Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Лешояди

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Лешояди

Мнениеот Черно Сърце » Сря Апр 09, 2003 5:20 pm

Ами почти винаги е така - книгата е много по-хубава от филма, ама хората като ги мързи да четат и ходят на кино. От което само губят, впрочем. От трилогията филми не съм гледал само Ханибал, но като ми го разказаха разбрах, че има толкова несъответствия с книгата, че ми се загуби желанието да го гледам. Доколкото си спомням, досега има май само един случай, когато филма ми е харесал повече от книгата и това е "Дюн".

Черно Сърце
 

Дюн ли???

Мнениеот Ендър » Чет Апр 10, 2003 6:49 pm

Дюн може да се гледа само и единствено ако си чел книгата!!! От което следва, че сам по себе си той не е филм, в него няма кинематография и не разказва история. Само имената на режисьора и актьорите не правят от една лента филм. За първи път го гледах на Бетамакс видео (познай колко отдавна е било!!!) и понеже единствен от 7 човека в апартамента бях чел книгата ми се наложи много, ама НАИСТИНА МНОГО да обяснявам кой какъв е и защо прави това или онова. Защото от самия филм не се разбира.

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Дюн ли???

Мнениеот Goa » Пет Апр 11, 2003 3:42 pm

Генерала е гледал само филма и въпреки това заяви, че Хърбърт е велик [s];-)[/s]

Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8371
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Дюн ли?

Мнениеот Черно Сърце » Съб Апр 12, 2003 5:53 pm

Аз гледах Дюн още в 4-ти клас, тоест преди 11 години, но го разбрах. Докато книгата я прочетох доста по-късно и не ми хареса особено - останах с впечатлението, че е писана от извънземни за извънземни. Това е моето мнение, но да не се отклоняваме от темата - все пак тук говорим за Лешоядите [s]?:-([/s]

Черно Сърце
 

Re: Лешояди

Мнениеот tapira » Вто Апр 15, 2003 7:41 pm

Аз за какво питах-вие докаде стигнахте[s]:-)[/s].Но както и да е;
Коро-за "Ханибал"-ако края на филма не беше така променен,би било по-добре.Обаче нали разбираш-ФБР си има реноме-не че остана много от него след 11 09 2001.Какво би казал средния хрупащ пуканки американец-"баси и агентката".
и пак за Коро-абе извинявай ама тези твои 3Д злодей са за обикновенните хора.Не може човек,който има такава почти неограничена власт над хорските умове да остане добричък. В самата им власт е злото на героите."Дарбата" им е напълно достатъчна за да станат такива.Не забеляза ли че в романа-колкото по силна "дарба" имат-толкова са по-зли и смахнати.Виж и историята-тя е пълна с примери.
Дай ми обратен пример-човек получил огромна власт и останал"чист"
А за "Дюн" е вие какво очаквате от такъв режисьор-нали помните"совите не са това което са"[s]:,-([/s]
tapira
 

Re: Лешояди

Мнениеот Валерия » Чет Апр 17, 2003 3:19 am

Имам някои въражения и ще си позволя да цитирам - с цел избягване на недоразумения [s]:-)[/s]
1-" Еволюцията на разумното човешко същество за която говорят Стругацки, (пък и аз) се отнася до състоянието "победить обезяну в себя", а не за маймуна с телепатична сопа в ръката."
- Едва ли човек трябва или може да побеждава маймуната ( или тъмната страна, или както щеш го наречи ) в себе си, по-скоро целта е постигането на вътрешна хармония - иначе казано - ако просто нямаш желание да опознаеш, разбереш и приемеш сам себеси едва ли отношенията ти с обкръжавщият те свят ще са много добри, но ако обявиш война на тъмната си страна последстията могат да са ужасни! [s]:-([/s] Да не дава господ, човек запобеждавал "обезяну в себя" да допипа каква да е сопа...[s]:-o[/s] По-хорор от това - здраве му кажи ! [s]:-P[/s]

2-"Има ли Възрастния, мотив за видова борба с Детето, може ли Детето да разбере целите и средствата на Възрастния, неговата социална реализация? Като цяло отношението на възрастните (дори в нашия изнервен социум) към децата е покровителствено и търпеливо, и никой не помисля да воюва с породата "дете"."
- А ти пробвай да замениш думата "дете" с "хлебарка" или "плъх" - и възрастните и децата са хора - т.е. един биологичен вид и покровителственото и търпеливо отношение се дължи предимно на инстинктитите ( маймуната ) а когато става дума за друг ( чужд, враждебен ? ) вид всичко изглежда малко по-инак - едва ли някой би изпитал топли чувства намирйки гнездо на оси в стаята си. [s]8-)[/s]
Но даже и да останем в рамките на вида и поставим един средно умен възрастен човек в общество съставено от хора, които по рождение страдат от монголоиден идиотизъм ( примерно ) - едва ли отношението му много дълго ще остане покровителствено и търпеливо, дори от начало и да е било такова... Горкият може да намери сили да се примири, но ако не намери кой би могъл да го упрекне... [s]:-I[/s]
Що се отнася до целите и средствата - по последни данни плъховете май ги разбират даже повече от колкото би ни се искало, виж с разбирането на социалната реализация и в двата случая възниква проблем - в първия няма желание, във втория - възможност [s]:-P[/s]
3-"А сега си представи следващ етаж, където този възрастен е в ролята на дете и спрямо неговите грешки и глупости от невежество се проявява търпимост..."
- Т.е. същия онзи горкият средно умен възрастен човек успява някак си да се върне в нормалното човешко общество и се разболява от слабоумие ( тежка форма на склероза да речем ) - кой е по-нещастен той или близките му?... И какъв е смисълът той да продължава дв съществува [s]?:-([/s]...
---------------------------------------------------------------------------

Мисля, че става ясно каво имам предвид : когато се говори за човечеството и историята е едно, но стане ли дума за конкретният човек в рамките на 70-80 години конкретн негов живот нещата придобиват друга окраска [s]:-(([/s] ... Не трябва да се збравя, че човечеството се състои от конкретни хора, които в голямата си част се итересуват от конкретният си живот и не желаят да се жертват в името на онова голямото и светлото, дето вече го отмениха ... и слава на боговете, че е така! [s];-)[/s] Един свят на фанатици тръгнали да оправят глобалните проблеми не би просъществувл дълго.Редактирано (17-04-03 04:09)
Валерия
 

Малко реплики и от мен

Мнениеот Йордан Янков » Чет Апр 17, 2003 11:34 am

1. "целта е постигането на вътрешна хармония - иначе казано - ако просто нямаш желание да опознаеш, разбереш и приемеш сам себеси едва ли отношенията ти с обкръжавщият те свят ще са много добри, но ако обявиш война на тъмната си страна последстията могат да са ужасни!"

Ако мислиш и схващаш "победата над маймуната в себе си" в термините на конфронтацията, да, наистина войната ще те докара до нещо ужасно. Там е работата, че са възможни и победи без победени. Иначе това за вътрешната хармония не носи много информация. Има хора, които постигат вътрешна хармония убивайки други хора.

2. "А ти пробвай да замениш думата "дете" с "хлебарка" или "плъх" - и възрастните и децата са хора - т.е. един биологичен вид и покровителственото и търпеливо отношение се дължи предимно на инстинктитите ( маймуната ) а когато става дума за друг ( чужд, враждебен ? ) вид всичко изглежда малко по-инак - едва ли някой би изпитал топли чувства намирйки гнездо на оси в стаята си."

Много разпространена грешка е да се пренасят особеностите на междувидовите коминикации върху комуникациите между разумни раси. Всъщност тъкмо ако две раси са разумни, т.е. имат един общ признак наречен разумност, тяхната разумност изключва отнасянето им един към друг като различни животински видове. Това, че ние гледаме на различните от нас разуми като на хлебарки или оси просто говори за това доколко ние сме станали разумни.

3. "когато се говори за човечеството и историята е едно, но стане ли дума за конкретният човек в рамките на 70-80 години конкретн негов живот нещата придобиват друга окраска ... Не трябва да се збравя, че човечеството се състои от конкретни хора, които в голямата си част се итересуват от конкретният си живот и не желаят да се жертват в името на онова голямото и светлото, дето вече го отмениха ... и слава на боговете, че е така!"

За съжаление конкретния човек, за който говориш, всъщност е една абстракция. Има хора всякакви. Някои са непукисти, други са фанатици, трети са отнесени от вихъра, а пък някои желаят да станат метахоми. Но надали за да се отнасят към другите като хлебарки или плъхове, или пък като към средношколци в интернат за бавноравиващи се. А всъщност за какво жертване става дума? Защо непрекъснато се мисли в термините на насилие и страдание? Ами че то животът е песен, както е казал поета.[s]:-P[/s]

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Лешояди

Мнениеот taumaster » Пет Апр 18, 2003 12:31 pm

Да, какво да кажа. Първо - мегафен съм на Симънс. Обаче "Лешояди" ме издразни - по-точно последните 300 страници. Просто бяха много нагласени, за да има хепиенд. Иначе Кинг наистина може да се плаши от Симънс - има за какво.
Но главното е това, че след като прочетох книгата, бях много, ама много ядосан. Защо, питам аз, трябваше да се нагласи така работата, че да има хепиенд. Да не говорим за това как такива могъщи хора могат толкова лесно да се унищожат. Не става. Много изкуствено звучи. (Уф, не мога да се съсредоточа, хардът ми не е дефрагментиран и скача от мисъл на мисъл.)
taumaster
 
Мнения: 997
Регистриран на: Вто Фев 04, 2003 8:34 am

Re: Малко реплики и от мен

Мнениеот Валерия » Пет Апр 18, 2003 6:57 pm

1- Имах предвид това което е описано в "Магьосника от Землемория" като "сливане със сянката си" - останалото са тъмните дебри на психиатрията...[s]:-I[/s]

2- В случая става въпрос не за степента на резумност, а за степента на различност и съвместимост.

3- Тази песен ми навява мисли за цената на живота въобще и тази на човашкият живот в частност - номинална, реална и средно статистическа, непостоянна като курса на долара, а понякога дори прикрепена към него - адски абстрактни мисли...[s]8-)[/s]

Валерия
 

Re: Лешояди

Мнениеот Naskoо » Съб Апр 19, 2003 4:39 pm

Валерия,
Бях ти написал огромен постинг с обяснения но в този момент връзката ми се прецака и не можах да го запазя и изпратя. Оттогава имама проблеми с домашната връзка.
Намам сили да повторя онзи писмен подвиг така че ще са огранича само да кажа - ЗА РАЗЛИЧНИ НЕЩА ГОВОРИМ[s]:,-([/s]
Naskoо
 

Re: Лешояди

Мнениеот Валерия » Съб Апр 19, 2003 11:18 pm

[img]http://www.valerys-worlds.com/tumbs/t_manga_eyes2_b2[/img] Може и да си прав...

Валерия
 

Предишна

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта