Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Въпрос до Генерала

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Въпрос до Генерала

Мнениеот hanko » Сря Апр 01, 2009 8:40 am

В един сайт, където Генерала преди време дава интервю, питат нещо. Айде, големите пагони, вие сте на ход!


НАГРАДИТЕ НА EUROCON 2009: БЪЛГАРИТЕ СА ПАК В ГОЛЯМОТО ОТСЪСТВИЕ


От 26 до 29 март в Италия се проведе 30- тия европейски конвент на научната фантастика Eurocon 2009.
Този главен фестивал на европейската фантастика тази година се проведе в рамките на италианските прояви Deepcon и Italcon.

След гласуване на представителите на страните, членуващи в ESFS (европейско общество за научна фантастика) бяха определени лауреатите в различните раздели:

- най-добър автор – Роберто Квалия (Италия)

- най-добро списание - Nova SF (Швеция);

- най-добро издателство - Metropolis Media (Унгария);

- най-добър художник – Франко Бамбиля (Италия)

- най-добър преводач – Флора Сталяно (Италия);

- най-добри сценаристи – Марина и Сергей Дяченко (Русия)

- най-добри дебютирали автори – Дмитрий Колодан (Русия), Олга Онойко (Украйна).

BG_АПОСТРОФ: Българско име, както забелязвате няма и е невъзможно да има.

Българската фантастика доказа нещо поразително – как може нейните автори напълно самостоятелно, доброволно и самоотвержено взаимно да си пречат и да се неутрализират.... Интересно, нали?

Българските фантасти са самозатворена общност в която властва атмосфера на непоносимост към всичко ново. Тази е и причината българските автори на книги, причислявани към фантастиката да не се приемат от българските читатели. Ние даже предлагаме бройките на книгите определяни кой знае защо като „българска фантастика” да бъдат номерирани и на корицата им да бъде изписвано името на читателя от кръга на посветените, който би трябвало да я прочете.

Интересен феномен – на фантастите у нас е предоставена свобода, тъй като литературните надзиратели отказват да упражняват надзор, а резултатът е, че всеки самоопределящ се като автор на „българска фантастика” се превърна в цензор колкото на самия себе си, толкова и на своите колеги. Феномен, нали г-н Генерал?

КНИГИ NEWS
hanko
 
Мнения: 119
Регистриран на: Чет Юни 26, 2008 2:10 pm

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот Кал » Сря Апр 01, 2009 9:18 am

Хубава честитка. :D
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2079
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот robinofloksli » Сря Апр 01, 2009 9:40 am

Решително не съм съгласен с това. Това е впечатление което се създава, но е невярно.
Защо се създава такова впечатление?
-защото живеем в епохата на интернет и ефтините персонални компютри и хората които се опитват да създават литература са многократно повече от аналогичната бройка в хартиената епоха. Поради което и плявата е многократно повече. Хората критикуват, за да отсеят зърното от плявата, но понеже плявата е много повече, то и критиката (необходимо!) е повече.
-това обаче не означава, че хората са критично настроени. Залива ни една вълна от графомания, реклама, фонов шум. Умните Хора се опитват да си изградят защита, която с времето се превръща в рефлекс, чийто основни характеристики са - недоверие, съмнение, провокиране на качествата. НО пак казвам - това не значи, че хората са затворени за качествени културни образци.
(ще дам един пример за това. Аз мразя риалити шоутата и като правило не ги гледам. но в момента върви мюзик айдъл 3, кастинга за това шоу беше огромен - над 80 000 души! От тях поне 20 души са адски талантливи, много по талантливи от цялата българска естрада последните 5-10 години. Значи ли това, че съм критично настроен към българската естрада? Не, значи само че не сме отсяли плявата от зърното, нищо повече!)

Защо впечатлението което се създава не е вярно?
-вземете която и да е книга на български автор. Вижте кой е писал предговора - друг български автор. Защо един автор рекламира друг автор? За пари? Друг път... Българските автори са много по-солидарни и сплотени отколкото изглежда. Който го интересува този въпрос, нека не гледа и не съди от форумите, които като правило са място за бърборене на глупости, а нека погледне някои интересни факти
-аз например, безрезервно рекламирам и подкрепям Андрея Илиев, Йоан Владимир, Мартин Петков, Григор Гачев, Георги Малинов, Янчо Чолаков и множество други начинаещи автори заради отделни техни изяви. Това е моята пресявка на зърното от плявата. Има и други бисерчета, които още не съм открил, но търся упорито
-Кънчо Кожухаров води курсове по писателски умения и майсторство, почти безплатно и заради идеята
-Григор Гачев помага на множество автори да изградят собствен сайт, да го хостнат (на неговите сървъри!),води яростни изложения на тема СС които пък са свързани с популярността на авторите и въобще - което готино нещо зачете, не пропуска да направи всичко възможно за да стигне това нещо до максимално голям кръг читатели
-Издателство Аргус (което е съставено от български писатели) пък редовно провежда конкурси с награди, издава други автори и тн.

Примерите са безброй, тук изброявам само няколко на прима виста, напълно достатъчни за да докажат неверността на това твърдение. Ако не съм прав, дайте примери за обратното.

Случаят с Еврокон е особен, няма отношение към тези изводи и се разглежда в съседната тема.
Това е моето мнение, въпреки че имам пагони само на ОЗ младши ленчок.
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот Bogdanov » Сря Апр 01, 2009 9:43 am

Генерале, не си го слагай на сърцето. Сега като купят китайците Пазарджик, ще настане рай при вас.

Китайски милиардер иска да купи Пазарджик заради оризовите поля около града, научи "Стандарт" вчера. 55-годишният Ю Джин Су е готов да брои 1 милиард евро на общината, за да се настани в тракийския град и да го преобрази из основи. Той иска да превърне района в оризова плантация и да построи завод за коли.
Екзотичният бизнесмен е роден в Шанхай, но от 10 години живее в Лос Анджелис. Състоянието си натрупал от търговия с китайски стоки. Качественият ориз пък привлякъл Ю Джин Су към Пазарджик. За него той научил от интернет. Ентусиазмът му нараснал още повече, след като се запознал с пазарджиклийката Биляна. Тя бързо го въвела в тайните на региона. Българката му разказала, че преди 9 септември около града е имало огромни оризови плантации. Тогава бизнесменът споделил идеята си да купи Пазарджик и с жена си. Тя също се запалила и я огласила в различни форуми.
В момента Ю Джин Су е готов да поеме бюджета на Пазарджик за следващите пет години. Условието му е, че ще може да направи великолепни оризища около града, както и да построи завод за автомобили и самолети.

П.С Стоян Вълев си е луд за връзване.
Bogdanov
 

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот Ани Илиева » Сря Апр 01, 2009 9:55 am

Аз нямам никакви пагони и по причина на пола си съм тотално извън редиците, но ще си кажа, че никак не съм съгласна с автора на статията.
hanko, човекът написал това, независимо дали познава ситуацията, или си го е писал ей така, според мен съвсем преднамерено описва ситуацията в контекста на клишето "По света (хубаво, светло, чисто), а у нас (лошо, гадно, мръсно)", което е един от най-елементарните начини да се (само)обиждаме. Не си струва да си хабиш нервите :-)
Който го е писал, очевидно не познава Калин. Или Наско. Или Сашо. Или някой от другите писатели, споменати от Робин. Или самия Робин, който дълго време водеше клуб на младите графомани. Изобщо, ако сега тръгна да изброявам случаите, в които писатели са помагали на други писатели, ще си загубя цял ден, а дори не мисля, че е нужно да се убеждаваме. Когато се опитваш да очерниш някого, фактите нямат значение.
Ани Илиева
 

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот Мартин » Сря Апр 01, 2009 10:37 am

Аз пък не виждам нищо смутително във въпросната статия. Само не разбирам защо това е въпрос към Генерала.

"Българските фантасти са самозатворена общност..." - е твърдение, с което аз съм съгласен.
"Кръгът на посветените читатели" е нещо, което е в сила поне за мен - значи и с това съм съгласен. (всъщност то е в сила и за 95% от нефантастичните автори)

За това, дали си пречат авторите или си помагат (и кой на кого пречи и кой на кого помага) може много да се спори. Примери има и за двете неща.

Аз бих се върнал на нещо, което много отдавна бях зачекнал (примерно преди пет години) и което за мен си остава основен проблем - твърде многото качества, в които се изявяват нашите фантасти. Това само по себе си е достатъчна предпоставка за взаимно неутрализиране, пречене и т.н. За мен не е нормално в един конкурс човекът Х да оценява мой разказ, в следващ конкурс с човека Х да се състезаваме на равни начала, а в същото време същият човек Х да е примерно рецензент, редактор или издател, или там каквото ви хрумне.
Не ме разбирайте погрешно, не отричам на никой правото да има много таланти, но при такава ситуация конфликтите са неизбежни; също и статии като горната.

Достатъчно на брой пъти съм виждал, какво е отношението към новопоявил се фен от страна на "старите кучета".
Самият аз, преди да почна да се мъкна по фантастични клубове (привлечен между другото от Генерала, поради което още веднъж питам - защо това е въпрос към него), оставах точно със същото впечатление, когато отворех български фантастични книги - в тях беше пълно с един неизменен керван от автори, които се явяваха ту взимащи интервюта, ту даващи интервюта, ту издатели или редактори един на друг, ту пишещи.

При такова положение - как очаквате някой необлъчен от нашата клубарщина да си създаде положително впечатление за книгата Х или книгата У.
Може да е наивно, но ми се ще да дойде време, в което авторът Иванов (който е само автор) да бъде издаден от издателството Алфа (за което се знае, че е авторитетно издателство и в което има само издатели), след като е редактиран от редактора Петров (който е само редактор), а след това авторът Иванов да бъде рецензиран само от хора, които не изпълняват някоя от предходните роли.
Още веднъж казвам - може да е наивно, но докато не се случи, няма да избягаме от нито един от проблемите, които си имаме в момента. Най-вече, защото в момента отсяването на зърното от плявата (както казва Робин) е практически невъзможно. Защото липсва първата пресявка - пресявката на самоизданията, самоподкрепянето, самооценяването и прочее самообработване. Ако няма такава, някой проф. читател като Робин може и да успее да отсее нещо впоследствие, но като цяло ефектът ще бъде нулев.
Мартин
 

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот Ани Илиева » Сря Апр 01, 2009 10:48 am

@ Мартин :-)
Много странно развитите таланти и затвореността на общността писатели-читатели са всъщност присъщи на елитарната и авангардната литература. Тясната специализация и професионализацията са атрибути на културната индустрия :-) :-)
А конкретно за фендъма моите наблюдения са съвсем различни от изказаните в статията, мога да се разпростра, ако искаш, някой път на живо. Ще ми бъде приятно да поспорим :-)
Ани Илиева
 

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот robinofloksli » Сря Апр 01, 2009 11:01 am

Напълно съм съгласен с Мартин, че трябва да има разделение на функциите в процеса "достигане на едно произведение до читателя". това е просто друг слой от проблема, чието решаване е малко в сферата на утопията, но защо не - може би ще се случи някой ден. Генерала е жив пример за това, той изпълнява почти само една роля в този процес. Дай боже това да се превърне в норма и практика, ще се случат много хубави неща. Най-малкото аз ще чета по-малко графомания, а това не е малко...

"Кръгът на посветените читатели" е теза с която не съм съгласен. Просто ти, приятелю, получаваш отзиви САМО от този кръг, което не значи че не те четат извън него, или пък не биха те прочели и други, при това с удоволствие. А дори да е вярна тезата (в което аз лично се съмнявам!) един съществуващ вариант на реализация не означава че е единствено възможен вариант на реализация. Но това е нещо, върху което трябва да се работи и аз се радвам безкрайно, че авторите, макар и с различни мнения по дадени въпроси, са едни задружни и толерантни хора.
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот Кал » Сря Апр 01, 2009 11:12 am

Да не забравяме и светлия празник, все пак...
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2079
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот BlackHeart » Сря Апр 01, 2009 11:25 am

Не знам дали е феномен или не, както и не твърдя, че съм съгласен на 100% с Ханко, но гледната му точка определено е интересна и трябва да се поразмишлява над нея.
BlackHeart
 

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот hanko » Сря Апр 01, 2009 11:47 am

@BlackHeart Аз нямам нищо общо с тази статия. Видях я, копирах я и я пуснах. Така че не може да си съгласен или не с мен. просто защото в нея няма мое мнение
Но виж с това съм съгласен с теб, че трябва да се разсъждава върху погледа отстрани
hanko
 
Мнения: 119
Регистриран на: Чет Юни 26, 2008 2:10 pm

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот BlackHeart » Сря Апр 01, 2009 11:51 am

Извинявай, не съобразих, че не си ти автора. А къде е точно публикувана тази статия, би ли дал линк?
BlackHeart
 

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот Bogdanov » Сря Апр 01, 2009 11:53 am

http://knigi-news.com/?in=pod&stat=4068§ion=9&cur=
Bogdanov
 

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот Мартин » Сря Апр 01, 2009 12:16 pm

Ани,
знам, че имаш наблюдения над фендъма и ще се радвам да се разпростреш по въпроса и на живо.
Някъде от средата на април мисля, че ще мога да минавам през клуба от време на време. А пък ако не там - все ще се видим някъде. :)
По другия въпрос:
Елитарността в случая е силно профанирана, а и на мен винаги ми е била несимпатична. Освен това тези категории ми се струват не много съотносими към нашата скромна общност :)

Робине, за тебе бира и само бира!!! (а с тоя лаф за задружните и толерантни автори тотално ме умили!!!) :)
Мартин
 

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот Goa » Сря Апр 01, 2009 2:16 pm

Хм, това разделение на дейностите го няма и на запад, и на изток, вие искате да го има у нас :). Авторите често са и критици, и редактори, редакторите понякога пишат художествена литература и сами, издателите често привличат автори да пишат предговори или да интервюират други автори... и т.н. Това ли е проблемът? Нали все пак разполагаме с Х на брой хора, а не с Х+100, да речем.

Иначе статията на Стоян Вълев от информативна гледна точка е доста подвеждаща и на практика невярна. Вероятно той няма необходимата информация.

Първо, България е сред най-награждаваните страни в последните 15 Еврокона (сума народ взе награди през тия години, списъка го има и тук!).

Второ, сред наградите за дебют имаме четирима български автори (незнайно защо не са споменати).

И трето, България имаше присъствие и на този Еврокон. Нека Тервел каже колко страни имаха представители този път :).

Всичко това се знае в "самозатворената общност", но за да го научи някой извън нея, първо трябва да попита, а после да пише :).

Иначе съм доста съгласен с някои от формулировките в текста :). Атмосферата на непоносимост често е осезаема на сбирките в сряда (и не само там, погледнете форумите) и създава грозно впечатление на всеки несвикнал със специфичната й воня. Взаимно пречене понякога също има, макар че то обикновено няма реален ефект - всеки може да си рекламира и издаде собствените текстове по каквито си иска начини, ако ще и цял легион клакьорки да викат против него.

А виж, колкото до "кръга на посветените читатели", тук нещата са дъвкани толкова много, че отдавна са станали банални. Има 2 типа читатели - едните обичат да четат българска фантастика, другите - не. (Понякога тези вторите четат, но само като изключение и често без да се ангажират към съдържанието и смисъла на текстовете.) Кръг на посветените няма, но има хора, които доброволно се самоизключват от него :). Само че това не е никаква ДРАМА, а напълно нормално състояние на нещата и е безсмислено да се роптае :). За всеки влак... и т.н.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8343
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот hanko » Сря Апр 01, 2009 3:06 pm

Понедельник, 30 марта 2009
16:28Лауреаты «Еврокона 2009»

С 26 по 29 марта в пригороде Рима Фьюджи прошел 30-й европейский конвент научной фантастики Eurocon 2009. Главный фестиваль фантастики нашего континента на этот раз проводился в рамках традиционных итальянских конвентов Deepcon и Italcon.


По итогам голосования представителей стран, входящих в ESFS (европейское общество научной фантастики), были определены лауреаты в различных номинациях:


• лучший автор — Роберто Квалья (Италия);
• лучший журнал — Nova SF (Швеция);
• лучшее издательство — Metropolis Media (Венгрия);
• лучший художник — Франко Бамбилья (Италия);
• лучший промоутер — Борис Сидюк (Украина);
• лучший переводчик — Флора Стальяно (Италия);
• лучший фэнзин — Andromeda Nachrichten (Германия);
• гранд-мастер — Кристофер Прист (Великобритания);
• лучшие сценаристы — Марина и Сергей Дяченко (Россия);
• лучшие начинающие авторы: Дмитрий Колодан (Россия), Ольга Онойко (Украина).


Поздравляем всех лауреатов!


Автор: Сергей Палий


В Русия също не са чули за българска наград Сигурно щото не са питали ...
hanko
 
Мнения: 119
Регистриран на: Чет Юни 26, 2008 2:10 pm

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот Ендър » Сря Апр 01, 2009 4:28 pm

Ми как да има инфо, като хората са ошашавени? България праща официални номинации, Тервел отива на място и номинира нещо друго, на всичкото отгоре това "нещо друго" е силно съмнително дали изобщо има право да бъде номинирано?
Чудя се, примерно, защо "...and justice for All" несе води дебютен албум на Metallica, след като Джейсън Нюстед дебютира в него? След като това е авторски колектив и те са си избрали да творят по този начин, може и догодина да ги номинираме - все един автор ще е дебютант в новата им книга.
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот Кал » Сря Апр 01, 2009 4:41 pm

Иване,

А ти що не свършиш нещо полезно, вместо да хабиш време тука?

(Или поне да кажеш нещо _ново_?)

Ето ви [url=http://culturalsflearnings.blogspot.com/2009/03/eurocon.html]пълния списък с номинации и наградени[/url], от братята румънци. Има грешчици... обаче е _пълен списък_. Демек, някой си е направил труда да го напечата и публикува. Да не продължавам.

A promoter demotedly,
Калин
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2079
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот Ендър » Сря Апр 01, 2009 5:02 pm

Под "нещо полезно" какво се разбира?
Моля за конкретен отговор.
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Въпрос до Генерала

Мнениеот hanko » Сря Апр 01, 2009 5:24 pm

Е, поне стана ясно, че на 30 март един руски сайт /Мир фантастики/ скрои един първоаприлски капан... Който хлопна в България. Само дето Генерала не поема, отдаден на Яхве и Саваот...
hanko
 
Мнения: 119
Регистриран на: Чет Юни 26, 2008 2:10 pm

Следваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

Общо на линия са 3 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 3 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта