Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Лагер школа по астрономия и астрофизика „Бели Брези“ 3-18.08

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Лагер школа по астрономия и астрофизика „Бели Брези“ 3-18.08

Мнениеот valio_98 » Пет Юли 28, 2023 1:35 pm

Лагер школа по астрономия и астрофизика „Бели Брези“ 3-18.08.2023

През първата половина на м. Август традиционно се провежда ежегодно школа за любители-астрономи, ученици от цялата страна. Тази година ще бъде 53-тото поредно издание. През последните години организатор е Агоп Узунбохосян, чийто ентусиазъм поддържа огъня на любопитството живо в десетки деца повече от две десетилетия. Сред предишните участници и организатори на Школата са Ина Барзова, Илиян Илиев, Ваня Статева, Валери Голев. Особенно място в историята на Школата заема Славей Златев, чието име днес носи астрономическата обсерватория в Кърджали.
Започнах да ходя на тая Школа като ученик, за пръв път през 1982 година, когато по изключение тя се проведе в с. Млечино. После ходех като студент да уча децата, и сега, ако мога, гледам да се участвам в това събитие. Голяма част от преподавателския състав се състои от бивши „школници“. Имало е години, когато са преподавали професори от Харвард, Бон, редица английски университети и от други световни астрономически центрове.
Смисълът на школата не е да подготвя професионални астрономи – макар че и това се случва. – а да разпространява научния мироглед сред хората, да им показва научния метод, и не на последно място – да възпитава самодисциплина и умения за самоорганизация у децата.
Повече за тазгодишната школа може да научите тук и тук.
Моя статия за Школата, представена на сипозиум по полуляризация на науката, който беше част от годишната конференция на Европейския астрономически съюз в Ливърпул през 2018 г. може да се прочете тук.
Астрономията има мощен потенциал като средство за популяризация, до голяма степен заради визуалността и достъпността си. Един друг пример е антология от фантастични разкази за живота във Вселената, издаден под егидата на Европейския астробиологичен инстритут
Споменавам го, защото разказът, с който участвам в книгата се основава до голям степен на ученическите ми спомени именно от Школата на Брезите.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 882
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта