Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Мнениеот valio_98 » Пет Фев 22, 2019 10:46 am

Във февруарския (2/2019: https://spisanie8.bg/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5.html) брой на сп. „Осем“ може да прочетете моя статия за Луната.
Ето я анотацията от страницата на списанието: В самото начало на 2019 година китайската станция „Чанг-4“ достави на повърхността на Луната неголям луноход. За пръв път кацането беше осъществено върху обратната страна на Луната, която винаги е невидима от Земята. Какво Да очакваме от тази мисия? На 14 септември 1959 г. автоматичната станция „Луна-2“ поставя началото на лунните изследвания in situ (на място). Какво знаем за нашата космическа съседка днес, как сме го научили и какви са големите въпроси, на които астрономията и геологията все още търсят отговори?
Към това мога да добавя, че разказвам как с много труд и изобретателност астрономите от миналото са изследвали Луната и са разкривали тайните ѝ.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 461
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Мнениеот ivanushka » Нед Фев 24, 2019 1:08 am

Из нета витаят разни конспиративни теории, че на луната били намерени останки от постройки или поне правилни геометрични образувания, които не могат да бъдат от естествен произход. Даже се споменава нещо като гигантски космически кораб на обратна старана на луната с размери от 0.5 на 3 километра. Намират се и филми по въпроса. Имало и интересни находки там. Една теория казва че на луната имало останки от древна земна цивилизация от преди 12 - 15 хиляди години. Която цивилизация е имала достъп до луната, може би до Марс, а може би и до голяма част от слънчевата система. И може би тази цивилизация е загинала в резултат на военен конфликт. Даже там на луната може би все още работят някакви отбранителни съоръжения, останали от загиналата цивилизация. Което може би е причина за застоя в изследването на луната от спускаеми апарати с хора. Имаше преди време изстрелвания на сонди към луната, чиято цел не беше да кацнат, а да се разбият и да предизвикат взрив на луната. За малко любителите на конспиративни теории да си помислят че целта е била унищожаването на все още действащите отбранителни съоръжения.
Какво мисли официалната астрономия по всички тези въпроси?
А какво мислят писателите-фантасти? :lolno:
ivanushka
 
Мнения: 173
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Мнениеот valio_98 » Пет Мар 01, 2019 5:54 pm

Въпросът за тези теории трябва да бъде отправен по-скоро към инженери и политици, да не кажа психиатри. Астрономията няма нищо общо с това: наземните телескопи нямам как да видят какво има на обратната страна на луната, а космическите са млако имат по-интересни неща за гледане.
Като фантаст обаче мога да кажа, че човечеството е стигало до стадий, в който проблемите изискват нещо по-различно от съществуващите политически инструменти за решаване на сложни проблеми като глобалното затопляне, изследването на космоса, изчерпването на разни невъзпроизведими ресурси като редкоземлените елементи (които може би дори са по-важни от нефта).
Виждам поне три проблемни аспекта.
Единият е мащаба на мерките, които трябва да се вземат – нужни за глобални мерки, а човечеството не е в състояние да се разбере за къде „по-лесни“ неща като граници, търговски мита, данъци, социални осигуровки и пр.
Вторият проблем е времевата скала – нужни са дълговременни мерки, измерими с живота на поколения, а човечеството „работи“ съгласно изборния цикъл от примерно 3, 5 или 8 години или два пъти по толкова.
И трето, и може би най-важно, ние подхождаме към решаването на тези нови проблеми въоръжени с мозъци, „настроени“ за оцеляване в африканските савани от преди примерно 100-200 хиляди години, което не е съвсем същото като да се усвояват Луната и Марс. Днес единици са хората, които са в състояние да разберат, да не говорим да усъвършенстват физиката и инженерните решения, необходими за подобни проекти.
Погледнато от тази по-широка перспектива, проблемът с развитието или по-скоро с липсата на развитие в космоса е едно дребно следствие на неадекватността на човечеството спрямо голямата Вселена.
Обаче да не бързаме да се погребваме като вид. Появата на разума е доказателство за способността ни да бъдем гъвкави и да се адаптираме. Наистина, през последните три-четири века проблемите започнаха да се появяват по-често и по няколко едновременно, но за сега се справяме. И за Луната има надежди. Ако нещата се развиват по план, след около месец на луната за пръв път ще кацне първият (полу-)частен апарат.
Честита баба Марта!
Аватар
valio_98
 
Мнения: 461
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Мнениеот ivanushka » Пет Мар 01, 2019 11:01 pm

Еееее :sick: Защо веднага психиатри? До колкото знам наземни (може би наземни) телескопи са могли да видят следите оставени от американския лунен автомобил - ровър. Тогава биха могли да забележат (или не) правилни геометрични образувания, които много съмнително биха имали естествен произход. И това поне на видимата страна на луната. Но ако не са забелязали не значи че такива правилни геометрични образувания не съществуват. И тук психиатрите ще кажат: Разбира се че съществуват, а ти сега си изпий тия хубави хапченца... Да ненормално е когато обективната реалност се възприема неправилно. Обаче никой не знае каква е обективната реалност. Ако обективната реалност е такава че нашите възприятия я отразяват правилно - то обективната реалност е такава каквато я отразяват нашите възприятия. Но ако обективната реалност е такава че нашите възприятия не я отразяват правилно, то тогава обективната реалност може да бъде каквато си иска (виж филма "Матрицата" и "Конгрес по футурология"). И ние нямаме начин да разберем какво точно е положението. Така, че е възможно някоя от субективните реалности с които ние не сме съгласни (и които препращаме към психиатър), в крайна сметка да се окаже по адекватна на обективната реалност. А може обективна реалност изобщо да не съществува, както (според теорията на относителността) не съществува и абсолютна координатна система. А може субективната реалност да оказва влияние на обективната? И субективната реалност в крайна сметка да е водеща?
А може (и даже това е сигурно!) медийната субективна реалност (в лицето на манипулации и откровени лъжи) да създава обществена "обективна" реалност. Този принцип отдавна е известен: "Една лъжа повторена 100 пъти накрая става истина". Просто трябва да се научиш така да внушаваш, манипулираш или нервно-лингвистично да програмираш, че в лъжата ти да се повярва като че е истина. А виж това даже може да се използва като оръжие, защото може да нанесе сериозни (дори смъртоносни) щети на противника (справка виж (обективната) историята на БГ в последните 30 години).
По повод на глобалното затопляне, изследването на космоса и изчерпването на ресурси. А защо тези проблеми да не се обединят в един? Ето един елемент от моята субективна реалност - а именно древна, високо развита цивилизация която е могла да ползва ресурсите на голяма част от слънчевата система. В слънчевата система ресурси колкото щеш. Само е необходимо изследване на космоса. Но изследването на космоса изисква огромни енергийни потоци, които пряко или косвено предизвикват глобално затопляне. Ако такава цивилизация наистина е съществувала, не би ли било добре да разберем как тази цивилизация е решила проблема с изследването на космоса и огромните енергийни потоци които това изисква? А я чакай! Какво ако субективната реалност е водеща? Тогава мислейки си че такава цивилизация Е съществувала и опитвайки се да отгатнем КАК го е постигнала, дали пък няма да стигнем до решение?
Защото сегашното решение което световната сатанинска олигархия е намерила е ясно - драстично намаляване на броя на хората на земята. И това си е обективна реалност, за съжаление.
Но нека да поразсъждаваме малко: за тази фиктивна развита цивилизация. За сега не разполагаме с енергиен източник (Имам пред вид локален енергиен източниак) който да може да захранва достатъчно ефективен междупланетен транспорт. Освен може би ... Слънцето! Можем да използваме слънчевата енергия. Да обаче плътността на тази енергия не е много голяма. За да има междупланетен транспорт е необходимо по голяма плътност на енергийните източници от колкото е плътността на слънчевата енергия... На разстояние една Земна орбита... А на по малко разстояние? Например на разстояние половината от орбитата на Меркурий? Какво би направила една цивилизация която разполага с междупланетен транспорт? Аз лично бих направил големи слънчеви колектори на ниска около слънчева орбита и получената енергия с голяма плътност бих я транспортирал към Земята и към превозните средства от междупланетната транспортна система - да речем със свръх мощни лазери. (Ха! Та това и ние почти го можем!)
И ето с един куршум няколко заека! Междупланетна транспортна система, изнасяне на енергийните потоци извън Земята, регулирана доставка на енергия към Земята което може да реши проблема със глобалното затопляне. Достъп до ресурсите на Слънчевата система. Какво повече да искаме?
Имаше един разказ: "По дяволите звездите" от Джек Макдевит. Та там се казва че при такова положение като горното, нещото което ни остава да поискаме ... са Звездите... Точно защото не бихме имали физическа нужда...
Но това разбира се е субективна реалност ... и то не съвсем здрава ...
А обективната реалност е ... драстично редуциране на популацията на вида Хомо Сапиенс...
Който е толкова "Сапиенс" че е решил да унищожи разума у другите, а не да го развива, за да може да доминира над тях...
Това ако не е погребална камбана, кое би могло да бъде?
ivanushka
 
Мнения: 173
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Мнениеот valio_98 » Пет Мар 01, 2019 11:21 pm

Само набързо една аналогия - сега пиша статия за телескопа и четох разни материали по този въпрос. Оказа се, че по времето на Галилео е било голям философски въпрос дали това, което виждаме през телескопа е иситнско/обектирвно/реално. Самият Галилео, по собствените му думи, е направил хиляди емпирични проверки дали телескопът му поазва истински реално съществуваши обекти. Но хиляда или милион положителни отговора не да доазателство, че винаги телескопът показва истината. Но разбирането как телескопът показва това, което показва, създаването на електромагнитната теория, проверката ѝ - това са даоказателствата, че телесопът е обективен. Така предлагам да разсъждаваме и за тези наблюдения.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 461
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Мнениеот ivanushka » Съб Мар 02, 2019 12:08 am

Да, при положение че телескопът съществува а не е само въображение и сетивна заблуда...Той дава обективно отражение на реалността. Само че тази реалност която телескопа отразява каква е? Субективна или обективна?
И това че електромагнитната теория е непротиворечивата (но не и пълна) значи ли че съответства на обективната реалност?
Може да има много други не противоречиви но и не пълни теории които биха могли да съответстват на не една субективна реалност... В които субективни реалности тези теории биха прекрасно съответствали на "обективната" реалност...

И разбира се приемането на нещо за "обективна" реалност е въпрос на договорка а не на доказателство...
"Мисля следователно съществувам": Може да се докаже само обективното съществуване, и то само на съществуващия...
А останалите елементи на реалността май не е възможно да се докажат че са обективни ...

Но както и да е.
Друга мисъл беше това че ако имаш телескоп на който някой показва измислени картинки и може да те накара да повярваш в тях то в края на краищата измислените неща ще започнат да се смятат за истина. Това в света на общественото съзнание , не в света на Астрономията. И ако се опиташ да опровергаеш тези картинки , току виж те пратили на психиатър.
ivanushka
 
Мнения: 173
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Мнениеот valio_98 » Съб Мар 02, 2019 12:41 pm

Да оставим психиатрите на страна, направиох грешка като ги споменах.
Искам да кажа, че не бива да се вярва на всичко, което се появява в
Интернет или по телевизиите. Едно време Сейгън беше казал, че
екстраординарните твърдения се нуждаят от екстраординарни доказателства.
Съгласен съм, че без разни базови допускания за реалността и солипсизма
не можем да се разминем, но от там нататък нещата се нуждаят от
доказателства и провека за непротиворечивост.

И аз си мисля, че същшествуването на неоспорим прецедент за успешно
изследване на космоса ще "подритне" нашата собствена космическа
програма. Това е обсъжданo във фантастиката - Ким Стенли Робинсън
проиграва подобен сценарий в романа си "Айсхендж". Живото и здраве,
скоро ще се появи и един мой разказ на подобна тема. А наскоро покрай
Земята премина астероид или комета, дошъл/дошла отвъд слънчевата
система и има основания да се мисли, че фомата му съответствува на
изкуствен апарат: https://arxiv.org/pdf/1810.11490.pdf
Ключоварта дума тук е "съответствува", т.е. изкустеняит характер на
тялото не е единственото възможно обяснение и следователно не е
доказано, че Оумуамуа е междузвездна сонда.
Давам този пример за да покажа, че това не е пренебрегван род
изследвания, има хора, които работят по него. Всяка седмица в
астрономическите списания се появяват една-две статии за различни
аспекти на СЕТИ. Ето го последния, съвсем фантастичен пример, от
тази седмица: https://arxiv.org/pdf/1902.09985.pdf
Аватар
valio_98
 
Мнения: 461
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Мнениеот ivanushka » Съб Мар 02, 2019 3:00 pm

Това за космически кораб задвижван от черна дупка ми хареса.
Може би микро черната дупка е най ефективният начин за преобразуване на масата в енергия.
Но дали микро черната дупка е най добрия начин за преобразуване на електромагнитната енергия на гама-лъчите в механична енергия на движението?
А и друго: имаше опасения че адронния колайдер може да предизвика образуването на черна дупка. Но видите ли тя щяла да бъде малка и щяла да се "изпари". Нямало да погълне Земята.
Но какво излиза? Резултата от "изпарението" на такава микро черна дупка ще бъде много мощно и смъртоносно гама лъчение.
Я виж каква идея за оръжие за масово поразяване може да се извлече от тук...
ivanushka
 
Мнения: 173
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Мнениеот valio_98 » Пон Мар 04, 2019 12:21 pm

И на мен ми хаерса, но да не забравяме че всичко е съвсем теоретично.
Ако разбоирам правилно, това по същвстево е "рентегенов фотонен звездолет',
но трябва да се разгледат цитатите, а просто нямам време. :(

Ето нещо друго за размисъл:
https://arxiv.org/pdf/1812.02258
Представям си каква буря е имало в СЕТИ средите покрай първата статия
(която може да се види тук: https://arxiv.org/pdf/1610.03031).
Аватар
valio_98
 
Мнения: 461
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Мнениеот ivanushka » Сря Мар 06, 2019 2:29 am

Не рентгенов, а с гама лъчи. Фотоните на гама лъчите имат по голям импулс от рентгеновите фотони. И следователно по голяма задвижваща сила.
Но къде ще се намери материал за отразяване на гама лъчи? Или за изменение на посоката?
Може би би могло да се направи с няколко черни дупки. Които взаимно отклоняват и насочват потоците гама лъчи в едно направление. Понеже каточели само гравитацията би могла да отклони и насочи такива мощни енергийни потоци. Но пък самата маса на черната дупка може би ще е препятствие за придвижването с голяма скорост.

А за статиите: Интересно, първата наистина звучи много интригуващо: няколко стотин звезди с предполагаем интелигентен живот. А втората статия е интересна с това какво точно се опитва да каже. Проверила три звезди (срещу няколко милиона в първата) от тези няколко стотин и не открила признаците описани в първата. Какво иска да каже? Или "вие лъжете че сте открили нещо" или "поне за три звезди има описаната промяна на посоката на излъчване което е потвърждение на наличието на интелигентен живот".

Не знам в света на астрономията кое предположение е по вярно? Статията казва "вие лъжете" или "прави сте за поне три случая" ?
ivanushka
 
Мнения: 173
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Мнениеот valio_98 » Чет Мар 14, 2019 10:48 pm

Само с 2 думи : използват се т.нар. огледала на косо падане, при което лъчите падат почти но не съвсем по добирателна. Не е много ефикасно, но като няма друг начин... Всъщност има, високоенргийни частици могат да се регистрират по следите в атмосферата т.нар. Cherencove telescopes.
Аватар
valio_98
 
Мнения: 461
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Научно-популярна статия „Обратната страна на Луната“

Мнениеот ivanushka » Нед Апр 21, 2019 9:40 pm

Това видео е доста красноречиво.
https://www.youtube.com/watch?v=IBnNuoVfD1I
ivanushka
 
Мнения: 173
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm


Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron
Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта