Литература и други изкуства

Сборна тема: ЮБИЛЕИ & ГОДИШНИНИ

Всичко за изкуството

Re: Сборна тема: ЮБИЛЕИ & ГОДИШНИНИ

Мнениеот alexandrit » Нед Ное 10, 2019 10:40 am

30 години от „избухването“ на нашата т.нар. демокрация
Отзив за първата ни демократична антология на въображението

_____________________________________________________________________


Аделина ГЕНОВА

„НОВА БЪЛГАРСКА ФАНТАСТИКА ’91“ – СБОРНИК РАЗКАЗИ

Обичам, когато попадам на малки съкровища из кашоните на букинистите.

Сдобих се с този фантастичен сборник по-евтино от цената на обяд, а имах удоволствието да се запозная с неиздавани преди (а и след това) разкази на младите тогава Христо Пощаков, Атанас П. Славов, Маркос Христанов, Александър Карапанчев, Светослав Николов, Иван Н. Хаджиев, Росица Панайотова, Алек Попов, Янчо Чолаков и Елена Павлова.

Топли ми сърцето как една такава малка книжка е събрала мислите и болките на тези талантливи фантасти преди повече от двадесет години.

Етнофантастика, антиутопия, фантастичен трилър, фантастична комедия, фантастика на ужаса, че дори и историческа фантастика – кеф, кеф и пак кеф.

о Художник на корицата: Даниела Йорданова

Изображение

Въобще тази книжка се оказа едно малко бижу, ако ще и само с едно четене да си докажете, че българска фантастика съществува и е на ниво.

Още в краткия „Сейнджи“ на 17-годишната тогава Елена Павлова си личи талантът ѝ, а тези, които са се прехласвали скоро по станалия вайръл (много популярен – б. ред.) разказ „За петата ракия, или колко е хубав животът“, направо ще се влюбят в „Караконджул“ на Маркос Христанов.

„В епохата на Унимо“ от Александър Карапанчев е толкова тънка провиденческа сатира за консуматорското общество, в което сме се превърнали, че чак ми се плачеше, четейки за хората, които не умеят да се наслаждават на едно красиво черешово дърво, но са готови с часове да употребяват ненужни им вещи, създадени от универсалния генератор за тях, и да ги възвръщат като разглезени деца.

„Виталертон“-ът на Атанас П. Славов ни праща в размисъл за ограниченията на човешката ни същност, докато „Така е справедливо, Боткин“ на Христо Пощаков забива въпросителни за това кое е морално и кое не като намеса в чуждо общество – космическа фантастика с неочакван край.

За съжаление, не към всички разкази мога да намеря линкове, но ако книжката ви попадне, си заслужава изчитането.

Аз ѝ се насладих максимално.

От източника: http://knigozavar.com/reviews-bg/bg-sci-fi-91/.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1033
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Сборна тема: ЮБИЛЕИ & ГОДИШНИНИ

Мнениеот alexandrit » Съб Дек 14, 2019 1:15 pm

Публикува се по случай 10-годишнината от основаването
на Дружеството на българските фантасти „ТЕРА ФАНТАЗИЯ“

_______________________________________________________

Асен СТОИМЕНОВ

БЪЛГАРСКАТА ФАНТАСТИКА
И „ФАНТАСТИВАЛ В ЕВРОПОЛИС“


Когато през 1989 г. настъпи известният преломен момент в българската история, се оказа, че България не е страна на дисидентите и почти няма „литература от чекмеджето“, която да се публикува. Фантастиката дълго време беше използвала езоповски език, бе се изразявала иносказателно и образите на героите в нея бяха съобразени с каноните на застойния реализъм. Чисто жанровото писане беше рядкост и най-значимите резултати се свързваха с прозаици като Павел Вежинов, Йордан Радичков и Емил Манов, които се подвизаваха предимно в мейнстрийма. Настъпилият хаос освободи мощно книгопечатане, в което долнопробна графомания съжителстваше с талантливи произведения от самиздата, създавани през предишните години от автори, чието публикуване бе задържано не толкова от цензурата, колкото спъвано от конюнктурата на соца.

От друга страна, продължаваха да пишат, макар и с отслабваща сила, доайените на жанра – Любен Дилов, Атанас Наковски, Петър Бобев, Величка Настрадинова. Наковски например създаде роман, в който размени местата на хората и кучетата и се възползва от възможностите, които този сюжетен ход даваше, за да твори социална сатира. Започна да се връчва и наградата „Гравитон“, като неин пръв носител през 1991 година стана Агоп Мелконян.

През периода 1970-1990 г. в България активно функционираха десетки клубове по фантастика, прогностика и евристика, които – външно маскирани като форми на художествена самодейност – всъщност реализираха професионалните критерии за научна фантастика. В издателствата „Народна младеж“ и „Отечество“ от висотата на професионалния си статут пренебрежително ги наблюдаваха редактори, които не само не познаваха световната фантастика, но и откровено скучаеха, докато съставят поредиците си от НФ книги единствено по препоръки на преводачи от своя приятелски кръг. Изключение правеше само варненската библиотека „Галактика“, подкрепена от сериозни писатели.

Неслучайно първите сборници от млади български фантасти публикуваха членовете на клуб „Иван Ефремов“ – „Модели“ (1980) и „Модели 2“ (1981), а по техните следи издателство „Народна младеж“ възложи на Агоп Мелконян „Фантастика 1“ (1985) и „Фантастика 2“ (1986), които бяха сравнително добри само поради интелигентността на съставителя.

Изображение

„Фантастивалът“ и неговият преден форзац, в който са репродуцирани корици на издания,
осъществени от членове на ДБФ *Тера Фантазия*


И тъй, клубовете за фантастика в страната бяха подготвили свои кадри. Там можеха да се видят любители, но и творци със собствен новаторски почерк и идеи. Някои пишещи просто си спретнаха собствени малки издателски къщи и започнаха да пускат както свои, така и задържани с години преводни текстове. Само за периода 1990-2000 г. излязоха приблизително над сто и десет фантастични книги родно производство от над шестдесет автори. Особено важна роля за раздвижването на пазара изигра появата на издателства като „Орфия“, „Аргус“, „Камея“ и „Офир“. Например през 1991-ва излезе сборник на „Орфия“ с нова българска фантастика, който включваше десетима участници. Впоследствие всеки от тях съдаде още талантливи произведения и това доведе до отприщването на истинска обновителна вълна. На единия ѝ край беше развлекателното четиво с динамичен сюжет и щипка хаплив хумор (Христо Пощаков, „Дежурство на Титан“ и Андрея Илиев, „Реваншът на Тангра“), на другия – философски задълбоченото и изящно стилизирано писане (Иван Мариновски, „Космосът да ти е на помощ, Александър“). Едно от най-сполучливите произведения на митологична основа бе „Иркала, страната на мъртвите“ от рокмузиканта и кинаджия Вал Тодоров, който обаче скоро емигрира в САЩ. В областта на социалната сатира успешно се справяше Николай Светлев с „Всичкият блясък на Злото“ и „Приказка за непобедимото Добро“, като ту използваше фолклорни мотиви в съвременен контекст, ту хиперболизираше и иронизираше падението на политическата класа, като довеждаше интригата до пълен абсурд. Фантастични елементи съдържат и „Аз, грешният Иван“, може би най-сериозното до момента произведение на Светлев, посветено на светеца Иван Рилски, както и авангардното четиво „Възкръсването на Крали Марко“.

В подобен ключ, с много постмодерни елементи, твореше и Алек Попов („Пътят към Сиракуза“, „Зелевият цикъл“, „Ниво за напреднали“). Особено внушително произведение бе епическото платно „Десетият праведник“ от Любомир Николов – автор, излязъл от феновските среди и отлично познаващ техния вкус и интереси. Един от най-добрите стилисти и клубни автори, Александър Карапанчев, подир дългогодишна работа в различни издателства успя да види отпечатани част от писаните си в продължение на три десетилетия разкази едва през 2002 година, когато на бял свят изскочи прекрасният му сборник „В епохата на Унимо“.

Подобен бе случаят и с дългогодишния двигател на фендъма Атанас П. Славов, който демонстрира в романа си „Психопрограмираният“ съчетание на високо художествено ниво с редки за родната литература позитивни идеи в областта на социалното инженерство. Действието се развива на планета, населена с почти неотличими от хората хуманоиди, с известни разлики, а поради отсъствие на нефт технологиите са построени върху парни турбини.

Главният герой е млад пилот, който участва в първите изпитания на местна атомна бомба. Това, което жителите на тази планета обаче не знаят, е фактът, че изобилието на тритий в океанската им вода би превърнало първия воден ядрен взрив в край на света!

Съседна високоразвита нехуманоидна цивилизация е открила този тревожен факт и е поканила земните си колеги да се намесят. Но Земята е много далеч и е възможна само транслация на съзнанието на човек социотехник. На пръв поглед „Психопрограмираният“ изглежда подобен на „Обитаемият остров“ от братя Стругацки, ала това е само външно – тук главният герой е подложен на въздействието на една „психоматрица“, изпратена от далечната Земя. Тя променя житейския му път и поставя въпроса доколко истински са мотивите на масовия човек, който също е „програмиран“ от социалните механизми.

Първите романи на отрасналия в Русия Николай Теллалов, „Да пробудиш драконче“ и „Царска заръка“, изобилстваха от прабългарски митологични елементи и фолклор, поради което гравитираха повече към фентъзито. Но още третият роман на младия автор, „Пълноземие“, разсея тези илюзии – Теллалов бе почнал амбициозен НФ цикъл със собствена вселена. Оказа се, че всички митологични герои и технологии имат своето научнофантастично обяснение и следват цялостна рационална логика, която напълно се разгръща едва в четвъртия роман, „Слънце недосегаемо“. Междувременно този автор зарадва читателите и с уникалната история „10 на минус 9-а“ – същинска технологична поема за предстоящата драма на свободния хомо сапиенс. Теллалов си остава страстен разказвач на човешки чувства. В случая това са чувствата на един „исторически случил се човек“ – нашенец, който е застигнат от нанотехнологията, поел е в себе си нейните възможности и е започнал да се учи да взема решенията, характерни за самосъздаващ се индивид.

Мартин Петков дебютира като фантаст в началото на нулевите години. Отначало в списание „Тера фантастика“, по-късно и в алманаха ФАНТАSTIKA. Дебютната му книга е „Те не вярват в приказки“, където едноименната повест веднага направи впечатление и му донесе титлата „Майстор на социалната фантастика“. В нея той предложи една оригинална интерпретация на приказката за Хамелнския свирач, наложена върху българската политическа реалност, която го разкри като автентичен продължител на традиция на братя Стругацки. Израз на това му самоопределение е ярката статия „От хищните вещи до обременени със зло, или за трудността да бъдеш човек“, излязла в специализирания сборник „Непознатите Стругацки“. В предстоящата книга на Мартин Петков „Отвъд вратите на космоса“ човешката цивилизация е осъществила успешна експанзия из галактиката, ала героят узнава дълго скривана тайна: този успех се дължи на намерени технологии-артефакти от древни култури, така че човечеството незаслужено заселва планетите – то не е морално готово за това и само разпространява из вселената грешките си...

Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ е юридически факт от края на 2009 година, но в него членуват писатели, художници, преводачи, съставители, музиканти и киноведи, които чрез самодейни клубове десетилетия наред са се борили за достойното представяне на фантастиката в авторство и в превод у нас.

В секцията „Съставители и библиографи“ влизат писатели и редактори, подготвили издаването на поредици и антологии, предлагащи най-добрите образци на жанра. Тази секция поддържа онлайн енциклопедията http://bgf.zavinagi.org. Библиографът Георги Недялков сканира и върна в публикационното пространство над 4000 фантастични разказа, поместени през годините в множество вестници и списания. Излязоха юбилейните сборници „Лемтернет“, „Калвино.net“ и „Измерения и модели“, плюс уникалната международна антология с фантастична поезия „Фантастихия“ – и четирите съставени от Атанас П. Славов и Александър Карапанчев.

В секцията „Преводачи“ не само са преведени над 400 книги от световни имена, но и се разгръща мащабна работа по превеждане на български творби на английски и руски език. Вече се появиха десетки разкази от наши фантасти в англоезични списания и предстои издаването на антология от БГ автори на руски.

В секцията „Писатели“ са обединени около 30 човека, създали общо над 120 книги.

Печатен орган на Дружеството, а и главна публикационна територия за членовете му стана алманахът ФАНТАSTIKA, който от 2008 година до сега е излизал 10 пъти в обем 300-500 страници – една фантастична алтернатива на дебелото списание „Съвременник“. На европейския конвент през пролетта на 2015 г. алманахът получи титлата Best Magazine за най-добро периодично издание в Европа!

През далечната 1991-ва, когато написахме предговора на сборника „Нова българска фантастика `91“ ЕТО НИ, ПРЕД ВАС СМЕ!, си мислехме, че започва епохата на новите възможности в издаването, че за младите (тогава) писатели фантасти се отварят други хоризонти и т.н.

И почти всеки от участниците в тази антология разгърна своите заложби. Христо Пощаков по-късно издаде дузина собствени книги (някои от които на испански и руски); Александър Карапанчев публикува няколко авторски сборника, а като редактор и съставител „причини случването“ на десетки и десетки наши и преводни книги в издателствата „Аргус“, „ЕГИ“ и др.; Елена Павлова пък заслужено получи званието „Гранд-дамата на българските книги-игри“, създавайки повече от 25 такива, както и десетина тома с романи, повести и разкази в жанровете НФ, хорър и фентъзи. Светослав Николов и Иван Н. Хаджиев написаха нови ярки творби, а Янчо Чолаков със своите шест авторски книги си спечели приза „Майстор на авангардната фантастика“, докато Алек Попов (да, Алек също дебютира книжовно в нашия сборник!)... – е, всички знаят кой е днес А. Попов на литературната сцена.

Неслучайно доайенът Любен Дилов написа специална статия за тая книга във вестник „Литературен форум“ и в личен разговор я нарече „рядко концентриран и пълноценен сборник“. На практика той остава в историята и като първата ни българска фантастична антология през т.нар. демократична епоха.

Тогава не можехме да си представим лавината на луксозната англо-американска шарения от фантасмагории, която ще се излее на родния пазар и ще превърне българското авторово име в нонсенс, в екзотична нелепица, асоциираща се с понятията „графомания и самиздат“ или „художествена самонадейност“, така че мнозина съотечественици да пожелаят англоезични псевдоними.

Предложената на вниманието на българския читател антология ФАНТАСТИВАЛ В ЕВРОПОЛИС е своего рода визитна картичка на ДБФ „Тера Фантазия“. 27 писатели фантасти, публикували множество книги в разни издателства, са представени тук с по едно произведение. Между текстовете можете да видите 30-ина графики на наши художници, сред които значителни имена като изкуствоведа от „Българския Лувър“ Калин Николов, поантилиста Пламен Семков, преподавателите по графика Крикор & Мъгърдич Касапян и др.

Всеки от писателите участва с разказ или новела, представящи литературния му стил и любим кръг от идеи, a творбите са разположени по цялата гама на литературния спектър – от хумористичната и алтeрнативната до психологическата, социалната, философската и антиутопичната фантастика. Има и „редки птици“ като новелата на поета Красимир Георгиев, построена върху индийски материал и представляваща истински белетристичен шедьовър.

Или да вземем бисера „История на телевизионните вируси“ на Иван Попов, кибернетик от Института за космически изследвания. Той дебютира в сборника „Моделириум“ с повестта си „Нашите марковски процеси“, където иронизира опитите за езиково инженерство на родните политици, но достигна творческия си максимум с романа „Хакери на човешките души“, който носи белезите на киберпънка и турбореализма и може да се разглежда като „информационен вирус, целящ да зарази съзнанието на читателя и да го преустрои по някакъв начин...“.

Накрая ето още няколко думи за други двама автори в антологията.

От образа на една идеализирана България тръгва Георги Малинов в романа „Орфеус слиза в ада“. Европа е обединена от християнството, а пък столицата ѝ се намира в златния град Плиска. Но... като описва своя блян за просперираща България, Малинов не забравя да ни приземи, при това доста болезнено. Подобно на митичния Орфей от легендата, героят слиза в ада и се оказва, че той е тук, в нашата горчива действителност... Много силна литература са и повестите на същия автор, особено „Вирт“, която даде заглавие на едноименен сборник и е забележителен киберпънков текст.

В романа „Ортодокс“ на Григор Гачев, носител на отличието „Майстор на толерантното бъдеще“, е разгърната цяла цивилизация на „толерантния егоизъм“, където индивидите, постигнали свръхмогъщество, развиват особен вид егоистична загриженост за по-слабите – няма какво да изискват от тях, освен да се надяват от техните редове да произлязат нови свръхмогъщи индивиди; вселената е безкрайна и място има за всички, а разумът може да съществува и да се развива само чрез диалог със себеподобни...

Такава е пъстрата панорама на антологията „Фантастивал в Европолис“ – първи том от новата планирана поредица „Съзвездие BG“.

Подобна на шарен килим е и картината в българската литература на въображението. Тръгнала от народните приказки, преминала през опитите на различни социуми да я интегрират посредством културата си, в началото на новото хилядолетие тя някак си успява да отстои своята самобитност, като взема от всички онова, което ѝ е необходимо, но съумява и да запази един неповторим и наистина уникален облик.

_____________________________

Фантастивал в Европолис. А н т о л о г и я. – Съставител Атанас П. Славов. Водещи редактори: Александър Карапанчев и Калин М. Ненов. – Издание на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ – София, 2018.

Из подготвяния за печат алманах „ФАНТАSTIKA 2019“
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1033
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Сборна тема: ЮБИЛЕИ & ГОДИШНИНИ

Мнениеот alexandrit » Сря Апр 29, 2020 11:14 am

ПРЕДИ 95 ГОДИНИ в София излиза симпатична тънка книжка, висока само 14,7 и широка едва 12 сантиметра. Корицата ѝ е дело на бъдещия прочут художник Дечко Узунов, а вътре са поместени седем гравюри на дърво от Франс Мазарел. Книгата се нарича „Р а з к а з и“, съдържа 48 страници и е редактирана от младите диаболисти Свет. Минковъ и Вл. Поляновъ. *

Трудно е да се каже, че това томче предлага блестяща, неотразима проза, но то остава в историята като № 1 от първата българска библиотечна поредица, специализирана за жанра на въображението и онадсловена „Галерия на фантастите“. **

Сега ви предлагаме (със съвременен правопис!) първия от тези разкази, който е не толкова фантастичен, колкото изпълнен с навеи от модерния тогава диаболизъм. И то – в случая – диаболизъм някак реалистичен, близък до отделни разновидности на хоръра. Защо създателите и редакторите на тая библиотека-първопроходец са избрали тъкмо белгиеца за своя номер 1, не ни е известно.

Изображение

Емил ВЕРХАРН

„ДОБРА СМЪРТ“

Те умряха ненадейно в един и същи ден – единият в избата, другият на тавана на кръчмата „Добра смърт“. Някога старият дом приютяваше всички, които идваха от Фландрия да се молят на Милостивата Дева. В продължение на цели два века към Света Богородица бяха отправяни молитви. Но войните събориха нейната статуя и параклисът бе разрушен. Остана запазена само кръчмата.
Хора от Верт, от Тиброда и от Тамиза идваха тук в неделен ден да пият. Големи медни кани придаваха една блестяща чистота на цялата обстановка. Хладният и светъл изглед вътре се допълваше още и с мълчанието на неколцина редки посетители, които важно се опушваха един друг, без да разговарят. Те държаха между пръстите си своите холандски лули и плюеха в дървени панички. Когато някой от тях почукваше с дъното на лулата върху огромния стакан пред себе си, Сафт, по-младият от братята, ставаше и се спускаше в избата, за да напълни изпразнената чаша. Той я донасяше, сядаше отново на мястото си и оставаше така тих и неподвижен. А часовникът, който приличаше на тежък погребален ковчег, показваше зад стъклото изписаното с цифри лице на часовете и продължаваше да отмерва своите равни срички.
Освен в неделни дни, през друго време в кръчмата не идваше никой, ако не се смята, разбира се, старата и неуморна Ми Бергман, която почистваше и излъскваше целия дом със своята трескава работа.
О, тази кръчма „Добра смърт“: зимно време тя стоеше намръщена в мъглата, край лепкавите като черен сапун язове; през лятото пък нейната сива врата се преграждаше от незаличимата сянка на една тисова алея, кояято водеше към стария параклис.
Докато родителите бяха живи, Адриен, по-старият от братята, искаше да замине и да стане свещеник. Той имаше силна и неотклонна воля, примесена с дребнава и трайна благочестивост. Но един страх го задържа: че по-малкият брат ще спечели постепенно, ден след ден, час след час, сърцето на бащата и накрая ще го измести – него, бъдещия господар на наследството. Сафт пък беше един каменно-упорит чудак. Когато стоеше изправен на грамадните си нозе, той изглеждаше като закован за земята. А очите му? Те сякаш бяха направени от дърво.
След смъртта на бащата, когато двамата братя за пръв път седнаха сами на масата, Адриен, който беше заел мястото на покойния, направи кръстния знак и прочете „Отче наш“. Сафт прибави „Богородице Дево“. И после те не си казаха нито дума повече. След свършването на обеда Адриен избяга при клисаря. Сафт, с кошница на рамо, се отправи към зеленчуковата градина, която се намираше долу, при завоя на пътя. Те с нищо не измениха своите тъмни привички. Сутрин, в един и същи час, и двамата тръгваха за църква, всеки по различен път. Връщаха се поотделно. На обед сядаха безмълвни на една и съща маса. След това се разделяха с утехата, че няма да бъдат повече заедно.
В градината на Сафт растяха в безпорядък зеленчуци и плодове, въпреки че той прекарваше там всичкото си следобедно време, с изключение на неделните дни. Мястото беше широко и обградено с храсталак. Понякога главата на снажния и груб градинар се виждаше да стърчи над куп окапали листа, които той слагаше на раменете си и отнасяше през пътечките, за да поддържа един грамаден и червен огън. Когато работеше с лопатата, изглеждаше, като че ли убива или погребва нещо. Близо до купищата с тор той беше издигнал един сайвант. По полиците стоеше почтено наредено цяло едно семейство от лукове и луковици. Под един капак имаше изкопана дупка. В нея той криеше хвойнова ракия, купена от случайно срещнати контрабандисти. Да се напива тук, под земята, сам и далеч от всички – това беше неговият порок. Щом угаснеше слънцето, той се зарейваше из полето: сечеше млади дръвчета по дължината на пътя, къртеше дъски от мостчетата. Една нощ той хвърли в един кладенец цял куп беладона.
Адриен учеше децата от черковния хор на химни и псалми. Неговите вдървени пръсти дрънкаха по клавишите на едно старо енорийско пиано. Високите ноти той заповядваше да се пеят продължително, до изгубване на дъх. О, за да изтръгне страдание и тръпка от гърлата на малките деца! Той ги изтезаваше в името на светиите и на Света Богородица дотогава, докато за награда почнеше да ги обсипва с груби милувки. Неговата крива и полуотворена уста, неговите жълти четвъртити зъби вдъхваха страх.
Понякога той се отправяше към края на селото, у една стара и упорита набожница с увехнала плът, която дразнеше с любовните си излияния. Той ѝ беше устроил едно дюкянче с религиозни медали и муски. Двамата заедно, в присъствието на боядисаните порцеланови статуйки, разговаряха до вечерта върху своето благочестие. Тяхното прощаване изглеждаше чудовищно в тъмнината.
Един ден Сафт не дойде за обед. Адриен се върна сам. Те свикнаха даже да се избягват при яденето и да готвят всеки отделно за себе си. Това опечали старата Ми Бергман. Адриен за оправдание казваше, че двамата не обичали едни и същи ястия.
В скоро време те започнаха да отбягват срещите си и по стълбите. Те тайно се наблюдаваха, дебнеха се зад вратите. Преди да излязат, единият чакаше, докато другият се изгуби. Те си уредиха два килера. Сафт слагаше зеленчука в един общ шкаф, Адриен пък – солената сланина. И всеки вземаше своята част, после я криеше.
Една вечер, когато Сафт се завръщаше пиян вкъщи, търкулна се в тинята на Шелда. Той заплете нозете си и потъна толкова дълбоко, че нощните рибари му се притекоха на помощ с лодки. Измъкнаха го цял оплескан с кал, с измърсени ръце и пълни с тиня уста. Насмалко щял да се удави.
Адриен се научи за това и реши да се намеси. Но да разбие мълчанието, макар и с обида, това значеше да признае победата на страната на своя брат. Впрочем между тях се простираха такива пространства от мълчание, че ако започнеха да си подхвърлят обиди, думите им едва ли щяха да се чуят.
Когато Ми Бергман дойде в събота да излъска медните съдове, Адриен ѝ пъхна в ръката една забележка, която тя трябваше да предаде на Сафт долу, в градината. Сафт я прочете със стиснати устни. Разгневи се, започна да ругае; искаше му се да изтича при брата си, да го удуши и да го оплюе със своя бяс. Но изведнъж се въздържа: той също не се решаваше да разбие стените от желязо и лед, които ги разделяха. Сложи писмото в джоба си. Щял да отговори също с писмо.
Така, в продължение на месеци, те си пишеха своята омраза и гняв, като всеки търсеше оная дума, която напълно щеше да преломи търпението и упорството на другия.
Но и Адриен, на свой ред, бе ударен по лицето с камшика на позора. Продавачката на религиозни медали го изпъди от къщата си, започна да насъсква хората срещу него, обвиняваше го в безчестие и крещеше посред бял ден от прозореца си, за да му засвидетелства своето отвращение. Повериха децата от черковния хор на грижите на клисаря. Селото се разбунтува. Писмата на Сафт се изпълниха с презрение. Когато Адриен разтвори едно от тях, пръстите му завоняха от скритата в него нечистотия.
Ми Бертман ги наблюдаваше ужасена. Методичен и мрачен, Адриен през безкрайно дългите следобеди се занимаваше с цепене на дърва. Когато слугинята минаваше край него, той я изглеждаше с такъв остър и студен поглед, че тя – единствената душа в света, която все пак го обичаше малко – внезапно изтръпваше пред страха да не би само, поради жестокостта си, този човек да отсече нейните стари и работливи ръце. Вечер, при светлината на свещта, близо до огнището, тя си припомняше славното минало на кръчмата „Добра смърт“. Тя бе дошла в нея, още ненавършила петнадесет години. Четири слугини тичаха из кухнята: соляха кървавица и сланина, режеха хляб за една цяла армия от поклонници. Тогава Света Богородица живееше в своя параклис, сред цветя и сребро. Върху нейната мантия беше извезано житието на Свети Аманд и Свети Георги. За един сезон бащата на Адриен и Сафт спести хиляда фландрийски и триста брабантски екюта *. Тя ги бе видяла една вечер, наредени на масата като златни питки.
__________________
* Ecu – стара френска монета. Б. пр.

А днес тя е останала сама и само веднъж през седмицата пали огън в старото огнище. Господи, нима бе възможно това? По стените на кухнята пълзяха влажни петна. Шкафовете зееха празни. Плочките по пода бяха разкъртени и пукнати. През хартията на прозореца, която запушваше дупките на счупените стъкла, свободно минаваше вятърът. И господарите Адриен и Сафт бродеха сред обширния мъртъв дом като две бесни кучета.
Една неделя старите посетители не дойдоха в кръчмата „Добра смърт“. Те изпратиха да вземат лулите им. Медните кани потъмняха и от този ден само ударите на часовника раздвижваха мълчанието на пустите и еднообразно бели стени. Така беше съкратена и последната неохотна работа, която срещаше лице с лице двамата братя.
Те стигнаха дотам, че започнаха да ненавиждат шума от работата си. Когато Адриен сечеше дърва, Сафт, само за да заглуши трясъка от ударите на брадвата, почваше да кове гвоздеи по стените. Да слушат стъпките или кашлицата си, да чувстват тук-там своето живо присъствие – това ги дразнеше особено нощем, когато те хъркаха в своите близки, една до друга прилепени стаи. Единият отиваше да спи на тавана, а другият слизаше в избата.
Една сутрин Адриен забрави да отвори капаците на прозорците. Като излизаше, Сафт помисли: такава ще изглежда къщата, ако Адриен умре. Когато пък Адриен се завръщаше, през ума му мина същата мисъл досежно неговия брат.
Старата Ми Бергман се разболя и легна в едно кресло. Двамата братя разбраха, че тя бе единствената, която крепеше още развалините от тяхното домакинство. Тяхната вражда изгубваше своя зрител и своя необходим свидетел. Те трябваше или да заговорят, или да се убият.
Сафт размеси между зеленчука няколко листа бучиниш. Адриен скри арсеник на дъното на захарницата.
Това стана в един и същи ден, при един и същи обед. После и двамата, смътно предугаждащи взаимното си престъпление, но упорити докрай в своето мълчание, се отправиха да умрат, всеки в своя кът – единият горе, другият долу, в двата противоположни краища на кръчмата „Добра смърт“.

От източника: Емилъ Верхарнъ. Разкази. – Превелъ от оригинала: Светославъ Минковъ. – Издание: Филипъ Чипевъ ***: София, MCMXXV.

* Има я възпроизведена 1:1 в сайта „Моята библиотека“.
** Повече за нея тук, като послеслов към ей това интервю със съвременен автор – http://sf-sofia.com/forum/index.php?p=47330&rb_v=viewtopic#p47330.
*** По-подробно за този потомък на известния книжарски род може да се прочете тука – http://sf-sofia.com/forum/index.php?p=42843&rb_v=viewtopic#p42843.

Компютърен набор и бележки: Александър КАРАПАНЧЕВ

Изображение
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1033
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Сборна тема: ЮБИЛЕИ & ГОДИШНИНИ

Мнениеот alexandrit » Пон Юни 08, 2020 9:08 am

Изображение

130 години от рождението на знаменития чех и едно столетие,
откакто излиза неговата пиеса за роботите „Р. У. Р.“

________________________________________________________

ЛИСТЕНЦЕ БРЪШЛЯН
ОТ ГРОБА НА КАРЕЛ ЧАПЕК (Ф р а г м е н т)

● А в т о р: Любен ДИЛОВ

Старото гробище се намираше на легендарния Вишехрадски хълм над Прага. Заведе ме заместник-директорът на нашия културен център, предвидливо отгатнал, че в програмата на техния „по-особен“ гост не би трябвало да липсва и посещение на гроба на Карел Чапек.

Беше мокър пролетен следобед. Прага тънеше в обагрена от немощно слънце мъглица, но тук на хълма нямаше мъгла и всичко се открояваше със зиморничава яснота, а най-вече – тая тъжна занемареност, която обидно ни се натрапва на всички гробища в България, та не можех да не се запитам, както всеки път, когато ми се е налагало да присъствам на погребения или панихиди, защо, устремени към някакво по-различно бъдеще, побързахме да се освободим от бремето на признателността към ония, които са ни родили за него. Защо забравихме, че неуважението към мъртвите неотклонно води и до неуважение към живите? Или тази зависимост може би е обратна?

Непочистените от миналогодишната шума алеи приличаха на кални потоци. В дъното започнатият вероятно поне преди половин век твърде скромен пантеон си стоеше, непопълван с нови скулптури и паметни плочи, мръсен и болезнено скръбен в своята запустялост. Не в него, а някъде встрани лежаха и Сметана, и Дворжак, и още много други имена, с които се гордее славянството. Нямаше го там и Карел Чапек, който някога някъде беше ми „казал“: Изчистих мозъка си от схемите, за да бъде сърцето ми чисто и свободно.

Трябваше някой да ми посочи гроба му, иначе не бих го открил край отвъдния зид на гробището, самотен, сякаш низвергнат от парцелите с хората на изкуството, обграден от престарели каменни кръстове с имена, които едва ли вече говорят някому нещо. Тихо е, безлюдно е, тези велики покойници отдавна вече никой не жали и идват при тях навярно само по повод на някоя годишнина. Всичко е сякаш в реда на нещата и все пак е предизвикателна тая тяхна осиротялост, та не се иска кой знае какво гротесково въображение да си представиш как групичка роботи идват тук в свободното си време, за да положат букетчета цветя на гроба на своя кръстник. Болката често предизвиква и ирония, но аз съм си оптимист по рождение и фантазията ми веднага ражда видения, в които човек може и да повярва. Положително след още половин век остроумните пражани ще измислят някакъв робот, който да се грижи за гроба на Чапек. Нали затова сме се юрнали да усъвършенстваме тия роботи – като изкупват нашите слабости и вини, да ни залъгват, че правят живота ни по-лек!

Не, не е тъжен гробът му, макар да е притиснат от всички страни от гъстата тълпа на мъртъвците. Едва ли в това има нещо необичайно за него – приживе по същия начин са го притискали живите. А Чапек отново е съумял да пусне струйка светлина в навалицата, да вдъхне и упование, защото се е наметнал с покрова на най-жилавото, най-устойчивото и вечно младо растение – бръшляна. Колкото едно одеяло е размерът на гроба, но този губер от ситни, свежи листенца изненадва окото със своята веселост сред несъвзелите се още от зимата багри и сякаш просветлява въздуха наоколо с хлорофилното си слънце. Знае си цената Чапек и този бръшлян знае над чий гроб расте, и никакъв душен пантеон не им е нужен, защото отдавна са влезли в по-светия, в невидимия пантеон на човешката култура. А тук от баира и по-лесно може да се забележи дали от Вълтава няма повторно да изплуват отвратителните саламандри
за следващото си нашествие, да се види ще вдигнат ли наистина един ден роботите своето въстание срещу неразумните люде.

Поиска ми се да коленича поне за минутка пред писателя, когото обичам, но не бях сам, а винаги съм се срамувал от собствената си разнеженост. Затова маскирах своето поклонение: приклекнах, колкото да откъсна листенце от бръшляна, и все така на коляно извадих от джоба си своя бележник, за да го положа между страниците му. То още си лежи там. Отдавна е изсъхнало, а още зеленее. Напомнящо зеленее...

От източника: Любен Дилов. Незабравимо. – Избрана фантастика. – София: А р г у с, 2007 г.

Още за феномена Карел ЧАПЕК тук –
http://sf-sofia.com/forum/index.php?p=45942&rb_v=viewtopic#p45942.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1033
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Сборна тема: ЮБИЛЕИ & ГОДИШНИНИ

Мнениеот alexandrit » Пон Авг 17, 2020 9:25 am

На 17 август, но преди 75 години, излиза за пръв път

ФЕРМАТА НА ЖИВОТНИТЕ

● Ревю на Александър ДРАГАНОВ

Малко са книгите, които наистина могат да се нарекат не просто класики, ами и задължителни, но „Фермата на животните“ е една от тях. В нея легендарният автор Джордж Оруел описва по блестящ начин технологията, по която се заражда една тоталитарна диктатура, и го прави с езика на баснята – разказвайки приказка за селскостопански животинки, потърсили свободата.

Аз съм на дванайсет години и имам повече от четиристотин деца. Така е с нас, шопарите.

Всичко започва, когато Майора, престаряла свиня на смъртен одър, решава да сподели своите възгледи за живота с останалите обитатели на фермата, стопанисвана от някой си мистър Джоунс. В своята програмна реч нерезът разкрива, че всички животни са жертва на човека, който ги потиска и експлоатира – ако искат свобода, трябва да се опълчат срещу него. Майора умира, без да види думите си сбъднати, но други две прасета – Объл и Наполеон – продължават да насъскват зверовете и така, докато една нощ те не прокуждат Джоунс и ратаите му от собствената им ферма. Най-после всички са свободни и равни! Но Наполеон, единият от двата шопара, има малко по-други възгледи – че всички животни са равни, обаче някои са по-равни…

Изображение

„Фермата на животните“ е потресаваща книга, която разкрива начина, по който една революция се изражда и създава ново потисничество. Оруел прекрасно е избрал животните така, че да възплъщават различни човешки недостатъци – прасетата, които се угояват за сметка на останалите, верните им кучета, които поддържат властта, овцете, заглушаващи всеки дебат с блеенето си. Невероятно точни са наблюденията на автора, които той с хумористичен стил предава в историята си, но въпреки че книгата на моменти може да бъде смешна, като цяло е мрачна и покъртителна. Финалът на историята е задушаващ:

Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.

„Фермата на животните“ е книга, насочена против диктатурата на Сталин, обаче остава плашещо актуална и до днес – затова и всеки що-годе интелигентен човек трябва да я прочете, за да има сетивата, с които да пресича амбициите на Наполеоновци, стремящи се към това да бъдат по-равни от равните. Отделно от това, „Фермата на животните“ е и майсторски написана, така че се чете на един дъх и в нито един момент не дотяга, като по естествен път провокира към размисъл. Класика – не само в жанра, но и за художествената литература изобщо.

От източника: https://citadelata.com/%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5/
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1033
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Сборна тема: ЮБИЛЕИ & ГОДИШНИНИ

Мнениеот ivanushka » Чет Авг 20, 2020 12:21 am

Наистина "потресаваща" книга...

А някъде в бекстейджа прасето Джордж било щастливо че пишейки "книгата" си "социализма и Сталин" свело истината до овцете, и те знаели твърдо и непоклатимо, че не може да има равенство. А само неравенство. И това е добро! Най доброто измислено. И така овцете станали не овце а... в какво се превърнали овцете? Да не би да са си останали пак овце? Само "овчарите" да са други? Те обитателите на фермата нали са животни какви други да бъдат? А животните имат нужда от Джоунс! Без него ще попаднат в лапите на Наполеон! Ще измрат без Джоунс!
А същевременно човека, неразличим от прасе и прасето неразличимо от човек, мистър Джоунс бил щастлив и доволен че фермата отново е негова! И никога, никога, никога повече няма да има проблеми с нея. Благодарение на прасето Джордж...

И финала е прекрасен! И Джоунс, и Джордж и овцете и всички всички всички са щастливи и доволни...

И не е вярно това, че или живееш доброволно в утопия, или живееш насила в анти утопия!
Вярното е друго, казва прасето Джордж! Живееш доброволно в анти утопия и благодарение на просветители като Джордж, си мислиш че живееш в "най доброто измислено".

Ето така. Бееееее. Бъдете щастливи овчици! Чичко Джордж има достойни наследници и те бдят за вас и вашето щастие. Бееееее.
ivanushka
 
Мнения: 161
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Сборна тема: ЮБИЛЕИ & ГОДИШНИНИ

Мнениеот alexandrit » Пет Авг 28, 2020 10:44 am

Фантастичният Аркадий Натанович на 100 (без 5) години!

Изображение

Агоп МЕЛКОНЯН

МОЯТА ШКОЛА ПРИ ГОЛЕМИЯ

„Въздухът около великите писатели е различен.
Той е... велик“ – думи на случаен почитател


Когато „първият измежду първите“ – Айзък Азимов – те спомене, това е чест. Когато обаче обиколи половината планета, за да вземе интервю, това е вече почитание. Направил го е само веднъж – заради Аркадий и Борис Стругацки. Когато прочетох този разговор в „Наука и техника за младежта“ (1967), проявих интерес. И се захванах да поглъщам книгите им, както черната дупка поглъща материя: „Трудно е да бъдеш бог“, „Понеделник започва в събота“, „Хищните вещи на века“, „Приказка за Тройката“...

Така открих Фантастиката

Преди повече от двайсетина години гостувах в Москва на прекрасния популяризатор на науката (и брилянтен писател фантаст) Карл Левитин. Попита ме:
– Агопчик, кои забележителности на Москва искаш да видиш?
Отговорът ми беше лаконичен:
– Стругацки.
Господи, един телефон и само час по-късно си пиехме водката в дома на най-известния техен теоретик на фантастиката Всеволод Ревич. Така започна моето приятелство с Големия брат Аркадий, макар разликата във възрастите ни да беше четвърт век.
Думата дума отваря, накрая го поканих да ни гостува в София. Очите му щяха да изтекат от изумление.
– Абе ти, момче, да не си луд? Мен от града не ме пускат да изляза, ти говориш за чужбина...
Бях шокиран – авторът на книги, издавани в десетки страни по света, никога не беше напускал родния си концлагер СССР! По-късно в дома му (панелка с пореден номер 273) видях цяла стая с издания на АБС на какви ли не езици – и никога не беше ходил в чужбина! Класираният в челната световна петорка (по азбучен ред: Азимов, Бредбъри, Кларк, Лем, Стругацки) никога не беше пресичал граница!
След продължителни усилия и уморително очакване, в септемврийски ден преди 21 години на софийската гара слезе един от великите писатели на столетието. В едната ръка – олющено куфарче. Другата хванала нежно подръка Елена Илинична. И се озърташе дали не го следят.
Ние живеехме в стая под наем, затова бях освежил столовете с блажна боя. Когато в ранните сутрешни часове двамата тръгнаха към хотела, панталонът му беше залепнал за стола. Отлепихме го с титанични усилия, а Елена попита:
– Ами в България продават ли панталони?
Откъде би могла да знае, горката? Уверих я, че се намират.
В онези времена, когато рокендролът беше още млад, ние поехме

с два куфара из България

Никакви интервюта, никакви пресконференции. Почти нелегално. Само една среща в Клуба по фантастика в Пазарджик – нямаше как, клубът се нарича „Братя Стругацки“. Но и това не му бях казал предварително. После Елена призна, че в хотелската стая се разплакал.
Влакът не е най-удобното средство да разглеждаш една държава, обаче ние си нямахме друго. Пихме си мастиката в Стария Пловдив, пихме си мастиката в Копривщица и Панагюрище, пихме си мастиката в Несебър, Созопол, Бургас... Той се радваше като Колумб на тази побеляваща от студа напитка и от факта, че сервитьорите не могат да я разреждат. Рекордът постави без никакво напъване още втората вечер – 13 големи! Павел Вежинов (Бог да го прости) реши, че ще го вадим изпод масата, а Големият си тръгна с походката на гвардеец.
Има ли смисъл да ви казвам, че беше странен човек? Коктейл между евреин и рускиня. От таткото – интелигентността, от мама – чувствителността. Преживял целия ужас на Ленинградската блокада. Бил 17-годишен, когато му връчили пушка да брани града.
– Идваха насреща. Бяха на двайсет метра, когато дадоха заповед. И стрелях. И го убих. Господи Боже, беше млад, снажен, красив... Може би е имал жена, деца... Оттогава се срамувам от себе си.

Просто станах друг...

Лещите на очилата му се изпотяваха, затова подхващаше някоя от песните на Галич.
И никога за литература! Никога, нищо. Нито дума, че е издаван на около 40 езика. Но цялата аура около него беше литература: невероятна впечатлителност, анализи от парадоксални позиции, тънка чувствителност, страхотно образно мислене...
А аз го поглъщах. Аз бях като попивателна. И усещах как всичко в мен се променя и пречупва. Как намирам своята точка върху кривата – точката на стабилността. Как започвам да се ориентирам в хаоса от желания и в мъглата от възможности. Как подреждам върху стелажите собствените си ценности. Е, да го кажа –

аз също станах различен

Още нямах първа книга, още се лутах. Но за три седмици завърших своето образование на писател при възможно най-добрия учител. Връчи ми дипломата на бордюра на тротоара пред авиолинии „Балкан“ в Бургас. Агенцията не работеше, чакахме да отворят и така, седнали на бордюра, пиехме вино от общо шише. Той не повярва, че милиционерите няма да ни прогонят. И накрая рече:
– Като си заминем, сядай си на задника и пиши. Ти можеш.
Това и правя до ден днешен.
След няколко години му гостувах. В онази панелка с номер 273 (помня я, тя бе Абсолютната нула). Няма гардероб, дрехите висят на рогати закачалки. В коридора – всички обувки, които са слагали от Втората световна насам. Леглата, покрити с войнишки одеяла. И една стая, наблъскана с книги. После разбрах, че това са само издания на братя Стругацки.
Исках да прочета втората част на „Охлюв по склона“. Знаех, че заради нея властите бяха закрили списание „Байкал“. Даде ми я, но когато на вратата се позвъни (чакаше гости), пак я мушна зад книгите в библиотеката. На тръгване ми връчи екземпляр и ми пожела да не ме хванат на границата. Скрих го в използваното бельо. Не ме хванаха.
Точно тогава знаменитият Тарковски снимаше знаменития филм „Сталкер“ по романа „Пикник край пътя“. Беше нарисувал схемата на Зоната върху картон. И докато двамата разговаряха, аз най-нагло откраднах схемата. Пазя я до днес. Може би тогава съм решил някой ден

да направя списание Зона

После започнах да превеждам книгите им: „Хищните вещи на века“, „Милиард години до свършека на света“, множество повести и разкази... Но щом се стигна до „Охлюв по склона“, работата се запече. Съвсем случайно редакторката „изгуби“ оригинала във влака. Вероятно ченгетата не са предполагали, че аз лукаво си бях извадил копие.
Ала точно когато преведох двете части „Кандид“ и „Перец“, умря великият вожд Брежнев. „Не е време за смели книги“ – казаха и издадоха само първата част, при това с неправилното заглавие „Охлюв по стръмното“. Минаха няколко години и тъкмо да излезе, пак умря някой от поредните вождове – инкриминираната „Перец“ отново не видя бял свят. Едва през 1996, петнайсет години след моя превод, бургаското издателство „Офир“ издаде пълната нецензурирана версия.
Днес всеки час от общуването ми с Аркадий Натанович е мое съкровено богатство. Беше велик не само с таланта си, но и с морала си. И до днес книгите на АБС са начело в рейтинга на руската фантастика и се издават по света.
Тази година щеше да стане на 75.
Мир на праха ти, Учителю и Приятелю.

От източника: Непознатите Стругацки. Юбилеен многожанров сборник. – Библиотека „Тера фантастика“ № 8. – Съставители: Юрий Илков, Александър Карапанчев и Владимир Борисов-БВИ. – Пазарджик: Ернор, 2010.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1033
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Рождени дни: Я. Чолаков и Е. Икономов

Мнениеот valio_98 » Сря Сеп 02, 2020 7:06 pm

С известно закъснение - да поздравим Емануел Икономов и Янчо Чолаков с рождените им дни!
Датите бяха в края на м. август, но да са живи и здрави и да навигират успешно в морето на фантастиката още дълги години!
Честито!
Аватар
valio_98
 
Мнения: 432
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Сборна тема: ЮБИЛЕИ & ГОДИШНИНИ

Мнениеот linawas » Съб Сеп 12, 2020 5:30 pm

Днес великият СТАНИСЛАВ ЛЕМ щеше да навърши 99 години.

Той изрече безброй мъдри мисли.
Припомням една от тях:

"Всичко може да се изобрети – единственото, което ни липсва,
е лекарство против глупостта."
Прикачени файлове
Lem 99.jpg
Lem 99.jpg (94.42 KiB) Прегледано 770 пъти
Аватар
linawas
 
Мнения: 44
Регистриран на: Съб Сеп 10, 2016 5:14 pm

Re: Сборна тема: ЮБИЛЕИ & ГОДИШНИНИ

Мнениеот alexandrit » Вто Окт 20, 2020 10:13 am

На днешната дата преди 75 години се ражда художникът
и носител на наградата „Е в р о к о н“ Стефан Лефтеров
_______________________________________________


Александър КАРАПАНЧЕВ

С ЦВЕТОВЕТЕ НА ФАНТАЗИЯТА

Сега държа в ръцете си едно писмо отпреди седем петилетки, излъчващо сложния аромат на онази епоха. Писмото е отправено от наш майстор на перото до наш майстор на палитрата – нека поясня, че всъщност и двамата ни жреци на музите са заслужили не само чисто регионална, ами и завидна международна известност.
„... в края на краищата (чета от машинописа там) преподаватели по математика има много, някакво чудо в нея едва ли би извършил – знаеш, че математиците по-отрано се изявяват, а специализиран художник-научен фантаст, след като Васил Иванов избяга на Запад, нямаме... Затова, много те моля, не изпускай четката...“
Да, вече спокойно мога да разкрия, че авторът на горното послание призив се казва Любен Дилов и го е написал през далечната 1974 година до младоженеца Стефан Лефтеров. Големи, светли имена от Кралството на Фантазията, нали?

I. НА ПЪРВО ВРЕМЕ: 1945–1974

Отворен за взривовете на багрите и въображението му, днес аз пак се вглеждам в картините на този художник. В случая общувам предимно с хартиени или електронни репродукции, обаче пазя у дома си и два негови оригинала. Може би не му е мястото тук, но хайде да вметна, че лефтѐр на практика означава ерген и идва от гръцката думичка за „свободен“. О, той наистина е свободен – особено в размаха на своите визии, на които често пъти им е било тясно из добрата стара Слънчева система!
(Ами в системата на соцреалистичните художествени ценности, очертани от партията и правителството...?)
„Хубаво е на острова на Стефан Лефтеров! В бреговете му се плискат фосфоресциращи вълни от Лемовия титан Соларис, зад гърба ни стартират мощни звездолети, пъстреят сякаш сънувани пейзажи и дръзки архитектурни форми. Въздухът е кристално бистър, ухае на тайнствени пристанища. И е трудно всичко това да го припишеш на друга четка, защото Лефтеров отдавна е създал индивидуален почерк…“
Така бях описал преди двайсетина години част от творбите му, а сега – за допълване на впечатленията – ще добавя жив калейдоскоп от заглавия на негови картини. Убеден съм, че те говорят сами, без посредници, направо.
Ето ги сияещите досущ царски корони „Градът-слънце“ и „Вселенополис“; по-натам излъхват собствена магия „Неизбежността на връхлитащия странен свят“ плюс „Панорама на бъдещето“, за да стигнем с просветлени души до „Утро в Астроград“, „Космодром край езерото“ или пък до тъй искрящата (бих казал, пеещата) с ултрамаринените си бои поредица „Симфония за сините слънца“. Накрая – „Ксенон от Андромеда“ или „Светът като аквариум“.
Но дали все пак да не хвана сигурната нишка на шареното биографично кълбо и да го поразплета?

Изображение

о За съжаление, този чудесен албум вече не съществува,
защото издателство
е-Книги прекрати своето житие-битие,
но някои картини на Стефан могат да се видят ей тук –

https://fs.choveshkata.net/index.php/%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F_%E2%80%9E%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%9B%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%E2%80%9C

Стефан Стоянов Лефтеров се ражда под знака на съзвездието Везни, а по-точно на 20 октомври 1945 в село Драгижево, Великотърновско. В една автобиография от седемдесетте години той ще отбележи, че баща му е вече пенсионер и бивш строителен работник, докато майка му Султанка се явява куриер в АПК – Варна. Тъкмо в най-многолюдния ни черноморски град художникът прекарва кажи-речи 70 процента от живота си.
По-нататък нишката от кълбото, все по-ярка и релефна, ме води към образованието на Стефан. Най-напред юношата завършва техникум по дървообработване и вътрешна архитектура, след което – Физическия факултет на СУ „Климент Охридски“ (ех, тогава университетът още не се изписваше „Свети“). Втора специалност му става математиката, превърнала се по-късно в негова научна страст. Но особено любопитно е, че Лефтеров рисува от времето, когато носи къси панталонки, тоест от... петгодишен!
В огледалото за обратно виждане съзирам как онзи мургав малчуган нахвърля върху белия лист танкове, кораби или бързокрили самолети, заводи или чаши на язовири... Като ученик най обича да проектира звездолети: въобще свят, и силно технологичен, и романтичен. Бъдещето, неизвестността, космическите пространства го опияняват по-крепко от древногръцко вино, хващайки го завинаги в плен на непресекващи копнежи.
Наистина Стефан Лефтеров се преобразява в Мечтател с главно, златоковано М. На двайсет и пет години го навестява първият му чудесен успех.
Осака 1970. Нарисувана с цветни тушове и възпроизведена в голямо пано, неговата картина „Транспортът на бъдещето“ – все тази вълшебна дума с „б“! – е използвана за фон в студиото на Японската телевизия, когато... Ами да, когато тя отразява оня световен симпозиум на фантастите, протекъл в рамките на тогавашното ЕКСПО. И това ако не е за честта и славата ни българска?!
А нишката на биографичното кълбо продължава да се разплита ли, разплита – шарена, както само художникът Живот може да я обагри. До 1974 година Лефтеров минава през казармата и известно време учителства по разпределение в град Дългопол, Варненско. През въпросния период се оженва за първата си съпруга. Някъде там (докато „се източва медът“ на медения им месец) го застига писмото на маестро Дилов, от което дадох малък, ала характерен откъс в началото.
Отскоро Стефан е вече асистент към катедрата „Висша математика“ на ВМЕИ – във Варна, разбира се.

II. И ОЩЕ ОТ ХРОНОС: 1975–1992

Слава на боговете, които щедро подпомагат Изкуствата, защото Стефан Лефтеров съвсем не изоставя четката си. Същата онази четка, на чиито пъстри криле не се уморява да странства из времето и пространството. Но – забележете, моля ви! – той не зарязва и своята институтска дейност, понеже схваща, че ако няма някаква „хранителна“, сиреч основна професия, художникът фантаст в милата ни татковина е обречен едва ли не на гладна смърт.
В научното поприще Стефан се насочва към проблемите на функционалния анализ и уравненията в частни производни. Преподава активно, списва като съавтор сборници със задачи, а през 1977 година бива повишен в звание старши асистент. Все пак амбициите му в царицата математика доста по-често отстъпват пред страстта да рисува виденията си.
Ала на пътя му във фантастиката се изпречват не една Сцила и Харибда. Ей сега ще се поясня с думи прости.
Неговите платна събуждат снизходителни усмивки у жреците на т.нар. канонизирана (разбирайте: соцреалистична) живопис. Те го критикуват за формализъм, опитвайки се да го приковат със стрелата на определението „самодеец“, докато комисиите и журитата им го отхвърлят от списъците си десетки, може би стотици пъти. От друга страна пък, разни началства неведнъж го привикват в своите кабинети, за да го смъмрят и мъдровато поучат накъде да върви.

Изображение

о Художникът юбиляр и руската писателка Олга Ларионова

Сам Лефтеров разказва с достойна ирония, че по-нататък, като виждат, че комай няма спасение от него, колегите му реалисти-професионали вече започват полека-лееека да го приемат. Дори... не пречат да му се откупуват картини, обаче преправят цените им на цифри, клонящи към нулата. Е, нека тук поразсъждаваме без излишен патос: кой кого надживява в необята на изкуството? И преборва ли се Въображението с битовото тълкуване на живота?
Да, варненският фантаст успява да преобразува всички тези трудности в енергия – в енергията на собственото си възходящо развитие.
Веднъж го запитах дали се занимава с илюстрации. Като майстора Александър Денков например, който (и то с голямо желание!) е разнасял по разни редакции първите му творби, без да се страхува, че ще бъде засенчен.
„О, не, не! – беше категоричен Стефан. – Работя само по мои сюжети. Минах през период с главна тема космическата техника, после – през декоративно-абстрактен период, а след него отново се върнах в сферата на космическата живопис, обаче с обогатени похвати. Предпочитам класическия рисунък с някои елементи от постимпресионизма и известна линейна структура.“
Под отделни елементи на онова течение Лефтеров имаше предвид дъгоцветната феерия на поантилистите, чиято магия бе преоткрил случайно. И някъде сравняваше разнобагрените ѝ точки с малки, ала живи бисери, които му говорят.
Но да не изтървавам нишката – ту черно-бяла, ту по-шарена от феникс – на биографичното кълбо. Годината е 1976, когато Стефан Лефтеров основава във Варна клуба по фантастика и прогностика „Андромеда“, защото (той обичал да повтаря това) „младите хора трябва да мечтаят“. Андромеда: още едно астрономично, сияйно име, зад което се спотайват милиарди звезди.
По-натам Стефан се свързва с втората си съпруга – Татяна, дъщеря на известния писател фантаст Петър Льочев. От тоя брак на бял свят ще дойдат двамата синове Петър и Стоян.
Що се отнася до баща им, за него авторитетите твърдят, че е най-награждаваният ни художник на въображението. Ето впрочем как изглежда колекцията му от отличия в Супержанра: поощрение от конкурса „Време, пространство, човек“ на руското списание „Техника – молодежи“ (1971), почетна грамота от младежкото ЕКСПО в Пловдив (1985) и „Еврокон“ за цялостен принос (Будапеща, 1988).
Всички изброени до момента призове са му присъдени за живопис, обаче той получава и две награди за графиките си от американския любителски справочник „Фендъм Дайректъри“.
Ала на попрището жизнено в средата... Не веднъж и дваж аз съм се питал какво се случи, та Лефтеров ни напусна тъй рано, толкова внезапно? Осмелих се да задам същия въпрос и на вдовицата му Татяна, когато я посетих през синьо-златния септември на 2008-а.
Тя ми разправи, че една вечер художникът се върнал от тяхното лозе и се оплакал: нещо не се чувствам добре. Измерила му кръвното налягане – нищо обезпокоително сякаш. Но на следващата сутрин – било 26 април 1992, Великден – го намерила мъртвостуден в неговото легло. Най-вероятно е покосен от инфаркт. Сега трябва да вметна, че тогава съпрузите Лефтерови спели в отделни стаи, защото имали бебе.
И тук в паметта ми се надига, фосфоресцирайки странно, онова стихотворение на Емили Дикинсън, където (давам го в аматьорски превод) се казва така:

Животът и Смъртта са Гиганти –
ние не ги чуваме – Те мълчат...


III. СЛЕД ТЕЗИ ВРЕМЕНА

Когато мисля за някой по-виден представител на БГ фантастиката, аз обичам да прехвърлям в ума си – подобно на кюлчета от благородни метали – неговите първенства. Днес за Стефан Лефтеров те могат да се подредят по следния ярко осветяващ го начин:
* Той е най-плодовитият ни художник на фантазията, оставил подир себе си над 400 картини. Около сто от тия пъстроцветно искрящи платна се съхраняват от вдовицата и синовете му.
* На Лефтеров принадлежи първата у нас изложба с фантастична живопис (направена през шейсетте години на вече отлитналия век).
* Пак той има зад гърба си най-много самостоятелни изложби в Супержанра – общо седем приживе, като последната от тях го показва през 1991-ва в рамките на кинофестивала „Златен портокал“ в Анталия, Турция.
* Както подчертах по-горе, Стефан става най-награждаваният българин в своята категория на изкуството.
* Тъкмо той се води човекът с най-дългия – за времето си де – стаж в рисуваната Тера Фантастика.
* И е първият наш художник, интегрирал се в движението на т.нар. НФ клубове в България, които някога бяха десетки под „шапката“ на Комсомола.
* Не на последно място ще кажа: отново Лефтеров, без никакво съмнение, е най-научният ни фантаст на четката и палитрата, отделял специално внимание поне на няколко науки. И особено на Мечтите с главно М! С едно наистина солидно М, изляно от злато и обсипано със скъпоценни камъни, проблясващи като рой дъгобагрени звезди.
Лъчистият букет на „Падащо слънце“; звънтящата от дълбока космическа синева „Симфония за сините слънца“, където сивите коси на Делника сякаш лумват и стават магично лазурни; или пък „Градът-слънце“, над който прелита духът на утописта Кампанела... Последната от споменатите тука картини бива купена от някакъв ентусиазиран младеж, решил да я поднесе в дар на своята – навярно слънцеока! – любима.
Да, самият Стефан Лефтеров забелязва, че слънцата се явяват често и като тема, и в названията на мечтателно настройващите му творения. Същите тези творения, които повишават температурата на общественото въображение.
Чуйте обаче и друг, не по-малко дързък копнеж: „Хората щяха да се научат да управляват големите небесни тела“. Точно така завършва един фантастичен разказ на Лефтеров, попаднал ми между статиите, документите и вестникарските изрезки от неговия архив. (Сега си представям: пилот, подкарал аления като нар Марс; генерал, командващ Сатурн & армията му от пръстени; някой съвсем млад академик, освободил лостовете на Проксима или Вега, за да я поведе на воля там, из галактичните простори.)
Ех, ако и мечтите влизаха в потребителската ни кошница... Но не е ли време да изредя в кои по-известни „храмове“ могат да се видят картини от нашия художник?
Във Варна платна от фантаста са окачени в математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, в библиотеката „Пенчо Славейков“ и под купола на планетариума (срещу Централния плаж). Достъпни за окото и душата човешка са опусите на Стефан, съхранявани в Кърджалийската обсерватория или Смолянския планетариум – все звездни територии! – а в бившия Окръжен младежки дом на Пловдив трябва да има огро-омна негова картина, която той е рисувал на място.
И още: в няколко западноевропейски държави, обаче зад стените на частни сбирки, пулсират произведения от българския майстор Лефтеров.
Че светът на Стефан Лефтеров изобщо не е забравен, подсказва и първата му посмъртна изложба. Тя е организирана от варненския клуб по фантастика „Землемория“ при следните координати: време – лятото на 2005 (ако бе жив, Стефан щеше тогава да се стяга за своята 60-годишнина); и място – фоайето пред най-голямата зала на Общината. Мисля, че е ясно за кой град, облъхнат от черноморска поезия, говорим тук.
(А, усещате ли как биографичното кълбо продължава да се разплита по-нататък?)

Изображение

Въпросната изложба спира вниманието с трийсетина блестящи картини, предоставени най-вече от вдовицата на художника. Тъкмо на нея – на госпожа Татяна Льочева-Лефтерова – аз искам да поднеса горещата си благодарност, защото тя помогна с много материали и за очерка, който четете в момента. Благодарност и поклон!
През яркоцветния септември `08 успях да пообщувам също със Стоян Лефтеров, по-малкия им син. Бяхме седнали край ободряващото излъчване на чаша кафе и златисто-бял сладкиш. Щом разбра, че ще пиша за баща му, юношата се усмихна, след което подхвърли не на шега: „Някой ден може пък да напишете нещо за мене...“. После ми показа собствени интересни скици („Тренирам!“) и разправи, че мечтае да учи в Япония и да се занимава с тайните на анимето.
Дано още един Лефтеров влезе във Вселенополиса на изобразителното изкуство. Там, където се развихрят цветовете на фантазията – става дума за онази Фантазия, която ни издига все по-нагоре на мощните си неуморни криле.

Първа публикация в: годишника за фантастично изкуство „В а я н и я“. – Съставител Емануел Икономов. – София: издателство ЕГИ, 2008 г.
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1033
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: Сборна тема: ЮБИЛЕИ & ГОДИШНИНИ

Мнениеот valio_98 » Вто Окт 20, 2020 3:50 pm

Една статия за СЛ в сп. "Техника - молодежи" 1980 г. № 7, с. 12-14:

https://epizodyspace.ru/bibl/tehnika_-_molodyoji/1980/7/12-14.html
Аватар
valio_98
 
Мнения: 432
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Re: Сборна тема: ЮБИЛЕИ & ГОДИШНИНИ

Мнениеот alexandrit » Съб Окт 24, 2020 8:43 am

24 октомври – рожден ден на реалиста и фантаста Йордан Радичков

Изображение

ЗАВЕСАТА Е ПАДНАЛА

■ Есе от Любомир ЛЕВЧЕВ

Сега го виждам като през тюл. Но тази мъгла не ми пречи. Защото го познавах. Силата му го правеше възвишен. Слабостта го вбесяваше.

Когато се докосна до магическия реализъм, той намери себе си. Като че ли Одисей беше хвърлил своя меч срещу него. И той го хвана във въздуха, за да разпознаят всички неговия неповторим и обречен талант. Всеки друг би се уплашил.

Както Ботев единствен успя да превърне българския фолклорен гений в свой поетичен личен стих, така Йордан Радичков единствен в прозата успя да направи народната фантазия модерна саркастична естетика.

Учудвам се как сега отпада всичко друго и грее само тази негова феноменална способност да остава непокътнат и единствен там, където всички се обезличават.

От източника: Йордан Радичков в спомени на съвременници. – Сборник. – Съставителство, предговор и бележки: Мария Младенова *. – София: Изток-Запад, 2020.
___________________________

* ПРИПИСКА на alexandrit (Александър Карапанчев):

Изображение

С проф. Мария Младенова случаят, късметът и натрупаният ни информационен багаж на Радичкови почитатели, така да се каже, ме срещнаха два пъти. Най-напред тя състави сборника с интервюта на Йордан Радичков „Скитащи думи“ (Аргус, 2003 г.), а аз му станах редактор. На неговата първа корица, макар и в черно-бяла техника, сияе забележителният портрет на автора, нарисуван от Калин Николов. На практика това е последната книга от бай Йордан, публикувана приживе, на чиято премиера той обаче не можа да дойде заради проблеми със здравето... На следващата година аз бях редактор на доста солидния том „Биобиблиография. Йордан Радичков, 1929-2004“ – струва ми се, най-изчерпателния, най-артистичния, най-добре отпечатания български образец в своята категория.

Съставители му бяха дамите Мария Младенова (с най-голям, направо гъливеровски принос за изданието), Светла Девкова и Силвия Найденова. Като издател отново се прояви -А р г у с- , а и двете споменати дотук книги дойдоха на бял свят със спонсорството на добре известните днес братя Бобокови. Още един важен щрих: чудесната снимка на Радичков, която краси корицата на споменника, пуснат неотдавна от Изток-Запад, излезе първо, и то многоцветна (фотограф: Иван Бакалов), върху корицата на нашата биобиблиография. Нейната разкошна и масово посетена премиера се състоя в НБ „Св. Св. Кирил и Методий“, но, уви!, кандидат-нобелистът от село Калиманица вече беше отлетял при „онова нещо“...
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1033
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Предишна

Назад към Литература и други изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

Общо на линия са 4 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 4 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта