Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Самодейците като напаст

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот robinofloksli » Пет Апр 03, 2009 5:08 pm

Аз бях тоя гений и не те повтарям - просто не съм ти чел постингите.
Да не се взема насериозно...
Аватар
robinofloksli
Модератор
 
Мнения: 1695
Регистриран на: Сря Яну 08, 2003 2:15 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот kopo » Пет Апр 03, 2009 8:32 pm

Ехх, по-млади бяха времената. 8-)
Идеите референциите да се пишат на гърба на листа с резулатат от картите и да се приемат подкупи в дамаджани също си имаха достойнствата. ;-)
kopo
 
Мнения: 254
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 4:59 am
Местоположение: София

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Goa » Съб Апр 04, 2009 5:25 am

При цялото ми уважение, Симеоне, възклицанието ти е обида към всички онези, които ни доставят наслада директно на родния ни език :). България разполага с [b]предостатъчен[/b] (дори на този етап) брой автори и заглавия, които могат спокойно да се наредят в произволна световна подборка от качествени текстове. Не е ли така? :). Или за теб главното е, че тия текстове не са преведени на 20 езика и прочетени от 2 милиона читатели?

Предостатъчен е броят по 2 причини: а) (субективна, ок, ако искаш, прескочи я и отиди на б)) напоследък почти целогодишно чета български текстове и пак не мога да наваксам да изчета хубавите ("Кулите" например е от 2006-та - 3 години назад). Покрай тях минава и доста, което може да се заобиколи, но е факт, че се налага да наваксвам на хубавото; б) направи ми списък с 200 качествени автори от Франция, 200 от Германия, 200 от Италия, 200 от Великобритания - всяка от тези страни има около 10 пъти повече население от нашето, и също с 400 автори от Русия, 800 от САЩ и 150 от Испания, и тогава кажи, че броят на нашите не е предостатъчен :). Списък от 20 наши не е проблем да се направи. НЕ ТУК обаче, не искай това.

Или ти поставяш целокупната англоезична фантастика на някакво [i]качествено[/i] ниво, по-различно от всичко останало? Хайде, човече, не може да си чак толкова заслепен (:P).

Трип, в Амазон има около 300 SF & F книги, издадени през 2008 г. Имаш ли идея откъде може да се намерят заглавията на останалите 9700 или повече? :D
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8344
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Lazy! » Съб Апр 04, 2009 9:03 am

> Или ти поставяш целокупната англоезична фантастика на някакво качествено ниво, по-различно от всичко останало? Хайде, човече, не може да си чак толкова заслепен
---------------------

Гоа, да, според мен той поставя англоезичната фантастика на по-високо качествено ниво от българската. И знаеш ли какво? Прав е. Просто ти се чудя на какво отгоре го изкарваш заслепен, след като той чете по една англоезична книга на няколко дни, а ти - по книга годишно (видях списъка от няколко книги, които си чел напоследък; една от тях си спомням, че ми каза, че си я прочел преди 3-4 години). Освен това той има ясни обективни критерии, по които оценява книгите, което не може да се каже за теб. Крайно време е някои хора да разберат, че не всичко е въпрос на вкус - просто някои хора знаят повече от други, и това е напълно естествено, както ти знаеш повече от много други хора за архитектурата и строителството.

Не че няма български автори на световно ниво. Има. Но не са 20 или 50, а само няколко, и то дори и те има върху какво още да работят. Обаче не мисля, че поставянето на тези няколко писатели в една по-голяма аморфна маса помага - на тях и на българската фантастика. Не. Това просто ги обезличава, вреди им. Вреди и на българската фантастика, защото чужденците си изграждат мнение за нея по не най-добрите им образци.

Понеже така и така съм се включил в темата, да кажа какво мисля по въпроса. Напълно съм съгласен с Ендър и онези, които мислят като него. И това, че човекът, заслужаващ да вземе наградата на Евроком за дебют, е лишен от нея, е резултата на най-обикновена човешка подлост. Що се отнася до истеричните изблици на Калин, мисля, че те не заслужават човек да си губи и минута от времето за тях. Калин обича да парадира, че спрял да пише еди къде си заради еди кой си. Е, аз съм на път да спра да чета тук заради Калин. Защо трябва да си късам нервите тук с някакви самовлюбени мегаломани, когато мога да отида да пиша и чета например във форума на Shadowdance, където хората си говорят за фантастика, и има нулева търпимост към калинненовщината? Въпросът ми е риторичен, няма нужда да ми се отговаря.
Lazy!
 

Брей!...

Мнениеот taumaster » Съб Апр 04, 2009 9:45 am

... Ама не може да се каже, че кошерът е заспал. Всичко живо жужи и бръмчи. Виждате ли - това е животът. Форумът е живнал, макар и за да лее кръв и жлъч със мечовете на аргументите.
taumaster
 
Мнения: 997
Регистриран на: Вто Фев 04, 2003 8:34 am

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Съб Апр 04, 2009 10:35 am

>При цялото ми уважение, Симеоне, възклицанието ти е обида към всички онези, които ни доставят наслада директно на родния ни език :). България разполага с [b]предостатъчен[/b] (дори на този етап) брой автори и заглавия, които могат спокойно да се наредят в произволна световна подборка от качествени текстове. Не е ли така? :)
---------------------

Не, не е. И възклицанието ми е обида към почти всички, защото на МЕН те не ми доставят наслада, а раздразнение с качеството, кеото предлагат. При това умишлена обида. По въпроса защо мисля така, Лейзи е писал.


>б) направи ми списък с 200 качествени автори от Франция, 200 от Германия, 200 от Италия, 200 от Великобритания - всяка от тези страни има около 10 пъти повече население от нашето, и също с 400 автори от Русия, 800 от САЩ и 150 от Испания, и тогава кажи, че броят на нашите не е предостатъчен :). Списък от 20 наши не е проблем да се направи. НЕ ТУК обаче, не искай това.
---------------------

Не ме вълнува нито френската, нито немската, италианската, испанската или руската фантастика. Не владея никой от тези езици и чета книгите им, когато ми попаднат в превод и имам стимул да се запозная. Но това, че грам не познаваме - нито ти, нито аз - тези фантастики (с изключение в някаква степен на руската, за която не се съмнявам, че не е проблем да извади внушителна цифра автори), какво доказва? Коя от тези държави знае повече от двама наши автори на фантастика? И един от тях ще е Христо Пощаков, ебати!

Що се отнася до САЩ и Великобритания, очевидно е, че няма да седна тук да изброявам имена, пък и всяко от тях, което кажа, ще е добре известно на всеки тук (добре де, на теб може да не са ти всичките, след като почти не се интересуваш от извън-българска фантастика). Каква е целта на упражнението? За всяко име на добър според теб български автор, мога да ти кажа пет ВЕЛИКИ западни такива. Само по себе си това не е доказателство за ничия теза.

И ще попитам следното - колко и кои западни фантастики си чел през последните пет години? Искам да зная на каква основа базираш тия грандиозни сравнения с автори, дето сте ги чували ти и семействата им най-вече.
Roland
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Trip » Съб Апр 04, 2009 11:24 am

Goa Написал:
-------------------------------------------------------
> Вярвам ти, че можеш да се обосновеш много добре за
> всичко :). Но ако първите 40 страници на "Кулите"
> не са те убедили да я дочетеш, тогава каква е
> файдата от всички обосновки? По света има безброй
> много обосновки за всевъзможни неща, включително и
> тук в тоя форум някои обосновават всичко, което им
> хрумне. Сигурен съм, че можеш да обосновеш и защо
> нямам търпение да отворя тая книга отново и отново
> :).


Това нямаше нужда да го развиваш, нямах нищо особено важно предвид. Просто се опитвах да покажа, че една важна част от аргументацията и въобще написаното от теб в тази дискусия почива на абсолютно субективно мнение и като такава не си струва да се споменава. Проблемът е, че в този вид разговорът ни звучи така "- Диляне, А", "- Трип, знам, че мнението ми е ама напълно субективно, но все пак Б". И после пак отначало. Просто няма смисъл, ако ще е така.
> Мисля, че тия разсъждения за литературата като
> бизнес нямат и не могат да имат почва у нас сега и
> в близкото бъдеще. Трябва да си избием от главата,
> че отвъдокеанският начин може да стане и наш. Няма
> как да стане. Къде из развитите страни на Европа е
> станал, че да стане тук? Всички европейски държави
> без нашата осигуряват протекции за издаването и
> развитието на собствените си писатели, защото ако
> не го правят, англоезичният монопол ще задуши
> родните им автори. Това е положението в момента,
> то не е от толкова отдавна и надали ще се задържи
> още много, но сега е такова. И естествено се дължи
> на превръщането на литературата в бизнес. Може би
> тази почти моментна на фона на цялата история на
> литературата снимка изкривява визията за реалното
> значение и място на литературата в едно общество.
> Добре, да речем, че има дълбока връзка между
> всички звена и литературата и без такава връзка не
> може. Логиката говори, че такава връзка трябва да
> има и между литературата и самото общество. Да
> кажем така: каквото обществото, такава и
> литературата. Следователно, като погледнем
> състоянието на обществото в държавата -
> литературен монополист, самата
> литература-монополист е за окайване. Значи има
> нещо много сбъркано в цялата й структура. Добре,
> но именно тази литература се дава за пример на
> всички останали - не се ли получава някакво
> фатално разминаване? Може би проблемът е именно в
> сливането на литературата с бизнеса? Ако погледнем
> повечето заглавия, които се продават най-много,
> изглежда е точно така. Значи има вероятност всички
> тези развити звена колкото да помагат, толкова и
> да пречат на качественото развитие на
> литературата.

Не си схванал за какво говоря. Никъде не съм говорил за литературата като бизнес. Този аспект беше просто един от многото, които посочих, не по-важен от останалите. И не говоря за отвъдокеанския начин, а за начинът, по който се прави в белия свят.

А колкото до връзката общество-литература, не си вадиш правилните изводи. Елементаристично е да кажеш "при едно обхванато от криза общество, каква може да им е литературата, освен обхваната от криза". Не. Няма подобна зависимост и никога не е имало, в нито един момент на криза преди в историята където и да било по света.

А авторите, които "много се издават" правят възможно съществуването на големите - великите автори във всяка литературна традиция. Понеже предвид настоящия етап на развитието на литературата и именно поради изискванията на литературата-като-бизнес, огромната част от западната литература е най-малкото компетентна и донейде самоосъзната. В условията на добра литература се ражда голямата литература. В море от прилични неща развитието на истински качествени неща е много по-възможно, отколкото в пустиня, каквато имаме сега. Поне на тези от нас, които просто обикалят книжарниците в търсене на български книги за четене, така ни изглежда.
> (Тези спекулативни разсъждения могат да бъдат
> атакувани по всеки един пункт, но те не са
> по-различни от обратните разсъждения - тези, които
> "доказват", че пътят на щатската литература е
> единственият добър път.)


Проблемът ти тук е в мисленето тип "единствен добър път". Има принципи, които помагат за развитието на една литература. Повечето от тях са приложени в щатската литература. Ако не ти харесва съотношението, в което те са "смесили" съставките, ок. Но това не променя съставките.

> Но ако се върнем тук и сега - щом всичките пазарни
> механизми на пресяване, писателски гилдии, трупане
> на опит, критическа осъзнатост и т.н. водят до
> количествено натрупване, но не и до качествена
> разлика спрямо нашата самодейна, дълбоко непазарна
> и привидно почти абсурдна действителност, значи
> проблемът не е в тяхното съществуване или
> несъществуване. Ключът от палатката е другаде :).
> btw Има български книги, минали през всички
> пазарни етапи и издадени на щатския, германския,
> френския, руския, испанския пазар - прочел ли си
> някоя от тях?

Прочети какво казах за морето и пустинята. Това е непоклатим принцип в развитието на литературата във всички епохи. Знам го, защото съм го изучавал. А качествената разлика не е на ниво "автор" и "творба", а на ниво "литература".


> btw 2 Какво значи активен деец развитието на
> българската фантастика? Нали такова нещо няма :).
> Има отделни автори, но няма българска фантастика.
> Нали искате конкретика, какви са тия забранени и
> неясни обобщения? :Р Край с тях, вече бяха
> отхвърлени от опонентите :). И веднага прескачам
> към btw 3 - какво значи качествена литература?
> Такова нещо пък съвсем няма - има качествени
> произведения, но не и някакво абстрактно
> обобщително понятие.


Качествена литература = жизнена, сложна и разнообразна литература с традиции, които й позволяват да се самообновява. Нашата фантастична литература не е такава. Защото у нас такава фантастика не се пише/не достига до читателите. Което е едно и също всъщност. Имаме ли книга-структурен еквивалент на "Хиперион". А на "Далгрен"? А на "Книга на Новото слънце"? За бога, та ние едва имаме два-три фантастични романа, по-дълги от 200 страници! А по-късите? Имаме ли паралел на "Camp Concentration" сред тях? А на "The Deep" на Кроули? "The Space Merchants" на Пол и Корнблут?

А книгите в Амазон са приблизително един процент от излизащото на кой да е литературен пазар, особено пък щатския. Независими издателства, книги, които просто не достигат до разпространение в интернет, самиздат... всички тези неща, които ги има и тук, само дето тук самиздатът преобладава, което е красноречиво...
Trip
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Съб Апр 04, 2009 11:49 am

Ще добавя към въпроса на Емо за Хиперион, Далгрен и Новото слънце да НЕ се набърква оста "харесва ми/не ми харесва". Става дума за сложност и богатство на текста, структурата му и идейния мащаб на произведението, които са неоспорими, а не за лични вкусове.
Roland
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Goa » Съб Апр 04, 2009 12:47 pm

Чудесни отговори :)
Извинявам се, че редактирам втори път, но ми идват други мисли. Само моля да се спре със спекулациите, че съм се интересувал само от българска фантастика и всичко в тоя дух. Сред любимите ми книги над 50% са англоезични, допреди 7-8 години не съм чел почти нищо българско, допреди 2-3 четях 10:1 преводно към българско. Нека кажем, че напоследък открих ново богатство и удоволствие от многото, разнообразни и интересни български текстове, на които попадам, че чак като ги наваксам, тогава пак ще почна интензивно да чета преводи. Предпочитам в сегашното си положение да чета по-кратки, по-концентрирани неща (тук взех назаем думите на Иван Попов). А и стоенето в капана на единствен калъп рано или късно омръзва, нещо такова се получи :). Не казвам, че не изпитвам удоволствие от много неща от тоя калъп, напротив, продължавам да си го ползвам :). Но светът не е нито от вчера, нито само отвъд океана. Литературата също.

Има доста какво да се каже по трите постинга, но мисля да спрем. Не е от неуважение, просто не ми се повече ще да се конфронтирам с никого, нещата видимо излизат от безличностния спор. Все пак каквото е рекламирано, ще го прочета, пък ще видим. Вие обаче няма да прочетете това, което аз съм чел, и честно казано, така май е по-добре :). Някои стени не са като Берлинската, не се поддават на разбиване.

Щастие на всички даром и т.н. и хубав ден на всички :)
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8344
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Съб Апр 04, 2009 3:56 pm

Аз лично не влагам твърде много емоция в тоя спор, а за Емо гарантирам, че никога не спори емоционално. Та ако и ти не си почнал да се вдаваш, на всички ще ни е интересно да продължи. ОСОБЕНО частта с Хиперион и другите примери много ми хвана вниманието.
Roland
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Goa » Съб Апр 04, 2009 6:37 pm

Е нали съм луд, как да не се вдавам ;-) 1 месец след Триумфа си повтарях, че нищо повече не може да се напише, но, разбира се, и това беше мимолетно състояние.

Та какво за Хиперион и останалите? Не знам отговорите на тия въпроси и не знам защо са зададени. И какво биха доказали? А имаме ли еквивалент на "Бог-император"? А на "Говорителя на мъртвите"? На "Гейтуей", "Контакт", "Властелина", "Пътеводителя"? А имат ли англоезичниците еквивалент на "Сметище за надежди", на "Хакерите", на "Орфеус", на "Пиксел", на "Нано", на "Труповете", на "Последния лов на хана", на "Реваншът на Тангра", на "Плът от плътта", на "Вирт", на "Рикошет", на "Сиянието на реката", на "Имало е и друг", на "Банката на Вси светии", на "Стапен Кройд"... не съм изчерпателен дори и на допустимия минимум, но пак казвам, не знам защо и за какво са тия въпроси, сякаш съм заявил някъде, че "Хиперион" или някое друго от споменатите произведения не са качествени, велики или уникални.

Структурата на "Хиперион" е изцяло взаимствана от "Кентърбърийските разкази", което прави още по-загадъчен смисъла на всичко това. Задавате въпроси за неща, които не съм твърдял или отхвърлял. Опитвате се да ми обясните какво чета, какво предпочитам и какво смятам за стойностна литература. Бил съм се интересувал само от българската и това е ненормално (дори да беше вярно), а в същото време да се интересуваш само от англоезична е окей. (А Лейзи с тази проява на липса на всякакво самочувствие как иска да стане добър автор, не ми е ясно :). Но това си е негова работа.) Заради тези навлизания в лични пространства, които не приветствам, предложих да спрем и наистина спирам :).
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8344
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Съб Апр 04, 2009 6:54 pm

Структурата на Хиперионския кантос е базирана на Кентърбърийските разкази само до средата си. Във втората половина от книгата (Симънс е от тия симпатяги, дето са писали Голяма Книга, а после са им я сцепили на две с по-нормален размер) стилистичните похвати са съвсем други. Но това е ярка структура, изключително сложна и богата. И примерите, които си ги дал, поне тези, които познавам, са напълно обикновени (не говоря за литературното им качество дори, макар че за някои бих могъл и няма да е ласкаво) книги, които нямат 1/10 от мащаба на Хиперион. Да не споменаваме Новото слънце (че едва ли си го чел) или Далгрен (която пък със сигурност не си).

Ключовата думичка тук беше "структурен еквивалент", а не просто "същата книга". Желателно е да не можеш да посочиш сюжет, еквивалентен на Хиперионовия, в българска книга, защото това би било (доста смело и героично, но все пак) плагиатство. От гледна точка на структурна сложност и мащаб, всяко от заглавията, които изброи, имат хиляди и хиляди аналози в западната литература.

Това, което Емо се опита да ти намекне, е че в момента сравняваме огромна католическа барокова катедрала, да речем Свети Вит във Виена (Хиперион), със селска църквичка из българската провинция (произволна бг-фантастика, не искам да давам имена, за да не засегна ненужно някой автор). При което, ДОРИ ако приемем, че това е една прекрасна и съвършена във всяко отношение селска църквичка (както твърдиш ти за ВСЯКА българска фантастична книга, за която съм те хващал да коментираш), което ние не правим, понеже не сме напълно безкритични и виждаме олющената боя, разнебитените джамове, евтината черга на пода, изтърканите пейки и шарените стъкълца в иконите, тя си остава една селска църквичка, поставена до огромната католическа барокова катедрала. И ти се опитваш да ни обясняваш, че най-добрите ни селски църквички са съпоставими, а често пъти дори по-добри от огромната католическа барокова катедрала?

Ами... в грешка си?
Roland
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Lazy! » Съб Апр 04, 2009 8:13 pm

Гоа, не знам откъде си вадиш заключения за самочувствието ми, но нещо си се объркал. Уверявам те, че самочувствието ми е реално отражение на живота ми и нещата, които върша. Е, познаваш ме достатъчно и знаеш много добре, че не съм Звездичко и няма да тръгна да ти обяснявам: "Абе ей, знаеш ли аз колко съм як и къде ме канят!", така че просто ще трябва да приемеш на доверие, че проблеми със самочувствието нямам и да спреш да се притесняваш за мен. :)
Ако имаш предвид самочувствието ми като автор - наистина, засега няма от какво да съм доволен, но това се нарича "самокритичност" и също няма нищо общо със самочувствието. Просто такива са реалностите и това не означава, че не се опитвам да стана добър писател, нито пък наличието на самочувствие е гаранция, че на притажателя му е съдено да стане добър писател. Предлагам като обсъждаме такава сериозна тема, да се въздържаме от такивива лековати изказвания като твоето. :)
Lazy!
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Goa » Съб Апр 04, 2009 8:19 pm

Ето пак, обясняваш ми какво аз съм правел или съм се опитвал да правя. Ами... в грешка си :). А дори да приемем, че примерът има нещо общо със ситуацията, тази катедрала явно е някакъв идеален обект с изконно дълбок смисъл, в който се влиза само на пръсти и с наведена глава, докато в църквичката можеш и да влезеш, и да не влезеш, все е тая, пак няма да ти стане по-близка и разбираема и нищо интересно или различно няма да намериш вътре. А и тук всичко е позволено, все пак това е реален, а не идеален обект, не е нужно да се кръстим пред олтара, да палим свещ, да шепнем молитви, Господ явно е някъде далече, в луксозните катедрали, не и тук. Главният въпрос - с какво катедралата е реално по-качествена в изпълнението на функциите си - така и си остава нерешен, но в крайна сметка той не е важен :). Важен е блясъкът, тълпите туристи, усещането за дълбок смисъл, което в църквичката явно много трудно може да се получи, а може и изобщо да не се получи. На който както му е писано :).
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8344
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Goa » Съб Апр 04, 2009 8:24 pm

Васко, въпрос на възприятие е кое изказване е лековато, аз точно затова останах меко казано учуден от лекотата, с която раздаде правосъдие. Това наистина е последният ми постинг по темата, да ми изсъхнат ръцете, ако пиша повече, загубих си целия ден и съм направо в цайтнот. Щастие на всички!
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8344
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Нед Апр 05, 2009 12:39 am

Диляне, написа монументална и чудовищна глупост. Пътувал ли си някога в чужбина? Виждал ли си катедрала наживо? Защото не искам и отказвам да повярвам, че човек, който е имал физически досег с подобна сграда е в състояние да напише глобалния абсурдизъм, който се случи в горния ти пост...

Катедралите на западна Европа са титанични постижения на човешкия гений и дух, да не говорим за изкуството, вложено в тях, за великите художници, скулптори и архитекти, отдали живота си за създаването им. Ако Господ съществува и изобщо би могъл да е *някъде*, то той ще бъде там, уверявам те. В своето величие и многоизмерност. Преди някой да попита - не, не съм религиозен. Не съм и атеист.

Което не иде да каже, че селската църквичка не може да е уютна и приятна, нали, но да си позволяваш да я сравняваш с тази *епика*, с това доказателство за величието на човека като творец... е глуповато :)

И е, ако ми простиш тематичната заигравка, светотатствено, че с думите си (не държа да е било умишлено) намекна, че катедралите са просто комерсиален продукт за туристи. Независимо дали ще ги гледаме буквално или като символика в конкретния ни литературен спор. И светотатството е на много нива.


НО ако се чувстваш толкова неразбран и смяташ, че ти слагам думи в устата, обясни ми конкретно какво казваш в крайна сметка. Защото за всички наоколо изглежда впечатлението е едно и също - че словославиш българското и го смяташ за съпоставимо, че и надминаващо на моменти западното. А това не е така. За всяко произведение, което ми дадеш, мога да намеря западни аналози. Десетки. Същевременно съм в състояние (а Емо вече го и направи) да ти изброя десетки произведения на англоезичната фантастика, каквито в България не са писани в НИКОЙ жанр. Емо си го каза - че то ние едва докарваме произведения с достатъчен обем, че да се класират за РОМАН, а ти си тръгнал да ги сравняваш с култура, която пише чудовищни количества фантастика от ЕДИН ВЕК насам.
Roland
 

Я...

Мнениеот taumaster » Нед Апр 05, 2009 10:15 am

... посочи един аналог на "Хакери на човешките души", че ми стана интересно. Иначе си се плюнчете колкото искате, ама за съжаление няма да промените мнението на хората.
taumaster
 
Мнения: 997
Регистриран на: Вто Фев 04, 2003 8:34 am

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот alvin » Нед Апр 05, 2009 10:31 am

А масовото мнение на хората е, че англоеизичната фантастика е по-добра, или?
alvin
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот Roland » Нед Апр 05, 2009 11:19 am

Ъм, да?

Примера за Хакерите ше го дам малко по-късно, трябва да помисля. Вярвам стана ясно, че не говоря за "същите" книги, а за аналогични като структура и/или мащаб на идеите и/или със сходни идеи.
Roland
 

Re: Самодейците като напаст

Мнениеот alvin » Нед Апр 05, 2009 11:31 am

Това казвам и аз, не ме разбра.

Моето мнение: англоезичната фантастика е по-добра (нали)

Другата теза: или?
alvin
 

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

Общо на линия са 3 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 3 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта