Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Широкоъгълен спектроскопски телескоп (WST). Научна бяла книг

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Широкоъгълен спектроскопски телескоп (WST). Научна бяла книг

Мнениеот valio_98 » Пон Мар 11, 2024 9:21 am

Широкоъгълен спектроскопски телескоп (WST). Научна бяла книга. Вер. 1 / The Wide-field Spectroscopic Telescope (WST). Science White Paper. V1

Европейската астрономическа обсерватория в момента строи ELT (extremely large teleskop), който ще бъде готов към края на десетилетието и предстои да стане най-големият телескоп в света: главното му огледало, което ще се състои оит 798 сегмента, ще има диаметър 39 метра. Проектът е доста напреднал и към края на десетилетието той може да заработи. Няколко консорциума в Европа строят нови инструменти, куполът в Чилийската пустиня Атакама вече се движи: тук
Преди много години бях свидетел как взривиха върха, на който сега се строи телескопа, за се получи плато – достатъчно голяма площадка, на която да се постави той: тук
ЕЛТ струва малко повече от един милиард и от появата на замисъла до започването на работа ще изминат повече от две, дори три десетилетия.
Вече е време да се мисли за следващия голям проект. От няколко години в астрономическата общност – главно на конференции по инструменти, но също и в специализирани проучвания на астрономическото „обществено мнение“ като Американския обзор на десетилетието (Decadal survey) се обсъжда една голяма липса, която стана очевидна на фона на големите астрономически обзори – за тоже може да видите серията ми от съобщения за конференцията през м. Януари тази година за обзорите в ЕСО в инфрачервената област: тук, тук, тук, тук и тук.Липсата е на голям телескоп, с диаметър на главното огледало 8-12 м, снабден със спектрограф, способен да получава едновременно спектри на хиляди обекти. Има множество подобни инструменти на по-малки 4-метрови телексопи, които могат да правят такива спектроскопски обзори: 4MOST на VISTA в ESO е един пример. Но когато кадрите се получават на 4-м телескоп, спектрите изискват поне 8-10-метров.
Това породи проекта, за който става дума по-надолу. Миналото лято във Виена дори си организирахме нещо като мини-конференция или работна среща, а сега се появи т.н. Бяла книга, в която се описва каква наука искаме да правим с новата комбинация от инструмент и телескоп, и какви са изискванията: брой оптични влакна, спектрална разделителна способност, чувствителност. Моят интерес към проекта е двояк. От една страна – наука, разбира се – променливи в нашата Галактика, Млечния път. Това са предимно много млади звезди, които все още „растат“, събирайки материя от междузведната среда чрез акреционни дискове, в които често има нестабилности. Такива обекти са конвективни, т.е. в тях енергията се изнася от вътрешността на звездата с „асансьор“ от горещ материал, който се издига към повърхността на звездата. Към променливите обекти спадат и далчените галактики.
Втората област на интереса ми, и може би главната, произтича от ествеството на работата ми – към т.н. Data Flow System. Буквално – системата, която осъществява потока от която трябва да се обмисли внимателно, защото включва параметри и информация, които ще бъдат необходими на по-късните етап и не бива да бъдат пропуснати; до записа на наблюденията в подходящи формати, обработката им (тик могат да бъдат важни няккой от тези параметри, които се избират при подготовката) и се зстигне до архивирането на суровите и на обработените данни. При това „архивите са живи“, защото с подобряването на начините и методите за обработка и нашето разбиране на данните, понякога се случва част от тях да трябва да се обработят отново и отново за да се получат по-добри продукти. А и ползвателите често измислят неща, които никой от създателите на системата е смятал, че могат да се направят с нея...
Времевият хоризонт на проекта е поне 2-3 десетилетия, така че усилията, които полагаме сега, ще облагодетелствуват следващите поколения учени. По съвременно цели стойността на проекта е по-малка от тая на ELT: WST „спестява“ от използване на технологиите, разработени за по-големия си събрат и освен това по същество ще има един единствен спектрограф, разработен с широко използване на модулен подход и серизлизация.

Бялата книга е свободно достъпна тук (пдф-ът е 40 MB): тук

А по-надолу е абстрактът на български и инглийски:
Широкоъгълният спектроскопски телескоп (WST) е новопредложено съоръжение за ефективни спектроскопски наблюдения. Тази бяла книга обобщава първоначалната концепция и различните научни задачи. WST ще бъде съоръжен с многообектен спектрограф (MOS) с голямо полезрение (3 квадратни градуса) и висока мултиплекност (20 000 спектъра едновременно) и с гигантски (3x3 квадратни ъглови минути– интегрален полеви спектрограф (IFS). По отношение на новооткритите възможности за научни наблюдения WST се далеч изпреварва съществуващите и планираните съоръжения от подобен вид. Като се има предвид досегашната инвестиция в получаване на дълбоки изображения, и се отбележи диагностичната сила на спектроскопията, WST ще запълни важна празнина в пейзажа на астрономическите уреди и ще се впише в бъдещите наземни и космически съоръжения. Тази бяла книга показва, че WST може да реши изключително важни научни въпроси в областта на космологията: образуване, еволюция и обогатяване на галактиките с тежки елементи, включително и на нашия собствен Млечен път; образуване на звездите и планетите; променличи обекти. Уникално богатите данни от WST ще доведат до непредвидени открития в много от тези области. Научният екип на WST (вече включващ повече от 500 учени от цял свят) е отворен към цялата астрономическа общност.

The Wide-field Spectroscopic Telescope (WST) is proposed as a new facility dedicated to the efficient delivery of spectroscopic surveys. This white paper summarises the initial concept as well as the corresponding science cases. WST will feature simultaneous operation of a large field-of-view (3 sq. degree), a high multiplex (20,000) multi-object spectrograph (MOS) and a giant 3x3 sq. arcmin integral field spectrograph (IFS). In scientific capability these requirements place WST far ahead of existing and planned facilities. Given the current investment in deep imaging surveys and noting the diagnostic power of spectroscopy, WST will fill a crucial gap in astronomical capability and work synergistically with future ground and space-based facilities. This white paper shows that WST can address outstanding scientific questions in the areas of cosmology; galaxy assembly, evolution, and enrichment, including our own Milky Way; origin of stars and planets; time domain and multi-messenger astrophysics. WST's uniquely rich dataset will deliver unforeseen discoveries in many of these areas. The WST Science Team (already including more than 500 scientists worldwide) is open to the all astronomical community.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 858
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта