под съмнение тези фундаменти на науката.

А за методите на сигнализация: Започвам съвсем сериозно да се чудя, вие с какво точно се занимавате?
Да не би да сте просто цивилно прикритие за тестването авангардни оръжейни технологии?
Например възможността мощност от половин гигават да се съсредоточи в малка пространствено времева област е нещо което има изключително ясно изразено военно приложение. С половин гигават само за броени секунди или най много минути цялата спътникова мрежа на противника отива на кино... А после литват ракетите... А може би не... Няма да има нужда!
С глобална фазирана радарна решетка от "чинии" (с гигаватова мощност), може да се прати сигнал до всяка точка от земното кълбо... И в тази точка... Да речем някой да се изпържи в собствен сос...
Или пък... ако говорим за по ниски честоти 7-21 херца... ...някой съвсем случайно да си загуби свободната воля... Или може би не някой, а цели народи... да престанат да бъдат народи...
А да станат лесно контролирани зомбита... Между другото това за лесно контролираните зомбита е съвсем ясно наблюдаема обективна реалност! И то вече повече от 33 години! Нещо да каже науката по въпроса?
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот valio_98 » Нед Юли 04, 2021 11:17 am

Прощавай, имах напрегнат период и не ми беше до писане по форуми за известно време.
За обективната реалност питай някой философ.
За прикритието - за какво им е? Военните изобщо не се прикриват, имат си бюджетите за развойна денйност съвсем официално и си ги харчат. Не казват точно за какво, но това са реалностите. от това, което е изтекло, те са на светлинни години по-напред от нас по отношение на детектори, например.
За образуването на тялото - това точно е лесно и сно, защото единичени обекти с дискове има колкот иксаш, ALMA има много снимки на подобни в радиодиапазона - те са студени и максимумът на излъчването имм е там. В двойна сиситема обаче е сложно да се открият, защото се виждат и диска, и главната звезда и на нейния фон дискът излъчва пренебрежимо малко. В този случай, и в другите 1-2 извезсно, се с случило дискът да затъмнява главната звезда. За да се слчуи това трябва равнината на орбитата да е ориентирана така, че лъчът на зрение от главната звезда към нас да е именно е тази равнина - тогава има затъмнение. И понеже орбитата е ориентирана случайно, вероянтостта е малка. Това, наред с краткия живот за подобна система (заради приливните сили), са причините подобни системи да са редки.
За илюстрацията - реалистична е в най-главното, че дискът е нрепрозрачен.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 588
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот ivanushka » Нед Юли 18, 2021 10:07 pm

Така, така! Дали съществува обективната реалност - питай някой друг! Ние ще си я изследваме - защото твърдо и непоколебимо ВЯРВАМЕ че съществува и че можем да я опознаем. И че това което познаваме е именно обективната реалност! Така си е! Котка и религиозен фанатик по гръб не пада!

За прикритието: много по благородно звучи да построиш нещо като (лицемерно и лъжливо) го представиш за направено с благородни цели! И съвсем прозаично звучи да построиш противо спътникова батарея. И после да обясняваш на местното населения че няма никаква ама абсолютно никаква опасност да станат обект на ответен или изпреварващ удар от противника.

Дискове казващ много! А съвсем малко по малко в орбита около звезда? И равнината на диска перпендикулярна на орбиталната равнина по която се търкаля диска! И масата му равномерно разпределена по целия радиус, а не предимно в центъра.

Та такива системи много лесно се образуват, но много кратко живеят казваш?

За илюстрацията: ами точно за нейната реалистичност става въпрос. И излиза че реалистичното е само в това че дискът е непрозрачен. И това е най главното! А някаква си реалистичност във формата - това няма значение! Защото и астрономията и рисуването са... изкуство...
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот valio_98 » Вто Юли 20, 2021 12:33 am

В слънчевата система има една планета- Уран, - чийто екватор е почти перпендикулярен на развината на орбитата ѝ, така че не е невъзможно.

ПС Това вероятностава, ако има трето тяло, с което системата взаимодейства. За Уран не се знае с какво е вазимодействал, това вероятно е станало, когато слънчевата система е била млада. А в тази система може да има и друга планета. А може и да е сближаване с друга звезда.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 588
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот ivanushka » Вто Юли 20, 2021 3:41 am

Уран не е диск!
Но има пръстени, които са открити точно по свойството им да затъмняват (звезда).
Така че вместо обект който прилича на мекица (или на кравешко л...о), по скоро може би е трябвало да нарисуват планета с много плътни пръстени, а не диск?
Имаше една хумористична книга - "Истории от света на диска" . Та ето къде бил този "ДИСК". :)))
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот valio_98 » Вто Юли 20, 2021 10:22 am

ivanushka написа:Уран не е диск!
Но има пръстени, които са открити точно по свойството им да затъмняват (звезда).
Така че вместо обект който прилича на мекица (или на кравешко л...о), по скоро може би е трябвало да нарисуват планета с много плътни пръстени, а не диск?
Имаше една хумористична книга - "Истории от света на диска" . Та ето къде бил този "ДИСК". :)))


Преди да стане планета, Уран е бил диск. :)
Това, което виждаме в тая система е диск, на който му предстои да стане планета с пръстени и спътници, или звезда със собствени планети - това зависи от масата на диска.
За тези пръстени, които затъмняват, знам много добре, знаеш ли колко в кампанни съм учатсвал да ги гледаме? ;)
Принципна ралзика между "гъсти" пръстени, способни да задържат примерно 95% от светлината и диск, способен да задържи толкова, няма.
Всъчностъ основният ни спор беше за тези "фнъндъци", които се виждат на картинката. Аз не ги харесвам, защото ако ги имаше и ако бяха достатъчно непрозрачни, както са нарисувани, кривата на блясък нямаше да е толкова гладка, кокото е - те щяха да я "разшумят". Гладката крива на блясъка означава,ч е и дискът е тладък, почти идеален, с точност 2-3%, колкото е дисперсията на кривата на блясъка.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 588
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот ivanushka » Вто Юли 20, 2021 11:37 pm

Само че оста на въртене на Уран се е променила (?) във фаза в която е бил вече планета!
Т.е. Диск, който обикаля около звезда, няма да му е много лесно да си измени посоката на оста на въртене (?). И (до колкото знам) когато става въпрос за диск който обикаля около звезда, естествената му ос на въртене е по скоро успоредна на оста на въртене на звездата, а не препендикулярна, както е в този случай.
И ето толкова много неизвестни... А картинката си "греее" в ярки цветове... ;)
А пък ако е диск на който му предстои да стане планмета - няма ли и при него да има "разшумяване" поради постепенната промяна на плътността на диска. Или дисковете са със рязка граница между диска и "чистото пространство" около диска? А то май няма такова "чисто пространство"?
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот valio_98 » Чет Юли 22, 2021 11:25 am

Картинката греее, защото е в инфрачервеното, ама не се сетихме да го кажем...

Границата на диска може да бъде рязка и пространството навъ да е изчистено, ако има т.нар. "пасящи" сътници (shepherd satellites), както при пръстените на Сатурн. На радио изображенията на дискове с АЛМА има голямо разнообразие: https://www.google.com/search?q=alma+disks&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjh9NnLn_bxAhXPjKQKHXX7DRQQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1690&bih=949
Аватар
valio_98
 
Мнения: 588
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот ivanushka » Чет Юли 22, 2021 11:54 am

А какво щеше да прави ако беше в ултравиолетово? Или гама?
Освен това явно и инфрачервеното има свои "цветове"!

Пасящи сателити! Бреееей!

Те трябва да са се образували преди централното тяло.
Това образуване на пасящи сателити преди централното тяло сигурно всеки ден/нощ го наблюдавате?

И друго предположението за пасящи сателити не значи ли тихомълком съществуване на централно тяло на което те да сателитстват?
А в случай че има образуване вече множество "тела" нямаше ли някое от тях да стане център на "диска"? Или да "падне" заедно с други в центъра и заедно да станат централно тяло?
И ако да то тогава картинка на централно тяло със пръстени и пасящи сателити щеше да е по достоверна...
И да не грее толкова!
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот valio_98 » Вто Юли 27, 2021 8:16 pm

Не се шегувам, точно така се казват тия спътници.

В ултравиолетовото това нещо не свети много, почти никак. Спомни си закона за излъчване на абсолютно черно тяло - има един закон ан Вин, който определя къде е максимума на спектура и за дискове с температура десетки-стотици градуси максимумът е в инфрачервеното.
И си прав - в диска се образуват все по-големи и по-големи тела, от сливане на прахови частици и после от акреция върху по-големите. Докато не се образуват протопланети и после воала - Земя, Венера, Марс и т.н. ;) Има момент, в който има и правх и протопланети. Такива дискове са наблюдавани. За този обаче не можем да кажем много - не знаем кокъв е централният обект, не знаем колко далече е от главната звезда и следователно нез анем температурата му. Знаем само, че е непрозрачен. Така че картинката е достоверна в най-важния аспект.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 588
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот ivanushka » Пет Юли 30, 2021 12:19 am

В смисъл "Грее в ярки цветове" се отнася само за инфрачервеното?
И интересно инфрачервеното има голямо разнообразие от "ярки" цветове?
А в моето изказване има невидима ултравиолетова ирония! ;)
И тогава щом в най важното е вярна картината, аз да взема да нарисувам и аз една картина:
едно пирамидално слънце и една нахапана но не прозрачна поничка и да кажа че в най важното картината е вярна - слънцето свети , а диска е не прозрачен! Или пък защо поничка! По добре едно кюфтенце! А слънцето във вид на светещо , полу изядено кебапче? А около централната фигура в композицията орбитират разсипана порция пържени картофки и малко пържена цаца!
Нали най важното ще е вярно? "слънцето" свети! "диска" е не прозрачен, а останалото "орбитира".
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот valio_98 » Пет Сеп 10, 2021 6:28 pm

ivanushka написа:В смисъл "Грее в ярки цветове" се отнася само за инфрачервеното?
И интересно инфрачервеното има голямо разнообразие от "ярки" цветове?


Не. В смисъл "е най-ярко в инфрачервеената област".

ivanushka написа:... едно пирамидално слънце и една нахапана но не прозрачна поничка и да кажа че в най важното картината е вярна

Ако щеш вярвай, има хора, които предлагат да се сигнализира на извънземни цивилизации като Слънцето се закрива с гигантско мономолекулярно огледало (за да е леко), което обаче има правилна геометривна форма, разлина от кръг. Така кривата на блясъка на пасажа, породен от тези екрани, ще има неестествена форма. Даже човечестъвото днес с малък космически телескоп като "Кеплер" би могло да регистрира подобен анчин за сигнализация около звезди на много килопарсеци разстояние.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 588
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот ivanushka » Пет Сеп 10, 2021 11:23 pm

Ако щеш вярвай...


Ами не! Не вярвам! За да има огледало е необходимо да има електропроводимост и метал, и евентуално метална кристална решетка. Значи трябва да има електро проводящ слой с някаква дебелина, по голяма от "мономолекулярната".

"Мономолекълярно" огледало как ще взаимодейства с електромагнитните /светлинните вълни? Как ще взаимодейства с фотоните? Няма ли слънчевия вятър да издуха това "чутовно" творение като едно перце?

По скоро ще е по лесно да се създаде такава "поничка" или диск като на прословутата картина.
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот valio_98 » Съб Сеп 11, 2021 9:28 am

Това са все инженерни проблеми и ми се струват решими или с инженерни методи (двигатели), или с промяна на модела на работа (примерно огледалото се обръща на 90 градуса спрямо слънчевия вятър, освен когато трябва да направи пасаж към звездата към която искаме да сигнализираме, което намалва ефекта на слънчевия вятър на порядъци).
Аватар
valio_98
 
Мнения: 588
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Съобщение за пресата: Астрономите откриха „намигаща“ звезда-

Мнениеот ivanushka » Нед Сеп 12, 2021 10:52 pm

Това са инженерни проблеми? - В смисъл дреболии някакви. Които може да ги реши инженер Ганев , като каже къде да се пробият дупки?
И както беше инженерен проблем да се използва микро черна дупка за двигател на междузвезден кораб...
Или пък е инженерен проблем да се добива енергия от вакуума...
Или пък е инженерен проблем анти гравитацията или пък не реактивните летателни средства...
Дааа...
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Следваща

Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта