Начало форум Административни

Административни

Модераторите на новия форум

Теми за организацията и модерирането на форумите. Ако имате оплаквания или предложения - публикувайте ги тук

Модераторите на новия форум

Мнениеот Roland » Чет Мар 04, 2010 11:00 pm

Тъй, не ми се щеше точно аз да пускам темата, щото хората ще видят един куп скрити мотиви в това, но понеже никой друг не пише нищо по въпроса, явно трябва.

По какъв принцип ще се изберат модовете тук? Гледам, че Дилян вече е такъв, а не съм виждал анкети. Мислех, че онези в стария форум са си за стария форум. Аз лично имам огромен проблем с концепциите на Дилян за модериране, които написах в тема, която обаче май никой не можа да види, понеже беше точно в момента на превключване между двата форума.


Та как ще се подбират модове за новия форум?

Аз лично бих се цанил за кино-форума, щото май съм от най-големите киномани наоколо, а и за литературата ще има много маймуни на клона вероятно.
Аватар
Roland
 
Мнения: 435
Регистриран на: Сря Мар 03, 2010 12:45 am

Re: Модераторите на новия форум

Мнениеот Goa » Чет Мар 04, 2010 11:08 pm

Може да се пуснат анкети, както беше в стария форум.
Аз в момента помагам за регистрирането на хората - като приключат проблемите, ако анкетата покаже отрицателни резултати, ще се оттегля.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8341
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Модераторите на новия форум

Мнениеот Трип » Чет Мар 04, 2010 11:08 pm

Aз мисля, че първо трябва да се обособят подфорумите и оттам да се назначат 2-3-ма модератори от хората, които ИСКАТ да вършат тая работа. Че трябва да е повече от един, е ясно (в момента няма смисъл дори от един такъв, доколкото още почти няма постове тук). Трябва също така да са хора, които да си вършат работата редовно. Така че и аз питам, как ще станат нещата?
Трип
 

Re: Модераторите на новия форум

Мнениеот Йордан Янков » Пет Мар 05, 2010 12:04 am

В момента със статут на модератори са моя милост, Гоа и Робин на базата на анкетите от стария форум. Там бях обявил, че гласуването ще продължи 7 дена, но на практика след ден-два броя на гласовете престана да расте. Броя е скромен. При тези обстоятелства реших, че е по-добре да се съобразя с получените резултати и да имам някаква помощ в този момент.

Оттук нататък първо трябва да се реши структурата на форумите, второ да се гласуват някакви принципи на модериране и едва тогава да се избират модератори (ако ще трябва да повтаряме избора отново). Следях дискусията в миналия форум и моето становище е, че дори да имаме няколко профилирани форума, надали ще са ни необходими модератори за всеки от тях. Първо - много малко сме. Второ - общото желание е модераторите да не се намесват в съдържанието на дискусиите, а само да следят за етично поведение и да се намесват в това отношение само в краен случай. Струва ми се че трима модератори са добра формула за това. Постъпва оплакване от който и да е форум, тримата го разглеждат и гласуват какво да правят. Дорими се струва че така мнението на модераторите ще бъде по-безпристрастно - най-често няма да са обвързани с конкретни спорове и от това да имат предубеждения към една от страните на конфликта. За профилираните за всеки форум модератори тази вероятност е по-голяма. Това е моето мнение. Нека и другите се изкажат.

Аз лично нямам намерение нито да трия постинги, нито да ги цензурирам. Дори ако в тях има лични обиди - нека си стоят за срам на автора им. Позволих си преди един месец да трия постинги в стария форум, но тогава целата ми беше да пресека безполезно лично заяждане в темата за трансформацията на сайта. Трябваха ми конкретни решения. Оттук нататък смятам да се кротна пак и да си пиша само в теми, които са ми интересни и да се намесвам само ако обидите и караницте започнат отново.
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Модераторите на новия форум

Мнениеот Goa » Пет Мар 05, 2010 1:00 am

Трип, в момента има доста работа. Като се укротят нещата, работата вероятно ще намалее. Наистина първо трябва да се установи структурата на форума, пък после да мислим как ще се разпределят модераторите. Явно вариантите се очертават 2 (които може и да се допълват един друг): да има общи модератори за целия форум и да има профилирани модератори за някои подфоруми (както бяхме аз и Амбър в "Други" в стария форум).
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8341
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Модераторите на новия форум

Мнениеот Roland » Пет Мар 05, 2010 3:01 am

О, триенето според мен си е съвсем в реда на нещата. Подобни неща не стоят за срам на автора, а загрозяват форума и създават кофти атмосфера. Когато нещо нарушава правилата (които трябва да стоят в тема, закачена във всеки форум), by all means, нека си заминава. Но това е безкрайно различно от редактирането му.

Впрочем, ако желаете, вижте правилата в ShadowDance.

http://www.shadowdance.info/forum/viewtopic.php?t=14

Навремето доста сме ги мислили и през годините много хора са ни искали позволение да ги ползват в собствените си форуми. Ако ви харесват (в тоя си вид или с леки промени), чувствайте се поканени да ги вземете.
Аватар
Roland
 
Мнения: 435
Регистриран на: Сря Мар 03, 2010 12:45 am

Re: Модераторите на новия форум

Мнениеот Кал » Пет Мар 05, 2010 9:00 am

За правилата:

Като човек, който се чувства "у дома си" само когато във въпросния дом не се разменят взаимообвинения и лични обиди, ще прецитирам правилото, на което лично аз държа:

Нека не бъдат допускани коментари, които окачествяват (с епитети, оценки или по косвен начин) друг участник във форума по отношение на неговите:
а) качества
б) действия
в) изказвания

(Проблемът може да се нарече и "детска травма". Израснал съм в семейство, в което яростните скандали бяха ежедневие, и успях да се отворя за истинско общуване с околните едва когато сам започнах да избирам средата си. Затова и си търся форуми с "предразполагащ" тип общуване. Иначе сте виждали до какви аберации се стига, не без мое съ-участие. :( )

НО! Тъй като тук съществува опцията "означи даден потребител като враг" (Деян е писал за нея в една от темите; накратко, тя ни позволява да не виждаме текста в постовете на въпросния потребител), няма да настоявам за каквито и да е правила. Ако някой потребител ми създава траен дискомфорт, ползвам опцията "враг", и караме нататък.
Аватар
Кал
 
Мнения: 2076
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Модераторите на новия форум

Мнениеот Roland » Пет Мар 05, 2010 4:11 pm

Тая опция бтв е безумна, ама както и да е. Автоосакатяването е въпрос на избор в крайна сметка :)
Аватар
Roland
 
Мнения: 435
Регистриран на: Сря Мар 03, 2010 12:45 am

Re: Модераторите на новия форум

Мнениеот Goa » Пет Мар 05, 2010 9:46 pm

Roland написа:Тая опция бтв е безумна, ама както и да е. Автоосакатяването е въпрос на избор в крайна сметка :)


И на мен ми се струва странна (не бих казал безумна), но някои хора вече се зарадваха, че сега ще могат да се върнат във форума, така че май ще има положителен ефект.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8341
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Модераторите на новия форум

Мнениеот Roland » Пет Мар 05, 2010 10:04 pm

Еми според мен ще се злоупотребява с нея много сериозно и ще води до супер много неясноти, щото ще си изпуснал информация от някой, който те е издразнил някога си и си го сложил като враг.

Аз лично винаги много повече съм харесвал опцията за игнориране на теми - да не виждаш кога има нови постове в тях (макар че можеш винаги да ги отвориш да ги четеш, ако искаш) - струва ми се много по-резонен вариант, ако някой спор те дразни.
Аватар
Roland
 
Мнения: 435
Регистриран на: Сря Мар 03, 2010 12:45 am

Re: Модераторите на новия форум

Мнениеот alvin » Съб Мар 06, 2010 1:50 pm

Според мен пък няма нужда от отделни модератори за различните подфоруми. Тъй като модераторите няма да са заети с поправяне на правописни грешки и фактология във всяко отделно мнение, сегментирането на форума не влияе на типа и обем работа.
Тези 2-3-4 добри хора просто ще трябва да поддържат търпима среда за общуване, независимо дали става дума за "Аватар", анархията като алтернатива или следващия "Златен Кан".

Изключение може би прави само спортния форум, където 99% от мненията са свързани с мачовете на Мисирте :problem: и специализиран мод ще може да организира нещата по най-полезния за отбора начин.
палатков лагер за пингвини - анималистична фантаcтика
Аватар
alvin
 
Мнения: 343
Регистриран на: Пет Яну 06, 2006 3:25 pm

Re: Модераторите на новия форум

Мнениеот Sephiroth » Съб Мар 06, 2010 2:44 pm

Тримата сегашни модератори според мен ще се справят отлично и няма нужда от още. Не сме чак толкова голям форум, не сме и толкова много като потребители. Освен това, когато при пренасянето в новия форум ЕксПешо умъртви темите от последните дни преди това (които бяха все "горещи"), активността тука се движи около абсолютната нула. Което от една страна е добре.
А за модератор на спортния форум предлагам Гоа, който като най-баш мисир :problem: :problem: :problem: ще поддържа положението там на удовлетворително ниво, мисля :razz:
Аватар
Sephiroth
 
Мнения: 622
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 4:59 pm


Назад към Административни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron
Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта