Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Конференция: A Decade of ESO Wide-field Imaging Surveys, 16-

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Конференция: A Decade of ESO Wide-field Imaging Surveys, 16-

Мнениеот valio_98 » Вто Мар 14, 2023 11:26 am

Конференция: A Decade of ESO Wide-field Imaging Surveys, 16-20.10.2023, ESO Garching

През последните две десетилетия голяма част от кариерата ми използваше обзори на небето – първо 2MASS, после WISE, GLIMPSЕ, VVV/VVV и VMC. Обзори – защото обхващат голяма част от небесната сфера – първите два в горния списък даже обхващат цялата. Обзорите могат просто да получават снимки на небето, но могат и да правят и спектри (обикновено на сравнително ярките обекти). По различни причини се интересувам от обекти, които трудн се виждат, защото са скрити зад много прах – затова целия списък включва обзори, направени в инфрачервената област от електромагнитния спектър, където поглъщането на праха е по-слабо. А последните два обзора в списъка са правени на един 4-метров телескоп в ЕСО, който се нарича VISTA (и няма нищо общо с известната операционна система), на който до скоро беше монтирана широко-ъгълна инфрачервена камера, наречена VIRCAM.
Преди няколко седмици VIRCAM беше демонтирана от VISTA. На нейно място скоро ще се появи нов спектрограф, предназначен за спектрографски обзори, но това е друга история. А междувременно група от хора, които бяхме тясно свързан с VIRCAM, решихме да организираме конференция, на която астрономите, използвали този и други подобни инструменти, да обобщят какво сме научили от опита ни с VIRCAM и не на последно място да помислим за следващото поколение подобни инструменти. Впрочем, почти всички данни от обзорите, направени с VIRCAM, са публично достъпни, а ако не са, ще станат в рамките на по-малко от година. Година, защото толкова е дълъг така нареченият proprietary period, през който достъп до данните имат само хората, които са предложили съответните наблюдения, един вид те имат аванс да обработят и публикуват, защото те са предложили идея и са подготвили наблюденията; срокът не е по-дълъг за да „стимулира“ изследователите да работят бързо.
Конференцията ще е присъствена, очакваме да участват стотина човека. Главните обзори, направени с VISTA и няколко други инструменти на ЕСО ще представят резултатите си, също както и астрономи от други обсерватории и проекти, както наземни, така и космически.
Страницата на конференцията (която изглежда като страниците на всички други астрономически конференции) може да се види тук, а постера - тук.
Конференциите са важна част от развитието на науката, главно заради неформалната си страна: в научните статии се пишат само сигурни факти, които безспорно могат да се докажат. Но пътят до подобни резултати и дълъг и започна от въпроси без отговори и от „хвърчащи“ предположения; експерименталните (които в астрономията наричаме наблюдателни) проверки идват чак след това. Конференциите са място, където могат да се изнесат или дори да се обсъдят на чаша кафе идеи и хипотези, които все още са в ранен стадии на разработване.

Ето и една лекция за VVV, обзорът, по който съм работил най-много:
https://www.youtube.com/watch?v=QBd5713AtA0
Аватар
valio_98
 
Мнения: 786
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта