Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Ще бъдат ли тихи утрините?

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот akonitin » Вто Мар 25, 2014 5:43 pm

Мартин написа:@Аконитин
Переслегин е въвел един термин "реалностен тунел"

Това, че всеки си живее в своята реалност не се оспорва от никого. Въпросът беше до какво ще доведе случващото се там и сега? До нищо? До малко бум? До голямо бум?
Разбира се, всеки може да се упражнява по темата, както си иска, но в общи линии става въпрос все за сблъсък на реалности и това, което сблъсъкът би могъл да произведе.

Пак от любимите ми форуми в тази връзка (сравнение на речите на Путин и Хитлер):
http://www.youtube.com/watch?v=5o6cMC3_ZPo

Между другото - там, където гледах клипчето, руснаците (да, руснаците) в момента преобладаващо се изказват в защита на Хитлер.
Това да виждаш и да не харесваш демагогията на "западната цивилизация" е едно. Но, ако софтуера на собствената ти реалност е тотално сбъркан - спокойно ще се стигне и до варианта Северна Корея.
Извод: критичното натрупване на болни мозъци може да доведе до голямо бум. Болните мозъци са смешни до момента, в който не станат пагубни...


Мартине, ако започнеш да се ровиш из реалностните тунели на всички страни в този конфликт то ще намираш само отражения на страхове и безумие, но не реалните препоставки и причини (не поводи) за самия конфликт. Затова и дадох няколко подсказки за действителния Янукович, за да си ги сравните с изградените в главите ви предства за Янукович.
Истинските причини за конфликта в Украйна не се коренят толкова в самата Украйна и историческата й обвързаност с бившия СССР или желанието на населението й да влезе или не в ЕС. Истинските причини се коренят от една страна във вътрешните политики както на ЕС така и на Русия. По специално енергийната политика на ЕС от мпоследните десетилетия се провали, ВЕИ-тата не се оказаха онази спасителна технология, която европейските политици обещаваха на народонаселенията си за спасение от енергийна зависимост, консенсусно приетия Предпазен принцип в рамките на ЕС доведе до изоставане на целия континет в ключови сфери, които иначе биха решили много от проблемите на континента, проглошилата ушите ни енергийна ефективност също доведе до отрицателни резултати (в Германия за енергийна ефективност са изхарчени 800 млрд. евра при което от тези мерки са спецстени 250 млрд. евра, пълен крах, а се оказва, че кинти трябва да се вадят и вадят). Никой европейски политик досега няма достойнството да се изтъпани в някоя медия или да каже на някоя пресконференция "Пичове сбъркахме, засрахме положението, ще трябва да дупчим сонди за шистов газ, ще трябва да развиваме ГМО технологии, да строим АЕЦ и ТЕЦ на въглища, иначе до няколко години положението ще стане много лошо.", никой политик няма и да направи това, след като доскоро е говорил противоположното. Политиците обаче разбират, че трябва да се направи този обратен завой в европейската политика, без при това да пострадат самите политици, затова на ЕС им трябва или спешно да намерят страна, която да им осигури достъп до енергийни ресурси, които в ЕС липсват или удобен злодей, чрез който да се направи завой в европейската политика. Удобния злодей се появи - Путин, той държи големия енергиен кран на Европа, а руското законодателство създава доста пречки пред европейските компании за достъпа им до дупчене на дупки за класически газ. Та, удобния злодей дава възможност на същите европейски политици да кажат "Извинявайте, пичове, нашата политика досега беше прекрасна,д аде добри резултати, но уви, за да накажем този злодей, ще трябва да спрем да купуваме газ от страната му, за целта, понеже нямаме алтернатива, ще трябва да дупчим за шистов газ, ще трябва да смекчим позицията си за ГМО, да построим малко въглищни ТЕЦ-ове и дори може да ни се наложи да строим АВЕЦ-ове... заради лошия Путин и щото тази гад мръсна превантивно отцепва парчета от съседни страни, ако беше направил независима част от Мексико нямаше да имаме нищо против, но Крим е само на 4 км от границите на страната му."
Всичко гореизказано говори за това, че голямо бум няма да има, нито севернокорейски вариант за Русия, всички актьори вече изпълниха ролите си. Всички са доволни, какво мислят народонаселенията и какво се внушава на последните както винаги няма значение, народонаселенията вярват във всякакви нелепици.
akonitin
 
Мнения: 280
Регистриран на: Чет Май 20, 2010 9:45 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Ивайло Иванов » Вто Мар 25, 2014 11:33 pm

В някои от нашите електронни медии даже има специална рубрика „Напрежението в Крим”, но тъй като знам как лягат на прозападната ни власт – очаквах, че в Севастопол всичко е спокойно.
Ама не – хич не е спокойно. В Севастопол цари такова въодушевление, каквото не съм срещал никога и никъде през живота си – нито у нас, нито в чужбина – сравнимо само с онова, което съм виждал по архивните кадри от 9 май 1945 г.
Веднага трябва да кажа, че пребиваването ми в Севастопол по никакъв начин не беше свързано със събитията в Крим и беше планирано доста отдавна.
Първият проблем беше с визата: за Украйна не ми трябваше виза. Но Севстопол вече е в Русия – а с нея имаме визов режим. Още като разбраха, че съм българин обаче – пльокнаха ми някакъв размазан печат в паспорта и казаха, че всичко е наред. Отне по-малко от 10 минути, нищо не ми се наложи да плащам.
Домакини ни бяха братовчедка на жена ми, омъжена за руснак. Тъй като нямах търпение да разгледам града в условията на тази обстановка – бързо излязохме навън.
Минувачите по улиците са загърнати в руски флагове, смеят се, разменят си шеги – отдавна, наистина отдавна не бях виждал толкова много ведри лица на едно място.
Вървим по проспект „Героите на Сталинград”, а насреща ни група от около стотина младежи веят руски знамена и скандират „Росс-и-я!”, току по някой прозорец над главите ни се отваря и оттам се показва човек с руско знаме в ръце и извиква „Да здраствует Россия!”, а от улицата му отвръщат с аплодисменти и скандирания.
Стигаме Парка на победата. На пейките са се събрали пенсионери, някои от от които ветерани от Отечествената война, со все униформи и ордени. Около тях – групи ветерани от Афганистан. Свири военен оркестър, горе-долу всяко трето изпълнение е „Севастопольский вальс”. Ако задълго го пропуснат – от публиката все се намираше кой да им подвикне да го изсвирят пак. Млади и стари танцуват. Тълпата подема текста на песента, като на всеки трети куплет виква високо: „Мы вернулись домой в Севастополь родной...”
После ми казаха, че оркестри свирят във всички части на града – а това което съм видял, е само малка част от картинката.
Гостуването ми се превърна в купон. Нашите домакини се бяха събрали с няколко други семейства и оживено коментираха събитията от последните дни и от близкото минало. Всяка втора наздравица – за Русия.
Имаше и украинец сред гостите. Православен. Също безкрайно доволен от присъединяването към Русия - и гласувал за присъединяването. Преди това беше живял в Киев и разправяше, че това е корумпиран до вежди град, както и цяла Украйна, впрочем. Ние тук си мислим, че корупцията ни е огромна – но той ми разказа това:
Искаш да си регистрираш най-обикновен едноличен търговец – плащаш на съдията. Не му ли платиш – ще откаже. Можеш да обжалваш, но тогава ще трябва да платиш на съдията от горната инстанция. Не го ли направиш – ще ти отхвърли жалбата. После има да вадиш един куп разрешения – и за всяко едно се отчиташ на съответния чиновник. Един да пропуснеш – и имаш отказ. Обжалвай, но все едно – тогава пък плащаш на съдията. Още не си започнал – и вече си 50000 долара вътре. Ако си украинец – щото ако си руснак, тарифите са по-високи.
Рекетът и щуробаджанащината в Украйна са държавна политика. Нещо нормално е чиновникът да си иска подкуп, да назначава роднини, а държавните поръчки да бъдат възлагани на фирми, собственост на близки, приятели или съученици. Не съществува нито една област от държавния и обществения живот, която да не е напълно и изцяло просмукана от корупция – политика, административно управление, търговия, образование, отбрана, обществен ред, здравеопазване, социални дейности, осигуряване, изкуство, култура и пр. и пр. и пр.
Кънчо, ако се хванеш да напишеш „Кой кой е в украинската корупция”, със сигурност ще ти трябва цял екип кадърни съавтори – иначе няма да ти стигне живота.
Както и да е – от компания 14 души нямаше нито един, който да не се кефи, че Севастопол и Крим вече са под руска юрисдикция. Не, че в Русия няма корупция – но поне не било толкова ужасно.
Малко преди 21.00 часа ни завари прословутото спиране на тока от Украйна. Всъщност – ние имахме ток, но един район на града беше останал на тъмно.
“Как ще го спират – развикаха се около масата – ние си го плащаме!”
После почнаха да се смеят на ума на хохлите. За това, че те не могат да си плащат газа – може им го спрат, да. Но да се правиш на велик с шалтера, при положение, че насреща си имаш изряден платец – трябва да си побъркан.
И. т. н.

Проблем ми създадоха от българската гранична полиция – кой съм бил, защо съм ходил в Севастопол, какво съм правил там, защо не са ме върнали, щом считат, че е руска територия и ред други глупости.

бтв - версията на Аконитин заслужава особено внимание. Силно обаче се съмнявам в Западна Европа да започнат да дупчат за шистов газ - там природозащитните организации са доста силни.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Мартин » Сря Мар 26, 2014 11:00 am

@Аконитин

Политици заради самите политици? Защо не... А всички други са глупаци? Може би...
Това обаче не отменя мракобесието, което цари по места. И не го прави по-приемливо.

Някъде по-горе бях пуснал връзка към статия на руски професор историк. Ако не греша - този човек са го уволнили поне два пъти досега, заради тази статия. В Русия се затварят телевизии напоследък (ако не си забелязал - там опозиционни медии като цяло липсват, но и доколкото ги има, държавният ред ги "регламентира" здраво). Затварят и интернет медии. Напоследък висеше на косъм и Ехото на Москва. И това няма нищо общо с тъпия Запад, който не знае как да си направи политиката. Имам предвид най-вече като икономика. Но то и по принцип да видиш някой, който прави добра икономика си е изключение.
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Goa » Сря Мар 26, 2014 11:42 am

Напротив - има, как да няма. И всичко това не е изобретение на Русия, то се практикува непрекъснато и на запад. За мен мракобесието е навсякъде, само че на запад е гениално облечено в удобната думичка "демокрация", с която самият подтискан бива заглафикан и накаран да мисли, че от него зависи нещо. А това е още по-страшно, отколкото да знаеш, че си подтиснат и нямаш думата - тогава поне се сещаш да се бориш. Както казваше Вал Тодоров - тук знаеш, че между редовете има нещо, а там ти набиват в главата, че няма нищо и всичко си е както ти го съобщават.

А войната всъщност може би започна с назначаването на Горбачов за държавен глава на СССР.
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8347
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот akonitin » Сря Мар 26, 2014 11:42 am

Мартин написа:@Аконитин

Политици заради самите политици? Защо не... А всички други са глупаци? Може би...
Това обаче не отменя мракобесието, което цари по места. И не го прави по-приемливо.

Някъде по-горе бях пуснал връзка към статия на руски професор историк. Ако не греша - този човек са го уволнили поне два пъти досега, заради тази статия. В Русия се затварят телевизии напоследък (ако не си забелязал - там опозиционни медии като цяло липсват, но и доколкото ги има, държавният ред ги "регламентира" здраво). Затварят и интернет медии. Напоследък висеше на косъм и Ехото на Москва. И това няма нищо общо с тъпия Запад, който не знае как да си направи политиката. Имам предвид най-вече като икономика. Но то и по принцип да видиш някой, който прави добра икономика си е изключение.


Общо взето Олдъс Хъксли срещу Оруел, да, света на Олдъс Хъксли е по ефективен в контрола върху умовете защото при Оруел все още можеш да мислиш сам, стига да успяваш да прикриваш мислите си. Навремето, когато започна последната война в Ирак имаше някакви спорове в клуба на живо, някои твърдяха, че сега в Ирак щяла да настане демокрация и народа щял да прави паметници на Буш по площадите, тогава само подхвърлих, че това няма как да стане и че местен сатрап там е по добрия вариант за самите хора в Ирак. Времето показа, че съм бил прав, жертвите на Садам са много по малко от жертвите които се дават сега, като при Садам Ирак имаше някакъв шанс за модернизация, сега са обратно в средновековието. Навремето много помислиха, че съм поредния мракобес, а аз пък си мислех, че има определени исторически закономерности, които не могат да се прескачат. Това за мракобесието по места, да и аз смятам, че не е приемливо, оценявайки алтернативите обаче си мисля, че е исторически обосновано, може да ни се иска да е по друг начин, но природата може да е на различно от нашето мнение.
Има един лесен начин да проверяваш кое е пропаганда и кое не, т.е. кое е само част от някакъв реалностен тунел. Обръщаш към другата страна твърдението и виждаш дали се запазва валидността, ако се запази значи си попаднал на пропаганда. Наорави опит с втория си абзац и ще видиш, че е валиден за Западна Европа. Там за мнение един историк е в затвора (освен, че е уволнен от работа). Няма опозиционни медии и интернет се филтрира. Е, прави се по елегантно, но руснаците никога не са имали финес в тези си дела и поне са по откровенни в методите си. В настоящия свят политика и икономика са едно и също нещо, в някакъв абстррактен идеален либерален свят икономика и политика не са свързани ("Искаш да създадеш нов бизнес - създай закон." - щатска народна пословица :) ). Относно паралелите с фашизма и нацизма те могат да бъдат правени във всяка посока (изток запад) и ще са еднакво валидни, препоръчвам книгата "Модерност и холокост" на Зигмунд Бауман, тя не натрапва мнение, не сравнява речи или физическа прилика между лидери, просто описва механизми на управление и най вече технологията на това как да направиш нормални порядъчни хора чудовища, същите механизми се използват и днес навсякъде.
akonitin
 
Мнения: 280
Регистриран на: Чет Май 20, 2010 9:45 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Мартин » Сря Мар 26, 2014 3:08 pm

@Аконитин

Това за мракобесието по места, да и аз смятам, че не е приемливо, оценявайки алтернативите обаче си мисля, че е исторически обосновано, може да ни се иска да е по друг начин, но природата може да е на различно от нашето мнение.


Съгласен.

Там за мнение един историк е в затвора (освен, че е уволнен от работа). Няма опозиционни медии


Кой и за какво?
Що се отнася до медиите - почти съм съгласен, но не съвсем. Ако щеш - самият ти нямаше да разполагаш с много от тази информация, която цитираш, ако наистина беше точно така.

препоръчвам книгата "Модерност и холокост" на Зигмунд Бауман

ОК, ще го видя.
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Ивайло Иванов » Сря Мар 26, 2014 6:17 pm

Поздравления за аконитин!
Занимавал ли си се сериозно с политически анализ?
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am


Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот akonitin » Сря Мар 26, 2014 9:29 pm

Мартин написа:
Там за мнение един историк е в затвора (освен, че е уволнен от работа). Няма опозиционни медии


Кой и за какво?
Що се отнася до медиите - почти съм съгласен, но не съвсем. Ако щеш - самият ти нямаше да разполагаш с много от тази информация, която цитираш, ако наистина беше точно така.


Беше някакъв австрийски историк изразил съмнение в мащабите на Холокоста, не бях съгласен с мнението му, но и не смятам, че трябваше да го вкарват в затвора, просто можеха да го оборят с аргументи.
Проблемът е, че дори аз да разполагам и цитирам тази информация, очевидно обаче много хора не разполагат с нея, а уж е на разположение... http://www.youtube.com/watch?v=2HbBDPy_XKc Значи явно е точно така както казвам, методите са различни, крайния резултат един и същ - промити мозъци.

ПП: В цялата баталия на словестните дуели за и против Путин никой не се сети да попита политиците, които е избрал, защо се стигна до тук, защо го позволиха, защо силна Европа се оказа зависима от руския газ и не успя да направи нищо срещу анексията на Крим. Не, всички емоции са наочени срещу Путин, гражданското обшество е срещу него, въпреки, че не той управлява ЕС. Къде ли отиде корективът на политиците в ЕС, самото гражданско обшество, което трябва да е обратната връзка от масите към управлявашите го?

Ивайло, не се занимавам и няма да се занимавам с политически анализи. Линкът който си дал обаче е за нещо друго, шистовият газ от Щатите е нещо различно, засега не са заговорили за добив в ЕС, но някой трябва да плати едни терминали в Щатите, щото там нещо се закучи като се заговори за едни десетки милиарди долари, никой не казва и нищо за цената на американския газ след като протече по тръбите в ЕС, странно, но тя ще е с около 30% по висока от тази на руския газ... По важното в случая обаче е трансатлантическото споразумение, което може и да е начало на една нова свръхдържава, обхващаща два континента и в която, ей така, между другото няма да има нещото наречено банкова тайна, всъщност в тази свръхдържава липсата на банковата тайна ще е най малкия проблем за отделните хора. да поздравим отново чичо Ерик Артър Блеър.
akonitin
 
Мнения: 280
Регистриран на: Чет Май 20, 2010 9:45 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Ивайло Иванов » Сря Мар 26, 2014 9:40 pm

О-па, наистина съм сбъркал линка. Ето го правилният. Просто бяха твърде много на екрана. :)
Не ми стана много ясно какво точно имаш предвид под "Обръщаш към другата страна твърдението".
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Sephiroth » Чет Мар 27, 2014 11:32 am

Мисля, че материалът "Добре дошъл, Крим" ще ви е интересен.

http://www.mediapool.bg/dobre-doshal-kr ... 18357.html
Аватар
Sephiroth
 
Мнения: 622
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 4:59 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Шаркан » Чет Мар 27, 2014 10:37 pm

http://roadcontrol.org.ua/forum/viewtop ... 50#p645058
Теперь мы знаем результаты референдума в Крыму

Итак, официальные органы и материковой России и Крыма подтвердили, что в первую - самую, так сказать, патриотически насыщенную неделю органы власти Крыма получили всего... 20 000 заявок на получение российского паспорта.

На самом деле, похоже, именно эти цифры и позволяют нам узнать истинные цифры голосовавших на референдуме.

Насколько мизерны эти цифры, судите сами. Итак, в Крыму 27 территориальных образований (районов). Это значит, что всего по 740 человек за неделю в них подали заявления на паспорта. Возьмем всего лишь один район - например, Ленинский (он мне знаком, я там часто отдыхал). В Ленинском районе... 67 поселков и городков.

Это означает, что в среднем всего по одиннадцать человек за всю неделю из каждого поселка и городка района подали заявки на паспорта (меньше, чем два человека в сутки). Из сотен и десятков тысяч там живущих. В Ленинском районе, например, живет 69 629 человек.

Согласитесь, столь жалкие цифры никак не оправдаешь "длинными очередями" (как мне пытались в твиттере оправдать некоторые крымские пиарщики). Скорее, по данным статистики получения российских паспортов мы и можем впервые определить количество реально проголосовавших на "референдуме". И эта цифра, выходит, катастрофически мизерная.

Не удивительно, что в панике российские власти уже пригрозили "выдавать паспорта автоматически".

oleg_kozyrev
Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Ивайло Иванов » Чет Мар 27, 2014 11:06 pm

Sephiroth написа:Мисля, че материалът "Добре дошъл, Крим" ще ви е интересен.

http://www.mediapool.bg/dobre-doshal-kr ... 18357.html


Материалът наистина е много интересен - особено за България.
Поредният пацифист лее сълзи и сополи.

Ах, никой повече никога и за нищо нямало да ги пита горките кримчани... Нас като че ли някой някога за нещо ни е питал.
Някой пита ли ни дали искаме да се разтурят земеделските кооперации? Между другото, паметливите помним, че този въпрос бе зададен в ефир лично на Желю Желев - докато той тържествено раздаваше на бившите кооператори решенията на поземлената комисия за първата ликвидирана кооперация. И му го зададоха тия същите бивши кооператори.
Някой пита ли ни дали искаме първо да се затрият, а после - и да се приватизират предприятията ни?
Питаха ли ни дали България трябва сама да се оттегли от всичките си външни пазари?
Питаха ли ни за ембаргото срещу бивша Югославия?
За унищожаването на нашия ВПК?
За съкращаването на армията ни по-жестоко, отколкото след ньойския диктат?
За АЕЦ Козлодуй?
За членството в ЕС и НАТО?
За цените на тока?
Пита ли ни някой изобщо за каквото и да е?

Щели да имат наборна военна служба... Че какво - супер!

Щели да бъдат забранени митингите... У нас по-добре ли е - дето властта изобщо даже не ги забелязва?

Още не били видели техните попове...
Аз съм ги виждал!

Ех, ако нашите попове имаха дори наполовина от тяхната вяра!

Но това е истински бисер:
Изобщо няма да говоря за такива дреболии като присвояване на най-лакомите парчета земя под дворци и вили, превземане на чужд бизнес, разрушаване и палежи на жилища там, където трябва да има молове, и пр. и пр. Няма да ви говоря и за данъчните, санитарните, пожарните, прокуратурата, следствието, администрацията и пр. и пр.
Ако не ви кажат за коя страна се отнася горният текст - коя бихте разпознали в него? :silent:

Забранен бил сепаратизмът... А къде не е, моля?

Забранено било осиновяването на деца от чужденци... Дано стане и у нас - ама надали. В единствения случай от практиката ми с осиновяване от чужд гражданин - осиновителката се оказа дилър на човешки органи. Добре, че я закопчаха овреме.

Забранена била пропагандата на хомосексуализъм... Дай, Боже - и у нас!

В Москва цените били два пъти по-високи от тези в Киев... И какво от това - след като заплатите в Москва са близо пет пъти по-високи, отколкото в Киев?


Шаркане, 20000 молби за руски паспорти - само за 4 работни дни? Че никак не е зле, малко ли ти се струват?
Как си с математиката - ето ти задача:
В Крим Русия имаше две консулства - в Севастопол и в Симферопол. С по един консул.
За 4 работни дни двамата са приели 20000 комплекта заявления за паспорти.
Ако работният ден е 8 часа - колко време е било необходимо за за обработване на един комплект документи? (После ще поспорим дали полученият резултат е физически възможен - и ще си направим изводи на каква тяга работят консулите!)

Виждал ли си накуп 20000 комплекта заявления за паспорти? А 10000? 1000? 100? 10?
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Мартин » Чет Мар 27, 2014 11:53 pm

@Аконитин,

Беше някакъв австрийски... ? Дето не го кефи холокоста? Сори, ама това не е добър пример.

Както и да е. Тук отдавна всеки си пее неговата песен.
Аз не твърдя, че Запада става за нещо. Но и не съм като Гоа-та, който твърди, че там всички блеят по демокрацията, дето я няма.
Но да приемем, че Запада го няма (то си го и няма) в конкретната ситуация. Нещо се случва някъде (например между Украйна и Русия). Защо то трябва да се оправдава с импотентността на Запада?

Наскоро пишеше, кой е признал референдума за Крим. Бяха предимно държави от типа на Сирия (и малко на брой).
Имало е и показателно гласуване в ООН:
(Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща анексирането на Крим от Русия и подкрепяща териториалната цялост на Украйна.
Резолюцията, която няма задължителна сила, а само препоръчителен характер, бе прокарана със 100 гласа "за" при 11 "против" и 58 "въздържали се", предаде БТА. 24 държави от 193-членното Общо събрание на ООН не участваха в гласуването.
Против резолюцията гласуваха Армения, Беларус, Боливия, Венецуела, Куба, Северна Корея, Мавритания, Никарагуа, Русия, Сирия и Судан.)
Затова не виждам смисъл постъпките на мракобес и кретен като Путин да се оправдават с поведението на други кретени.

Също така не се сещам и за милитаристична политика, която да е извела някого до успешен край. Освен накрая да ти заврат автомата (меча) в задника друг успех едва ли може да се постигне...
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот akonitin » Пет Мар 28, 2014 12:07 am

Ивайло Иванов написа:Не ми стана много ясно какво точно имаш предвид под "Обръщаш към другата страна твърдението".


Например ако в американска медия е написано "Военните планове на Русия са силно обезпокоителни." и заменим с "Военните планове на САЩ са силно обезпокоителни." виждаме, че не се получава нонсенс, напротив и двете твърдения са еднакво валидни, значи имаме работа с пропаганда. По принцип, за да определиш дали нещо е пропаганда се изискват и още критерии, пропагандата, както рекламата, се позовава на емоциите, тя изисква съпричастност, докато анализа се позовава на обективни факти и търсене на сравнение между противоречията в тях. Пропагандата разчита и на някои неетични техники за убеждаване, като "скрита очевидност" ("кървавият режим на Бащар Асад", допуска се, че за всички реципиенти е очевидно, че този режим е кървав и се избягва привеждането на конкретни факти в подкрепа на това твърдение), "представяне на мнението за факт", "инсинуация" и т.н. В пропагандата, никога не се използват лъжи.

ПП: В Украйна и Запада и Русия засраха яко положението, може би по горе сгреших, може би война ще има, в момента някакви хора са превзели най големния стоманодобивен завод и са обещали да стрелят срещу всеки който приближи, други хора щурмуват парламента и искат главата на и.д. вътрешния министър, други хора обещават, че ще извадят 20 000 щика срещу "онези от Киев", насред цялата тази постапокалиптична сцена се намират едни 15 ядрени реактора и доста големи газопроводи, рано или късно трябва да дойде горския и да разгони непослушните деца с кибрита, горския трябва да знае и как се управляват и обезопасяват съответните реактори и газопроводи...
akonitin
 
Мнения: 280
Регистриран на: Чет Май 20, 2010 9:45 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот akonitin » Пет Мар 28, 2014 12:29 am

Мартин написа:@Аконитин,
Беше някакъв австрийски... ? Дето не го кефи холокоста? Сори, ама това не е добър пример.


Страс Кан, уж изнасилил някаква камериерка, после мсе оказа, че не я бил изнасилил, а наранил достойнството й, после пък не било и това. Важното е, че споменатия се дискредитира и политическата му кариера приключи.
Журналистите които публикуваха интервютата на Сноудън нещо зачезнаха от медиите, в които работеха, хм, всъщност изчезнаха от всички медии.
някакъв щатски ефрейтор, който осъдиха на 35 години затвор за тва, че показа методите за мъчения в щатските концентрационни лагери и филмчето с това как се разстрелва невъоръжена тълпа. Преследването на публикувалия ги на страницата си Асанж...
Може би и това не са добри примери.

Мартин написа:Както и да е. Тук отдавна всеки си пее неговата песен.
Аз не твърдя, че Запада става за нещо. Но и не съм като Гоа-та, който твърди, че там всички блеят по демокрацията, дето я няма.
Но да приемем, че Запада го няма (то си го и няма) в конкретната ситуация. Нещо се случва някъде (например между Украйна и Русия). Защо то трябва да се оправдава с импотентността на Запада?


Кой кого оправдава? Според мен всички се засраха в Украйна, всъщност засега Китай не се е засрал, но това може би се дължи на особеност на традициите на тази страна и в загадъчната многозначителност на дипломацията й.

Мартин написа:Наскоро пишеше, кой е признал референдума за Крим. Бяха предимно държави от типа на Сирия (и малко на брой).
Имало е и показателно гласуване в ООН:
(Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща анексирането на Крим от Русия и подкрепяща териториалната цялост на Украйна.
Резолюцията, която няма задължителна сила, а само препоръчителен характер, бе прокарана със 100 гласа "за" при 11 "против" и 58 "въздържали се", предаде БТА. 24 държави от 193-членното Общо събрание на ООН не участваха в гласуването.
Против резолюцията гласуваха Армения, Беларус, Боливия, Венецуела, Куба, Северна Корея, Мавритания, Никарагуа, Русия, Сирия и Судан.)
Затова не виждам смисъл постъпките на мракобес и кретен като Путин да се оправдават с поведението на други кретени.


Можеш да намираш хиляди примери в подкрепа на собствената си предубеденост, филмчето което постнах за това как груповото поведение влияе на индивида явно няма никакво значение. За разлика от теб аз не осъждам човека Путин, мога да осъдя конкретни негови постъпки, в конкретния случай съм по скоро все още неутрален, защото допускам, че засега Путин няма избор за постъпките си. Ако не се беще намесил е политически труп за Русия, като се намеси е мат от Запада. Най малкото в момента никак не му е лесно на човека.

Мартин написа:Също така не се сещам и за милитаристична политика, която да е извела някого до успешен край. Освен накрая да ти заврат автомата (меча) в задника друг успех едва ли може да се постигне...


Третият печели при всяко противопоставяне, дори и просто нищо да не прави.

ПП: Препоръчвам ти да прочетеш и есетата на Оруел, особено онова за национализмите, по наблюденията му от гражданската война в Испания. Нетривиален поглед върху национализма.

ППП: Все пак ми е интересно защо европейските поданици (за каквто се смяташ и ти предполагам) не държат отговорни и не задават въпороси в случая на собствените си представители (или на назначените да управляват същите поданици разни комисари и президенти, които хм... някак си май не са избрани май от никой...). Та, ако допуснем, че Путин е кретен досега къде бяха всички европредставляващи народите си, чак сега ли рабраха, че е кретен и що за хора са тези правещи констатациите си прекалено късно?
akonitin
 
Мнения: 280
Регистриран на: Чет Май 20, 2010 9:45 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Ивайло Иванов » Съб Мар 29, 2014 12:30 am

Големите приятели на майданската шайка тихомълком окупират западна Украйна.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Sephiroth » Съб Мар 29, 2014 12:58 pm

Мен лично друго ме притесни - "Отричането на историята, възпрепятстване преминаването на гражданите, несанкционираното събиране на повече от 5 души, аморалното поведение - всичко това и още много, много други неща са административни престъпления. "

В смисъл, ако сме петима души да се чакаме някъде да отидем на пицария и дойде и шестия, който чакаме, в Русия може да ни закопчеят, така ли да го разбирам :lolno:
Аватар
Sephiroth
 
Мнения: 622
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 4:59 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Ивайло Иванов » Съб Мар 29, 2014 1:35 pm

А не бива да те притеснява. :)
Авторът е искал на всяка цена да опише мракобесническа Русия и в старанието си е натворил чудни, чудни бисери. :)
В случая целият цитат е:
"Отричането на историята, възпрепятстване преминаването на гражданите, несанкционираното събиране на повече от 5 души, аморалното поведение - всичко това и още много, много други неща са административни престъпления."
Целият цитат се състои от 4 лъжи + една глупост.
Първа лъжа: "Отричането на историята..." в действителност не се наказва в Русия. Затова пък ровенето в източниците на някои исторически постулати се наказва в Западна Европа - и се наказва с лишаване от свобода.
Втора лъжа: "Възпрепятстване преминаването на гражданите"... е двусмислица, защото всяка страна създава ограничения за някои видове "преминавания". Между другото - в Русия те са по-малко отколкото в някои парадиращи с демокрацията си държави.
Трета лъжа: Наказването на "несанкционираното събиране на повече от 5 души" съществува само във въображението на автора.
Четвърта лъжа: "аморалното поведение...". Да. Това се наказва - но само с уточнението, че под "аморално поведение" се разбират:
А) Това, което и нашият Наказателен кодекс има предвид в чл. 154, чл. 154а, чл. 155, чл. 155а, чл. 155б, чл. 156, чл. 157, чл. 158, чл. 158а, чл. 159 и чл 325 - тези неща са наказуеми и у нас;
Б) Пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни (статия 6.21. от Кодекса на Руската Федерация за административните правонарушения) там се наказва с глоба. Приветствам такова отношение на държавата към извратеняците. Доколкото те познавам - ти също. :)

... и една глупост: "административни престъпления". Не съществува такъв термин в правото като наука. Има престъпления, има и административни нарушения. Разликата е в степента на обществена опасност.
Т. е. - авторът, освен не особено интелигентен, е и правно неграмотен. :wtf:


Между другото - във Финландия се чуват сериозни гласове за присъединяване към Руската федерация.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот akonitin » Нед Мар 30, 2014 9:20 pm

Sephiroth написа:В смисъл, ако сме петима души да се чакаме някъде да отидем на пицария и дойде и шестия, който чакаме, в Русия може да ни закопчеят, така ли да го разбирам :lolno:


В случая руснаците са доста толерантни, в Италия записват паспортните данни ако някъде повисят трима души за повече от някакво време, не знам точно колмко е защото полицаите в Италия (и повечето жители) не знаят английски, а ние не знаехме италиански. В щатите пък дори ако си сам и се шляеш в някое предградие можеш да получиш за компания патрулка. Затова пък в Русия все още може да се пие на улицата, за разлика от целия останал цивилизован свят, дори в темпераментна Испания забраниха традиционното въртене на бутилка от младежите по паркове, улици и градинки. Жабите бавно се сваряват ръопляскайки на ръката, поставена върху ключа на котлона.
akonitin
 
Мнения: 280
Регистриран на: Чет Май 20, 2010 9:45 pm

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта