Диляне, Благодаря ти, че спомена Пунчев. Още одеве мислех да го направя Този човек, мир на праха му, по някаква странна причина много ми се радваше и много пъти сме говорили за какво ли не. Веднъж той ми обясни защо според него Илиада е велика книга. Аз не че бях на друго мнение, но ме порази дълбоч...
Странно защо всеки спор в който не можеш да демонстрираш превъзходство, завършва с обръщение към висшестоящия ("Божеееее"). И после - разума се бил развивал... Честно казано - понякога се съмнявам. Не знам дали е от ЕГНто, но ти очевидно не желаеш да водиш културен и аргументиран спор, осо...
Философията не се изчерпва с Маркс, още по-малко тъкмо темата за отчуждението. Това че ти не си готов да говориш по темата не означава, че другите трябва да слизат до твоето ниво.
@Goa Тук се получава тотално изгубване в превода. Всеки говори на език, абсолютно различен от останалите. Дори само това вече е белег, че "Соларис" е велика книга. Надмина себе си просто. Остана ти една стъпка до това да гадаеш по вътрешности на размазано от кола куче коя книга колко е вел...
@Dancho Ами така да беше казъл - "Четете Маркс, че да разберете какво искам да ви кажа, четете МЕН, че да разберете какво е имал предвид Лем..." А ти какво го осукваш - отчуждение, взаимоотношения... дрън-дрън ярина и системно мислене... Само че държа да те разочаровам: 1 - разговора стана...
@Кънчо По повод на разликата между хрумване и идея - какво ще кажеш за сентенцията - "хрумна ми идея"? Инак съм съгласен с теб, при това бих добавил - много странен и неочакван поглед към книгата, харесва ми, ще разсъждавам върху него и може би ще прочета пак книгата с такава нагласа Явно ...
Цялата статия е поредното възторжено хоро около нещото, но не и самото нещо. Във форума имаше някои интересни мисли, ще ги цитирам (без разрешение): Devlig Нека да разгледаме отношенията Океан - човек описани в Соларис. Средата в която се намират героите на Соларис, сама по себе си не предизвиква ни...
Нещо не разбрах въпроса, а от метафората ми остана смътно чувство за мракобесие...
Животът ми не е особено кратък, но затова пък е съдържателен, да. Видях края на една епоха, а съм на път да видя и края на още една. Живеем в интересни времена.
Ми, за Соларис така или инак ми се свидят мозъчните гънки и е възможно да не се отнася до филма, а до самия роман. В такъв случай обаче хептен не помня какво си говорил, пък и не ми се рови.
@Generala Ех, с идването е малко по-сложно. Ако мога, ще намина, ако е хубаво времето даже и малкия ще доведа. Да се видим така... Пък американците... То божията мелница всички ни ще смели един ден, в това няма съмнение. Въпросът е кога и дали ще има време да поживеем Прочее, предлагам следната тема...
3 - не! (Носих тази щафета извесно време, никой не пожела да я поеме. Без отговорност няма и смисъл. Защо питащият, например, не изяви желание за модериране? Всички най-обичаме да си четем и от време на време да се изказваме...) 4 - въпросът беше поставен много много отдавна, нЕкои хора ги напсуваха...
Вчера разправяха по новините, че в щатите се подобряват рекорди за броя жители под прага на бедност - май над 36 милиона били вече (прагът е 2200 долара месечен доход за семейство от 4 души - а съм чувал, че с 550 долара на месец е много трудно да се живее там). Зарежи ти новините, там приказват ка...
Аз искам Тервел пак да дойде и да обясни как американците ще имат "много сериозни проблеми в най-скоро време". И защо предния път като обеща нищо не стана...
Малцина от Клубарите, струва ми се, имат постоянно софийско местожителство, ие - шанс да гласуват за софийски кмет и общински съветници. Ако е така, можем да помагаме основно с акъл и морално...
И ти не си прав, Иво. Няма такова животно „американците“. И слава Богу. Абе не знам, не съм ходил, от време на време гледам по новините, разправят американците това, американците онова, две кули имали, гътнали им ги на горките, та реших, че има американци, пък те да вземат да се окажат и те фолклор...
Колкото до основния въпрос - фолклор и фантастика, има какво да се каже. Първо, нашият фолклор е нещо доста, ама доста полиизмерно. Имаме змей, но представите които стоят зад тази думичка са толкова много, че е нелепо някой да твърди - змей е това и това. В едно село на змей викат гушер, в съседното...
Смешно е как една тема за фолклора и фантастиката прераства в досадното до смърт бърборене под надслов "ние българите тоже сме велики, пишем по-добра фантастика от хамериканците, само че те са прекалено тъпи за да го знаят това и БОЖЕ колко е трудно да се пробутаме на запад." Драпането на ...
Общо на линия са 8 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 8 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути) На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.