Начало форум Хумор

Хумор

И фАнТаСтИтЕ сЕ шЕгУвАт

Вицове, клипове, случки - всичко, което носи хумора в себе си.

Re: И фАнТаСтИтЕ сЕ шЕгУвАт

Мнениеот alexandrit » Вто Май 30, 2017 4:08 pm

Миниразказ от Ацо ДЕЛИБАШЕВ

НОВИЯТ МИКРОМЕГАС

Вече второ денонощие поред писателят Микромегас Стояновски* не ставаше от компютъра си и с небивал подем описваше приключенията на купищата саблезъби, полумозъчни, делта-хронос дракони с праисторически костени яки...

Ала ето че внезапно Микромегас Стояновски огладня и реши да отиде до най-близкия магазин „Хранителни стоки“...

Преди да излезе, Микромегас Стояновски глътна шепа хапове сайфайин** и даже си би една едрокалибрена ампула хорърекс – е, сега вече можеше да е сигурен, че ще стигне до магазина и няма да остане гладен...

Нека го поздравим от душа и сърце за този успех и да очакваме с нетърпение продълженията на ентомната му супердраконовска серия, която явно няма никакви съперници у нас...***
__________________

* Докато била бременна с него, майка му чела философските новели на Волтер и много се впечатлила от образа на 120 000-футовия пришълец Микромегас (в превод – Малко голям). Именно в негова чест тя кръстила така бебето си, което по-късно се превърнало в автор № 1 на нашенски фентъзи лонгселъри. Като казваме „нашенски“, имаме предвид книги с тиражи от по 200–300 броя, с по пет звездички в Goodreads, дадени им от авери и комшии, и с анотации от разнопородни блогъри, които го наричат „велик!“, „ненадминат!!“ и „направо уникален!!!“. – Б. авт.
** В друго изписване: научнофантастин. – Б. авт.
*** Съгласно една твърде разпространена градска легенда, известният автор N. N. L. бил хванат натясно в Щип, напит с узо и приканен да сътвори тоя крилат отзив за Микромегас Стояновски. Да, обаче други източници с пяна на уста оспорват тази версия. Абе, какво толкова, човешка история... – Б. авт.

Преведе от македонски: Джовани Петрунов

Изображение
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 782
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: И фАнТаСтИтЕ сЕ шЕгУвАт

Мнениеот alexandrit » Пон Юни 26, 2017 9:48 am

БЯЛАТА КОТКА

Абсурдизъм от Людмил СТАНЕВ*

Тази история е малко ненормална, но повярвайте, всичко, което се случи, абсолютно не съм си го измислил. Бялата котка се появи една нощ в моята стая и настойчиво почна да мяука. Вместо да я нахраня, аз се направих, че не я виждам. И точно тогава тя скочи пъргаво на леглото ми и каза с човешки глас: „Правилно постъпи, като се направи, че не ме виждаш. Аз съм в съзнанието ти и не съществувам реално“. Аз мълчах. Не обичам да си говоря сам. А котката продължи: „Точно така. Не говори с мен, защото ме няма. И изобщо, ако ме виждаш, значи ме няма. Ако не ме виждаш, значи съм тук. Помниш ли Екзюпери? Най-същественото е невидимо за очите“, каза тя и изчезна. „Да, запомних“, казах аз и чак сега я видях, защото вече я нямаше. Ето така заживях с бялата котка.
Тя беше постоянно у дома, защото я нямаше. И си играеше сама, защото аз бях там. А излезех ли от вкъщи, за нея настъпваше празник. Защото мен вече ме нямаше и бях там. Заобичах бялата котка, която я няма. Винаги съм мечтал за бяла котка и сега вече действително имах, а нея я нямаше. Някои дни тя се появяваше в стаята ми и аз я виждах. Това бяха най-тъжните ми дни, защото нея я нямаше. През пролетта изчезна за няколко дена и аз бях постоянно с нея, дори започнах леко да я намразвам. Но настъпи лятото и вече сме постоянно заедно.
И двамата ни няма. Толкова свикнахме един с друг, че вече по цял ден не се виждаме. Прекрасно е. Тя е страхотна. Не мога да си представя живота без нея. Много ми се иска да ви я нарисувам, за да се убедите в това, което ви разказвах досега.
Ето как изглежда тя:

Страхотна е, нали?

И з т о ч н и к : вестник Quo vadis / април 2017 г.
_____________________
* Някои от първите книги на Людмил Станев – „Неприятният татарин“ и „Ненакърнимо“ – са публикувани от издателство АРГУС, което през този декември ще отбележи 25-годишен юбилей от създаването си. – Б. alex.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 782
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: И фАнТаСтИтЕ сЕ шЕгУвАт

Мнениеот alexandrit » Вто Юли 18, 2017 11:46 am

Марио Паскалев-МАРИ

С Е Р П Е Н Т

Чувстваше лицето си изопнато. Тръпки пробождаха кожата му, както мълнии пробождат облак. Кожата се разкъса на стотици късчета в мрежата на болезнените напуквания. Докосна я с пръсти – безчувствена. Пръстите усетиха гладки, хладни люспи. Над очите нямаше клепачи. Някъде беше изчезнал и носът. Два остри горни зъба и съскащ раздвоен език.
Запълзя по мраморния под, качи се на масичката и се уви около телефона. Набра с опашка един случаен номер и зачака, като си тананикаше старата детска песничка:

... защото тя е моя сянка
и ще изчезне по обяд,
за да засити на небето
безмилостния глад...


Телефонът даде сигнал и след известно време някой вдигна слушалката. Беше женски глас:
– Ало... ало, кого търсите? Алекс, пак някое от тези малки змийчета си играе с указателя.
– Но аз бягам от самотата – оправда се той.
– Какъв чудак. Алекс, ела да поговориш с него.
Топъл мъжки глас зазвуча от слушалката:
– Ало, Алекс Гън на телефона, с кого имам честта да разговарям?
– Здравейте, Алекс. Аз съм тихият луд Марк Серпент. Имам нужда от човешка близост, затова се осмелих да позвъня.
– Странно съвпадение. Неловко ми е да призная, но и с мен е същото. Чувствам се напъхан в кожата на друг човек. Някой, който е администратор, издава заповеди, попълва рапорти и получава заплати, участник в коктейлите и салоните на висшето общество, съпруг на гланцова красавица, член на голф-клуб. Как бих искал да се отърся от мрежата на тези отношения и да стана някой, който може би съм.
– Може би аз съм на път да го постигна – рече умислено Марк. – Живях твърде дълго сам. Пет години от неочакваната смърт на жена ми. Съвсем сам, оттогава не съм излизал от къщи. Нещо стана с мен. Кръвта ми изстина, чувствам я като движеща се медна тел във вените си.

___________________________________

● В новия алманах „ФАНТАSTIKA 2016“ е публикуван
и интересният разказ на Мàри (Марио Паскалев) „Малка стъпка“.
___________________________________


– Като казвате „сам“, не смятате прислужника, който навярно ви носи храна – предположи Алекс.
– Трябва да ви уверя, че сам подсигурявам прехраната си. Отначало ми беше трудно, но след това много сръчно започнах да ловя плъхове, достатъчно питателни са, особено младите.
– Това, което ми разказахте, е интересно, макар и твърде необичайно. Струва ми се много важно. Може би тези мутации са закономерна последица на индустриалната цивилизация. Всичко това съвпада с някои мои наблюдения. Бих искал да се срещнем. Сигурен съм, че сме нужни един на друг – внушаваха чувствените нотки в гласа на Алекс.
– Добре, ще дойда при вас, само, моля ви, не прекъсвайте линията – желанието на непознатия събеседник неудържимо привличаше Марк. Той се мушна в телефонната слушалка и енергично се заплъзга навътре. След тридесет минути достигна до дома на Алекс Гън.
– А-а-а! Змия по телефона! Помощ, убий я! – пищеше жената, която преди малко беше вдигнала слушалката.
Алекс се оказа розово кълбо във вечерен халат с остра, права черна коса. Той сбърчи недоволно острото си носле.
– Спри тази истерия, Хелен! Какво ти става днес? Пусни стика ми за голф! – изтръгна го от нейните ръце и с отмерен удар разби горната част на главата ѝ.
После се избърса от пръсналата кръв и посочи креслото пред себе си:
– Марк, настани се тук и се подкрепи. Много съжалявам за случилото се. Не понасям ирационалните действия. Сега ще се наложи да търся нов сътрудник за прослушване на телефонните разговори.
Марк Серпент не каза нищо. Той се мъчеше да си обясни защо го безпокояха подалите се изпод разтворения халат остри бодли.

И з т о ч н и к: сборник „Измерения и модели“, издаден по случай 40-годишнината на Клуба Иван Ефремов – София: Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“, 2014.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 782
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: И фАнТаСтИтЕ сЕ шЕгУвАт

Мнениеот alexandrit » Вто Авг 29, 2017 6:28 pm

Художници: Jake and Dinos Chapman

Изображение

Пред вас е един доста странен текст – в него има хумор и хорър, дистопия и алтернативна история, но най-паче авангардистко нахалство. Не е ни разказ, ни памфлет, ни есе. Гаври се с някои езикови и жанрови щампи или просто жонглира с тях. Темата му е СПИН. Написан е като първоаприлска шега през 1987 година. В казармата. По онова време болестта още не бе достигнала затвореното във всеки един смисъл българско общество и представляваше обект на един своеобразен фолклор. Мнозина екстраполираха възможността за пандемия и вещаеха поредния свършек на цивилизацията. Скоро обаче заболяването ни застигна с всичките си последици. В чужбина пък отвя немалко знаменитости, от Антъни Пъркинс до Фреди Меркюри. Дълго се считаше за нелечимо. Тъкмо тази е причината, поради която съм избягвал включването на въпросния текст в досегашните си сборни издания през изминалите три десетилетия. Със сигурност появата му би се възприела за проява на лош вкус. За щастие „модерната болест“ днес вече не е това, което беше. Тя не донесе край на света, откриха се и способи за справяне с нея. Въпреки това си остава едно сериозно страдание, на което човек би могъл да погледне от комичен ъгъл само ако е в много особено, да не кажем, идиотско настроение.

Ако имате роднини и близки, страдащи от Синдрома на придобитата имунна недостатъчност, това не е вашият текст. По-добре го пропуснете.
Я. Ч.

Янчо ЧОЛАКОВ

ПРИКАЗКА ЗА МОДЕРНАТА БОЛЕСТ

По-добре СПИН,
отколкото с един!

Весела песничка

В началото имало само голи дървета във виолетови равнини. Гнусният паралелепипед се разпуквал всеки ден, а микробите пълзели уверено по стените му. „Дано не влязат!“ – мислели си обсадените. Микробите преминали първото ниво с рогатите реликтови същества, обзети от неистовство. После профучали през Античността и очарователните Средни векове – там ги забелязали Петроний и Бокачо. Влюбени младежи душели тирани. Любовта била на мода, Платоновото мнение за нея – също. В двадесетото столетие трансценденталното съзнание побесняло съвсем. Дошъл един тип с дълга коса и вехто сако, подобен на суперзвездата Исус Христос, и взел да пророкува, а другите чули словата му, словата на първия болен: „Съжалявам ви за онова, което не знаете и никога няма да съжалявате, че не знаете!“. Но скоро тайната се сгромолясала и тълпите тръгнали с надписи „Аз съм СПИН!“, а проститутките с „Не съм такава, за каквато ме мислите!“. Защото СПИН-ът свършил работата на нравствената полиция – пропъдил набързо всички уличници от тротоарите. Търговците на полови качулки и намордници започнали да конкурират успешно бизнеса с петрол и диаманти. Просперирало и Дружеството против зелените маймуни, което получавало финансови стимули от имотните съсловия, и даже еколозите си затраяли по въпроса с изтребването на упоменатите зелени маймуни. Триумфално се завърнал компрометираният вече обичай на първата брачна нощ. Пророкът обикалял и питал трескаво минувачите: „Аз нали исках, чрез своето превъплъщение отпреди две хиляди години, да ви предпазя от практиката на свободната любов?“. Самозвани церители и склерозирали врачове надянали гумени ръкавици; навсякъде експлодирала Паниката.

Психоза, невроза, наркоза...

Земята изгубила и имунитет, и авторитет в цялата галактика. Светът коленичил за молебен сред последиците от страшното проклятие; в този ден Царят на микробите приел почестите и възхвалите като Цар първи на новите висши твари, а под мишница стискал човешки трактат, който защитавал правото на всяко живо създание да съществува и владее след свирепа битка на терена на естествения отбор. Оборотът на крематориумите и погребалните бюра се увеличавал неимоверно, непредвидимо. „След нас и потоп!“ – крещяло в изстъпление гражданството. (Села вече нямало, опустели паноптикуми имало само, като кафези, пълни с оскубана перушина.) Слуховете: комарите носели заразата на СПИН-а. „О, Боже, те ли ще живеят по-дълго от нас, или ние?“ „Ние, ние! – ревяла тълпата. – Ние, с два дена повече!“ Планетата се превръщала в мухлива, в плесенясала топка, с чудати растения на вити власинки, със сгради на варни люспи, с некротизирали тела на петна и дупки. „Пръста си на ръждив пирон ако убодеш – и ти ще умреш, и ти ще умреш!“ – римували стихотворците, визирайки опасността от инфекция в случай на отворена рана. Тринайсетте възможни „Оскара“ спечелила суперпродукцията „Денят на СПИН-а“, а подир нея – „Анти-СПИН ХХI“. Хората развили придобита умствена недостатъчност (СПУН), а децата им се раждали с вродена (СВУН). Фантастиката в дебелите романи от предходните години, посветена на епидемии и мизерабълни грипове, била издигната до култа на сбъднала се прогностика. В древните предания, в рими и хекзаметри, открили специалисти сред метафори, анафори и сонорни съгласни цинизма на древните елини, които говорели за полисна и полигамна любов, все намеци за бъдещия интимен позор на човечеството. И в Библията даже (справка Содом и Гомор). И в мита, нали пияният вампир пеел дрезгаво: „Дойде час да се умре, уха-уха, самотата на камък се превръща, уха-уха, смъртта при нас чрез любовта се връща!“. И май Поетът бил виновен, загдето писал, че в мига на обладание влюбените сетива са най-близко до небитието и напрегнати се взривяват, като пред гибел; защото критиците, подкрепени от лаиците, и тук долни подмятания открили, и Поетовите книги изпепелили на клада при 451 градуса по Фаренхайт. „Има ли СПИН твоят собственик?“ – питали се шепнешком домашните роботи из тъмните ъгли. Карантинни зони никнели досущ гъби в дъждовен лес, резерват за хомодружинки се въздигал след друг резерват, а оцелелите превеждали вече думата „утре“ като синоним на „никога“ и „легенда“. „Утре – нивга – няма – да настъпи!“ – съчинил покълналият в последния компютър изкуствен интелект, който смятал себе си за призван да надживее естествения. И нямало по-голямо кощунство от страстта, от свалки с реброто на Адам и от късата пола на минижупа. Сега, според папата, цялото му паство най-после разбрало защо чрез църквата предците ни всячески се стремели да ограничат опасните връзки и защо плътта на жената била най-качественият продукт от работилницата на дявола. Нежният пол вече не ходел по простатната жлеза на мъжа и никоя ябълка, дори и най-закръглената, не била в състояние да върне любовта, за да изгони Бог човеците... от ада, в който били попаднали. Защото след преизподнята адова се тътрело самотно само небитието астрално на човека.

В джунгли и кратери на вулкани, в безподобни катакомби, до предел натъпкани със съскащи влечуги и куфеещи изроди, рамо до рамо се сражавали срещу лошия си шанс героят на човечеството, вече заразен от СПИН подир неразумно ухажване, и професорът, открил единствен в света лек против модерната болест, но сетне издъхнал, преди да съобщи химическата му формула, споминал се мърцина в ръцете на героя на човечеството, който скръбно гледал зловещия залез на зловещото слънце и спускането на стъжнената тъма, пълна с кобри, човекоядци и... СПИН. А когато все пак се зазорило (но за последен път, за последен път!), героят намерил в нападнатата от хлебарки чанта на учения лист с рецептата на лека. „Надежда всяка оставете!“ – пишело там. Тъй „на попрището жизнено в средата“ обществото било потресено, когато се събудило, и все още озадачено, че може да се събужда, разбрало печалния факт: последните перспективи на вида Сапиенс са умрели, а няма даже кой да ги погребе; човечеството било болно до безобразие, финалните му часове течали бавно, фатално, катастрофално.

И се точели по земята телени огради, като контури на нацистки лагери... и всички сфероиди, паралелепипеди и ромбоидни тела се пукали, стенели и рушали, а гарваните грачели в хор траурната си мèса над разкапани месà; крипти и костници скрибуцали кобно в чест на новия ден. Последният семеен гроб бил отворен, последните мутанти от двата пола – спуснати в мръсен саван и без ковчег, защото колкото и да печелели, погребалните бюра били спрели да функционират.

На сетния гроб человечески Царят на микробите дал галаконцерт, завършил с банкет в чест на невечните наши клетки. Всички розови равнини помътнели, всички голи дървета се превърнали в стрити на прах антрацитни въглища.

По време на пира се вдигнал невъобразим вой на ужас, омраза и отчаяние, вопъл към вирусния бог с неговата патологична свита от бацили и аеробни фурии, издигнал се воят към безмилостното небе, обвито с лютиви пушеци и антиутопична смрад, защото се оказало, че сред самите микроби току-що бил открит... първият случай на СПИН.

Но това вече не е от историята на човеците.

1. IV. 1987

______________________________

Днес писателят и издателят Янчо Чолаков
закръгля 50 години. На многая лета, Янчо!

______________________________
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 782
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: И фАнТаСтИтЕ сЕ шЕгУвАт

Мнениеот alexandrit » Сря Сеп 13, 2017 6:33 pm

Фредрик Браун – ОТГОВОРЪТ

Джудж Ив тържествено запои последната връзка със златна жичка. Дузина телевизионни камери го снимаха и субетерът разнасяше из цялата Вселена картини на това, което вършеше Джудж Ив.
Той се изправи и кимна на Джудж Рейн, после се отдръпна и застана до ключа, който щеше да затвори Веригата, щом го натиснеше. Този превключвател щеше да свърже наведнъж всички гигантски компютри на всички населени планети във Вселената – в деветдесет и шест милиарда светове – в супермрежа, която да ги интегрира в един свръхкомпютър, в една кибернетична машина, обединяваща цялото знание на всички галактики.
Джудж Рейн кратко приветства наблюдаващите и слушащи трилиони хора. Сетне замълча за миг, преди да се обърне и да даде знак на Джудж Ив:
– Включете го.
Джудж Ив натисна бутона на превключвателя. Последва мощно бръмчене, енергия нахлу от деветдесет и шест милиарда планети. Светлини заблестяха ярко върху контролния пулт, дълъг километри, след което се успокоиха.
Джудж Ив отстъпи назад и пое дълбоко дъх.
– На вас се пада честта да зададете първия въпрос, Джудж Рейн – рече той.
– Благодаря ви – отвърна Джудж Рейн. – Това ще е въпрос, на който досега нито една кибернетична машина не е успяла да даде отговор.
Той се извъртя към свръхкомпютъра:
– Има ли Бог?
Мощен глас отговори без колебание, без мигването на нито една светлинка:
– Да, вече има Бог.
Внезапен страх се изписа върху лицето на Джудж Ив. Той се хвърли към превключвателя.
Мълния от абсолютно безоблачното небе го порази на място и запои завинаги ключа.

Изображение

От английски: Емануел ИКОНОМОВ

И з т о ч н и к: https://chitanka.info/text/1022-otgovoryt
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 782
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: И фАнТаСтИтЕ сЕ шЕгУвАт

Мнениеот alexandrit » Вто Ное 14, 2017 8:23 am

90 години от рождението му!

Антон ДОНЕВ

● въпрос на НЕРВИ

Тежката дъбова врата се отваря с едно дрезгаво:
– Хи-хи-хиииии...
В хола на запустелия замък беше тъмно и влажно. Гнилите дъски скърцаха под краката ми:
– Кррръв... крррръв... крррръв.
А вятърът крещеше неистово в камината:
– Майчицеееееей...
Качих се на горния етаж. Часовникът на кулата удари дванадесет часа. Има си хас духът да не дойде! Нищо няма да излезе от репортажа ми тогава.
В коридора се зачуха тихи стъпки, дрънкане на вериги и тракане на кости. Вратата се отвори сред различни задгробни звуци. Духът застана в рамката ѝ в цялата си прелест.
– Уааауууу... – каза той кротко.
– Здрасти – отговорих аз, – може ли да запуша?
– Пушиии... пушиииии – избуча той. – Това ти е последната цигараааа...
– ...ара... ара... ара – продължи някакво филмово ехо в камината.
– А, защо! Имам още цяла кутия.

Изображение

– Днес завършва твоят жизнен път – той пристъпи към мен.
– Хайде, бе! Само стойте, моля ви се, по-настрана, защото много миришете на нафталин.
Духът ме погледна обидено и седна на едно кресло срещу мене.
– Нима не те е страх? Та аз съм духът на сър Роберт Хауджаубаукеймейлър – кървавия убиец на Йоркфоркиоркмършайд.
– Приятно ми е, Донев.
Духът започна да проявява белези на истерика. Той си откъсна главата, подметна я към тавана, след това пак ловко я улови. После от носа му излезе виолетов дим, който миришеше на тамян и мащерка. Кръв подмокри килима.
– Пазете килима – казах аз. – Макар че е доста стар, би могъл да се даде в заложната къща.
Духът прие отново нормалния си вид. Той ме изгледа като студент, който се е явил на късмет на сериозен изпит, изхълца два пъти нервно, а след това попита:
– Но ти наистина ли нямаш нерви?
– Напротив, имам. При това доста здрави.
– Как може! Аз от сто осемдесет и четири години плаша народа на окръга, включително и приходящите туристи. Аз прекъсвам коскоджамити църковни служби, аз съм си създал репутация на безупречен дух и изведнъж срещам: някакъв ненормален, който...
– Моля, моля, милорд – обидих се аз. – Съвършено нормален съм. Само че съм софиянец.
– Не зная такова племе.
– Като за бивш английски лорд това не е толкова странно.
– Какво значи това софиянец? Отговорете веднага!
– Жител съм на столицата на България. По ваше време тя е била още в робство. Сега обаче е свободна и всички хора в нея имат такива нерви като моите.
– Но как... как го постигате?
– Драги лорде, чакали ли сте в ресторант келнера да приеме поръчката ви, след това да ви я донесе, след това да дойде за сметката?
– Не. По мое време...
– Ясно. Качвали ли сте се на трамвай № 2, когато тридесет хиляди запалянковци отиват на мача „Левски“ – „ЦСКА“ или обратно?
– По мое време футболът още не беше открит.
– Блазе ви. А опитвали ли сте се случайно да изтръгнете усмивка от завеждащия щанд „Стъкла“, когато му давате размерите на прозорците си?
– В моя замък прозорците бяха...
– Разбирам. А да ви се е случвало да ходите в градската баня със смътната надежда да се окъпете?
– Слушай, млади човече, забравих ти името! За какви бани ми говориш?
– Съжалявам ви, милорд. Вие скучаете във вашето задгробно царство. А какъв живот кипи в нашата София! Елате с мен, ще уредя формалностите. Ще поживеете при нас, ще калите нервите си, ще се преквалифицирате, ще си починете...
Духът изчезна с писък. Часовникът удари един. На мене ми се доспа...
Събудих се сутринта, целият омотан в паяжини. Реших, че всичко е било сън, че духове всъщност няма. Но когато излизах от замъка, видях на масивната дъбова врата един пресен надпис, изработен красиво с човешка кръв:
„Вход за софиянци строго забранен!!“.

● От източникА: http://www.donsky.eu/ADonev/
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 782
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: И фАнТаСтИтЕ сЕ шЕгУвАт

Мнениеот alexandrit » Съб Дек 16, 2017 4:35 pm

РАЗГОВОР С ЕДИСЪН

А в т о р: Антон ЧЕХОВ

Заминах за Америка и реших да посетя славния изобретател Едисън. Изключително симпатичен човек. Дисциплиниран, сърдечен, говори малко. В лабораторията, в която ме прие, ме посрещнаха телефони, микрофони, грамофони и не зная още какви други „фони...“.
Веднага пристъпих към работата:
– Аз съм русин! Чувал съм много за вашите необичайни, гениални изобретения. Макар че децата в училище още не са принудени да се мъчат с тия ваши открития, във вестниците се пише доста за вас и за тях. Вие сте необикновен човек...
– Много ми е драго, господине. Предупреждавам ви обаче, че не мога да ви дам пари назаем...
– Благодаря... не става дума за това – отговорих на Едисън малко смутен.
– Извинете, но съм чувал, че измъкването на пари е обща слабост у русите.
– Ама моля ви се... И аз съм русин, обаче никога не вземам пари назаем...
Седяхме и приказвахме на всевъзможни теми.
– Върху какво работите сега? Сигурен съм, че пак сте постигнали нещо, с което ще изненадате целия свят. Какъв е този чуден механизъм на стената?
– Това е така нареченият „гастрономофон“. Сложете тук пред отверстието късче въглища, после завъртете тоя винт... Сетне натиснете с пръст копчето, включете контакта и на стотина километра далече въгленът ще се покаже хиляди пъти увеличен... И на този увеличен въглен можете да печете и да варите каквото си поискате...
– Не може да бъде! – учудих се аз. – На тази магическа печка? А какво е това ей тук?
– Уред, от който може отлично да се ползва всеки турист. Това изобретение ви го препоръчвам особено. Да кажем, че някой си господин пътува от Русия за Америка и вкъщи забравя жена си. Пътува една, две, три години. Може през същото време да пожелае жена му у дома да му роди син. В такъв случай той трябва само да вземе в ръцете си този уред, да докосне две-три копчета и на другия ден вече пристига каблограма от Русия: синчето се е родило благополучно.
– Аха, отлична вещ... гениално изобретение! Но, драги Едисън, извинете, това у нас се прави много по-просто... Човекът заминава за Америка. Хубаво. Вкъщи обаче е оставил добър приятел. Телеграма наистина не се получава, но когато се върне, го посрещат две-три хлапета и му се подмилкват: „Татенце, татенце, какво ни донесе от Америка?“. Тъкмо неотдавна се случи с един мой колега лекар... Когато се прибра от Австралия, у дома намери три. Да, правилно казах: три!
– Нима?
– Ами да... Но лекарят се утеши лесно и бързо. Той обясни това с кръвообращението, с пренасянето на мислите и с други подобни медицински феномени... Разбира се, за разумния човек такива аргументи стигат... Но и вашият уред е хубав, само че е малко опасен и е съмнителен... хе-хе-хе...
– Вие сте шеговито настроен, братушка...
– Да, аз живея от шеги. Знаете, хуморист съм. Но какво е пък онова чудо там?
– Това е мъничка цев... Малък рог. Служи за пренасяне на мисли и думи. Трябва само да включите контакта и мембраната започва да работи. Тогава чувате всичко, което мислят за вас вашите приятели...
– Благодаря, обаче не ме интересува... Отдавна го зная твърде добре... Значи няма вече тайни в науката? И у нас, в Русия, досега имаше обичай човек да подуши по стари писма и актове, да поразпита малко в полицията, после избухва скандал и узнаваш всичко за някого... Но вашият уред е по-практичен и бързо дава резултати... Просто е чуден!
Едисън ми демонстрира още много свои изобретения и беше доста любезен докрай. Аз му изказах своите най-големи възхищения и признателност. На раздяла той ми каза:
– Въпреки всичко вие сте ми симпатичен русин. Бих желал да направя нещо за вас, преди да си отидете...
– Какво би могло да бъде то?
– Ще помоля вашите съграждани и приятели да ви дават без страх най-големи суми назаем!
– Но те не са луди! Те ме познават добре.
– Все пак, заради мен, ще го сторят.
Едисън свърза един нов уред и започна да говори. На една бяла плоча в далечината се виждаше Русия, моята родина.
– Тук е лабораторията на Едисън! Драги мои руси, вие сте известни като добродушни хора. Днес ме посети вашият виден и гениален съгражданин Антон Павлович Чехов. Аз съм ви благодарен, че имате такъв велик син във вашата среда. Моля ви, когато се върне вкъщи, да му дадете назаем пари колкото ви поиска...
И тоя Едисънов уред се оказа отличен. Щом се прибрах в моя нечист руски град, имаше какво да видя. Милите ми съграждани ме посрещнаха на гарата с музика и с цветя.
Всички размахваха срещу мен стотарки и хилядарки. Рублите просто летяха в моите джобове... Беше дивно! Гениален е този Едисън. Те бяха чули гласа му и трогнати ми се притекоха на помощ... Апаратът е съвършен и поради туй, че взетите назаем пари не трябва да се връщат на приятелите. Колосално изобретение!

Из алманаха „ФантАstika 2017“, подготвян за печат
от Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“


Изображение

А. П. Чехов не е влязъл в кадъра и това не е случайно... защото
явно русинът е направил тази снимка на големия Томас Алва Едисън :)
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 782
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: И фАнТаСтИтЕ сЕ шЕгУвАт

Мнениеот Mandor » Пон Дек 18, 2017 10:03 am

Всъщност първоизточникът на този превод на разказа „Разговор с Едисон“ е вестник „Зора“, брой 5468 от 22.IX.1937 г. Преводачът не е указан.
Mandor
 
Мнения: 149
Регистриран на: Сря Яну 29, 2003 12:28 pm

Re: И фАнТаСтИтЕ сЕ шЕгУвАт

Мнениеот alexandrit » Сря Яну 10, 2018 7:07 pm

◄ На 10 януари се ражда
Любомир Николов-Нарви
____________________________

И ПАК Е ВРЕМЕ ЗА ЧАЙ

Веднъж по булевард „Братя Бъкстон“ вървял един техен сънародник. Казвал се Джон и се движел в следния ритъм: пуф-паф-пуф с любимата си лула и храп-трап, храп-трап с лачените си, малко старомодни обувки. Щом стигнал до розово-бялата вкаменелост на Шесто районно, англичанинът свил точно в обратната посока.
След половин час той вече бил изсърбал половин кафе, схрускал няколко соленки с ким и обменил сума ти приказки със своя преводач и кагемуша Любомир Николов. Както си бъбрели за разни там пръстени… силмарили… дракони, Джон Р. Р. пуфнал енергично с лулата си и взел, че изплюл камъчето:
– Ей, Любчо, имам за тебе голяма, но приятна изненада!
Домакинът, в чийто хол се разгръщал този диалог, едва не подскочил от мястото си:
– Ама, сър! Че каква по-голяма и по-приятна изненада от тая да ми дойдете на гости през 2002 година?!
Англичанинът не бил от хората на бързореките реплики, затуй изчукал любимото си сечиво, напълнил чашката му с ароматни златисти влакънца, пък чак тогава отвърнал:
– Българино, ще бъда откровен. Драконът Хризофилакс понякога ме снабдява с книжки и списания от цял свят – нали помниш, че журналистите ме изкарват лингвистичен гений? Та попадат ми ту „Локус“, ту румънски или андорски фензини, ту „Если“ или „Соларис“ от Канада… Тъй наскоро се сдобих и с „Тера фантастика“ на господин Макрия Н. Ненов.
– И сте прочели блока за себе си вътре? – съобразил начаса Любомир.

Изображение

И Дж. Р. Р. е роден през януари

– Паф-пуф-пуф… Да, вярно. Включително и интервюто с твоя милост, където казваш, че искаш да напишеш две продължения на „Властелина“…
– Ох, аз имам доста идеи в тази насока, нахвърлял съм куп компютърни бележки, обаче с тия преводи заради поминъка…
– Знам, знам, не се повтаряй. Трябва някой да ти удари финансово рамо, за да седнеш спокойно и да реализираш замислите си.
Вместо отговор Любчо Николов си взел още една соленка, която този път му се сторила изключително солена. Тъкмо тогава Джон измъкнал от своя саквоаяж дебел сноп хартия, обработена на пишеща машина.
– Любчо, ето как ще решим казуса. Напоследък ме посети пак музата на фентъзито и аз привърших нов роман – „Колекционерите от Средната земя“. В него Ам-Гъл колекционира пръстени и други бижута, Фродо събира пресни-пресни подвизи, Арагорн… Бомбадил… но хайде да не ти преразказвам всичко.
– Какво-о? Нов ваш роман?! – не повярвал на слуховите си рецептори домакинът.
– Да, паф-паф… Уредил съм правната страна на въпроса и ти предоставям безвъзмездно копирайта си за публикация в България. Превеждаш „Колекционерите“, след което прибираш полагаемия се авторски хонорар. Подир това – пей, сърце! – сядаш и на воля си пишеш твоите продължения на Пръстеновата сага.
– Ау, чакайте…
– Няма чакайте, няма клякайте, приятелю. Ти си направил толкова за имиджа ми в малка България, че днес е мой ред да се отблагодаря. А и кой друг може да помогне на българския фантаст, ако не някакъв отвъден като мен? Впрочем и двамата трябва да се поклоним на маестро Гандалф, който…
В същия миг се разнесъл крехък мелодичен звън. Англичанинът веднага извадил от сакото си елегантен мобифон с формата на букетче незабравки, отворил го и закимал:
– Аха, в София съм… На „Братя Бъкстон“, при Любчо Николов, ти го знаеш… Къде, пред Шесто районно ли?… Хайде, идвам след пет минути.
Домакинът погледнал часовника си, пък отхапал почти цяла соленка.
– Гандалф – обяснил Джон – не ме забравя никога, много съм му задължен за новия си живот. Сега ме вика на файвоклок, току-що е сложил чайника с ментошип на печката. Няма проблеми, ще тръгвам, а ти дерзай…
И – паф-пуф-паф с любимата лула, храп-трап, храп-трап с малко старомодните си лачени обувки – Толкин поел право към Шесто районно, откъдето щял да го вземе вълшебникът със синята шапка и сребристия шал.
Как да откажеш на магьосникa, който те спонсорира въпреки всички черни сенки на времето?

Автор: Александър КАРАПАНЧЕВ

Първа публикация в: сборника „Звяр незнаен – българското
фентъзи“ (съставител Пламен Митрев). – София, ЕЛФ, 2003 г.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 782
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: И фАнТаСтИтЕ сЕ шЕгУвАт

Мнениеот alexandrit » Вто Фев 06, 2018 9:20 am

ФаНтАсТиЧнИ аНеКдОтИ

ПРОЧЕТОХ В ИНТЕРНЕТ, че на 21 декември 2012 година няма да има нито край на света, нито пък страшна и мъчителна смърт.
Просто всички хора ще се включат към единно информационно поле и ще научат цялата истина за миналото и настоящето.
Значи и моята жена също ще научи.
Значи все пак ще има страшна и мъчителна смърт.

◄ ■ ●

Изображение

ЕДИН СТУДЕНТ умрял. Естествено, отправили го в ада. На входа го посреща дявол и пита:
– Къде искаш – в обикновения или в студентския ад?
– В обикновения, защото студентския не съм го виждал.
– Окей, сам пожела.
А там е просто прелест: тютюн, пиячка... наистина прекрасно. Но всяка вечер в 9 идва дяволът и забива в задника на студента един гвоздей.
Търпял той месец, втори, не издържал и моли дявола:
– Премести ме в студентския ад, че целият ми задник е в гвоздеи.
– Няма проблеми.
В студентския ад пиячката повече, тютюн, всичко е добре. И най-важното – вечер дяволът не идва. Изминал се месец, втори, трети. И ето че при студента пристига дяволът с цяло ведро гвоздеи и казва:
– Е, какво, студенте... време е за сесия!

◄ ■ ●

ЕДИН МУЖИК ритнал камбаната. На онзи свят му показват рая. Красиво, ама блудкаво и скучно. Помолил да му покажат ада. Е, показали му го. А там кипи живот: кръчми, момичета, развлечения всякакви! И той, разбира се, харесал ада.
После, попадайки в котела с вряща смола, закрещял:
– Но как така???!!!
– Човеко, ти какво, съвсем ли си див? Та това беше реклама!

◄ ■ ●

БРИТАНСКИТЕ УЧЕНИ правят машина на времето, за да попаднат в бъдещето.
Руските учени също правят машина на времето – за да попаднат в миналото... и там да останат.

◄ ■ ●

2080 ГОДИНА. Обява: „Купувам скъпо всякакви истински китайски технически устройства втора ръка и в каквото и да е състояние, разработени и произведени от китайци в Китай. Американски и европейски ментета да не ми се предлагат – не съм глупак!“.

Преведе от руски: Сандро ГЕОРГИЕВ

По сайта на Владимир Борисов-БВИ (http://www.fanek.ru/)
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 782
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: И фАнТаСтИтЕ сЕ шЕгУвАт

Мнениеот alexandrit » Съб Фев 24, 2018 10:14 am

Стефан КРЪСТЕВ

ЗАЩО НЕ КАЦАТ ИЗВЪНЗЕМНИ?

Всъщност кацали са.

Имаше, разбира се, и очевидци. Единият още на следващия ден се подложи на доброволно лечение от алкохолизъм, защото иначе щяха да го изпратят принудително. Не умееше по принцип да си държи езика зад зъбите, а сега съвсем не би успял. Толкова впечатлен беше. Очевидец на същото, което видя той, бе и пъстроока жена с големи гърди, която тогава трябваше да се намира доста далече от въпросното място, в болницата при майка си. Ако беше обелила и дума за това, което е забелязала, тя щеше да дава обяснение какво е търсила там и най-вероятно седмица да не смее да си подава носа вън от дома, понеже щеше да яде пердах от мъжа си. Трети очевидец бе човек, на когото и бездруго не вярваха много, а се готвеше за избори.

Най-малко трима си помислиха, че е реклама на нов ипотечен кредит, и бързо я избиха от главата си, както правим повечето разумни хора с рекламите. Двама влюбени в парка решиха, че това е падащ ангел. Целунаха се, забравиха за него и за всичко останало.

Един канцеларски плъх също видя през прозореца си феномена. Викна своя колежка, за да се увери, че не халюцинира. Тя си помисли, че е за друго. Вирна дупе пред прозореца. Късата ѝ поличка откри щедра разголеност. Той съвсем забрави какво е зърнал преди малко, защото новата гледка му се стори далеч по-неземна, но това, което направиха на бюрото, ги накара да решат, че и онова, което съгледаха през прозореца, ще си остане тяхна малка тайна, макар двете неща да нямаха нищо общо помежду си.

Изображение

И двама полицаи също видяха от патрулката. Зачудиха се какво да напишат в рапорта, задачата се оказа непосилно трудна и побързаха да изчезнат от мястото на събитието.

Единственият журналист, който успя да снима космическия кораб с извънземен произход, беше арестуван същия ден за участие в схема за пране на пари, данъчни нарушения, а и за две снимки, които не представляваха престъпление и не беше ги публикувал, но развалиха съня на един, с когото бе по-добре да не се захваща. Фотоапаратът с уникалната за историята на човечеството снимка, която щракна сутринта, беше счупен о главата му, а пък твърденията му, че е направил такава снимка, щяха да будят само смях на бутилка сред приятелите му в ъндърграунда, в който протече остатъкът от живота му.

Какво точно се случи? Първи октомври, две хиляди и седма. Часът е осем и тридесет. Видимостта – добра. Пред очите на гореизброените, а и на доста неизвестни очевидци, каца космически кораб. С форма на чиния е. Пада рампа. По нея слиза зелено човече с уши, напомнящи фуния, три очи и гола опашка – това на неговата планета е углавно престъпление, но тук може да си я размята, както майка го е родила. Така си мисли. Следват го четири разузнавателни робота, по външен вид напълно идентични с онзи от „Междузвездни войни“ – Р2-Д2. В паметта им е заложен целият исторически опит на седемнадесет галактики. Тръгват в четири различни посоки.

Първият беше забелязан от продуцент на порнофилми, който, разбира се, веднага улови явната прилика на нещото със звездата от космическата сага и набързо успя да го завербува за участие в своята продукция. На какъв език са си говорили, не е ясно, но роботът склони и скоро беше разглобен от работа.

Вторият попадна в зоркото око на комисията по стандартите. Прибран като стока с неизяснен и евентуално опасен произход на склад, където е най-вероятно и до днес.

Третият бе засечен в близост до метрото от спецслужбите, които го взеха за адска машина, и беше набързо дезактивиран. Няколко дни медиите гърмяха, че е предотвратен терористичен акт.

Четвъртия пипнаха циганите. Разглобиха го и го предадоха в пункта за изкупуване на цветни метали.

Космическия посланик, какъвто си беше зелен и с опашка, взеха за протестиращ младеж от екозащитниците, явно препил и отцепил се от групата. Двамата полицаи – същите, които се чудеха какво да напишат в рапорта за кораба, потъркаха доволно ръце. Пипнаха посланика и го закараха в психодиспансера.

Какво се случи със скафандъра му?

С него излиза на концерти една именита поп фолк звезда, която прилича далеч повече на извънземно.

А с него?

Не помни нищо от космическите си пътешествия. След две седмици беше убеден, че е млад защитник на екологията, който е прекалявал с дрогата, затова е подложен на лечение. Външният му вид е вече приемлив. Минаваше за голям грозник и му предложиха участие в риалити шоу за разкрасяване. Не беше в изгодна позиция да откаже, а и като се оглеждаше, все си мислеше, че халюцинира. Днес не помни третото си око и зелената си кожа, само опашката понякога му липсва. Нещо, за което не смее и дума да обели.

Ще попитате къде е корабът.

Трябваше да започна оттам. Петнадесет минути след като кацна, един „паяк“ го вдигна за неправилно паркиране. Събира ръжда в гаража.

■ И з т о ч н и к: алманах „ФантАstika 2017“ – София: Дружество на българските фантасти
-Тера Фантазия- и Фондация „Човешката библиотека“, февруари 2018.

оoooooooooooooooooooooooooooooооооо

N B ! През този месец излезе и нова книга от писателя Стефан Кръстев
http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=7&t=27348&rb_v=viewtopic.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 782
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Предишна

Назад към Хумор

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Пет Дек 01, 2017 9:38 pm е имало общо 64 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта