Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Хубав ден и лош месец за българската астрономия

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Хубав ден и лош месец за българската астрономия

Мнениеот valio_98 » Вто Дек 13, 2022 12:32 pm

За хубавия ден – четете накрая, а сега – за лошия месец: през декември се навършват годишнини от кончините на двама бележити български астрономи – на 2.12.2021 г. ни напусна проф. Георги Иванов, а на 26.12.2012 г. – Леонид Георгиев.

Проф. Иванов беше мой преподавател и научен ръководител на дипломната ми работа в Софийския университет в началото на 90-те години и не мога да напиша достатъчно, за за неговата доброта и търпение към студентите, за огромното му влияние върху професионалното им развитие. Винаги готово да ни подкрепи, той даваше блестящ пример за усърдие, за внимание към детайлите и за научно любопитство. Не на последно място, той ни мотивираше с примера на собствените си изследвания. Проф. Иванов е пионер в изследванията на ярките звезди и променливостта в M31 с телескопа 2-метровия телескоп в НАО „Рожен“ с широкоъгълна камерата – един инструмент, отговарящ добре на техническите изисквания за наблюдение на тази голяма близка галактика. За съжаление по-голямата част от научната му кариера преминава във времена, когато светът бе разделен или когато страната ни беше в тежка икономическа криза и въпреки тези предизвикателства той успява да остави трайна следа в науката.

Доктор Георгиев беше млад асистент по времето, когато бяхме студенти и не след дълго замина за Щатите и за Мексико, където се установи в един от техните най-големи изследователски институти – UNAM. Световното му признание дойде напълно заслужено – той беше движеща сила в много проекти и един от авторите на първата статия в сп. „Nature“, базирана на наблюдения от споменатата вече НАО „Рожен“. За нас, тогавашните студенти, Лео беше в еднаква степен приятел и учител, и също ни мотивираше и ни даваше пример за научна добросъвестност. Научните му интереси бяха концентирани в наблюдателната звездна астрономия, особено върху двойните звезди, които са информативен – и труден – тест за звездната еволюция, но не се ограничаваха с това. В Щатите той се занимаваше с теория, а в Мексико си създаде славата на незаменим инструменталист.

С времето ще остават все по-малко хора, които познават двамата колеги, затова по-добре сега да си спомним за тях.

Накрая – за хубавия ден. Той беше през едно лято в началото на 1990те години. Лео защити дисертация. Защитата беше в голямата зала на Института по Атомна Физика в БАН. След заключителните ръкопляскания, от мястото си в залата се обади покойният вече проф. Никола Николов:
- Днес е един хубав ден за българската астрономия!
Всички присъстващи избухнаха в смях. Професорът беше префразирал репликата на Александър Йорданов, казана малко преди това за българската демокрация...

Няколко възпоменателни думи от колеги за двамата астрономи може да се прочетат тук:
- за проф. Георги Иванов: тук и тук
- за Леонид Георгиев: тук

Повече за историята на българската астрономия може да се научи от статията на Димитър Колев, който отдаде много години от живота си на развитието на НАО „Рожен“.
и от статията на проф. Валери Голев (и съавтори) от катедра „Астрономия“ към СУ „Св. Кл. Охридски“.
А за общността на астрономите-любители в България може да прочетете тук.


Възпоменателен филм за Леонид Георгиев, направен от мексиканските колеги (на испански):
https://www.youtube.com/watch?v=QSsjX1b0YBU

Документален филм за НАО „Рожен“:
https://www.youtube.com/watch?v=F8GIOx_QG60
Аватар
valio_98
 
Мнения: 786
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта