Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

За коментаторите на някои конкурси

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

За коментаторите на някои конкурси

Мнениеот Мартин » Чет Фев 12, 2004 6:56 pm

Тъй като напоследък се натрупаха доста коментари, в няколко поредни теми в дир-а и тук, за конкурсите на последните две таласъмии /а и не само за тях/, за издадените разкази и за техните качества и тъй като това лично ме засяга, реших да пусна един кратък коментар по адрес на вече направени коментари.

Това, което се налага, като обща тенденция е, че моите разкази отнасят най-големи и най-жестоки критики, което може би си е и съвсем обосновано. Във всеки случай аз съм приемал критиките на 100 % и дори и през ум не ми е минавало да отговарям на някой критик, че видите ли, не ми е разбрал разказа и значи не е прав... В края на краищата всеки си е в правото да критикува /или почти всеки, изключвам Ikew, който беше решил да ме образова с Робърт Джордан/.

При това положение за мен става наистина чудно, защо на два пъти някой, без да ме е питал или да е говорил с мен, включва мои СЛАБИ неща в сборници. Те хем са най-слаби, хем все присъстват. Аз нямам нужда да играя роля на пълнеж и мога да мина и без тези публикации. Това важи и занапред, когато мои разкази се оказват номинирани за публикация /както например в конкурса на Квазар/.

Другото, което вече ми преля чашата е липсата на елементарна коректност от страна на "колегите-писатели". Тук не мога да се сдържа и ще кажа, че си е чиста простотия, някой, който е спечелил един, два или пет конкурса да се възприема като капацитет и да дава оценки и мнения по разкази, които са в същата книга с неговия. Това направиха и Йоан Владимир, и Иванов №1 и Иванов №2. Просто не върви така. Мама му стара, верно, че сме малка страна и тук всеки прави всичко, ама не може хем да пишеш, хем да плюеш по другите пишещи. Стига с тия шизофренични изпълнения. Още веднъж държа да подчертая - аз не оспорвам написаното, но не приемам да го правят те. Двамата Иванов-ци поне го бяха направили под формата на мнения, но Йоан прилежно бе дал оценка на всеки разказ в последната таласъмия, почвайки с това, колко харесва своя си разказ и завършвайки с това, колко не харесва еди-кой си друг.

Да не говорим, че много от направените коментари са си откровено пристрастни /базирани на лични симпатии и антипатии/ и разбиранията за добър разказ стават малко парадоксални, но това е друга тема, в която не искам да навлизам. Просто ми докарва на избиване на комплекси, когато "победителите" започнат да съдят "победените". Или поне смятам, че това не е достойно.

За финал - извинявам се на тези, които смятат, че са си загубили времето, четейки мои неща. И моля това да не се възприема като някаква патетична жалба. Просто реших, че е време да отговоря и че не е нормално да продължавам да мълча.
[s]8-)[/s]
Мартин
 

Re: За коментаторите на някои конкурси

Мнениеот Boby_ » Пет Фев 13, 2004 12:28 pm

Според мен проблемът с това дали един пишещ може да критикува друг опира до това дали ще възприемаме двамата като конкуренти на свободния пазар или като хора, които могат да си помогнат и да се обогатят взаимно. Понеже в България явно няма свободен пазар, не виждам защо трябва да приемаме първото гледище, както ти явно си направил. Всичко зависи от гледната точка. Е, разбира се, ако критиката е конструктивна, а не злонамерена и целяща да уязви. Но дори това последното понякога може да получи нееднозначи тълкувания.
Както и да е, без да се отвличам повече, ще кажа, че за това кой кого може и трябва да критикува според мен не си прав.

Boby_
 

Re: Боби

Мнениеот Мартин » Пет Фев 13, 2004 1:15 pm

Ами аз не се чувствам обогатен, какво да се прави.
И разбирам, какво имаш предвид, но не съм съгласен. Тъй като няма свободен пазар и т.н. излиза, че тия които пишат са някакъв самодеен кръжец и понеже са една шепа хора, сами се четат един друг и сами се хвалят и критикуват и това трябва даже да се смята за благотворно.
Според мен, специално при изкуствата, конкуренция (но определено не в икономическия смисъл на понятието) може да има и без свободен пазар, и без комерсиално-парично измерение на не/успеха.
Във всеки случай е тъпо, ако ти си написал нещо хубаво (и това ти го признават почти всички), да се заемеш след това да обясняваш, кое и на кого не е хубаво. Вярно, че аз сега съм от страната, която яде шамарите, ама и когато съм бил от другата страна, пак не съм го правил.
Мартин
 

Re: Боби

Мнениеот Boby_ » Пет Фев 13, 2004 4:08 pm

Не става дума за шамари. Точно там е работата. Не виждам причина защо да не научиш нещо от човек, който може да ти го даде. Защо да не поправиш недостатъците, които си допуснал или поне да се опиташ да не ги допусеш в бъдеще. Ако не приемаш критика, значи си склонен да се самопокачиш на пиадестал и да си мислиш, че си достигнал съвършенството. При това в случая няма значение дали човекът, който те критикува, пише по-добре, по-зле или дори несравнимо с теб. Има значение единствено това дали критиката е писана, за да разруши или напротив.

Boby_
 

mdam

Мнениеот alvinn » Съб Фев 14, 2004 6:47 pmPrav e 4oveka. Mnogo e typo da te pliuqt hora, koito bqgat zaedno s teb kym finala. Nqkak ne e jentlemansko.
Ina4e az "konstruktivna kritika" vijdam mnogo malko.
A pyk i kato ti kajat, 4e "ne stava6", tova ne si e nikakyv stimul, a udar pod poqsa.
Ama kakto i da e.
Martine, koi razkazi, publikuvani dosega, sa tvoi?
alvinn
 

Алвине!!!!

Мнениеот Мартин » Пон Фев 16, 2004 12:59 pm

Благодаря ти за разбирането!!!
Май не се познаваме с теб, но определено ми стана по-добре, като прочетох твоя постинг, щото вече не се издържа все някой да ти обяснява, как "не си прав". В случая, сигурно и на теб ще ти кажат, че не си прав, но поне аз се почувствах разбран (колкото и смешно да му звучи това на някой).
[s]:-)[/s]
Само не схванах въпроса ти накрая - в какъв смисъл - кои разкази, публикувани досега, са мои? Тези от Таласъмиите или изобщо?


Боби, ти продължаваш да си прав, но по принцип. Ще ти дам царска дъщеря и половин царство, ако изровиш в този или в другия форум едно единствено мнение-критика, от което критикувания да може да научи нещо (демек, да се обогати умствено и духовно), та да започне да пише по-добре. Вервай ми, такова няма.
Мартин
 

Re: Алвине!!!!

Мнениеот kopo » Пон Фев 16, 2004 2:02 pm

За безсмислената критика съм съгласен. [s]}:-([/s]

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Мартине!!!!

Мнениеот Goa » Пон Фев 16, 2004 2:27 pm

Защо така бе, чадо [s]:,-([/s] Защо тури на боклука моите километрични напъни да пиша отзиви за разкази [s]:-(([/s] Все си мислех, че има нещичко конструктивно, е, не е като да си говориш наживо или да коментираш конкретни места от разказа по време на четенето, но все пак... Пък и аз наживо съм ти говорил как не ми хареса стилът на "Четиринадесетия воин" (боже, така ли беше заглавието [s]:-I[/s]) и как може според мен да се полира... защо още тогава не ми възрази? Да седнем с текста и да поразсъждаваме...

По-нататък, навремето съм чел критики от Робин и намирах в тях доста конкретика и конструктивизъм, да оставим настрана дали съм съгласен с вижданията му. За останалите изброени не знам, май не съм чел техни рецензии... но да ги оставим настрана. Повече ме интересува друго: по принцип дали и такива тъчрефери като мен влизат в полезрението на гнева ти? Или да се откажа да вдигам флага? Особено пък ако един ден най-после сам напиша нещо - тогава според теб съвсем няма да имам право да се обаждам...

Определено смятам, че не е логично да се сърдите на други пишещи, че изказват мненията си, било те отрицателни (преднамерено? Не ми се вярва). А те никога не са напълно отрицателни, доколкото съм ги чел. (Все едно да спреш Бредбъри да говори за творчеството на Стърджън, еее, какъв подходящ пример дадох [s];-)[/s]. Обаче онези са хитри и говорят само за добрите страни, че нали трябва да си продават произведенията... Друго е при тях, пазарно, критика в истинския смисъл май няма...)

Все пак пишещите май имат по-голямо право да говорят от непишещите - нали би трябвало да са по-запознати с технологията на текстопроизводството. А смятам, че от критика има сериозна нужда и ако те нямат право да я изказват, то ние другите какво право имаме...?

Защото наистина у нас може да има някакъв елемент на конкуренция (не икономическа, разбира се), особено от страна на вече помислилите се за порасли високо, но завист, злоба и двуличие в никакъв случай не трябва да има... Каква ще стане тя тогава? [s]}:-(([/s] А целта е една - заедно нагоре! Или както се казва в онзи велик филм: "ВСИЧКИ ПОД НЕБЕТО!" [s]:-))[/s][s]:-))[/s][s]:-))[/s]Редактирано (16-02-04 13:28)
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8347
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Гоа...

Мнениеот Мартин » Пон Фев 16, 2004 4:01 pm

Чадо, скъпоценно, ти пък сега къде се припозна?
Твоите километрични напъни никой не ги е слагал никъде. Най-малко аз. Ама хич не четеш внимателно, ще знаеш.

Всеки ЧИТАТЕЛ има право на критика и тя няма как да не е ценна за пишещия. Ти също си читател и като такъв можеш да казваш, каквото си искаш, точно за това аз не съм те апострофирал - нито теб, нито някой друг. Да не говорим, че и по-горе казах, че критиките (не само твоите) са си основателни.
С удоволствие бих седнал с теб да поразсъждаваме, ама само двамата и не във форума (заблуждаваш се, досега не си ми говорил нищо конкретно).

Това, с което не съм съгласен от твоето мнение - 1. "Заедно нагоре" - това е невъзможно (за съжаление); на мене ми звучи като онзи лозунг на СДС - Заедно можем повече, но това е напълно неприложимо за писането. Дори и без тези "доброжелателни" критики. 2. Непишещите имат много по-голямо право да критикуват от пишещите. Вече на два пъти обяснявах защо. Пишещият читател или четящият писател - критик за мен са абсолютен парадокс. Това е все едно някоя от претендентките за Мис Свят да участва едновременно и в конкурса, и в журито. Но извън пишещите, ВСЕКИ, който е прочел нещо, има правото да изрази своето не/удоволствие от прочетеното, щом е отделил време и /или пари - това е неговото право. 3. Ако ти пропишеш, наистина смятам, че ще трябва да спреш да раздаваш оценки (не знам как и дали ще го направиш), освен ако не станеш като Бредбъри и Стърджън.
[s]:-P[/s]

Мартин
 

Re: Гоа...

Мнениеот Boby_ » Пон Фев 16, 2004 5:30 pm

Ще ти отговоря веднага - аз лично съм получавал нееднократно конструктивни и много полезни критики от няколко различни личности, в това число Robin, Valyo, Йоан Владимир, Sharkan, afala, (всички те пишещи и повечето участващи в същите конкурси, в които и аз) и др. Забелязал съм също, че тези, а и други хора, пишат критики не само за моите неща. Само от обекта на критиката зависи как ще се възползва от тях и дали ще успее да извлече нещо полезно.
За къде ще сме, ако се възприемаме само като конкуренти? Конкуретни в какво? За наградите в няколкото мижави конкурса? Или за издаване на обширния български пазар, където парите валят на цели пачки?
Не вярвам наистина да мислиш, че няма какво да научиш от който и да било друг пишещ, както и той от теб. Не вярвам да мислиш, че получавайки само мнението на читателите и на тесен кръг "свои хора", ще можеш да се развиваш.
В крайна сметка щом си направил написаното от теб публично достояние, трябва да си готов да изтърпиш критика, а не да определяш кой има право да критикува и кой - не.
Следващата логична стъпка, до която водят твоите разсъждения, би била заклемяването на практиката на доказани и опитни писатели да се опитват да подпомогнат и усъвършенстват свои млади колеги.
Не искам да давам морални определения на мнението ти, защото така бих предизвикал размяна на остри реплики, а не истиснки спор, но в мнението ти виждам само следа от обида и наранена гордост.
Boby_
 

Боби

Мнениеот Мартин » Пон Фев 16, 2004 6:32 pm

Боби, аз съм малко незапознат с никовете; не знам какво си писал и къде, но не си спомням да ми е направило впечатление ти да изпадаш в подобни състояния на скоротечно всеоценяване. Не помня и Шаркан да е правил такова нещо, каквото прави например гореспоменатия Вальо - като например все да се изказва като последна инстанция. Изразът "да получаваш САМО мнението на читателите" меко казано ме удивлява. Странно обърната представа ми предлагаш. Според мен онези, които ти имаш пред вид, като особено полезни, (т.е. пишещите-критици), спадат именно към кръга "свои хора" и не мисля, че точно те трябва да бъдат фаворизирани.
Аз и да искам, не мога да определям, кой има право да критикува (както виждаш, всеки си пише, квото му е кеф и както му хрумне).
За доказаните и опитни писатели - направо подскочих на столчето си. Първо - винаги е спорно, кои писатели са доказани. Второ, моят относително голям опит от общуване с доказани писатели показва, че те НЕ ИСКАТ да подпомагат и усъвършенстват млади колеги, просто, защото не им пука и се интересуват твърде много само и единствено от себе си (и не говоря само за фантастиката, дори за нея най-малко). Или ти си късметлия в това отношение, или се заблуждаваш.
Аз не се плаша от морални определения, знам точно, колко съм морален, така че давай смело, явно имаш какво да кажеш. Но все пак ще подчертая - ОПИТАХ СЕ да поставя въпроса принципно, по-скоро защото определено явление взе много да се повтаря и това ме подразни, а не защото съм обиден или с наранена гордост. Но и ти си свободен да го тълкуваш, както искаш.
Желая ти ползотворно писане! За мен, на този етап, темата ми се струва изчерпана (поне между нас).[s]8-)[/s]

Мартин
 

Re: Боби

Мнениеот Boby_ » Вто Фев 17, 2004 12:21 pm

Някои от хората, които споменах, наистина мога да определя като "мои хора". Но нямах предвид тях, като казвах опитни и утвърдени писатели.
Имах предвид да речем конкурс за млади писатели, организиран от Артър Кларк (това е просто име, което ми хрумна, не се хващай за него) - такава практика има в тъй наречените цивилизовани страни, вкл. и в Русия. Тук за съжаление няма как тя да стане - всеки скача като ужилен и при най-малкия намек за критика.
Това ми напомня стария виц за това как в ада българския казан никой не го пазел - нямало нужда, българите сами не допускали някой друг да изпълзи отгоре.
Boby_
 

Мартине...

Мнениеот robinofloksli » Сря Фев 18, 2004 7:09 pm

Много съжалявам че си ме разбрал криво. Наистина, гадно ми еда го кажа, но не си прав!

Аз си казах мнението за сборника, мисля че имам право на това. Участвам в него, вярно е. три пъти се извиних че си давам мнението, но понякога се налага човек да посегне на задръжките си и да каже нещо. Инак ще погази други свои разбирания. Няма да е обяснявам за подбудите си. Само ще ти кажа, че за сборници в които не участвам , така нареченото "плюене" е като поливане с шланга. За Таласъмията си казах мнението и само по настояване на Фат Джим конкретизирах кое харесвам и кое не, инак не бих го направил.

И въобще, не разбирам защо е този термин - плюене. Ако похвалиш някого за добре свършената работа, това е просто хвалене, а ако кажеш че нещо не ти харесва, това е нещо мерзко, неприятно, гнусно едва ли не! не може ли човек просто да си каже мнението? Какво променя това, че и аз участвам? да не би аз да съм оценявал някого в конкурса? да не би да съм давал мнение за собствената си работа? Да съм се засягал на нечие мнение по адрес на моята работа? Само и единствено си позволих дискусия по някои технически детайли и по елементи на сюжета. И то с човек, който от 10 г считам за приятел и не мисля че такава дискусия е етически проблем

така че поне можеш да оцениш задръжките ми, ако и да съм ги погазил. За мен е много по важно да се създаде хуабав и издържан сборник, гордост за всеки колекционер, отколкото личното ми участие в него. И мисля че мнението ми има принос за това.
да вземем в предвид злощастната Точка на пристигане. Ако не беше мащабното и всестранно "плюене" по този тип прояви, току виж се навъдеха още десетина такива. Мнението "Новия сборник е по хубав от предишния" се нуждаеше от отрезвяващото " Не всичко вътре си струва". Съжалявам, че това "не всичко" включва теб, подчертавам, по лично мое субективно мнение. За мен прогреса към един хубав и издържан сборник е по-важен от накакви съмнителни етически задръжки. Все още не сме видели сборник без "пълнеж"
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Робине...

Мнениеот Мартин » Чет Фев 19, 2004 11:03 am

Благодаря ти за подробното и коректно разяснение... То поне ми дава основание да кажа, че като се видим следващия път, може да поговорим за някои неща, с които сега няма смисъл да се пълни форума, ако разбира се, на теб ти се говори на тази тема.

Аз явно ще си остана не-прав за някои неща, които съм написал по-горе и вече ми омръзна да ги повтарям. Само ще добавя, че когато писах темата, имах предвид поне 4 души и определено не съм струпал всички "грехове" само върху твоята глава...

Ще ти отбележа и това, че ако искаш крайният продукт да бъде на високо ниво, то той трябва да бъде предшестван от цяла верига събития на същото виоко ниво, което, според мен, едва ли ще дочакаш. Като например - конкурсът да е анонимен, а не пишещи и оценяващи да седят на една маса; да е ясно кой, защо и как подбира материалите за издаване и като ги издаде, да си носи отговорност за издаденото; а когато после пък някой започне да си дава мнението, това мнение да не зависи от факта, че предната вечер си е пил бирата с някой от онези, за които пише. Това, разбира се, са си само разсъждения, но сигурно някой ден ще отворя и тази тема - как хората си затварят очите за кусурите на онези автори, които са им "стари приятели" и ги отварят широко за останалите. Последното не го приемай, като заяждане към теб, то е само едно съвсем общо наблюдение, което обаче има пряко отношение към "доброжелателната" критика, която трябвало да помага за "повишаване на качеството и всеобщо задоволяване на потребностите от фантастика".
[s]:-)[/s]
Мартин
 

Re: Робине...

Мнениеот robinofloksli » Чет Фев 19, 2004 11:24 am

Знаеш ли... Много си прав че се напивам с Жулиан на бира. Признавам си го и бих приключил с изявленията, а после насаме бих ти обяснил някои неща. Обаче! ще ти спомена два съвсем официално известни факта, можеш да ги провериш -
1 С Старозагорския клуб съм близък от години преди първия конкурс Таласъмия. По точно - от Булгакона 2000 година. В първата Таласъмия участвах анонимно и щях да си остана анонимен и до ден днешен, ако не беше изтекла информация. Във всеки случай, Жулиан и Антон разбраха кой стои зад псевдонима ми чак на коледния панаир, когато първия сборник Таласъмия вече бе факт, да не говорим за резултатите и класациите му. Да не говорим, че победителя в този конкурс не беше познат на никого по онова време, не само на Старозагорския клуб

И второто което искам да ти посоча е една много грозна случка и караница, между Искрен Зайрянов от една страна и Жулиан и Таню Вожда от друга. И двамата се нахвърлиха върху Искрен и го направиха на 2 стотинки, изтъквайки че разказа му е боклук и ако влезе в новия сборник ще е по милост и ако стигнат парите за още една кола. Това беше публично и може да се провери. (Аз тогава не бях чел разказа Неродена, но след като го прочетох тази случка ми се стори чудовищна, защото разказа е наистина прекрасен и аз бих го сложил сред победителите)

Помисли над тези 2 неща, като се видим пак ще поговорим
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Робине...

Мнениеот Мартин » Чет Фев 19, 2004 11:33 am

Извинявай! Аз изрично подчертах, че това не е лично към теб. Аз не познавам никого от Стара Загора, не знам кой е Жулиан и за първи път чувам, с кого се познаваш ти и с кого - не.
За старозагорския клуб и за разказа на Искрен - наистина може да поговорим, когато ти "ми обясняваш някои неща насаме". Но това е друга тема и не й е мястото тук.

Мартин
 

Re: Робине...

Мнениеот robinofloksli » Чет Фев 19, 2004 1:33 pm

Съгласен!
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Робине...

Мнениеот valio_98 » Чет Фев 19, 2004 6:16 pm

Za s&zhalenie takiva nehsta stavat, no Robin e izkliuchenie.
Az, v&preki che si izvoiuvah slavata na kritikar, shte kazha
neshto polozhitelno - Robin naisitna e bil anonimen do dosta
vreme sled ocenjaneto. Vjarno, che ne s&m bil v komisijata,
no imam siguren iztochnik.
valio_98
 

Вальо,

Мнениеот Goa » Пет Фев 20, 2004 2:59 pm

получих информация, че си направил прекрасни рецензии на разказите от Таласъмия 2003. Молбата ми е да ги пуснеш тук или да ми ги пратиш по пощата. Според пасажите, които чух, рядко може да се намери толкова задълбочена, професионална и конструктивна критика. Благодаря предварително [s]:-)[/s]

Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8347
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: За коментаторите на някои конкурси

Мнениеот Мартин » Пон Фев 23, 2004 11:32 am

В момента във форума на дир-а има на челно място (за кой ли път) две теми, които се отнасят за Таласъмия 2003 и които в своята цялост са най-ярък пример и доказателство за тезата ми, изложена по-горе.
Периодично някой се възхищава - Ама как става така, че тия теми предизвикват най-голям интерес?! Не е ли страхотно това?!

Ами така става, защото има пет-шест души, които са пряко свързани с този конкурс и които могат да се дърлят до безкрай помежду си. Само им пусни темата и после им гледай сеира. Това е може би шестата тема за Таласъмия. И всеки път накрая става едно и също - мазало.
И после как някой открива полезна критика в тия теми, не ми е ясно; защото (да перифразирам Генерала) там някои са решили да си изясняват "семейните отношения" (разбирай - личните симпатии и антипатии) и отдавна не казват нищо ново. Още си спомням с умиление и онази тема, в която специално беше организиран другарски съд над покойния Фат Джим (понастоящем подвизаващ се с благородническа представка), заради неговото неправоверно поведение на същата тая Таласъмия. ЦЯЛА ТЕМА, в която бяха извадени цитати от Фат Джим и накрая се поставяше комсомолският въпрос - кажете сега, другари, това хубаво ли е и трябва ли да постъпва така другаря Фат?
Това, разбира се, е само пример, аз съм последният, който ще тръгне да защитава И.И., но все пак това е пример - еманация!

Пускам този постинг тук, защото не смятам, че си заслужава отделна тема, а отново става дума за коментаторите на конкурси. Въпреки, че вече и аз се съмнявам - тези коментатори конкурсите ли коментират или участниците в тях? Това би трябвало да са две различни неща.
Мартин
 

Следваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron
Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта