Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот valio_98 » Нед Юли 11, 2021 1:01 am

Космическата надпревара на милиардерите – как да гледаме на живо

Днес, на 11.07.2021, в 16:00 българско време, компанията за космически туризъм „Върджин Галактик“ на Ричард Брансън ще опита за пръв път да изпрати хора в космоса. Става дума за суборбитален полет, подобен на полета на Джон Глен.
Опитът може да се гледа на живо тук (и вероятно на много други места).
Полетът ще трае около 90 мин, от излитането на самолета-носител от Спейспорт Америка в Лас Крусес, Ню Мексико, връщането на земята. Астронавтите ще се издигнат над символичната граница от 50 мили (около 80 км), от която започва космоса (според правилата на НАСА), и ще включва приблизително 4 мин дълъг престой в безтегловност.
Полетът е по схема на ракетен самолет, който се изстрелва от самолет-носител, подобно на някогашната програма Dina-soar и особено Х-15.
На 20.07 (годишнина от полета на Аполо-11) ще направи първия си опит и компанията на Джеф Безос „Блу ориджин“. Също суборбитален полет. Предполага се, че корабът ще се издигне мало по-високо, до около 100 км, където се намира т.нар. граница на Карман (Карман е унгарски/американски физик), над която въздухът е толкова разреден, че аеродинамичните кормила (елерони, рул) стават безполезни. Но и тези астронавти ще прекарат в безтегловност почти същото време.
Може дълго да се спори, дали тези полети са „ракетомоделизъм за милиардери“ или реален напредък на космическите технологии. За сравнение, компанията „Спейс Екс“ на Илон Мъск междувременно осъществи истинска революция в космонавтиката с въвеждането на ракети за многократна употреба и вози космонавти до околоземна орбита. Все пак трябва да се признае, че в случай на успех, Брансън и Безос ще направят космонавтиката (поне суборбиталната) достъпна до много повече хора, в сравнение с полетите на Мъск.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 575
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот valio_98 » Нед Юли 18, 2021 10:48 am

Безос ще лети нa 20.07 (стартът е планиран за 16:00 БГ време) и може да се гледа например тук.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 575
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот ivanushka » Нед Юли 18, 2021 9:47 pm

Виж ти! Надпреварата за Космоса отново е в действие!
Само че сега се надпреварват едни много, много добри хора, които неотклонно следват принципа: "ако имаш две ризи дай едната на ближния си"...
Е, ако не за ризи то поне за яхтички за по няколко стотин милиона. Но за целта трябва първо да станат повече от една яхтичка за няколко стотин милиона. А чак после да се продаде едната на някой бедняк (с по малко милиарди) - ближен.

И освен много добри и човеколюбиви, още и хора които ще умрат за нашите права!
Най вече за правото ни да си сменим пола!

Та тези прекрасни същества се надпреварват кой да отхапе по тлъсто парче от космоса!
Супер!
Гледаме и стискаме палци! Вашите внуци, ако не летят в космоса, то поне ще си избират пола.
Даже ще са длъжни да си изберат пол! Ще има голямо разнообразие, а естествения ще е демоде. И може би дори срамота.

Не е ли прекрасна Демокрацията? И пазарната икономика?
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот valio_98 » Вто Юли 20, 2021 12:28 am

Тук става дума за милиарди, не за милиони.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 575
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот ivanushka » Вто Юли 20, 2021 3:31 am

Тук става дума даже не и за милиарди!

Например, най могъщия инструмент на световния сатанизъм, дължи трилиони! Дължи много повече от колкото струва! И много повече от колкото може да върне! Така че тези трилиони на практика са откраднати! Какъв е механизма на кражбата? Ето един виц по повода:
Един каубой вземал вземал на заем. По едно време кредиторите казали: а кога ще ни ги върнеш парите?
Тогава каубоят казал: -Ето ви! Връщам ви парите! Извадил пищова "Колт" - Миротворец и ги застрелял!
Кой може да потърси сметка на страната която харчи за военни цели повече пари от целия останал свят? Никой! И тогава това което дължи страната, където обитават милиардерите (а обитават именно там защото могат да бъркат в кацата с крадения мед), та това което дължи тази страна и с което е облагодетелствала тези мили същества милиардерите следва да се смята за откраднато!

Така че с крадени милиарди - в космоса ще ходим! Супер! Нали? Не е ли прекрасна демокрацията и пазарната икономика?

Така че тук наистина не става въпрос за милиони. Нито за милиарди. Дори не и за трилиони.
Тук става въпрос за алчност, егоизъм, лъжа, лицемерие, кражба!...
Тук става въпрос за мерзост!
Та така...
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот valio_98 » Вто Юли 20, 2021 10:31 am

Не става така, както го описваш. Днес не каубоят вади колта, ами банкерите пращат една дузина колтаджии и от там нататък се сещаш...

Аз също имам резерви към цялата шумотевица. Суборбиталните полети от научна гледна точка доприансят много малко. От инженерна гледна точка те са повторение на нещо, което правено преди 77 г. - още германците на 20 юни 1944 г. достигат 175 км. Единствената полза според мен е, че масовото съзнание запова да възприема космоса като нещо -0-достижимо и следователно - по-приемливо от преди. И това - за сметка на хора, забогатели по един или друг начин, а не за сметка на данъци, събрани от тебе и от мене (както правят НАСА и ЕСА).
Аватар
valio_98
 
Мнения: 575
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот ivanushka » Сря Юли 21, 2021 12:33 am

Да ! Каубоя е станал банкер! Или банкера е хванал за гушата каубоя! Или каубоя е решил да се освободи от своята свободолюбивост и да стане изтривалка на банкера! Но е факт че никой не е в състояние да изиска дължимото от някой който има по скъпи оръжия от всичко останали взети заедно.
Та ето ти го "Колта". А банкерите - те именно организират взимането на заеми които не могат да бъдат нито върнати нито събрани "принудително"! Което на практика е ситуация равносилна на грабеж! Защото се крият зад "колта"!

И нищо не казваме за кацата с краден мед , от която са се много облагодетелствали т.н. милиардери?

От инженерна гледна точка, ракета носител за многократна употреба е същото като "крайна степен" (совалка) за многократна употреба- задънена улица! Понеже подготовката на совалката за нов старт се оказва доста скъпо- съизмеримо със цената на нова "крайна степен" за еднократна употреба!
Бъдещето е в "еднотелни" летателни апарати (каквито са самолетите) за многократна употреба, задвижвани от електромагнитна сила, а не от химическа!

И като споменахме германците и 1944 та година, има и други неща в които се споменават германците.
Например някакви не реактивни летателни средства, с дисковидна форма (летящи чинии ;) ) които са се разхождали чак до Марс! И са били германско производство! Даже са имали прикачени в долната част куполи от танкове "пантера".

А като споменаваме такива "конспиративни" теории , да споменем и "виртуалния" космически кораб с размери колкото голям град , намерен на обратната страна на луната и останките на "съществата" намерени в него? Има такива филми в ютуб които показват като чели останки от древна "до човешка" или поне "до съвременна" цивилизация?


Ти сигурно се шегуваш? Космоса нещо достижимо! И "хора забогатели по един или друг начин, не за сметка на данъци"? Как така космоса да е станал нещо по достижимо? Ти може би вече стягаш багажа за екскурзийка в космоса? Защото си личен приятел на Мъск? Или си измежду тези многобройни хора които са забогатели по един или друг начин... и могат да си позволят няколко десетки милиона за екскурзийка? В суб орбиталното пространство?
А освен това, дали пък тези "забогатели" не са забогатели от някаква форма на събиране на пари от теб и от мен? Забогатели са заради механизма "имаш защото имаш"! Което в свят с ограничени ресурси означава непременно тези които нямат да са започнали да нямат още повече! И за тях именно космоса се е отдалечил , от колкото да е станал "нещо достижимо"!
Всъщност "забогатяването" на тези сладки малки милиардерчета е довело до засилване на социалното неравенство! Т.е до това че за голяма част от хората космоса е станал още по недостъпен!
Да се одобрява тази ситуация е доста мерзко и мръснишко!
Да не говорим че за тези които нямат защото нямат, се оказва и сериозен проблем да отгледат деца според своите морално етични разбирания, и които деца да не са на дъното на "прекрасното" демократично общество! Т.е. за да могат едни да летят в космоса, други остават бе деца например... Доста мръснишко е това! Или не? Така трябва! Боклуците и "untermench"овете не трябва да се размножават! Трябва да се размножават само милиардерчетата! И техните верни слуги! Но не твърде много! Да не би пък слугите да изместят тези милиардерчета...
Или пък ще кажеш: слуга на милиардерче е много по добре, от колкото "untermench" който се търкаля стремглаво към смърт при кофите за боклук!
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот valio_98 » Чет Юли 22, 2021 11:19 am

Ракетите носители за многократно ползване изобщо не са задънена улица. Мисля, че Мъск вече има ракета, изстрелвана 8 или 9 пъти. Совалката малко изпревари развитието на технологиите.
И да, космоса става все по-достъпен - използваме го всички, вкл. и ти - като ползваш телефон, интернет, като гледаш прогрнозата за времето, като гледаш ТВ и слушаш радио и пр. Въпрс на време е прмерно екранът на телефона ти да е направен с Индий от астероид и т.н.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 575
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот ivanushka » Чет Юли 22, 2021 11:44 am

8 или 9 пъти!
Не думай!
Това е страшно много!

Почти не ползвам телефон.
Интернет - не знам до колко е спътников или наземен.
Прогноза за времето имаше и преди спътниците- и беше също толкова неточна.
Практически не гледам "ТВ" и почти не слушам радио. Защото не искам да се удавя в морето от "истина" което ме залива от "синия екран". И най вече не искам да се сблъсквам с методите които се използват за да бъдем "накиснати" и да "попием" от това море от "истина".
Аз имам телефон с бутони и напълно ме задоволяваше екрана с течни кристали от преди 10ки години. Само че се оказа че вече не се произвеждат батерии с необходимата ми форма. Макар че батерии със същото съдържание има колкото искаш. (Остаряването на технологиите е въпрос на гадна картелна производствена политика на тези които бъркат в кацата с крадения мед, а не на някаква (жизнена)необходимост. Необходимостта се създава от "въздействие" върху масовото съзнание! Не без помощта на "синия екран"! И методите за "накисване в и попиване на" морето от "истина"!)
Така че индий от астероид изобщо не ме вълнува! А виж астероид използван като оръжие и насочен срещу дома ми - виж това доста повече ме вълнува! А тебе може би те радва и те въодушевява до щастлива истерия такава възможност?

А пред стави си! Съвсем скоро сателитите на Мъск (който е един гений в усвояването на държавна субсидия - която да при помня - беше кацата с крадения мед!) Та сателитите на Мъски съвсем скоро ще ни запознаят с нови още по съвършени методи да това как да бъдем "накиснати" в и да "попием" от морето от "истина" което струи от... ами точно от тези които бъркат в кацата с крадения мед.
А от някои хора струи "ум" и най вече благоговение пред тези които бъркат в кацата с крадения мед.
Конграчюлешън!
А да! За малко да забравя! Телеком операторите в съгласие и почти едновременно - т.е. картелно , принудително без мое съгласие и даже въпреки моето категорично несъгласие ме прехвърлиха към техни по скъпи и по неизгодни за мен услуги!
Да се радваме! Защото се е случило на някой друг! И то тъп нещастник! А не на нас!
И да хвалим и да величаем тези които бъркат в кацата с крадения мед! А когато тя започне да се изпразва, почват да бъркат директно в чуждите джобове!
Да живее демокрацията! Да живее лъжата и лицемерието!
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот valio_98 » Вто Юли 27, 2021 8:21 pm

Докато бях в Чили аз изобщо нямах мобилен, но ме "прелъстиха" картите и преводачката.

Добре, че човечеството все още не може да насочва астероиди, но и без тях една част от нас се грижи достатъчно добре за самоунищоцението на всички ни. Тук няма какво да ти възразя. :(
Аватар
valio_98
 
Мнения: 575
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот ivanushka » Пет Юли 30, 2021 12:33 am

Аз докато никъде не бях, нямайки карти и преводачка, се опитах да стигна до неизвестно място. и питах един деца които... не си играеха на улицата , а нежно галеха телефоните си, та се опитах да ги питам за пътя... и те много изненадани (след доста дълго време за отделяне от омагьосващите и хипнотизиращи телефони) ме изгледаха като нещо странно и не от този свят и най вече време и ми казаха - вие нямате ли си телефон и карти?
Весело нали? Много добре развити деца! И интелектуално и етично , много добре!

човечеството все още не може да насочва астероиди

А може би вече може?
Това би било един прекрасен свят! Едни хипнотизирани и етично не развити същественца шеговито насочват небесни камъчета (с енергия колкото няколко Хирошими) по други такива хипнотизирани и етично не развити същественца!
"Yaa men! It's f###g good!"
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот valio_98 » Пет Сеп 10, 2021 6:23 pm

Ами да, промени се света, откакто ние бяхме хлапета.
И ако не днес, утре-вдруги ден и астероиди ще може да насочва човечествтото. Ако не се убие реди това, де.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 575
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот ivanushka » Пет Сеп 10, 2021 10:15 pm

Със същата технология с която може да се нагрява стратосферата до температури достатъчни за разрушаване на противникови междуконтинентални ракети, със абсолютно същата технология могат да се насочват и метеорити. И много други неща да се правят. И то в наши дни! От поне 33 години ние се радваме на възможността да се насладим на действието върху нас...

Аз съм привърженик на теорията че преди около 10 - 12 хиляди години на земята е имало високо развита технологична цивилизация. И то глобална! И тази цивилизация така и е свършила - весело! Както ще свършим и ние!
Та тази хипотетична цивилизация е можела да насочва метеорити. Владеела е голяма част от слънчевата система.
И е била цивилизация на социално неравенство и "постиндустриални високи технологии".

А между другото за наивните хорица които се радват на това как милиардерите се били надпреварвали да качат миличките наивни човечета на разходка в орбита...

Гледах подробности за производството на ракетите на Мъск. Та "добрата" новина е че те се произвеждат с 3Д принтер! Звучи чудесно, нали? Само че... 3Д принтера е... "постиндустриална висока технология"... 3Д принтера практически означава отказ от масовото производство! А това означава отказ от индустриалната цивилизация! А това означава че трябва да забравите масовото приложение на високите технологии. Т.е благата на високо технологичната индустриална цивилизация - ще ги гледате през кри_Ф_ макарон. Те остават само за малък "богоравен" елит, милички мои ентусиасти на "съвременния демократичен свят".
И така имаш ли 3Д принтер - ползваш високи технлогии. Нямаш ли 3Д принтер - ядеш фъшкии... от тези които имат. И за да не стане обратното - тези които имат да занямат - те никога няма да позволят на вас наивните милиардерски ентусиасти да имате...
Честито!
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот valio_98 » Съб Сеп 11, 2021 9:40 am

Аз мисля, че е ценна не самата надпревара на милиардерите, а създадените технологии, които после "преливат" в други области. Пак повтарям, не намирам почти никаква науна полза в подобни суборбирални полети, ползата според мен е в развитието на технологиите.

За предишна високотехнологична цивилизация 10-12 хил години ми се стръват малко, по-скоро 50-100 хил.

Не съм съгласен за принтерите. И сега е така, както го описваш - имаш пари, имаш продукти на високите индустриални технологии, нямаш пари - нямаш продукти. Мисля, че ти пропускаш, че не е нужно да имаш персонален принтер, с който да си печаташ коли, самолети, ракети и пр., а може да си купиш продукта му или да го вземеш под наем или да си поръчаш продукт при някой, който има принтер. Сигурен съм, че ще има и други начини на ползване на принтерите, за които сега дори не можем да си помислим. Аз виждам ралзиката със съвременнотио поточно производство в това, че принерите позволяват т.нар. къстомизация (даже не съм сигурен дали има термин ан български, може би специализация на продутка?) и по-бързо развитие на продукта, буквално всеки екземпляр може да е различен.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 575
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот ivanushka » Нед Сеп 12, 2021 11:49 pm

А не е ли много наивно да се смята че в сват на експоненциално нарастващо социално неравенство, благата от новите технологии ще бъдат за всички?
Още повече че масовостта на технологиите (и масовостта на достъпността до тях) има отрицателен ефект върху здравето на прекрасните висши същества от глобалната олигархия?
И ракетите на Мъск, които съвсем не са суб орбитални, точно те се правят на "пост индустриален 3Д принтер". Т.е. тези технологии няма да са масови и ползата от тях ще бъде за малка малка прослойка - висши същества.
А развитието на технологиите е за това прекрасните висши същества от глобалната олигархия да си останат в горните слоеве на прекрасното "демократично" общество. А тези в долните слоеве , за да не са заплаха за тези в горните, трябва да затънат в нищета и невежество - до като измрат.
Вие ентусиастите на "прекрасното демократично общество" явно за това се борите. Браво! Пожелавам ви успех! И вие да вкусите от благата на този успех! До дъно!

Може да са 50 - 100 хиляди години. Изглежда има някаква цикличност във възходите и паденията на "човек разумен" известен още като "гнусотник беснеещ" или "трупосквернец войнстващ". И периода е от 10-15 до 25 - 30 хиляди години... Но със сигурност нещата ще завършат с падение...

Основната цел на търговията (която ти предполагащ че ще продължи да съществува и ще обхваща дейността на 3Д принтерите) е да се вземат ресурси от едни и да се дадат на други. Но глобалната олигархия практически вече има почти всички ресурси. Няма защо да търгува за да ги придобие. А след още малко време, ресурсите които ще са останали в нисшите слоеве на социалното неравенство ще са толкова малко, че няма да има проблем да бъдат отнети. Без дори да е необходима някаква особена сила! Макар че глобалната олигархия вече разполага с военната мощ на най мощната и същевременно най войнствената и арогантна лъже демокрация, а в същност безочлива и анти човешка олигархия. Но разполага и с много по могъща сила - възможността да се въздейства на съзнанието а от там и на свободната воля на хората...
Та някой ще ти даде да му ползваш 3Д принтера за да си напечаташ порше или яхта или самолет... или пистолет или танк ... или космически кораб...? При положение че за да имаш/ползваш (пари или 3Д принтер)...трябва да имаш/ползваш (пари или 3Д принтер)... Наивно е това... или в случай че го съзнаваш но продължаваш да го твърдиш, нещата понамирисват на мерзост...

А между другото проблемите на производството не са ли "инженерни" проблеми които са дреболии и са за нишите същества: инженерите и най вече за инженер Ганев?
Този неприятен ефект на съвременното производство - необходимостта за голям брой еднотипни продукти за да бъде цената по малка и за да бъде изобщо достижимо производството на нещо, Та именно този недостатък е довел до т.н. "индустриална цивилизация" в която благата са достъпни за много... За да е възможно масовото производство въобще. Но с отпадането на необходимостта от масово производство, отпадат условията за "индустриална цивилизация" и съответно отпада необходимостта благата да се дадат на повече хора.
Това е абсолютно валидно точно заради социалното неравенство. И не би било валидно в социално равенство. Но вие демократите живота си ще дадете за социалното неравенство. Стига вие да сте по нагоре. Над линията на измиране. Браво! Успех!И само да обърна внимание при режима на съвместна консумация (известен още като "конкуренция") по малко лакомите индивиди измират. Старайте се да сте по лакоми и да консумирате повече за да не умрете. Даже повече да консумирате и от глобалната олигархия! Иначе... ставате ресурс - годен за изконсумиране.
ivanushka
 
Мнения: 211
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Космическата надпревара на милиардерите – гледаме на живо

Мнениеот valio_98 » Пон Сеп 13, 2021 10:20 am

Никъде не съм казал, че благата на новите технологии ще са за всички. :(
Аватар
valio_98
 
Мнения: 575
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm


Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта