Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Глобалното затопляне

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Глобалното затопляне

Мнениеот Йордан Янков » Пон Дек 06, 2004 11:53 pm

Заплахите, свързани с глобалното затопляне, са манипулативни, а бедните страни ще платят най-скъпата цена за екологичните ограничения, налагани със световни инициативи като Протокола от Киото. Това предупредиха учени в навечерието на откритата в понеделник в Буенос Айрес световна конференция за промените в климата.


Международният консенсус за глобалното затопляне е стъпил на грешна и манипулирана основа, заяви в понеделник пред Би Би Си д-р Мартин Кийли, геолог от лондонския "Юнивърсити колидж". По думите му климатът винаги се е променял и в момента не се случва нищо кой знае колко драматично. В рамките на историческите рамки са и топенето на полярните ледове и покачването на нивото на световния океан, но това се подминава от т.нар Международна група по промяната на климата, на чиито заключения е базиран подписаният от близо 140 държави договор за ограничаване на вредните емисии в атмосферата.


Според Кийли твърденията за климатични "рекорди" са чиста лъжа, явленията не са задвижени от човешкия фактор и е абсурдно да се твърди, че промените могат да се предотвратят чрез свръхскъпи ограничителни мерки, съсредоточени в индустриалната и енергийната сфера. Почти същото твърдят пред "Вашингтон пост" и проф. Джон Кристи от Университета на щата Алабама и Майрън Ебъл от "Къмпетитив ентърпрайз инститют".


Преиграването с опасностите е тема и в последния брой на сп. "Нюзуик" под заглавие "Фалшиви пророци, лоши икономисти". Според публикацията икономическата логика на Протокола от Киото е дълбоко сбъркана. "Фокусът върху екологичните ограничения в развитите икономики е безсмислен, тъй като дори там да се свият с 30% въглеродните емисии до 2010 г., ефектът ще е нищожен - глобалното затопляне ще бъде забавено само с 6 години в края на века.


Между 150 млрд. и 350 млрд. долара са нужни всяка година за прилагането на договора и е по-добре голямата част от тези средства да се насочи към третия свят, посочва "Нюзуик". Австралия също заяви вчера, че ако ратифицира договора, местният бизнес ще започне да изнася работни места в Китай или Индонезия, а с това само ще се смени мястото, от което идват парниковите газове.


Пред в. "Сънди таймс" индийският анализатор Барун Митра посочва, че проектите на Запада за търговия с вредни емисии, чието прилагане ще започне от април 2005 г., няма да променят основния проблем - да се дисциплинира хаотичният енергиен сектор. "Те се борят да ограничат потреблението с глобални екорегулации, докато историята ни учи, че растящото потребление стимулира усилията за повече ефективност, съхраняване на енергия и защита на природата. Протоколът от Киото върви в обратната посока - с наказателни такси се пречи на по-бедните държави да развиват ефективна енергетика", заключава Митра.


Задълженията, поети по договора от Киото, който е ратифициран и от България, изтичат в 2012 г., след което ще се засили натискът за още по-сурови ограничения, включително във въздушния и морския транспорт.

http://www.dnevnik.bg/show/Default.asp?storyid=141166&rubrid=



Редактирано (06-12-04 22:54)
Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот Пиво » Пет Дек 10, 2004 12:34 am

Някак си световната соц. преса успя да пробута като "доказан" и "безспорен" факт покачването на температурите.

1. Температурите може и да се покачват, но няма абсолютно никакви доказателства, че за това е виновна цивилизацията и горенето на изкопаеми горива.

2. Земята е в края на една ледникова епоха. В геологически времеви план планетата е била доста по-топло място през повечето време. С други думи затоплянето може би е напълно естествен процес.

3. Покачването на океана няма да дойде от топене на леда...
Странно но факт - 3/4 от покачването на нивото ще дойде от температурно разширение на водата. А едната полярна шапка така или иначе си е потопена във вода - закон на Архимед и т.н.

4. Като се покачи нивото на океана няма да настане края на света.
Просто ще се променят климатичните пояси и огромни тропически области може отново да станат плодородни.

и т.н.

Глобалното затопляне е просто удобен довод, за да се убеждават хората да не използват благата на цивилизацията, да приемат нисък икономически растеж и тази теза е удобна най-вече за развитите страни, които единствени могат да си позволят зелени технологии.
Пиво
 

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот alvinn » Съб Дек 25, 2004 3:32 pm

Абе, аз знам само, че дупката в озонови слой е [b]доста[/b] по-голяма от Европа и се разширява.
Дали за това са виновни само и изцяло дезодорантите, старите хладилници и милионите климатици - не знам. Но те със сигурност са вредни.
"Ако спрем да цапаме, ще помогнем на планетката си [i]само[/i] с 6 години!" Що за цинизъм, чудя се аз. И се мая.
Ако някой известен учен каже, че "Да, ние сме виновни за промените в климата, гаранция!", това няма да е на първите страници във сестниците. Но когато някой (съвсем безкористно, спор да няма) каже, че такова нещо няма и "Да, Америка май няма нужда да подписва оная ограничаваща индустрията мизерия от Киото", вестниците го пишат.
Ама в София така или иначе ще си е мръсно, прашно и шумно, така че споко [s]8-)[/s]

P.S. - Чудно ми е някой от Стара Загора дали ще каже нещо. Екокултира и прочие, нали.
alvinn
 

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот Йордан Янков » Нед Дек 26, 2004 12:35 am

Да, това наистина е новина - някой най-накрая да се осмели да каже че протоколът от Киото е глупост, с която политиците си измиват ръцете. Трябва кардинално решение на проблема и Киото не е това решение.

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот alvinn » Нед Дек 26, 2004 8:04 pm


Ей, добре, че американците не са гнусни политици, които си измиват ръцете с разни протоколи. Така де - те не искаха да подпишат протокола от Киото, щото това ще е в ущърб на бедните страни. Както се знае, те са жестоко загрижени за такива държавици.
Айде нема нужда ;)
alvinn
 

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот тигър » Нед Дек 26, 2004 10:14 pm

то и в стара загора е смог през повечето време, а тази година ТЕЦ-овете в Марица Изток ни обгазяваха повече от предишните и на това отгоре бяха така нагли да казват, че идвало от военния полигон където както знаем шапките ходят само за да се напоркат[s]:-}[/s] на въздух.
Пък "екокултурата" е сложена за благозвучие[s]}:-([/s] в името на клуба и по други кръчмарски съображения[s]:-I[/s], но сметките бяха без кръчмаря. Така че мнението ми не е експертно, а на човек живеещ в/у тази планета(само). Каквото и да говорят политиците, които поначало си лъжат, очевидно са прави еколозите които твърдят, че има затопляне на климата. Нека си спомним, че по времето на Левски и Ботев тогавашната емиграция е чакала да замръзне Дунав, за да преминават по него тайно в България, румънските вълци които са ползвали същия път са били напаст за населението отсам реката, в наши дни има само ледоход, камо ли толкова дебел лед, че да премине животно или човек. С просто око се забелязва, че зимите са меки и безснежни. А тези които твърдят, че няма затопляне, а просто излизаме от последния ледников период ми се ще да ги попитам ще си имаме ли пак динозаври? [s]:-}[/s][s]:-}[/s]
тигър
 

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот kopo » Пон Дек 27, 2004 10:08 am

Че и сега има - в тази връзка поздрави Вожда.

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот тигър » Пон Дек 27, 2004 10:24 pm

[s]8-)[/s] ама аз искам истински динозаври с ееей такива очи и тежащи по няколко десетки тона
[s];-)[/s] а вожда когато го видя ще го поздравя щом казваш.
тигър
 

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот kopo » Вто Дек 28, 2004 10:10 am

Ама ти почакай Жюл Хан да допорасне. [s]:-P[/s]

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот Йордан Янков » Сря Дек 29, 2004 8:20 pm

Американците преди всичко са прагматици, грижат се най-вече за себе си и не си хвърлят парите на вятъра. Не подписват Киото не заради бедните, а защото това не е решение на проблема, а имитация. А те от имитации нямат интерес.

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот alvinn » Чет Дек 30, 2004 3:40 pm

ExPesho, забелязал съм, че си про-западно настроен и подобно нещо винаги ми е харесвало. Най-малкото щото е контрастно на фона на про-руската-мечка настроени друзя. Които са големи пичове, спор да няма. Аз също съм харесвам западняците, ама погледа ми стига до океана. От там по на запад ми мирише.
Да кажеш, че американците не подписват протокола от Киото, щото това не решава проблема, не е точно. Не подписват, защото (въпреки обещанията), там в последно време се приемат много малко зелени закони.
И какво става, ако някой каже, че трябва да се направи (плати) нещо, за да се запази природата? Излиза друг и казва, че това не решава проблема, че е имитация на решение и че няма да свърши работа.
И да ръгаш сонди в Аляска няма да реши проблема с изчерването на ресурсите и замърсяването, ама действат по въпроса, нали?
Аз съм се убедил - доводи всеки може да напише. Така че най-добре да се гледат действията. 160 нации са решили да подпишат, а САЩ - не. Щото са прагматици, умни са и виждат, че всички други грешат.
Айде нема нужда :)

alvinn
 

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот Йордан Янков » Пет Дек 31, 2004 12:35 am

Честно казано не знам малко или много зелени закони се приемат в САЩ. Просто си разсъждавам - да съкратиш вредните емисии до ниво с 5% по-ниско от това през 1990 е просто имитация. Защото това е нивото някъде от средата на 80-те години. Ще опазиш ли природата ако бълваш боклуци с темповете на 80-те години? Няма да я запазиш. Тогава за какво е този договор от Киото? Каква е целта му?

От друга страна, за да постигнеш това ниво от 80-те години ще трябва да вложиш толкова много пари в технологи, които са морално остарели, първо, и които предполагат запазването на същите тези комини и боклуци, които бълват в момента, това второ. Ако една малка част от тези средства отидат за развитието на алтернативни източници на енергия ефектът ще е огромен. Същите тези Щати, които отказват да подпишат Киото, имат правителствена програма, прилагането на която ще доведе до изхвърлянето на замърсители в атмосферата да намалее през 2030 г с 70-80% спрямо нивата днес. Сравни целите на протокола Киото и целите на американската програма. Бих предпочел американската и то въобще без да намесвам моите емоционални предпочитания към този или онзи регион на света (каквито нямам).

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот Розов » Пет Дек 31, 2004 2:44 am

Да не забравяме, че 2004 г. се оказа една от най-горещите през това хилядолетие. По-топли бяха само 1988, 2002 и 2003. Достатъчно близки са да подтвърдят, че глобалното затопляне е факт!
Учените още спорят дали това е от техногенни фактори или си е природно явление - но напоследък много често ни атакуват тези "природни явления". Едно цунами - и хайде 100 000 загинали и поне 500 000 пострадали. Енергията на земетръса е колкото 1 милион атомни бомби!
А ние тук във все още спокойна Европа да се радваме на обилния дъжд преди Нова Година и да мечтаем с носталгия за хубавите снежни зими.

Учените-метеоролози дават прогнози максимално за 10 години напред и те са за същото - купувайте си шушсни и галоши за спасение от локвите през зимата. И по-бързо свиквайте с тези "аномалии" - няма страшно - страшното тепърва предстои.

Австралия, която последните години много страда от тези аномалии също обяви, че ще подпише Киот. протокол.
Закъде са се забързали и те?
Розов
 

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот alvinn » Пет Дек 31, 2004 10:40 am

Аз не съм запознат с точния брой зелени закони, които се приемат в САЩ, но съм чел колко такива е трябвало да бъдат изпълнени, а не са. Имало ги е в програма, която в последствие е била оразяна, съкратена, забравена.
Точно такава програма като тази, за която казваш и ти, ExPesho. "Давайте сега да кажем, че онова в Киото няма да го бъде и да им обещаем, че през 2030 г. ние ще оправим всичко." Което звучи хубаво, ама аз не го вярвам. Прилича ми на "Разоръжавайте се!" (през 80-те) и "Добре, разоръжихте се, ние сега ще си правим програма ЗВЕЗДНИ ВОЙНИ" след това.
Хайде да вземем производството на климатици. Те, дзверовете, са много, ама много вредни за озоновия слой. Нещо като отмъщение на Майката - Природа. Значи, ние си слагаме такива, когато ни е топло, те ни разхлаждат, ама пък за сметка на това рушим озона, заради което ще бъдем наказани със затопляне. С [b]пържене[/b] по-точно.
И защо да ни се струва, че 5% намалени емисии е малко? Връщали ни в 80-те, нали. Ами, след 9-10 години като се подпише нов протокол, подобен на този в Киото, ще спестим още 5% и ще сме някъде в късните 70-е. Капка по капка - вир. Или нещо такова.
Мен ме дразни и самата мисъл, че 150 държави са заблудени, непрагматични, нерационални, заслепени и излъгани. А хамериканците не са, затова имат кардинално решение.
Айде нема нужда :)
alvinn
 

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот kopo » Пет Дек 31, 2004 3:02 pm

Маймуно, не взимай всичко за чиста монета - според американския разчет, програмата "Звездни войни" ще бъде завършена точно къде 2030г.
Тя е разчетена така, че да може да отрази ракетна атака, равняваща се на възможностите на Русия от 2000г.
Нещо в картинката да те смущава?

Изобщо в мен се е настанило усещането, че американските правителствени програми имат за цел наливането на пари за хай-тек в частния сектор, а не постигане на реален резултат по програмата. А печелят от страничните продукти на тези върхови технологии, които предприемчивите частници разработват като ширпотреба на държавно финансираното производство.

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот Йордан Янков » Пет Дек 31, 2004 3:51 pm

Глобалният климат на Земята е огромна система и следователно с голяма инерция. Последствията от замърсяването през 80-те се усещат днес. Ако не се намери кардинално решение в близките 10-20 години значи всички духаме супата гарантирано. И никакви капки и протоколи от Киото няма да успеят да спрат този процес.

Колко до Щатите, те имат пряк интерес да започнат обратния процес ефективно, а не да го имитират. Те са центъра на глобалната икономика и всякакви трусове се усещат гарантирано първо при тях. Докато от онези 150 страни за които говориш нищо не зависи - съответно за техните политици е по-важното да се пъчат пред електората в ефектни жестове като този от Киото, отколкто действително да мислят за решаването на проблема.

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот alvinn » Пет Дек 31, 2004 5:08 pm


Kopo, друга ми е думата - не може да мрънкаш на всички за каквато и да е ракета (нашите железа и тях ги нарязахме заради 'натиск' отвсякъде), а да наливаш милиони за нещо с ужасно тъпото и патетично име "Звездни войни". Ветераните от Ирак след години ще се кефят на такава програма и ще викат "Йо, номер едно сме, нали!?".
Аз съм пацифистин бе [s]:-I[/s]
Що се отнася до екологичната тема - аз хич не съм компетентен. Като нося боклуче, оглеждам се за кош и ако не видя до 5 мин., хвърлям на земята. Виноват.
Вярно, САЩ са на върха и като нещо се разклати отдолу, те първи го усещат. Ама трябва ли да си напомняме колко неща в тоя свят са свързани с долара и колко кризи почват и затихват именно заради хамерикански трусове?
Дайте за БГ да си приказваме [s]:-P[/s]

alvinn
 

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот Йордан Янков » Пет Дек 31, 2004 9:11 pm

За БГ въобще не е за приказване. [s]:-I[/s] Както се очертава след някоя и друга година пак ще ни е виновна сушата, кишата и международното положение. [s]:-o[/s] Това, което се задава на хоризонта (най-напред в Америката естествено) отново ще ни свари неподготвени.

Колкото до ракетите и тяхното нарязване, спомням си навремето (1980 г) в казармата как един капитан пусна от ареста един да му търсел гуми за москвича. Навярно американците знаят тази черта от нашия национален характер и предпочитат да ни задължат да си нарежем ракетите преди да се чудат как да ги изкупват на части от някой капалъ чарши из Близкия изток. Докато техните ракети не ги грози такава опасност. :) Това е разликата. Има и други, които все не са в наша полза, така че по-добре деликатно да си замълчим за тях.

Метаморфи от всички Вселени - обединявайте се!
Аватар
Йордан Янков
 
Мнения: 1320
Регистриран на: Нед Яну 05, 2003 12:51 pm

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот kopo » Пон Яну 03, 2005 10:11 am

Ракетите, които нарязахме вече няма по кого да ги изстрелваме, а е скъпо удоволствие просто да си ги държим (и поддържаме, модернизираме, ремонтираме), само за да си имаме и ние ракети със среден обсег.

kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Глобалното затопляне

Мнениеот Генерала » Сря Яну 05, 2005 2:45 pm

Вярно! Къде-къде по-евтинко е да поддържаме разни мисии тук и там по света.[s]?:-([/s]

"Народ, който не може да храни своя армия, ще храни чужда."
Наполеон
Генерала
 

Следваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта