● Мариян ПЕТРОВ
ПАДНАЛ ОТ МАРС
– Ти да не си паднал от Марс? – попита събеседника си Иван.
Петър, когото чакаше, закъсняваше порядъчно – както винаги, разбира се – и за да не скучае, той бе приел да се поразговори със случайния си сътрапезник. Кожата на човека бе с определено зеленикав цвят, но Иван не мислеше за себе си като за arbiter elegantiarum*, така че не си позволяваше да отправя забележки относно модните тенденции. Харесваше ли му на човека да е зелен, нека си бъде зелен.
– Чак пък „паднал“ – прозвуча нещо като уморена обида в гласа на зеленикавия. – По принцип обаче си прав. Оттам съм.
– От... къде „оттам“? – едва не се задави с блъди мерито си Иван.
– От Марс – отговори невъзмутимо събеседникът му.
– Да, бе?!? – измери го с невярващ поглед Иван. И добави баналното, за да спази принципа „на абсурда – с абсурд“: – Аз пък съм от Венера.
– Така ли?!? – зарадва се учуден зеленикавият. – Много ми е приятно.
И премина незабавно на въпроса, който изглежда най-много го тормозеше:
– Как се справяш с тукашната бюрокрация?
– А-а – проточи Иван. – Справям се някак си.
И веднага се изруга наум, че лъже толкова безскрупулно, защото, на практика, въобще не се справяше. С едно нищо и никакво разрешително за отваряне на някакво си незначително магазинче вече два месеца го мотаеха от общината. „Ама ще видят те!“ – закани се пак наум Иван, без да уточнява какво точно щяха да видят и кои са онези „те“, понеже второто и без това бе ясно.
– Ще имаш ли нещо против да ми помогнеш тогава и на мен? – запита го плахо случайният му сътрапезник.
Иван тутакси застана нащрек. Не обичаше никак този въпрос, защото в повечето случаи бе свързан с разходи от негова страна, а финансовото му състояние не бе от цветущите.
– Зависи за какво – отговори предпазливо той.
– Да се справя с тукашната бюрокрация – поясни зеленикавият.
– Хм... – придаде си замислен вид Иван и проклинайки се отново наум, този път за любопитството си, попита: – Какъв ти е проблемът?
– Ами аз, виждаш ли... – започна непознатият – съм посланик на Марс на Земята. Така и не мога обаче да пробия през тукашната администрация и да си уредя среща с по-издигнат представител на властта. Което, както разбираш...
– А стига, бе! – прекъсна го Иван. – Ти сериозно ли?
А пък наум си каза: „Само с луди си бях нямал работа“.
– Съвсем сериозно – отговори зеленикавият. – Опитах най-напред с държавата, в която се приземих... Тази, която според вашите представи се намира на два континента...
„Русия“ – помисли си Иван.
– ... Стигнах до някакъв отговорен фактор на средно ниво в правителството, който така се разсмя, че щеше да падне от тежкарския си стол зад бюрото, и ме отпрати с думите: „Ха, ха, ха. Много смешно. Ама наистина, много смешно. Благодарете на американския президент от името на нашия за шегата! Ха, ха, ха“. След което дори достъпът ми до това правителствено ниво бе прекъснат – завърши с тъжен вид случайният му събеседник.
– И? – пленен от разказа, че някой друг също може да има проблеми с бюрокрацията, Иван даже забрави да се наругае пак за любопитството си.
– След това посетих страната, заемаща почти един континент...
„САЩ“ – рече си Иван.
– ... Правителственото ниво, до което стигнах там, бе почти същото – продължаваше зеленикавият, – но реакцията бе малко по-различна, макар и резултатът да бе почти същият. Някакъв сухар ме прие, изслуша ме внимателно, след което ми каза: „Вижте какво, господине! Ние тук се занимаваме с много по-сериозни неща, като това да спасяваме света, а вие ни разправяте някакви смешки. За тези работи си има определени места. Наричат се театри и клубове. Така че – ако обичате – ги пробутвайте там, а не при нас“. И ме отпрати.