За какво ти е ядрен физик да обяснява? Трябва да обясняват конструкторите на реакторите (Дженерал Електрик).
Аварията там показва, че аутсорсването на услуги в такива предприятия, макар и икономически целесъобразно при непредвидени инциденти може да се окаже с фатални последици. Дизел генераторите работят, но само един час, после спират (свършва им горивото? Няма кой да ги рмеонтира на площадката? Този, който трябвая да дойде и да ги поддържа в най нужния момент, не може да стигне до площадката на централата, понеже е външна фирма...). За 9 часа аварийните екипи не могат да поправят и/или заменят повредените основни и аварйни помпи? Или просто и те не могат да достигнат до площадката на централата при бедствие. Така става, когато счетоводителите се месят на инженерите.
Реакторите са спрени, в тях няма реакции на делене, но все още отдават и ще отдават достатъчно мощност за да се загряват, ако няма никакво охлаждане или ако охлаждането е влошено. Ядрен взрив няма, то и в Чернобил не е имало такъв. Гърми водород, запалва се отработеното гориво, като изсъхнат басейните (самозагрява се до около 700 градуса, оставено сухо, после започва да се оккислява от кислорода на въздуха и си гори, повишавайки още повече температурата, така се разпрашава и отива в атмосферата).
dobri_bozhilov написа:Може ли някой да обясни какво точно става в закъсалата АЕЦ в Япония, защото единственото сигурно до момента е, че е и българските и световните медии са пълни невежи и не могат 2 думи на кръст да сложат. Или пък просто истината се прикрива.
Стигна се до там, че една медия да цитира мен - мои свободни разсъждения от Фейсбук, защото звучали най-достоверно... А аз просто разсъждавах на глас кое какво ми се струва и към какво сочат косвените доказателства.
Няма ли един нормален ядрен физик да излезе и да обясни какво става, както и какви са възможните сценарии?