Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Ще бъдат ли тихи утрините?

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот akonitin » Пет Апр 18, 2014 11:53 pm

Мартин написа:Eто още нещо с руски автор:
http://www.mediapool.bg/deloto-na-petar ... 19259.html

Пускам го, разбира се, защото до голяма степен отразява и моето виждане по темата: Русия - Украйна.

А за самата тема - както мисля, че бях отбелязал още в началото - въпросът далеч не е кой е по-крив, по-силен или по-законосъобразен. Въпросът е до какви висоти може да стигне човешката глупост и ще има ли истинска война?


Автора на материала е пропуснал или не познава много от особеностите на ислямската революция в Иран, да не говорим за останалите му "факти". За да усетиш духа на епохата и причините за ислямската революция в Иран е добре да прочетеш "Вихрушка" на Джеймс Клавел, роман с добре написано домашно. Голяма част от революционните сили на ислямската революция е била от... жени, борещи се за правото си да носят споменатите от автора на статията чадри (които шаха им е забранявал).
Иначе, да, война ще има, но няма да е сега и няма да е заради някакви си Украйна или Путин. Много е вероятно следващата война да е ядрена, но за щастие няма да е ядрения спазъм, който обичайно си представяме когато се говори за ядрена война. Причините за нея няма да са глупост, а както винаги натрупанте досега противоречия в икономиката и управлението - на изток и на запад, на север и на юг елитите не желаят да се откажат от контрола върху ключовите ресурси, движещи икономиката в днешния й вид, затова и подобни сблъсъци, като случващото се в Украйна и върпоса за контрола на Крим ще се изострят все повече.
akonitin
 
Мнения: 280
Регистриран на: Чет Май 20, 2010 9:45 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Шаркан » Сря Апр 23, 2014 11:58 am

Шаркан
 
Мнения: 1410
Регистриран на: Чет Апр 29, 2010 9:36 am
Местоположение: ... ... ...

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот ivanushka » Нед Май 04, 2014 5:09 pm

Из Некрономикон:


Статия във вестник:
Заглавие:
Спецслужбите на САЩ "консултират" Украйна,

Под статията коментар:
ЪЪЪХХХ! каза дядо, аз само го ръгнах с ножа...
Както е казал Шкумбата: Ако тресне тука една атомна бомба и ви откъсне крака - намирате своето си парче, намятате се с бял чаршаф защото отблъсква светлината значи отблъсква и радиацията и БАВНО, без да създавате паника се отправяте към гр....щата...

В случай на опасност от пожар, земетресение, наводнение, радиоактивно или химическо замърсяване, следвайте тези прости стъпки, те ще спомогнат за опазване на вас и вашите близки.
....
В къщи трябва да имате, поставени на удобно място, фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, свирка, по една топла дреха за всеки, резерв от храна и вода.
Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.
Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.
Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.
Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.
Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.
Изпълнявайте указанията на държавните и местни компетентни органи, предавани через медиите и други средства за оповестяване. Поддържайте контакт с МВР, Общината, района или кметството, на чиято територия се намирате. Обадете се на тел. 112 при констатиране на опасност или при възникване на авария или бедствие.

ПОЖАР
• Съобщете на съседите за възникналия пожар.
• Локален пожар в сграда може да се гаси с вода.
• Във вода не се гасят: електроуреди, инсталации под напрежение, бензин и нафта.
• При пожар в сграда изключете газта, електричеството, затворете вратите и прозорците.
• Напуснете сградата като използвате стълбището, /ако все още не е силно задимено/, външни, стабилни стълби, балкони и др. Не използвайте асансьорите.
• За напускане на сградата през балкона използвайте въжета, ако нямате направете от чаршафи, завеси или други здрави материали.
• При преминаване през задимено пространство поставете мокра кърпа на устата и носа, намокрете дрехите си, покрийте откритите части на тялото си с мокри кърпи. Движете се приведени. Ако се запали част от облеклото ви, съблечете бързо горящата дреха, ако това е невъзможно загасете чрез обвиване с друга дреха.
• Ако е невъзможно да излезете от сградата, изкачете се на покривната площадка. Ако останете в апартамента, най – добре е да влезете в банята. Уплътнете вратата с мокри дрехи или кърпи и пуснете душа. Обливайте се с вода, за да не прегрее организма. Опитайте се да сигнализирате за своето местонахождение.
• След пребиваване в района на пожара трябва да преминете през медицински преглед.
• При отравяне с въглероден оксид /СО/, пострадалите се изнасят на чист въздух, разхлабват се дрехите им и се оставят в покой. При рязко спадане на кръвното налягане се прави изкуствено дишане „уста в уста”. На пострадалите се дава топло мляко, минерална вода, разтвор на сода бикарбонат и се транспортират до болнично заведение.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ
ПРИ УСЕЩАНЕ НА ПЪРВИЯ ТРУС:
• Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, направете го само ако прецените, че може да излезете на открито за около 10 секунди.
• Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло.
• След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не се втурвайте към асансьорите и стълбите.
• Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.
• Ако труса Ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте.
• В обществения транспорт е по – добре да изчакате във превозното средство.

СЛЕД ПРЕМИНАВАНЕТО НА ПЪРВИЯ ТРУС:
• Изключете електричеството, газта и водата.
• Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.
• Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор.
• Осигурете предимство за майките с деца и възрастните хора.
• След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най – малко на разстояние равно на височината на най – близката постройка.
• Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи.
• Окажете първа помощ, ако около Вас има пострадали хора.
• Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете им, ако това е възможно.

СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО
• Изчакайте излъчването на информация, за затихване на земните трусове и за отминалата опасност.
• Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка и проверка, направена от компетентните органи.
• Не претоварвайте телефонните линии с ненужни и продължителни телефонни разговори.
• Спазвайте висока лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии.
• По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.

НАВОДНЕНИЕ
• Строителството в заливните зони на реките, преграждането на речните течения, както изхвърлянето на строителни и битови отпадъци в коритата на реките е противозаконно.
• Ако забележите, че коритата и пространствата под мостовете не са почистени от отпадъци, строителни материали, дървета и други, ако има постройки в заливните зони или преграждания на речните течения, сигнализирайте в общината.
• Изключете газта и електричеството.
• При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най – горните етажи или покрива.
• Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите до най – близкото възвишение.
• При поройни дъждове незаставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.
• При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя.
• Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, преминете само ако сте сигурни, че водата е по – ниска от осите на колата или от коленете Ви. Пресичайте само при спокойна вода.
• Бързо течащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.
• При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най – близкото населено място или преминаващи хора.
• При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.РАДИОАКТИВНО ИЛИ ХИМИЧЕСКО ЗАМЪРСЯВАНЕ

Покрийте носа и устата си с кърпа, за да намалите вдишването на радиоактивния прах или токсичен газ.
Не докосвайте изхвърлените предмети при експлозия – може да са радиоактивни.
Влезте бързо в сградата със здрави стени и прозорци.
Изключете отоплителните и климатичните системи, които освежават въздуха отвън.
Ако сте в кола, затворете прозорците на колата. Изключете климатика /климатроника/, отоплението и вентилационните отвори. Изключете двигателя на машината
Мийте се обилно и често. Изперете дрехите си, с които сте били навън или ги сложете в найлонова торбичка.
Ако сте далече от сграда, излезте встрани от пътя и спрете на безопасно място. Ако е слънчево или горещо, опитайте се да спрете под мост или на сенчесто място
Останете в колата, докато не се каже, че е безопасно да се върнете на пътя.
Непакетираните хранителни продукти или вода, която е на открито, може да са замърсени. Ето защо трябва да консумирате храна от консерви и от други затворени съдове, които преди консумация трябва да измиете отвън.
При високи нива на радиация се появяват гадене, повръщане, диария, подуване и зачервяване на кожата. В тези случаи, трябва незабавно да се свържете с Вашия личен лекар или да отидете в болница.

(последното е направо Гениално - да търсим личния си лекар след ядрена експлозия! - "Не докосвайте изхвърлените предмети при ЕКСПЛОЗИЯ – може да са радиоактивни.")
Има ли медицинска пътека – „Лъчева болест”?
Ако нещо стане - дано поне да не са свършили направленията за този (и следващия) месец...

Странна книга е Некрономикон - безкрайна...
Какво ли не пише в една безкрайна книга?
Ние не просто я четем – ние живеем в нея!
А аз се опитвам да си я снимам на ксерокс...
За спомен ... От мен самия...
ivanushka
 
Мнения: 173
Регистриран на: Пет Май 21, 2010 8:31 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Ивайло Иванов » Нед Апр 05, 2015 11:07 pm

"Forbes": Кримчаните предпочитат Москва пред Киев
(да се чете: който твърди друго - значи лъже!)
http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2015/03/20/one-year-after-russia-annexed-crimea-locals-prefer-moscow-to-kiev/
(на английски)
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Мартин » Чет Апр 09, 2015 1:43 pm

Ще бъдат ли тихи утрините?

Виктор Ерофеев за Русия, Украйна, Китай, Европа, САЩ...
(Също и забавни цитати от А. и Г. Вайнер)

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/04/ ... zi_rabota/
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Ивайло Иванов » Съб Апр 11, 2015 12:12 pm

Виктор Ерофеев - един от най-значимите руски писатели?
Може би - ако се има предвид, че е най-значим за откровено пропагандни медии като "Дневник".
Иначе в Русия никой не брои за нищо този изследовател на т. нар. "творчество" на Маркиз дьо Сад.
Един Захар Прилепин е къде-къде по-значим в Русия от този дървен философ. Само че на "Дневник" не им стиска даже да го споменават.
А какво да кажем за един Сергей Лукяненко или Владимир Крупин? Или Виктор Пелевин?
Или за това, че 99% от Съюза на руските писатели поддържат Новорусия?
Е, да - тия 99% "Дневник" ще ги премълчи. Все едно ги няма. Ще потърси оня под 1% и ще му тикне микрофона, за го представи за "руски писател". Един от най-значимите. :problem:
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Мартин » Вто Апр 14, 2015 6:13 pm

Ще бъдат ли тихи утрините?

Какво казва например видният руски писател С. Лукяненко:
http://dr-piliulkin.livejournal.com/679496.html
http://dr-piliulkin.livejournal.com/680340.html

(аргументирано и задълбочено - това са просто последните постове в неговия силно посещаван блог, където е особено поучително да се четат и коментарите; иначе такива постове в последната година и нещо там има над 50)

Това с блога на Лукяненко, разбира се, е нищо, детска игра.
Титаните на руската култура (начело с Михалков) вече са изобретили дори... патриотичния интернет:
http://top.rbc.ru/politics/13/01/2015/5 ... a7e957004c

Но дори това е нищо в сравнение с руския фаст-фуд, който ще смачка американския макдоналдс (и правилно). Тук Михалков е семейно подкрепен от вси страни:
http://www.kp.ru/daily/26365/3247009/


А какво мислят, междувременно, скандинавските и прибалтийските държави:
http://www.ft.com/cms/s/0/b002dab0-df74 ... z3XIOW3IfJ

(разбира се, това е с уговорката, че в тези държави живеят предимно параноични олигофрени и угоени еснафи, а вероятно тук-там се е промъкнал и някой украинец /в духа на С. Л./)
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Ивайло Иванов » Чет Апр 16, 2015 11:16 pm

В случая - в блога си Лукяненко мъмри най-вече ония, които искат Русия да нахлуе в Донбас. И нормално. По никакъв начин не засяга значимостта му като руски писател.
А и имам много сериозни основания да подозирам, че самият Мартин Петков е чел доста повече книги от Сергей Лукяненко, отколкото от Виктор Ерофеев - нал' тъй? :problem:
А и независимо на кого как му се иска - Кончаловски и Михалков наистина са титани на културата.
Това с Коначаловски искрено ме забавлява - щото доскоро разни "угрижени" типове размахваха едно негово интервю, дадено малко след края на властта на елциновата шайка и дрънкаха: вижте Русия! И даже даваха Кончаловски за пример. Сега обаче - к'о стана... :problem:
Бих им препоръчал да гледат пак неговата "Сибириада".

Между другото (защото за такива това е само "между другото") - вчера в Киев показно разстреляха видния опозиционер Олег Калашников. Днес - видния журналист Олес Бузина. Ония в "Дневник" обаче, които наскоро "негодуваха", че била дивашка онази държава, в която цитирам "хора биват убивани по улиците" (визирайки чисто криминалното убийство на Немцов) - изведнъж се изпокриха. Новината на убийството на Калашников дори доста позакъсня - и бе съобщена чак малко преди тази за убийството на Бузина. И то даже в общия раздел - не в този за украинската криза. А от по-тъпоумните коментатори, защитници на "демокрацията, човешките права и европейските ценности" има даже радостни възгласи - така трябвало...
Да не говорим пък колко опозиционери действащи политици в Украйна загинаха за последната по-малко от година. Повечето - с официална версия "самоубийство". Но по някаква причина нашите големи борци за демокрация не обръщат внимание - важното било, че "Путин бил убил Немцов":
http://oi61.tinypic.com/ci7wp.jpg
Фобиите не са политически убеждения - те са медицински диагнози.
А ето какво мислят онези, които наистина умеят да го правят - в една Финландия:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/mielipi ... -hongkong/
(на фински)
http://all-rss.com/item-1364452-could-f ... TARpvmsUwd
(на английски)
"Suomen Kuvalehti" е един от водещите и най-престижните седмичници във Финландия, с хартиен тираж 80000 бр. и над 400000 редовни читатели.

А утрините може да се окажат и по-тихи, отколкото ни се иска:
http://mejdu-redovete.com/%D0%B2%D0%B0% ... %B0%D1%81/
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Ивайло Иванов » Пет Апр 17, 2015 10:33 am

... а днес в Украйна убиха журналистката Олга Мороз.
Борците за човешки права и европейски ценности мълчат.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Ивайло Иванов » Пет Апр 17, 2015 10:57 pm

... и едва днес от Киев сметнаха за необходимо да съобщят, че в нощта на 12 срещу 13 април е убит и журналистът Сергей Сухобок.
Це Еуропа.
— Ого! А пистолет-то не мой! Номер не такой, как у моего… Мой номер начинался с года смерти Лермонтова, а этот… с года рождения Пушкина…
Аватар
Ивайло Иванов
 
Мнения: 1393
Регистриран на: Пон Яну 13, 2003 11:16 am

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Мартин » Пет Май 01, 2015 12:53 pm

А, крайно време беше някой да прояви грижа и към патриотичната литература.
И кой друг, ако не Лукяненко:

http://dr-piliulkin.livejournal.com/686818.html
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Re: Ще бъдат ли тихи утрините?

Мнениеот Мартин » Пон Авг 31, 2015 4:22 pm

Убити и недоубити, кратка рекапитулация:

http://www.mediapool.bg/nad-2000-ruski- ... 38548.html
Мартин
 
Мнения: 469
Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 11:12 pm

Предишна

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта