Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Подготовка за звездопад от данни или за съперничеството и съ

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Подготовка за звездопад от данни или за съперничеството и съ

Мнениеот valio_98 » Пон Ное 20, 2023 10:20 am

Подготовка за звездопад от данни или за съперничеството и сътрудничеството

След няколко години астрономическата общност ще бъде затрупана от лавина. Лавина от нови наблюдения на небето, които почти в реално време ще ни показват какво се случва сред звездите и галактиките. Но това е и предизвикателство – ка да се справим с огромния обем от данни, как да ги обработим и най-важното как да ги осмислим.
От къде идва тази лавина? В началото на 2025 година в Чилийската пустиня Атакама предстои да заработи новата американска обсерватория Рубин. За сега там ще има само един телескоп – 8.4-метровият Симоний. Той ще бъде снабден с уникална широкоъгълна оптична камера с поле на зрение с диаметър 3.5 ъглови градуса, което е необикновено голямо за телескоп (инфрачервената камера VIRCAM на 4-м телескоп VISTA, за която съм писал преди имаше поле около 1.1 х 1.6 градуса).
Историята на новия американски телескоп започва през 2001 година, а строежът – в средата на 2014 година. Предполага се че стойността на целия проект ще бъде близо 700 милиона долара. За сравнение стойността на 39-метровия ELT, който Европейската южна обсерватория строи в момента, също в Чили, е около два пъти по-голяма, но ELT е универсален телескоп, а специализрн, предназначен да прави обзори на цялото небе.
Астрономите отдавна са разбрали, че съперничеството и сътрудничеството вървят ръка за ръка – първата голяма международна програма датира от началото на 19 век, когато след като италинаксиат астроном и йезуитски свещеник Джузепе Пиаци открива астероида Церера, започва голяма кампания за изследване ан астероидния пояс. Уви, наполеоновите войни слагат край на тази програма.
Но астрономите научават урока си, и даже днес огромна част от изследванията са плод на съвместни програми на хора от различни институти, страни и континенти. Нищо чудно, че екипът зад обсерватория Рубин се стреми да подпомогне създаването на подобни сътрудничества.
Първият проблем е свързан с обема и скоростта на получаване на данните – новият телескоп ще произвежда един обзор на южното небе всяка седмица. Но има и друг проблем – какво да се прави с интересните обекти, които ще бъдат открити?
И тук играе роля обсерватория с богат набор от инструменти, каквато е ESO – за допълнително изследване на новооткритите обекти. Кривата на блясъка на една далечна сврухнова е ценнa сама по себе си, но ценноста й се увеличава многкратно, ако е комбинирана със спектроскопия, която да ни каже колко далече е галактиката, в която е избухнала сврухновата. По подобен начин стоят нещата и с повечето видове променливи звезди, само изискванията за допълнителни изследания могат да бъдат различни: като се започне от различно спектрално разрешение на спектроскопията и се стигне до наблюдения в други диапазони на електромагнитния спектър – например в инфрачервеното.
В края на януари в Гаршинг, където е централата на ЕСО, предстои да се проведе конфернция, на която ще бъдат обсъждани именно тези въпроси. Тя е е различна от повечето други конференции, където участниците просто показват последните си резултати (понякога даже преди да са публикувани). Програмата на конференцията е поделена между два центъра: единият се състои от обзорни доклади за разлчините инструменти, които могат да бъдат използвани за допълнителни изследвания (на анлгийски follow up), а другата е тематични дискусии, в които да се оформят групи, които да направят тези допълнителни изследвания – точва включвна всичко, то писането на заявки за наблюдателно време, през обработката и интерпретацията на получените данни, до публикацията на резултатите.
Конференции като тази понякога се наричат с английската дума workshop, което буквално се превежда като работилница, защото целта им е не толкова представяне нда резултати, колкото свършване на определена работа.
Страницата на конференицята е [urlhttps://www.eso.org/sci/meetings/2024/lsst.html]тук[/url].
Както е вече традиция, докладите ще бъдат записани и поставени в свободен достъп след събитието. Как изглежда това може да видите от друга конференция, в чиято организация участвах наскоро - тук.
Ето няколко примера: тук, тук, тук и тук
Аватар
valio_98
 
Мнения: 858
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта