Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Самодейците като напаст

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Самодейците като напаст

Мнениеот Ендър » Сря Апр 01, 2009 4:57 pm

Позволявам си тази отделна тема, тъй като тотално ми писна от самосиндикалните изпълнения на сульо и пульо, които се представят извън България като нещо, зад което застава „организираният български фендъм”. (Само не скачайте против тази формулировка, по-надолу ще стане ясно защо я използвам.)
Предварително искам да кажа, че нямах време и нерви да изчета ВСИЧКИ мнения. Но според мен почетох достатъчно, за да се ориентирам, и преди да кажа по-общите неща ще си позволя коментари по мненията (постингите) на някои форумници.


@stormspell
„-представителност. И 100 души да гласуват, и 1000, това не е представителна извадка. Защото няма регламент, правила и процедури, които да се спазват години наред! Да бъдат ясни и прозрачни, да се спазват и да не се обсъждат всяка година. И тази липса не е в някаква идиотска си организация каквато е Евроконто, а вътре, в българския фендъм. Без такива правила, самата идея да се избира нещо и да се представя като избор на българския фендъм, е пълна глупост. А идеята да има такива правила без формална организация зад тях е още по-голяма глупост.”

Точно такива правила се опитваме да създадем (наложим) от 2003 година насам. Историята (в ново време) е следната: през 2000 година г-н Емануел Икономов попада на Еврокона в Полша покрай друга своя работа. От този Еврокон България се сдобива с две награди – за дебют на Николай Тодоров и за промоутър на… г-н Икономов! Държа да подчертая, че „дебютът” е за внука на д-р Светослав Славчев и му е даден (както знаете, тази награда НЕ СЕ ГЛАСУВА!!!) за един-единствен разказ, публикуван от… Емануел Икономов.
След това, през 2002 година, аз и Иван Атанасов отидохме на Еврокона в Чехия. Да, номинирахме когото се сетихме, но беше съгласувано и НЕ СМЕ номинирали собствените си персони, издателства и т.н. Ефектът беше, че от Чехия се върнахме с две награди – дебют на Александър Карапанчев и промоутър – Юри Илков (Генерала), както и утвърдено домакинство на ЕВрокон 2004. Там, на Еврокона в Чехия, ни бе обяснено как точно се правят номинациите и ОТ ТОГАВА се започна по-организираното гласуване за тях. Отделно, покрай домакинството на Еврокон 2004 започнахме да говорим за „организиран български фендъм” – как да се стиковат мероприятията, организирани от различни клубове, как да се разпространява информация за нови книги, нови събития, промоции и т.н. Интересното е, че разумните представители на БГ фендъма разбраха ползите от по-сериозната организация (като минимум така по-лесно се търси финансиране), но имаше МНОГО, ама наистина МНОГО елементи от фендъма, които дадоха сериозен отпор и на практика повече пречеха, отколкото да помагат (примерно поемат ангажименти, които не изпълняват, което адски много попречи на домакинството на Еврокон 2004). Готов съм да защитя тази си теза с конкретни примери и имена, но не и тук, тъй като темата ще се изроди в лични нападки и оправдания.
Та – докато има елементи като Емануел Икономов, Сабина Маринова и Тервел Пейков, няма как фендъмът да си казва мнението. Правилата, за които говори Робин и които с толкова клизми все пак бяха измислени и известно време работеха, бяха тотално пренебрегнати, обругани и потъпкани от един… не зная как да го нарека, но във всеки случай не и „фен”. Бързам да му отговоря предварително – ако Тервел не се счита за част от БГ фендъма, няма моралното право да се изтъпанчи през еврофендъма и да номинира. Ако пък се счита за част от БГ фендъма, няма моралното право да загърбва мнението на същия този фендъм. НЕ КОМЕНТИРАМ дали номинациите са представителна извадка, но са ЕДИНСТВЕНИТЕ валидни номинации. Относно лафа „който плаща, той поръчва музиката” – аз лично ходих в Чехия и във Финландия на собствени разноски, но не съм си позволил подобни волности.


@stormspell
„Вече амнайста година се занимаваме именно с глупости, ако не броим Еврокон 2004. (Той нямаше никакви претенции за представителност, организацията се извърши от двама души които го направиха според разбиранията си и се получи чудесно именно защото не претендираше за общофенско мероприятие. Феновете бяха потребители на продукта, не създатели)”

Благодаря за хубавите думи. Точно покрай това мероприятие се парихме с доброжелателни помощници. Да не вземат да обидят „хилядите знайни и незнайни”, които НАИСТИНА помогнаха. Но пък другите (те си знаят кои са), дето обещаваха да свалят не звезди, а цели съзвездия, и нищо не направиха, точно те накрая имаха нахалството да критикуват. Даже какво ти критикуване, направо хулеха!


@stormspell
„-вторият голям проблем е как да се справим с едни идиотски правила, каквито налага самото събитие Еврокон. 1001 фена, благодарение на своята организираност и сплотеност решават, че творбата Х на автора У заслужава поощрение. Чудесно. Отива субекта Z на Еврокон, номинира когото си иска и получава наградата. Феновете остават с пръст в **** (цензурирано).”

Ами така е, Робине, когато има елементи, които – ще се опитам да се изразя МЕКО – не зачитат труда на колегите си, а вървят из Европа и серат на метеното…


@stormspell
„И още една допълнителна полза - ако има такава организация, може би! ще се установят други трайни връзки и контакти с други подобни организации, ще се получи истинска търговия на гласове, ще има някакъв смисъл от тази награда и някой навън ще си каже – а бе чакай да зачета, щом всички в тая страна толкова единодушно смятат че този е с най-добър дебют...
И може би тогава организаторите на Еврокон ще са по-строги в регламента и няма да допускат номинации от съмнителни субекти, просто защото предпочитат някакви номинации пред никакви?”

Малко ще се повторя, но… Известно време дълбахме в тази посока, дори по едно време лично аз си мислех, че системата (почти) заработи. Обаче какво се получи на практика? Доста хора, които предишните години се занимаваха активно, според възможностите си, се поотдръпнаха поради чисто професионални ангажименти (все пак трябва и да се яде, нали?) и празнината МОМЕНТАЛНО бе запълнена (дори бих казал – ОТНОВО бе запълнена) от „другия” тип хора – работещи на парче, без ясна визия за перспективите, без да се съобразяват с мнението на мнозинството, но въпреки това представящи себе си, собствените си мнения и собствените си творения за нещо фундаментално, неподлежащо на обсъждане и (парадокс!!!) от името на целокупния фендъм.


@Тервел
„ Уау.... такава мъка ли съм причинил на феновете? Мале мале... да бех знаял да не бех ходил. Пичове, я се стегнете малко бе. FYI, следващия Еврокон в Чехия/Полша ви го отсътпвам "официално" от сега ))))))))) На добър час!”

Ами, пич, за разлика от теб повечето от нас отдавна са се стегнали. И са поработили здраво най-вече за имиджа на БГ фендъма пред европейските ни колеги. Аз лично ти „отсътпвам” правото да влезеш в един мой личен списък, където до момента беше само Емануел Икономов (заслужил присъствието си там с вредите, нанесени на БГ фантастиката и БГ фендъма). Честито, батка, ти успя да се принизиш до неговото ниво!


@Мартин
„в тях беше пълно с един неизменен керван от автори, които се явяваха ту взимащи интервюта, ту даващи интервюта, ту издатели или редактори един на друг, ту пишещи.”

Не мога да се сдържа да не посоча най-фрапиращия пример – в края на книгата „Чудни хоризонти” има интервю на английски език (в книга на български?????????). Интервюираният е Емануел Икономов, а интервюиращият е Емилиян Малезанов (псевдоним на същия този Емануел). Шизофрения, а? Но при „Аргус” е така, вече с нищо не могат да ме изненадат…


@Goa
„А виж, колкото до "кръга на посветените читатели", тук нещата са дъвкани толкова много, че отдавна са станали банални. Има 2 типа читатели - едните обичат да четат българска фантастика, другите - не.”

Не е така, Гоа. Когато в силно рекламиран сборник с „наградени разкази от конкурс” вкараш 4 свои разказа (под различни имена) плюс един разказ на главния ти редактор, и на всичкото отгоре тези разкази са меко казано недобри, отблъскваш читатели. Търговията тип „вадиш от раницата и набутваш в ръцете” също НЕ спомага за радушното приемане на творбата, пък била тя и най-прекрасната на света. Нещата НЕ СЕ правят така. Колкото и да не ни се иска, в България работят същите принципи, които работят и в Англия, и в САЩ, и в Русия, но в много по-малки мащаби. Смея да предполагам, че ако „Бард” се захване да издава българска фантастика, това ще стане печеливш бизнес. Защото Данчо Антов е човек бизнесмен и изобщо няма да му пука от приятелски кръгове, дали авторът е велик сред 100 човека и т.н. Ще пусна романа и ако не върви няма да погледне към този автор. Но, повярвайте ми, Данчо има възможност да го пусне в над 200 града в България и този роман да стигне освен до верните си 100 читателя и до още поне 1000, от които дори и 10 процента да го харесат, пак верните читатели ще се удвоят.


Това бяха отговорите. Доста дълъг постинг се получи, ала от доста време само чета, без да вземам отношение, и сега вече ми прикипя покрай поредното безумие, сътворено от Тервел.

Искам да помоля „Светлинките” (в лицето на пишещата тук Ная) да не се обиждат. В момента коментирам само и единствено принципни неща и факти. Понеже гласуването на номинациите е субективно, ще го кажа така – аз гласувах за Мартин, защото повече ми харесва. Приказки четях преди 30 години. С което ни най-малко не омаловажавам труда и ентусиазма на „Светлинките”. Но все си мисля, че техните творения трябва да се поощряват в национален, а не в европейски мащаб.
Ей сега и тук обещавам, че ще работя за обединението на българския фендъм, но това по никакъв начин няма да обхваща съществуващата структура в този й вид. И също тук и сега обещавам, че този проект ще бъде продукт, който феновете евентуално да ползват, но няма да участват в реалното му осъществяване, освен с идеи и предложения.
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот robinofloksli » Сря Апр 01, 2009 5:12 pm

Още един осъзнал се... Полека лека ще съберем критична маса и ще подкараме мелницата...
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Сря Апр 01, 2009 5:38 pm

Съгласен съм с всичко в тоя пост. Сега несъмнено ще се намерят хора, които да изсипят един куп мнения, започващи с "виж се ти, пък тогава говори", но дори те да са до едно верни, фактите, които е написал Иван, ОСТАВАТ факти.
Roland
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Кал » Сря Апр 01, 2009 6:02 pm

Ender Написал:
-------------------------------------------------------
...
> Но все си мисля, че техните творения трябва да се
> поощряват в национален, а не в европейски мащаб.

Конкурсът за участие в писателския семинар на фондация "Елизабет Костова", който линкнах в другата тема, е международен - тази година участниците са били 46 от България и 54 от чужбина.

Маринела Тенева е един от авторите-дебютанти в "Играта".

Маринела Тенева е отличена като semi-finalist, заедно с автори като Йордан Костурков и Захари Карабашлиев, в конкурса за участие в писателския семинар на фондация "Елизабет Костова" въз основа на 10 страници написан от нея текст.

10-те страници са взети от единствения (по съвместителство: дебютен) художествен текст на Маринела Тенева - романа "Играта".

Иван Крумов е в правото си да мисли каквото иска.

Фактите са факти.
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Кал » Сря Апр 01, 2009 6:34 pm

Ender Написал:
-------------------------------------------------------
...

> Търговията тип „вадиш от раницата и
> набутваш в ръцете” също НЕ спомага за радушното
> приемане на творбата, пък била тя и
> най-прекрасната на света. Нещата НЕ СЕ правят
> така. Колкото и да не ни се иска, в България
> работят същите принципи, които работят и в Англия,
> и в САЩ, и в Русия, но в много по-малки мащаби.
> Смея да предполагам, че ако „Бард” се захване да
> издава българска фантастика, това ще стане
> печеливш бизнес. Защото Данчо Антов е човек
> бизнесмен и изобщо няма да му пука от приятелски
> кръгове, дали авторът е велик сред 100 човека и
> т.н. Ще пусна романа и ако не върви няма да
> погледне към този автор. Но, повярвайте ми, Данчо
> има възможност да го пусне в над 200 града в
> България и този роман да стигне освен до верните
> си 100 читателя и до още поне 1000, от които дори
> и 10 процента да го харесат, пак верните читатели
> ще се удвоят.

...Не, не, просто си се улял тука... :/

ВЕРНО ли не се правят така нещата? И ВЕРНО ли така би станало?

(Като с романа на Васил Тучков?)

А помните ли - тоя въпрос не е по темата, но от по-инаква перспектива е ПО-важен от темата - с какви пари е почнал Данчо Антов? Или и това няма значение - важното е бизнес да става, важното е какво е [i]сега[/i], важното е да има лъскави корици, пунтамараджийски, с имагинерна връзка с текста, а преводачите да вземат по 2.50-3 лева на страница?
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Сря Апр 01, 2009 6:40 pm

Вероятно е верно. Ако смяташ, че не е, можеш да спреш да пускаш криптика, и да напишеш нещо сериозно и консистентно. Ако не ти се занимава, можеш да спреш да постваш изцяло.
Roland
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Кал » Сря Апр 01, 2009 6:44 pm

Пример ще ми дадеш ти ли?
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Сря Апр 01, 2009 6:49 pm

Да разбирам, че си неспособен без примери ли?
Roland
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Кал » Сря Апр 01, 2009 6:52 pm

Симеоне - колко глупав/дебелоок трябва да е човек, за да му кажат неколкократно, че не желаят да слушат/четат репликите му, и въпреки това той да продължава да се натрапва?
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Сря Апр 01, 2009 6:57 pm

Извинявай, с нещо някъде съм дал да се разбере, че пиша постовете си, защото очаквам да ги одобряваш? Свободен си да ме игнорираш, демонстративно или не. Свободен си и да ми затвориш устата с нещо, което по изключение да НЕ Е самовлюбен сарказъм, ако ти хрумне да го правиш. За съжаление това не е чат и като участваш в публичен форум, рискуваш комуникация с хора, които не харесваш. Дори с човешки нищожия.

Та на въпроса, не е ли вярно?
Roland
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Goa » Сря Апр 01, 2009 7:02 pm

Данчо Антов издаде няколко български фантастики до момента, но не ги е превърнал в печеливши, сигурно защото авторите са си платили и на него не му пука за печалбата :D

Иначе всичко е ок, Ендър естествено е прав за повечето неща, обаче защо е избрал такова заглавие, след като в България няма и не може да има нищо друго освен самодейци? Демек ние всички сме напаст :D

(Колкото до цитата от мен, нарочно го написах тенденциозно, знам, че не стоят точно така нещата, само че СЕ ИЗКАРВАТ по тоя начин, което е безумно дразнещо и вредно. Лично съм чувал десетки пъти репликата "българите не могат да пишат, няма нито един български фантаст, който да става за четене". И като човек, прочел няколко дузини разкошни български книги в последните 15 години, просто не мога да не изумея от такава самодоволна инфантилност.)
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8409
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Сря Апр 01, 2009 7:09 pm

Диляне, сам знаеш, че на повечето хора мнението не съвпада с твоето за българските книги ;)

А това не е вярно, че в България не може да има друго, освен самодейци. Както не е вярно и съвсем, че няма, макар и да е близо до истината.
Roland
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Goa » Сря Апр 01, 2009 7:15 pm

Щото не четат :). Лесно е да се говори от тая позиция :).

За самодейците имах предвид, че поради много малкия пазар едва ли повече от единични бройки хора могат да превърнат фантастиката в бизнес. А в такъв случай нещата ще са си на самодейна основа, въпреки че има хора, притежаващи професионални познания в тази връзка. Самият "организиран фендъм" си е самодейност по определение.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8409
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Кал » Сря Апр 01, 2009 7:20 pm

Симеоне, въпрос на възпитание е да се съобразиш с молбата на човека, към когото се обръщаш, да не се обръщаш повече към него, особено когато той не се е обръщал към тебе.

(Нали ти е ясно, че горните ми въпроси са към Иван Крумов, а не към Симеон Цанев?)

Въпрос на здрав разум (и здрав обществен договор) е да се съобразиш с молбата на човек, когото преди това сам си помолил нещо, а той е откликнал на молбата ти.

Ако не помниш какво си ме молил и на какво съм се съгласил - ще си възстановя подписа у ШД, и забравям, че съм ти обещавал каквото и да е, и всички напасти на тоя свят да са ти на помощ. Самодейни и колективни.
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Bogdanov » Сря Апр 01, 2009 7:32 pm

7. Нараснало ли е или намалява издаването на български книги в последните няколко години?
Със сигурност е нараснало. Много колеги през последните две години започнаха да издават български автори, което е прекрасна тенденция. Но не броя на излезлите книги е важен, а качеството им и усилията те да стигнат до читателите. През годините се беше утвърдила една порочна практика на издаване на книги в 300 тираж само за раздаване на приятели, такива книги има по няколко хиляди годишно, но за мен книга е тази, която достига до пазара и читателите, и се влагат усилия и ресурси за нейното дистрибутиране и промотиране.

Из едно интервю на шефа на Сиела, за бъдещото ни списание.
Така, че се подписвам с две ръце под адаша.
И ако се намери някакъв начин Калин да си показва лошото настоение другаде и ен спами темата, имам две предложения:
1. Има ли начин да се направи годишна класация на бг книги - фантастика и фентъзи и съпътстващите - за дебют и не за дебют. Въпросът е по-скоро - има ли възможност за осигуряване на жури или гласуване, което да не е зависимо от приятелския принцип, но все пак е и достатъчно квалифицирано.
Това би решило всичко въпроси и с фендъма, и с рекламата на бг книги и прочие. Колкото и да е странно - спонсори за подобен конкурс биха се намерили.
Второто предложение е нещо подобно за произведение.
Bogdanov
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Сря Апр 01, 2009 7:35 pm

Тоест, Калине, трябва паралелно да участваме в тема, която вълнува и двама ни и касае лично теб, без допирни точки и без комуникация, защото ти е по-удобно да прекратяваш комуникация с хората, отколкото да отстояваш позициите си? И после ми говори за човешки нищожия... Но да, може би така е редно, факт. Спирам.

Диляне, добре знаеш, че не е до четене и нечетене. Книги, които за мен са тотално под санитарния минимум, които не отговарят на базови изисквания, нерядко дори за ГРАМОТНОСТ, за теб са "симпатични". Такива пък, които, сравнявайки съе западни четива, аз намирам за страдащи от немалки проблеми, ти наричаш понякога не просто "конкурентоспособни", ами и "задминали западната фантастика". Просто за теб българското е злато, дори да има пръцливки в него. За мен е просто литература и го оценявам като всяка друга. Прочее, малко оф-топик, но можеш ли да ми дадеш топ 5 на любимите си български СФФ книги, които смяташ, че надминават западната фантастика?

Колкото до самодейците, според мен едно адекватно начало на прекратяване на това статукво е изграждането ПОНЕ на професионални принципи (т.е. авторът да е наясно с процеса на писане, издателят да не издава "от раницата" и прочее), дори да не можем да си говорим за печалби.
Roland
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Goa » Сря Апр 01, 2009 11:19 pm

Не знам къде е двойният аршин, предполагам, че е и у двамата. Не можеш да се впечатляваш от някакви безобидни пръцливки (споменати едва-едва между другото, и то изобщо не в някакъв гнусен контекст) при обилното разнообразие от всякакви гнусни работи, които ни се описват наляво и надясно. Това просто е неадекватно според мен. Като ми писа за тия пръцливки, аз все очаквах някъде да се появят по-нататък след подхвърлянето за тях, което вече бях минал, ама те така и не се появиха повече. Е, хо дяволите, изобщо не си струва да се отваря дума за тях. Хората по света (реалния!) ядат абсолютни гадости - живи червеи, хлебарки, мухъл и какво ли не, а ние сме седнали да си говорим за едни мижави пръцливки, при това даващи аромат ли беше, какво там беше на ястието :D.

Роланд, не мисля, че е добра идея да се хващаш за нещо дребно в текста, което не ти се е понравило, и да захвърляш цялата книга. Не мисля, че го правиш често, като четеш преводна книга. На мен дори в "Дюна" някои неща не ми се нравят, но какво от това. Струва ми се, че и при други български книги подхождаш по същия начин, а после като изкажеш авторитетно мнение, и излиза сякаш аз съм пристрастния луд, дето рекламира идиотски сектантски фантасмагории. А то не е така. Не си спомням да съм нарекъл някоя книга симпатична, между другото.

Не топ 5, и топ 10 ще ти дам, но твоето мнение пак ще бъде същото - тези книги страдат от сериозни недостатъци, и толкоз :). Дай ми ти насреща 10 преведени книги, които не страдат от такива недостатъци. Ще се постарая да ги прочета, колкото и години да ми отнеме това.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8409
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Кал » Чет Апр 02, 2009 8:17 am

Roland Написал:
-------------------------------------------------------
> Тоест, Калине, трябва паралелно да участваме в
> тема, която вълнува и двама ни и касае лично теб,
> без допирни точки и без комуникация, защото ти е
> по-удобно да прекратяваш комуникация с хората,
> отколкото да отстояваш позициите си? И после ми
> говори за човешки нищожия...

Симеоне,

Комуникация се получава, когато комуникиращите говорят на един език. Форумите (включително този) са ми свидетели, че ние - аз и ти - НЕ говорим на един език. Аз например не подхождам към писането във форуми като "отстояване на позиция", а когато споменавам "човешко нищожие", имам предвид определени постъпки - дела, действия (или бездействия), НЕ думите, в които са облечени - в определени области от съществуването ни, които НЕ включват разговорите за литература, фендъм и която и да е тема, въртяща се около словото.

Моята молба към теб е да не ме споменаваш или опитваш да въвлечеш в диалог (като прякото обръщение към мен горе), за да намалим съотношението "неуспешна - успешна комуникация", което (показва опитът ми) отблъсква доста участници в общуването. Приеми тази молба като услуга към всички _други_ читатели тук, ако аз (с моя самовлюбен сарказъм) съм ти прекалено неприятен, за да се съобразяваш с мен.

Не ставай като Богданов - човек, който не разбира от прости молби и се извърта според както му отърва вятърът. (За да не съм голословен - неговото "Тази награда... погреба и переспективите пред "Светлини сред сенките", защото се загуби очарованието на "има тук едни деца, да им помогнем" беше особено грозно след изказването му в дир-а, че изобщо не се вълнува от "Светлини сред сенките".)

(Позволявам си да спомена Богданов само защото той за пореден път ме коментира, без да съм му искал коментара.)

Накрая - не те моля за невъзможни неща. В този форум има поне един човек, който коментира свободно по теми, споменати или повдигнати от мен, без да ме замесва лично. Значи - въпрос на желание е.
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот robinofloksli » Чет Апр 02, 2009 10:07 am

Калично, говориш за възпитание, за комуникации между хора, различни езици и тн и тн.
Прочети пак поста на Ендър и помисли за какво се говори в него. После отговори с ръка на сърцето на следната анкета:
а) основното в поста е критика към Светлини сред сенките, прави се анализ на творбата и се заключава, че тя не заслужава читателско внимание
б) основното в поста е, че има някакъв проблем в българския фендъм, а Играта спомената само като симптом за това как нечии машинации вземат връх над нечии старания нещата да се случат правилно и честно
в) Ендър е злобен и отмъстителен и иска да си го изкара на наградените, поради което нарича благородните самодейци даващи награди на добрите деца - напаст. Също така той не предлага нищо и не призовава към нищо, само бърбори колкото да му мине, предизвиквайки те да защитаваш и защитаваш книгата и авторския колектив, което всъщност е върхова форма на отмъщението му - ако преди повечето хора са били безразлични към Играта, то сега, в следствие на твоята защита, я мразят в червата...

Отговори си на тези въпроси и може би ще разбереш защо хора като Симеон и мен се заяждат с теб и "говорят на различни езици" в една тема която е твърде важна за всички ни.
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Кал » Чет Апр 02, 2009 10:17 am

Иво, аз отговарям - или поне задавам уточняващи въпроси - към тези, изказани в постинга на Иван, които ме озадачават.

Освен това никъде в темата не съм казвал, че ти/robinofloksli се заяжда с мен.

(И не вярвам в приказки, да.)
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Следваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron
Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта