Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Самодейците като напаст

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Ендър » Чет Апр 02, 2009 3:57 pm

Някой ден, на маса и с бира в ръка, или пък с бира след мач, ще ти обясня защо Емануел е самодеец и какви вреди е нанесъл в чисто стратегически план. Аз не отричам заслугите му - няма втори меценат като него, но все ми се струва, че вредите са повече. Но не му е тук мястото за подобни дискусии, повярвай ми.
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Ендър » Чет Апр 02, 2009 4:01 pm

"Другият вариант е просто да се задвижи от няколко ентусиаста и феновете да бъдат само потребители на продукта. Това според мен има много повече шансове да стане."

Това е идеята, в общи линии. Ако имаш желание, ще ти обясня подробно. За съжаление нямам идея кога ще ми остане време да нахвърлям проекта писмено, но по принцип ти беше един от хората, на които щях да го пратя и без да се беше обадил тук.
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Кал » Чет Апр 02, 2009 4:07 pm

Иване, ще почна от края:

"Ами да й е честита наградата за дебютна книга, и то получена чрез пренебрегването на мнението на БГ фендъма. "

1. Правилно ли разбирам, че 18-те човека, гласували в съседната тема, са българският фендъм?

По-нагоре говориш за усилията, полагани (от кого и как точно - надявам се да разберем на темата в Ефремов идната сряда) от 2003-а насам, за да се "представим извън България като несамодейци".

2. Въпросните усилия ли са довели до численост от 18 човека "български фендъм"? Ако не са те - какво?

3. Къде в разсъжденията ти се споменава проявата на Генерала, който на миналия Еврокон номинира книга, събрала 15 гласа, пренебрегвайки книга, събрала 45 гласа? И Генерала ли е в списъка ти, редом с Емануел Икономов и Тервел Пейков?

И сега по въпросите в началото (за които СИЛНО се надявах да сме изяснили ОЩЕ ПРЕДИ да почне гласуването по номинациите - но се оказва, че ВИНАГИ има време да разсмърдим нещата пост фактум - ето [i]затова[i] ти се афектирах най-много всъщност).

4. Казаха ли организаторите от ESFS, че "Играта" НЕ МОЖЕ да се номинира като дебютна книга?

5. Има ли някаква логическа връзка в съждението "Което означава, че Мариела Танева е горд носител на награда ЗА ДЕБЮТНА КНИГА, а е написала 10 страници"? Или това просто са два различни факта, събрани в едно изречение?

ФАКТ е, че журито на конкурса за писателския семинар, организиран от фондация "Елизабет Костова", изисква 10 до 20 страници собствен текст от всеки участник. Надявам се това да подсказва защо пратените от Маринела страници са били именно 10.

Надявам се и да спрем с явлението jumping to conclusions... но за това имам търпение, ще почакам.
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2079
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Trip » Чет Апр 02, 2009 4:33 pm

Диляне, мисля, че Симеон говори по-скоро за общи положения.

Мъгляви са ми квалификации като "напълно изгладени, завършени, оформени текстове" и "сериозен дискомфорт". Особено когато говорим за общи положения.

Общото положение е следното - Светлана Алексиева и мен ме впечатли, макар да не помня много от разказа й. Справка в Уикипедия обаче ми показва, че тя има написани броящи се на пръстите на едната ръка творби. Къси.

Ето един въпрос, свързан с общо положение - кои са тези западни творби, които са ти създали "сериозен дискомфорт"? И сигурен ли си, че става въпрос за творби, които справедливо можеш да сравниш с най-добрите български такива? Ако приемем тезата ти, че в българската фантастика има проблясъци на наистина високо качество - аз самият съм почти готов да я приема - с какво сравняваме тези проблясъци?
С, ще си позволя да предположа, редовите произведения на западната фантастика? Или с истинските добрите такива? Или с шедьоврите?

Как ги сравняваме? Качествено? Количествено? Няма нужда да казвам, че във второто отношение нямаме шанс дори пропорционално погледнато, нали? С настоящата си продуктивност във фантастиката, ако Щатите бяха държава от 7 млн. души, пак щяха да имат сигурно поне 10 пъти повече продукция от нас. И по-разнообразна. И сред тази по-многобройна и разнообразна продукция щеше да има поне 10 пъти повече *добри* неща, отколкото имаме сега - и то в най-разнообразни типове фантастична литература. И щеше да има шедьоври, поне няколко. Ние такова нещо нямаме.

И няма как да имаме. Литературата на една общност се развива пропорционално с развитието на критическия апарат, който я съпровожда. И тук имам предвид всяко едно ниво - от читателите, през рецензентите, през сериозно занимаващите се с литературата критици, до издателите и разните хора, които участват в подбора и разработката на една творба като подготовка за нейното издаване.

На нас ни липсват толкова много звена, и толкова много в звената, които имаме, че, прости ми, е абсолютно смешно да се говори за паралели между нашата фантастична литература и "западната" такава като цяло.

Най-добрите ни фантасти в общи линии не могат от цялото си творчество да съберат материал за един сборник - с изключение може би на Теллалов, Ани Илиева и Ивайло П. Иванов, - а ако могат, то със сигурност не биха могли да съберат материал за сборник, ако им се каже, че трябва да издадат такъв примерно до Нова година. Липсват механизмите, поощряващи нещо подобно.

За романи пък не ми се говори хич. Разказите поне вървят по-лесно в електронен формат и могат да добият някакво разпространие, ако и апокрифно. Но не те продават/популяризират/развиват литературата като цяло, включително и фантастичната.
Trip
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот kopo » Чет Апр 02, 2009 4:38 pm

Вече опитахме - не стана, минаха повече от 5 години, нещата се влошиха.
kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Ендър » Чет Апр 02, 2009 4:45 pm

Отговори:
1. Да, правилно разбирай. В съседната тема имаше гласуване, и "Играта" загуби. При това загуби с резултат, който позволи въпреки приетото и от теб предложение за минимален процент книгата на Мартин да бъде номинирана.
2. Усилията на самодейците доведоха дотам, че купища активни фенове теглиха по една майна и спряха да се интересуват. Говорил съм с повечето от тях, причините да спрат да идват на сбирки и да пишат/гласуват по форумите са повече от разочарование, отколкото от субективни причини.
3. Да, Генерала е виновен за миналогодишната си издънка, но той беше мъж и си призна грешката. Това, че е отвеян, не го прави лош човек. Лошото е когато НАРОЧНО и НАПЪЛНО СЪЗНАТЕЛНО правиш подобни неща. Нещо повече - ОБЯВЯВАШ ПРЕДВАРИТЕЛНО, че кой каквото ще да прави, аз ще си правя каквото съм си наумил. След което саркастично и подигравателно питаш "Какво лошо съм направил? Аз си платих екскурзията, аз си решавам."
4. Казаха, че това трябва да се обсъди на място. Казаха, че искат представяне на недебютните автори, за да преценят. Единствено Роберто Куалия е изразил ЛИЧНОТО си мнение, че най-вероятно няма да има проблеми да се номинира книгата. Бриджит изрично е помолила за презентиране на книгата и авторите в нея.
5. Да, има логическа връзка. Николай Тодоров през 2000 г., Мариела Танева и сие тази година са единствените автори в Европа, които са горди носители на награда за дебютна КНИГА, без да са написали такава.

И накрая, но не на последно място:

"ФАКТ е, че журито на конкурса за писателския семинар, организиран от фондация "Елизабет Костова", изисква 10 до 20 страници собствен текст от всеки участник. Надявам се това да подсказва защо пратените от Маринела страници са били именно 10."

Не, не ми подсказва.
И защо не са били 15 или 20?
Каква част от книгата в крайна сметка е написана от Мариела Танева?
Само не ми казвай, че от свое име е участвала с текст, написан колективно...
Мариела ИЛИ е написала само 10-15 страници СОБСТВЕН текст в "Играта" и с този текст е участвала, ИЛИ е пратила колективно творение от свое име.
Конкретен отговор ми дай - кое от двете е истината?
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Кал » Чет Апр 02, 2009 5:06 pm

Ender Написал:
-------------------------------------------------------
> Отговори:
> 1. Да, правилно разбирай.

Ок.

Когато ме попита някой "Какво е туй български фендъм?", ще му кажа "Тези и тези 18 човека".

> 2. Усилията на самодейците доведоха дотам, че
> купища активни фенове теглиха по една майна и
> спряха да се интересуват. Говорил съм с повечето
> от тях, причините да спрат да идват на сбирки и да
> пишат/гласуват по форумите са повече от
> разочарование, отколкото от субективни причини.

Не те питам за усилията на самодейците. (Първо трябва да разбера кои - конкретно и поименно - са тия "самодейци", преди да те питам такова нещо.)

Питам те до какво са довели _твоите_ усилия, за които пишеш по-горе?

Ако е дълго за обясняване - ела следващата сряда, да обясниш на живо.

> 3. Да, Генерала е виновен за миналогодишната си
> издънка, но той беше мъж и си призна грешката.
> Това, че е отвеян, не го прави лош човек.

Юри - ако четеш това, - така ли бяха нещата наистина?

За да не раздухваме стари въглени излишно - ще те питам на живо.

> 4. Казаха, че това трябва да се обсъди на място.
> Казаха, че искат представяне на недебютните
> автори, за да преценят. Единствено Роберто Куалия
> е изразил ЛИЧНОТО си мнение, че най-вероятно няма
> да има проблеми да се номинира книгата. Бриджит
> изрично е помолила за презентиране на книгата и
> авторите в нея.

Презентиране са получили, доколкото Тервел е успял да обработи информацията от интернет и резюмето, което му пратих, като ме помоли за него.

Достатъчно ли им е било това презентиране, за да преценят дали книгата заслужава да се нарече дебютна?

> 5. Да, има логическа връзка. Николай Тодоров през
> 2000 г., Мариела Танева и сие тази година са
> единствените автори в Европа, които са горди
> носители на награда за дебютна КНИГА, без да са
> написали такава.

Не, няма връзка.

Защото не си си направил труда да прочетеш каквото трябва, преди да се изкажеш по темата (не си единствен, но не ти прави чест - специално на тебе, човека, който има желание да работи за обща кауза).

Ето:

http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?f=27&t=180&p=1137#p1137

(Това е разширената версия на нещо, което публикувах и в този ни форум. Пропуснал ли си го тогава?)

> И накрая, но не на последно място:
>
> "ФАКТ е, че журито на конкурса за писателския
> семинар, организиран от фондация "Елизабет
> Костова", изисква 10 до 20 страници собствен текст
> от всеки участник. Надявам се това да подсказва
> защо пратените от Маринела страници са били именно
> 10."
>
> Не, не ми подсказва.
> И защо не са били 15 или 20?

А може и толкова да са били - не съм ги броил през Word Count, че да знам точно.

Да ги преброя ли?

> Каква част от книгата в крайна сметка е написана
> от Мариела Танева?
> Само не ми казвай, че от свое име е участвала с
> текст, написан колективно...
> Мариела ИЛИ е написала само 10-15 страници
> СОБСТВЕН текст в "Играта" и с този текст е
> участвала, ИЛИ е пратила колективно творение от
> свое име.
> Конкретен отговор ми дай - кое от двете е
> истината?

Хехехе, Иване... и ти ли смяташ, че можеш да изчерпаш истината с две алтернативи (различни от А и не-А)?

Разгледай горния линк. Ако той не ти даде отговор - насреща съм.
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2079
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот kopo » Чет Апр 02, 2009 5:16 pm

Дидимус е единствения човек, който ме изтърпява като партньор на бридж, така че ме пиши в списъка. Не че ренебрегвам личните достойнства на останалите в списъка ти. :-)
kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Ендър » Чет Апр 02, 2009 6:13 pm

Ще го кажа така: не можеш да сравняваш Бийтълс и Металика - различни епохи, различни стилове, силно субективно мнение на феновете и т.н. Горе-долу по същата причина с теб може и да се разберем за много неща, но за също толкова много няма начин да се разберем - различни възгледи, различни разбирания, различен МИРОГЛЕД (в което няма нищо лошо - ако не беше така, нямаше да сме хора, нямаше да сме индивидуалности).
Ще се изразя образно, надявам се да ме разбереш: "Играта" е малко над 100 страници (може и 150 да се, не е пред мен, а и няма значение). Писали са я почти толкова човека (дали са 5, 10 или 20 пак няма значение). Тази девойка НЕ Е написала цялата книга. Тази девойка НЯМА дебютна КНИГА. Същото се отнася и за другите дебютанти.
Това е.
"Играта" може да е всичко (литература от висока класа, бисер в българската фантастика, спасителен пояс за заблудени души), но това няма значение. Признавам, че не съм я чел и нямам право да се изказвам за достойнствата и недостатъците й. Въпросът е принципен и не касае личното отношение на Калин, Тервел, Валя, Робин, моето или на когото и да е.
Най-приятелски ти предлагам да прекратим този спор. Изхождаме от съвсем, ама съвсем различни критерии и нагласи и не виждам смисъл да се дърляме като бебета.

Съвсем, ама НАИСТИНА съвсем отделен е въпросът за подмяната на вота...
Що се отнася до бройката - тя има значение, разбира се, но това, че определен процент от гласувалите (па били те и 18 човека) са дали гласа си и той е бил пренебрегнат, ще доведе до още по-малко гласували догодина.

(Само за пример - мой познат работеше в Сова-Харис по времето, когато Ринг ТВ излъчваше Формула 1. На базата на 180 телефонни обаждания те правят ПРЕДСТАВИТЕЛНО ЗА СТРАНАТА проучване на общественото мнение. Още по-лошо - правят го в работно време и на практика интервюират домакини и пенсионери. Което не пречи да твърдят, че рейтингът на Ринг ТВ е... 0 процента! Самият той (моят познат) беше възмутен от тази манипулация. Ха сега питай бТВ колко според тях е рейтингът на телевизията, когато излъчват Формула 1? Отговорът е над 20 процента.
Всичко това е във връзка с представителността на тези 18 човека. Защо цялата патърдия трябваше да настане СЛЕД като Генерала ни подсети, че иде Еврокон? Защо гласуването трябваше да е в сайта на Ефремов, който по подразбиране е сайт на определен клуб, а не национален? Защо на практика няма гласове от Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора?
Ние, пишещите в този форум, не направихме нищо за разгласяването на това гласуване.
Силно се надявам догодина да не е така. Ако са останали хора, на които да им пука...
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш...
Ендър
 
Мнения: 263
Регистриран на: Пон Яну 27, 2003 1:28 pm
Местоположение: София

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Goa » Чет Апр 02, 2009 6:37 pm

Ender...: "2. Усилията на самодейците доведоха дотам, че купища активни фенове теглиха по една майна и спряха да се интересуват. Говорил съм с повечето от тях, причините да спрат да идват на сбирки и да пишат/гласуват по форумите са повече от разочарование, отколкото от субективни причини." - може и да е така, но ако аз тегля една майна и спра, това ще е заради съвсем друго - заради постоянния негативизъм, подигравателно отношение, липса на уважение и толерантност, бездействие, тесногръдие, проявявани непрекъснато от хора, които са умни, образовани, начетени и прочие, изобщо хубави хора, обаче... И тези пък, с които аз съм говорил, са спрели повечето заради такива неща, не всеки може волски да търпи. Тази година двама спряха, предишните години - много повече.

"5. Да, има логическа връзка. Николай Тодоров през 2000 г., Мариела Танева и сие тази година са единствените автори в Европа, които са горди носители на награда за дебютна КНИГА, без да са написали такава." - и Жоро Малинов :D

Trip... За мен голямото количество е по-скоро лошо явление, въпреки че битува тезата, че колкото повече (количество), толкова повече (качество). Това, че Светлана Алексиева има няколко къси творби, с какво я прави по-лош автор от професионалистите с 80 разказа и 20 романа? Напротив, средното качество на нейните текстове е по-високо от това на профито, и по тоя начин не се налага да изчета 80 разказа и 20 романа, за да разбера кое е хубаво.

НО! Аз не искам да сравнявам наше и чуждо, просто реагирам на агресивното отричане на нашето и неволно се получава сравнение. Хората не искали да четат Ваяния и Фантаstika, защото вътре има български автори - е как да реагирам, освен да кажа, че българските автори не отстъпват на другите. Това поне може да се види във втория алманах, където има паралелно публикувани наши и чужди текстове. Ако става въпрос за сравнение, то е между тях, а чуждите текстове там не са "редови произведения на западната фантастика", нали не са? Те всичките бяха хубави и написани от големи автори.

Сега, за количествените ти разсъждения:
"Как ги сравняваме? Качествено? Количествено? Няма нужда да казвам, че във второто отношение нямаме шанс дори пропорционално погледнато, нали? С настоящата си продуктивност във фантастиката, ако Щатите бяха държава от 7 млн. души, пак щяха да имат сигурно поне 10 пъти повече продукция от нас. И по-разнообразна. И сред тази по-многобройна и разнообразна продукция щеше да има поне 10 пъти повече *добри* неща, отколкото имаме сега - и то в най-разнообразни типове фантастична литература. И щеше да има шедьоври, поне няколко. Ние такова нещо нямаме."

...не съм сигурен, но мисля, че не е точно така. Според мен в България на глава от населението има повече хора, които имат умението да пишат, отколкото в Щатите, но дори и това да няма връзка с количествата издавана фантастика тук и там, мисля, че ако разделиш на 30 количествата издавана в щатите фантастика, няма да се получи нещо много по-различно от тук. Като се има предвид, че пак ще има голямо количество ненужна продукция, едва ли ще има голяма разлика в средното качество. Примерно: през 2008 излязоха най-малко 5 страхотно добри бг книги (двата алманаха (даже са 3, но карай), Андрея, Мартин, петата позиция оставям за няколко заглавия, да няма обидени) от общо около 35 издадени. Вероятно в Щатите излизат повече от 1000 щатски книги годишно (или не?), от които се съмнявам 150 да са на толкова високо ниво. Ако беше така, нямаше да се въртят сред номинациите за награди такъв тесен кръг от заглавия и автори.

Все пак подобно количествено сравнение, дори и да е вярно, не е коректно, защото не можем да сравняваме количествено бизнес със самодейност. В първия случай се генерира много текст по поръчка, което дава доста по-големи количества при равни други параметри.

И - по-нататък - не е задължително условие качеството на литературата да има право пропорционална връзка с останалите звена, дори бих казал, че такава връзка с някои от звената може изобщо да няма. Иначе ще излезе, че само в англоговорящите страни и донякъде Русия в последните години се създава качествена литература. Такава връзка е от полза предимно на авторите, които може и да не прочета и няма да загубя много. Едва ли на мен като читател ще ми донесе нещо повече от главоболие. Е, винаги има изключения, естествено...

Виж, за мен изобщо не е лошо това, че липсват механизми, които да карат авторите да пишат повече. Ако започнат да излизат не 35, а 135 български книги годишно, ти какъв процент от тях ще прочетеш? По-голям ли, отколкото четеш сега? На този етап не виждам смисъл да се генерира повече текст от този, който е написан, защото не е имало как да не бъде. От това ще последва само едно нещо - воят ПРОТИВ ще стане още по-голям :).

А, да, чакай да видим какво съм чел най-напоследък. Върнър Виндж (за Дълбината), Алистър Рейнолдс (2 книги), Лукяненко (Линията на бляновете), Ричард Морган (Супер командос) и още няколко. Добри книги (без тая на Лукяненко), обаче все нещо им липсва, за да изпитам пълното удоволствие от четенето. А тука чакат "Пергаментът" и "Мастилото" и още поне 20 други, които скоро няма да мога да отворя с темповете, с които чета. (И като казах удоволствие от четенето, в момента чета книга, която ми върна не само удоволствието, но и СТРАСТТА към четенето - казва се "Кули от камък и кост" и за негово голямо съжаление (понеже никой няма да го прочете) е написана от български автор - Емил Минчев. Не си спомням кога за последно съм чел книга, която да задейства всичките ми сетива - зрение, слух, обоняние, вкус, осезание - абе всичко :-).)
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8344
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Goa » Чет Апр 02, 2009 7:07 pm

Ужас... спирам да чета и да пиша! За топ 10 (15, 20) ще се погрижа като имам време и на мейли.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8344
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Наско- » Чет Апр 02, 2009 7:44 pm

Моето субективно мнение е, че фендъм в една страна има тогава, когато голяма група любители на фантастика от тази страна, възприемат принадлежността си към такава общност, като към "своя виртуална държава" и развиват отговорност към своето "гражданство" в тази държава, стремят се да спазват неписаните или писаните й закони.
Такова нещо у нас няма, защото групите личности идващи да им направят "интересното" в сряда в клуба (или да си изядат пицата сред себеподобни) са напълно дифиренцирани, четат само "свои" неща и презират нещата харесвани от други групи, не им минава през ума да научат нещо от другите.
Няколко конкретизации:
1. Групиране по социални ценности - ако префразирам Стругацки: "Хора намиращи своето положение в обществото за приемливо и поради това намиращи светът за приемлив". Тяхната надменност не може да не бъде усетена от другите, и съответно ценните неща в тяхните изказвания са посрещнати на нож макар в повечето случаи и мълчаливо. Естествено е другата група от ентусиасти, "самонадейци", които въпреки всичко "с магарешки инат" правят по нещо за фантастиката може да бъде само боксова круша за сарказъма им.
2. Групиране по това, кой защо чете фантастика - заради бягство от ежедневието, търсене на визии за по-добър свят, поради убеденост, че фантастиката най-добре показва провала на Разума и Прогреса. Разбираемо е, че между такива противоположни установки няма добронамерен диалог.
3. За съжаление и европейския "фендъм" страда от подобни недостатъци - разпокъсан, всяка национална група съществуваща в соса на собствените си постижения и проблеми, бледи и безинициативни "оргсъвети", небрежност и безотговорност към текста на собствените документи, гласуване чрез сделки и пазарлъци, да не говорим, че самата награда Еврокон няма никакъв авторитет в рамките на световния фендъм.
4. Какво да се учудваме на на "самостойността" на Икономов или Тервел, не живеем ли в свят където главната заслуга е "пачката" и "плащането на музиката" е закон?
Наско-
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Кал » Чет Апр 02, 2009 11:01 pm

Благодаря за поясненията (и оттам - за отделеното време). Наистина.

Една от основните ми цели в "раздухването" на тази тема беше да (пре-)проверя с кого от пишещите тук съм достатъчно близък като мироглед, за да можем да си съ-Деем в бъдещи дейности. В този смисъл написаното от всеки днес спестява излишни нерви и конфликти по-нататък. За което съм и благодарен.

Само за "Ние, пишещите в този форум, не направихме нищо за разгласяването на това гласуване" ще ти възразя, с факт. Аз пратих покана за гласуването до над 400 човека, за които знаех, че не са безразлични към фантастиката (т.е. не им пращам спам), десетина дена преди крайния срок. Всъщност, крайният срок 21 март е взет именно от моята покана - избрах тази дата в писмото си само за да дам на "преброителите" повече време да сглобят резултатите преди самия Еврокон... _въобще_ не съм предполагал, че тя ще стане "официална". (А може и да е съвпадение - Дилян да каже.)

От тези 400+ човека гласуваха... ами - само за двама знам със сигурност: Габи и Констанца. Може и да е имало още някой, но се съмнявам (другите 15 гласували наглеждат тоя форум и без подканяне).

Защо се получи така, и до сега не мога да си отговоря съвсем. За мен _основната_ причина е пълният хаос в мястото за гласуване - темата за номинации, като 99% от темите в кой да е форум, съдържаше неподредена (или несвързана) информация и случайни включвания (а ла Робин-в-паузата-между-две-задачки-на-работа), така че само НАЙ-стръвният фен би я изринал цялата, за да намери каквото му трябва и да гласува валидно. Това се вижда и от нуждата на няколко пъти да обясняваме кои номинации са невалидни и защо.

Мърляшка работа, просто казано.

И за тая мърляшка работа аз също поемам част от вината. Не съм уеб програмист и не мога да направя хубава, изчистена форма за гласуване. Можех обаче да помоля Моридин от Шадоуданс да предостави тяхната от миналата година и да я качим на някакъв _независим_ (разбирайте "неохулен") сървър - примерно на Гачевия. Не го направих, понеже все си повтарях "Айде като са такива многознайковци, да видим дали поне едно нещо могат да _свършат_..." В ретроспекция - тъпо като мотив. Но може би необходимо.

А доколко е и заради натрупало се разочарование - ще се разбере при гласуването догодина.

Спорно и плодотворно,
Калин
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2079
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Bogdanov » Чет Апр 02, 2009 11:12 pm

Ама че интересно: във всеки от нас - своите малки недостатъци, а на останалите недостатъците - големи, като за изложба.
Bogdanov
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Goa » Чет Апр 02, 2009 11:47 pm

Еми то си има приказка за сламката и гредата ;). Едва ли някой може да каже, че не важи за него :).

Датата, доколкото си спомням, беше поставена 2-3 три преди това с цел Дейви да изпрати инфото на английски не по-късно от неделя вечерта. Няма значение :).
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8344
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Trip » Пет Апр 03, 2009 1:29 pm

Диляне, твоят или моят личен кеф от четенето на добри неща въобще няма значение. Не говорим за теб като читател и за това кое ще успееш да прочетеш или за кое няма да имаш време.

Подобна гледна точка е разбираема, ако си просто читател, но никак не отива на активен деец за развитието на българската фантастика, ако трябва да съм честен. Мислех си, че за това говорим. Или?

Светлана Алексиева са я прочели приблизително 5% от хората, които биха могли да я оценят. За това говоря аз. Пък ако ще и абсолютно гениална да е. И то не само заради проблеми с лансирането на бг-авторите, а защото Светлана Алексиева е написала между 2 и 5 неща въобще, което е показателно за това какво се случва. Няма достатъчно хора, които да са достатъчно постоянни в това, което правят, за да се получи нещо стабилно.

После - човече, в САЩ годишно се издават ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ фантастични книги. Преди няма и месец гледах някъде статистика. Десетки. Хиляди.

А това кои книги са добри и колко са добри - това е твоето лично и много субективно мнение. Ако ме познаваш, знаеш, че едва ли бих се съгласил с теб и за половината от тях и бих могъл да се обоснова много добре. Включително и за "Кули от камък и кост" междувпрочем, ако ме беше хванал в по-ранен момент, тъй като преди месеци прочетох близо 40 стр. от нея и си направих изводите...
А аз чета почти всички български книги, които попадат в ШД за рецензия, така че съм последният човек, който отсвирва нещо, защото било българско.

Ако започнат да излизат 135 български книги годишно, чиито автори да знаят, че пишат за реална аудитория, която *ще ги чете*; за медии, които ще ги отразят като хората и ще работят за популяризирането им според това колко добре се справят като писатели; за хора (които може да са представители на тези медии, на някакво жури по литературни конкурси - или пък не), които ще се занимават с адекватни/подробни коментари върху творбите им като литература; за издатели, които всъщност работят с тях като с автори и работят *за* тях - тогава ще прочета доста от тях. Защото благодарение на всички тези фактори, те ще са много по-добри. Както споменах в предния абзац, интерес имам.

И да, не можем да сравняваме бизнес със самодейност. Само че в САЩ примерно има и едното, и другото. И възможности и за едното, и за другото. Тук - не. Освен това противопоставянето далеч не е само бизнес срещу самодейност. Има го и противопоставянето адекватен механизъм на пресяване срещу липса на критическа осъзнатост (под каквато и да било форма). Има го и противопоставянето осъзнала се и функционираща писателска "гилдия" (да, такава, не писателско-фенска или фенско-писателска, на Запад писателите са и фенове естествено, но са преди всичко писатели) срещу липса на обмяна на опит и тук-таме някой опит на двама-трима писатели да работят заедно. Има и доста други противопоставяния.

Качествената литература Е функция от другите звена. Качествените произведения - едно, две, три, пет, пръснати през годините - не са. Но качествената *литература* е.
Trip
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Goa » Пет Апр 03, 2009 3:55 pm

Вярвам ти, че можеш да се обосновеш много добре за всичко :). Но ако първите 40 страници на "Кулите" не са те убедили да я дочетеш, тогава каква е файдата от всички обосновки? По света има безброй много обосновки за всевъзможни неща, включително и тук в тоя форум някои обосновават всичко, което им хрумне. Сигурен съм, че можеш да обосновеш и защо нямам търпение да отворя тая книга отново и отново :).

Мисля, че тия разсъждения за литературата като бизнес нямат и не могат да имат почва у нас сега и в близкото бъдеще. Трябва да си избием от главата, че отвъдокеанският начин може да стане и наш. Няма как да стане. Къде из развитите страни на Европа е станал, че да стане тук? Всички европейски държави без нашата осигуряват протекции за издаването и развитието на собствените си писатели, защото ако не го правят, англоезичният монопол ще задуши родните им автори. Това е положението в момента, то не е от толкова отдавна и надали ще се задържи още много, но сега е такова. И естествено се дължи на превръщането на литературата в бизнес. Може би тази почти моментна на фона на цялата история на литературата снимка изкривява визията за реалното значение и място на литературата в едно общество. Добре, да речем, че има дълбока връзка между всички звена и литературата и без такава връзка не може. Логиката говори, че такава връзка трябва да има и между литературата и самото общество. Да кажем така: каквото обществото, такава и литературата. Следователно, като погледнем състоянието на обществото в държавата - литературен монополист, самата литература-монополист е за окайване. Значи има нещо много сбъркано в цялата й структура. Добре, но именно тази литература се дава за пример на всички останали - не се ли получава някакво фатално разминаване? Може би проблемът е именно в сливането на литературата с бизнеса? Ако погледнем повечето заглавия, които се продават най-много, изглежда е точно така. Значи има вероятност всички тези развити звена колкото да помагат, толкова и да пречат на качественото развитие на литературата.

(Тези спекулативни разсъждения могат да бъдат атакувани по всеки един пункт, но те не са по-различни от обратните разсъждения - тези, които "доказват", че пътят на щатската литература е единственият добър път.)

Но ако се върнем тук и сега - щом всичките пазарни механизми на пресяване, писателски гилдии, трупане на опит, критическа осъзнатост и т.н. водят до количествено натрупване, но не и до качествена разлика спрямо нашата самодейна, дълбоко непазарна и привидно почти абсурдна действителност, значи проблемът не е в тяхното съществуване или несъществуване. Ключът от палатката е другаде :). btw Има български книги, минали през всички пазарни етапи и издадени на щатския, германския, френския, руския, испанския пазар - прочел ли си някоя от тях?

btw 2 Какво значи активен деец развитието на българската фантастика? Нали такова нещо няма :). Има отделни автори, но няма българска фантастика. Нали искате конкретика, какви са тия забранени и неясни обобщения? :Р Край с тях, вече бяха отхвърлени от опонентите :). И веднага прескачам към btw 3 - какво значи качествена литература? Такова нещо пък съвсем няма - има качествени произведения, но не и някакво абстрактно обобщително понятие.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8344
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Пет Апр 03, 2009 4:08 pm

Ама, пич, ти не схващаш ли, че си единственият луд, който смята, че НЯМА качествена разлика между нашенската и западната фантастика? @_@
Roland
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Bogdanov » Пет Апр 03, 2009 5:00 pm

А, двама сме. То е точно както разликата м/у българските и другите филми. И те имат като нашите, ама ние нямаме като хубавите им. 60% от книги в Щатите са си Самиздат, а 30% не стават. Разликата е, че ако ние имаме една свястна книга за 3 години, те имат 3 за месец.
Bogdanov
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот halleck » Пет Апр 03, 2009 5:01 pm

По темата подкрепям Иван напълно . Независимо , че книгата на Мартин не ми хареса смятам , че тя е прецедент с появяването си и заслужаваше да бъде безусловно номинирана. Интересно ми е "децата" , чиято книга беше номинирана как биха я сравни ли с тая на Мартин .

@Роланд & Трип
Повтаряте мен и други хора от преди доста време , няма смисъл . Единствено неясно нещо при Goa е как се подреждат Българската и Съветската фантастика , защото руската е ясно , че е долен западен боклук ...

@Ендър , брой ме в групата ;) Все хубави хора левскари сме се събрали :) На майтап бях предложил да организираме сепаратиско крило от Ефремов - Клуб Коповци - не помня гения родил тоя бисер. Даже имах идея да направим конкурс за разкази , но без моралните задръжки на другите - каквото е боклук до 10 страница направо отива в кофата.

@ Калеин по 200-300 поста в тоя форум дето съм ти чел, ти си за освидетелстване или за бой, май и двете няма да ти се отразят лошо.
halleck
 
Мнения: 290
Регистриран на: Съб Яну 18, 2003 7:24 am

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

Общо на линия са 3 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 3 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта