Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Космическа държава Асгардия

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Космическа държава Асгардия

Мнениеот Nasko » Нед Яну 06, 2019 4:02 pm

Излезе телевизионното интервю проведено в нашия клуб Ефремов с гражданите на първата космическа държава Асгардия ето го тук: https://youtu.be/j3Jm5POCAj8

За да отговоря на въпросите, пускам статията на тази тема от новия алманах „ФAНТАSTUKA 2018“:

Девети септември отново е празник. Този път космически.

На 9 септември 2017 г. във Виена тържествено бе приета Конституцията на държавата Асгардия. В нея четем:
„Ние, хора от планетата Земя, независимо от място на раждане и живеене, език, пол, раса, националност, религия и гражданство в съществуващи на Земята страни, на основанието на личен избор, убеждения и воля, в стремеж:
* да обединим бъдещето на човечеството като надетническо, наддържавно, надконфесионално, нравствено и справедливо, мирно и устремено в безкрайното пространство на Вселената, основано в своето единство върху равенството и достойнството на всеки човек;
* да преодолеем разногласията, конфликтите, неравенството, несъвършенството на предидущата история на човечеството, да изведем на ново ниво най-добрите духовни и научни практики, творческите достижения на човечеството в неговото цивилизационно и културно многообразие и да открием нова ера в историята на космическото Човечество;
* изхождайки от Декларацията на единството на Асгардия, като неделима част от настоящата Конституция,
създадохме първото в историята на човечеството Космическо кралство Асгардия и приемаме настоящата Конституция на Асгардия.“
* * *
През ноември Асгардия изстреля в космоса свой сателит от космодрума „Уолопс“ на NASA във Вирджиния. На него са качени данните на първите 18 000 обитатели – семейни снимки, дигитално изображение на знамето и конституция. Какво още знаем за първата независима виртуална нация?
Тя е създадена през октомври 2016 г. и е кръстена на небесния град Асгард от скандинавската митология.
Всеки може да се присъедини към нацията безплатно: до момента това са сторили 278 620 души от 204 държави. Само хората, съгласни да приемат конституцията, се смятат за асгардийци.
В момента най-голям брой от жителите на Асгардия живеят в Китай. Турция и САЩ са на второ и трето място.
Мисията на новата нация е да осигури едно „мирно общество“, да предлага по-лесен достъп до космическите технологии и да пази Земята от заплахи, като астероиди и космически отломки.
Всеки човек на възраст над 18 г., който има имейл адрес, може да кандидатства за гражданство – включително бивши затворници, стига в момента на кандидатстване да са излежали присъдите си и да не са обект на съдебно разследване.
„Бащата на нацията“ е и основният ѝ инвеститор – 53-годишният ракетен учен Игор Ашурбейли. Той е руснак с азербайджански корени. Смята се, че е милиардер, въпреки че никога не е попадал в списъка на Forbes с най-богатите хора на планетата. Ашурбейли е известен в Русия с това, че преди Асгардия създаде Космическия международен изследователски център (AIRC) във Виена, а в момента е председател на Комитета за космически науки към ЮНЕСКО. Според него Асгардия е проект, за който мечтае от дете.
Изображение
Гърбът на алманаха
Амбицията на Асгардия е да стане член на ООН. За да се случи това, Съветът за сигурност на ООН трябва първо да одобри кандидатурата на Асгардия да бъде призната за нация. След това две трети от членовете на Генералната асамблея трябва да подкрепят приемането ѝ.
Плановете са Асгардия да сформира демократично правителство, прокуратура, сметна палата и други държавни служби. Министерствата ще се ръководят от асгардийци на местата, които представляват, а административният център ще е във Виена.
Асгардийците няма да имат армия: гражданите на страната ще могат да се възползват от „двойното си гражданство“. Ако имат проблеми на Земята, ще могат да търсят защита в посолството на Асгардия.
Избран е парламент със 150 места. Официалните езици на страната са 12. Англоезичните депутати получават 67 места, китайскоезичните – 23, турскоезичните – 16, испаноезичните – 15, италианците – 3, рускоезичните – 4, по толкова имат и френско- и арабоезичните. България има регистрирани над 646 души, от цялата страна. Има избран кмет на София регион. Това е 36-годишната Миряна Гурбалова. Желаещите могат да контактуват с нея на адрес: https://goo.gl/xtCkUc

А който иска видеокип с държавния глава на Асгардия, да заповяда на: https://goo.gl/it8rZq

Към този обзор ще прибавя малко субективни бележки:
Аз и няколко мои приятели се регистрирахме като граждани на Асгардия, макар да съзнаваме колко спорна може да бъде една такава инициатива. Причините да го направим са следните:
1. Декларираните обединяващи принципи на Асгардия са съзвучни на нашите идеали за космическо развитие на човечеството.
2. Игор Ашурбейли не е случаен мечтател; той е доказал огромната си практическа способност още като глава на най-голямото космическо предприятие „Алмаз-Антей“ на Русия, като за няколко години от губещо го прави свръхуспешно. И то в бюрократичната атмосфера на днешна Русия.
3. Безпочвен фантазьор не може да стане председател на Комитета за космически науки към ЮНЕСКО.
4. Със своя цифров парламент и блокчейн валута Асгардия ни напомня, че през съвсем недалечната 2009 г. неизвестно лице с японски псевдоним създаде биткойните, а вижте сега какви страсти се разиграват в целия финансов свят около тази „безсмислена валутна фантазия“, както бе наречена тогава.
5. Бъдещето ще покаже! А кой, ако не фантастите трябва да експериментират с бъдещето?
Nasko
 
Мнения: 326
Регистриран на: Вто Яну 14, 2003 3:24 pm

Re: Космическа държава Асгардия

Мнениеот димитър » Вто Яну 08, 2019 12:53 pm

Групата на българските асгардианци във Фейсбук:
https://www.facebook.com/groups/asgardiabul/
димитър
 
Мнения: 88
Регистриран на: Сря Юни 07, 2006 1:16 pm


Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта