За да напише киносценария си „Миш-маш“, Станислав Лем използва мотиви от своя ранен разказ „Съществувате ли вие, господин Джонс?“. Произведението е филмирано през 1968 в Полша (режисьор Анджей Вайда), през 1989 година в СССР (режисьор Петeр Щайн) и др.
На 22 ноември м.г., при представянето на юбилейното списание „Лемтернет“ в Полския институт в София, известният артист Богдан Глишев изнесе отличен моноспектакъл по „Миш-маш“, нагърбвайки се с всички роли. Нека припомним за какво става дума в това творение на краковския фантаст.
Станислав ЛЕМ М И Ш-М А Ш (Кабинетът на адвоката Харви. Звъни се, гласът на секретарката.) ГЛАСЪТ. Имате клиент, господин адвокат.
АДВОКАТЪТ. Кой е?
ГЛАСЪТ. За първи път идва. Господин Джонс.
АДВОКАТЪТ. Добре, нека влезе.
(Влиза Джонс.) АДВОКАТЪТ. Добър ден. Седнете, моля.
ДЖОНС. Благодаря. Господин адвокат, бих искал да се заемете с моите работи. На мен за това не ми достига нито мозък, нито време.
АДВОКАТЪТ. Разбира се. Затова съм тук. Лицето ви ми се струва познато. Не сме ли се срещали някъде?
ДЖОНС. Може би сте ме виждали по телевизията. Аз съм автомобилен състезател.
АДВОКАТЪТ. Да, наистина! „Екипът „Джонс и Джонс“ – братя в живота – братя зад кормилото!“ Как не се сетих веднага!
ДЖОНС. Няма го вече екипа.
(Показва траурна лента на ръката си.) АДВОКАТЪТ. Вашият брат е починал? Моите съболезнования.
ДЖОНС. Каквото и да е, състезанията трябва да продължат. Прекрасен човек беше брат ми, но – катастрофа. Едва оня ден ми свалиха шевовете. Трябва отново да се захвана с тренировките. Загубил съм форма.
АДВОКАТЪТ. Вероятно. А аз с какво мога да ви помогна?
ДЖОНС. Нещата стоят така. Аз не съм женен, а пък брат ми беше женен. И се застраховахме заедно. Ако аз загина, той получава застраховката, а ако загине той, половината – аз, половината – жена му. Тоест вдовицата му. Разбирате ли?
АДВОКАТЪТ. Да, да.
ДЖОНС. Да, ама сега застрахователното дружество създава проблеми.
АДВОКАТЪТ. Отказват да платят застраховката ли?
ДЖОНС. За отказване не отказват, но нещо увъртат. Искат да изплатят само част от нея.
АДВОКАТЪТ. Само част ли? За застраховка „Живот“?
ДЖОНС. Така излиза.
АДВОКАТЪТ. И как обясняват това?
ДЖОНС. Не ми е много ясно. Излиза, че брат ми не е умрял напълно.
АДВОКАТЪТ. Не е умрял напълно? Значи е жив?
ДЖОНС. Какво говорите! Мъртъв е.
АДВОКАТЪТ. Погребаха ли го?
ДЖОНС. Е, нямаше кой знае какво да се погребва, но погребение имаше. Снаха ми отиде. Аз не можах. Лежах в болницата.
АДВОКАТЪТ. А как стана катастрофата?
ДЖОНС. Нищо особено. Аз водех. Пампарони се опитваше да се промуши отляво и затова режех, доколкото е възможно.
АДВОКАТЪТ. Какво режехте?
ДЖОНС. Завоите. И дойде оная проклетия зад хълма.
(На старта. Том Джонс – с гарвановочерна коса, брат на Ричард – сред журналисти и почитатели. Блясък на фотосветкавици. Том се смее с оглушителен, гърлен смях. Ричард вече е на кормилото. Том се качва. Колата тръгва. Старт. Отрязък от пътя. Завой, хълм, иззад хълма стърчи високо клонесто дърво. Колата профучава, изчезва зад хълма. Грохот. Дървото бавно се накланя и пада. Дим. От димната завеса се търкулва едно автомобилно колело. Сирени на приближаващи линейки. Санитарите изнасят на носилки две тела. Линейките се отдалечават с вой. Врата на операционна зала. Вкарват вътре две колички, на тях – тела, покрити с бяло. Часовник. След час излиза само една количка, също покрита с бяло.) (Кабинетът на адвоката.) ДЖОНС. Лекарят каза, че не е успял да го измъкне. Направил каквото може, но не се получило. Наистина негов дълг е да спасява човешкия живот на всяка цена и ето че го спаси.
АДВОКАТЪТ. Доктор Бартън ли? Хирургът?
ДЖОНС. Да. В общи линии се получава така, че
(посочва се, като прави сложни движения) някъде дотук съм аз, а по-нататък е Том.
АДВОКАТЪТ. Том?
ДЖОНС. Брат ми. Той се казваше Томас, а аз съм Ричард.
АДВОКАТЪТ. Излиза, че от вас двамата?...
ДЖОНС
(с известно нетърпение). Да, да.
АДВОКАТЪТ. Трансплантация? Разбирам. Добре, а защо застрахователното дружество не иска да плати?
ДЖОНС. И аз това се питам. Вие трябва да ги принудите. Нека да платят. Ето ме мене, вдовицата е налице, деца останаха. Заради всичко това направих дългове, а съвсем скоро има нов старт. Трябва да си намеря навигатор. Не участвам в обикновени състезания, ами в ралита. Разбирате ли?
АДВОКАТЪТ. Да, да, естествено... Нямате ли случайно снимка на брат си?
ДЖОНС. Имам
(подава снимка).
АДВОКАТЪТ. Наистина не виждам никаква прилика.
ДЖОНС. Нали? Той беше чернокос, а аз съм рус.
Лем (на преден план): „Чакайте, това аз ли съм?“АДВОКАТЪТ. Кажете ми какво е положението на снаха ви?
ДЖОНС. Положението ли? Чака пари. С нещо трябва да се живее, нали така?
АДВОКАТЪТ. Да, разбира се. Имам предвид... хм... смята ли се за вдовица?
ДЖОНС. А за какво трябва да се смята? Известно е, че съпругът е умрял, значи жената е вдовица. Нали?
АДВОКАТЪТ. Безусловно, господин Джонс. Без всякакви съмнения. Смятам, че поверихте тази работа в сигурни ръце. Скоро ще получите от мене добра вест.
ДЖОНС. Радвам се да го чуя!
(Смее се със същия гърлен и оглушителен глас като брат си на старта.) АДВОКАТЪТ
(у когото се събужда съмнение). Господин Джонс, а дали...
ДЖОНС. Какво дали?
АДВОКАТЪТ. Напълно ли сте сигурен, че именно вие сте Ричард Джонс, а не Томас?
ДЖОНС. Как мога да бъда Томас? Всеки може да бъде само себе си, нали? Брат ми беше навигатор, а не пилот. Пилотът съм аз. А освен това има доказателство.
АДВОКАТЪТ. Доказателство? Какво доказателство?
ДЖОНС. Вдовицата с децата. Те останаха сираци, нали?
АДВОКАТЪТ. Разбира се! Затова ще разгледаме всичко старателно и се надявам, че работата ще приеме обрат, който напълно ще ви удовлетвори. Засега довиждане.
ДЖОНС. Довиждане.
(Адвокатът звъни в застрахователното дружество. Огромна зала на фирмата „Консолидейтид“. Между редици бюра на малки колички, наподобяващи столчета, каквито могат да се видят в баровете, са поставени пластмасови тела с вадещи се органи: сърца, бъбреци, черни дробове, бели дробове и т.н.) ГЛАС
(от високоговорител). Внимание, съобщение от щатската болница. Номер 366/9 и номер 197/В са прехвърлени в 45 D и 51 D.
(Една служителка става и започва да пренася сърца и бели дробове от едно пластмасово тяло в друго. На този фон протича телефонният разговор на говорителя на застрахователното дружество с адвоката.) ГОВОРИТЕЛЯТ. Вие сте адвокатът на Джонс? Не ви съветвам да се обръщате към съда. Сигурно ще изгубите делото. Защо ли? Защото двамата братя Джонс нямат застраховка при нещастен случай, те имат застраховка „Живот“. А кой от тях е жив? Жив е този, чиито жизнено необходими органи са живи. В кое тяло се намират, няма никакво значение. Тук или там – за нас е безразлично. Важното е, че са живи. А щом те са живи, значи е жив и самият застрахован – в определено процентно отношение. Това е! Мога да ви кажа какво е то. Госпожице Ланд! Дайте, моля ви, телесните активи на Томас и Ричард Джонс!
(Служителката докарва две колички с пластмасови тела и подава на представителя две папки.) ГОВОРИТЕЛЯТ
(по телефона). Балансът на Томас Джонс е следният: 48,5 процента от неговите телесни движимости, във вид на редица лични органи, са инвестирани в брат му Ричард като вложение, имащо характер на необратимо дарение. 21,5 процента от телесните движимости на споменатия Томас са инвестирани в други лица, а в семейната гробница са положени останалите 30 процента, записани като щети. По такъв начин балансът на чистите загуби на Томас Джонс е около трийсет процента и в този размер застрахователното дружество е съгласно да признае застрахователния договор като пълноправен. Какво? Какво казахте? Ричард ли? Но нали вие сам твърдите, че Ричард е жив, как можем да му изплатим застраховка за настъпила смърт? Какво? Томас? Да, Томас е мъртъв на 30 процента. Това е. Останалото е инвестирано и се чувства отлично. Всичко най-добро.
(Главен вход на болница. Адвокатът слиза от колата си. Приближават се двама нелегални търговци.) I ТЪРГОВЕЦ. Уважаеми господине, търсите или продавате? Плащам максимално високо.
II ТЪРГОВЕЦ. За операция ли идвате? Нещо сериозно? Имате ли нужда от пълен комплект? Черен дроб? Бъбрек? Първо качество, прекрасно, всичко като ново.
АДВОКАТЪТ. Моля ви, оставете ме на мира!
(Адвокатът крачи бързо по коридора на болницата. Врата с надпис „Рекламации“. Надниква вътре. Нещо като приемна. Човекът, който седи открая, има две леви ръце. Адвокатът затваря бързо вратата и върви по-нататък. Влиза в голяма зала. Огромни шкафове хладилници. Оживено движение. Домакин с бяла престилка и маска дава увити в марля пакети, подобни на парчета сирене. Сестри откарват пакетите с колички. В средата стои главният хирург, заобиколен от няколко лекари. Адвокатът отива към него.) ЛЕКАРЯТ. При мен ли идвате? Слушам ви.
АДВОКАТЪТ. Докторе, аз съм адвокатът на Ричард Джонс. Вие сте оперирали него и брат му. Работата е там, че застрахователното дружество...
ЛЕКАРЯТ. Аха. Момент. Сестра! Моля, картоните на Джонс и Джонс!
II СЕСТРА
(приближава се към лекаря). Извинете, от седма операционна казват, че не става.
ЛЕКАРЯТ. Ами нека домакинът да им даде по-голям размер. Определих, че този ще бъде малък.
(I сестра донася на лекаря картоните.) ЛЕКАРЯТ. Аха. Спомних си. Да.
АДВОКАТЪТ. От застрахователното дружество ми казаха, че не всичко от онова, което – ъ-ъ-ъ – е останало от умрелият брат, е получил този, който е останал жив.
ЛЕКАРЯТ. Така е. Имаше някакъв излишък. Просто остана това-онова, а поради огромното количество нуждаещи се не можем да изхвърляме подобни излишъци. Надявам се, че разбирате? Хуманизмът ни повелява да делим с другите. Това е една от тези сложни ситуации, която носи със себе си прогресът.
АДВОКАТЪТ. Значи освен живия брат има и някой друг?
ЛЕКАРЯТ. Ами да! Да. Що се отнася до последствията, аз изпълнявам дълга си, спасих човек, без да ме е грижа за семейното му положение, ерген ли е той, или е женен. Така че не мога да ви кажа в момента дали госпожа Джонс е вдовица, или не. Това трябва да реши съдът. Освен ако не се стигне до някакво споразумение. Но това мене не ме засяга.
АДВОКАТЪТ. Какво говорите, докторе?! Аз между другото не идвам по този повод, обаче... Според вас излиза, че вдовицата може да не е вдовица? Нали вижда в живия своя зет? Била е на погребението! Какви съмнения може да има?!
ЛЕКАРЯТ. Уви, има съмнения. И дори много сериозни. Да предположим, че подчинявайки се на неотложни обстоятелства, направя такава операция...
(Показва с ръка, все едно че разрязва в кръста на две половини.) Кой според вас в този случай е останал жив? Този ли е женен
(показва от кръста нагоре), или този?
(Показва от кръста надолу.) Ние тук се занимаваме само с тялото. А това каква част е решаваща от съпружеска гледна точка, трябва да установи законът.
АДВОКАТЪТ. А, така ли било! И на кого е горната част?
ЛЕКАРЯТ. Господин адвокат, дадох ви само нагледен пример. Реалната операция беше много по-сложна. Създадохме нова органична цялост, приспособена да живее. Със същия успех може да бъде и така...
(Показва себе си, сякаш се разрязва вертикално и хоризонтално – на четири.) Преведе от полски: Павел Б. Николов* * *
ЗАБЕЛЕЖКА: целият текст на този киносценарий може да се прочете
в eлектронното списание LiterNet, 25.05.1999, № 1.