Начало форум Наука и прогностика

Наука и прогностика

Нова научно-популярна статия: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВЗРИВ И ДРУГИ ТРУ

Място за обсъждане на теми, свързани с наука, философия, прогностика, евристика

Нова научно-популярна статия: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВЗРИВ И ДРУГИ ТРУ

Мнениеот valio_98 » Пет Мар 08, 2024 9:11 am

Нова научно-популярна статия: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВЗРИВ И ДРУГИ ТРУДНИ ВЪПРОСИ

В бр. 3/2024 на сп. „Осем“: Теорията за Големия взрив, която неустоимо предизвиква въображението, съществува от около век. Тя обяснява трите най-основополагащи характеристики на нашата Вселена – химичния ѝ състав, микровълновото излъчване и разбягването на галактиките. И едновременно задава повече въпроси, отколкото са тези, на които отговаря.

Откъс:

„Неуговорени срещи“ с непознатото

Големият взрив поставя пред хората много въпроси. Нека се опитаме да отговорим на някой от тях.

Къде е центърът на Вселената? Щом сега тя се разширява, а в миналото е била свита в една точка, не може ли астрономите да ни покажат къде е тази точка?
Този въпрос е плод на аналогията с обикновените взривове, които повечето от нас са виждали, ако не на живо, то поне (и за предпочитане) на екран. Наистина, те имат център – мястото, на което се намира избухващата гранатата или снаряд. Взривната вълна се разширява, запазвайки в една или друга степен сферична форма – ако взривът се случва във въздуха или под водата. В космоса също има такива взривове: свръхновите или новите звезди.
Обаче аналогията не е точна – Вселената не се разширява като взривна ударна вълна (която е вълна на плътността, разширяваща се в среда с променлива плътност – примерно въздух). Вселената няма подобна граница, която да се измества със всеки изминал миг.
При „класическите“ взривове се отдалечават една от друга само точките, които са разположени по напредващия фронт на ударната вълна. А при Вселената се отдалечават всеки две произволно избрани точки от нея (стига да не са гравитационно свързани – звездите в галактиките, които са „заловени“ от общата им гравитация, не се отдалечават една от друга; отдалечават се една от друга самите галактики).
Представете си триизмерна картина: взрив, в който във всеки един момент след взрива не само че ударната вълна напредва, но и избухват нови взривове във всяка точка, включително и далече зад фронта на вълната. Това е по-близка аналогия, но и тя не предава точно феномена на разширяващото се пространство, в което разширението настъпва едновременно във всяка точка от него. Объркването произтича от подсъзнателните очаквания, породени от думата взрив.
Големият взрив няма един център, всяка точка във възникналата от него Вселена е център, и може би онези трудно поносими хора, които се смятат за център на Вселената, все пак имат някакво основание.

* * *

Останалото може да прочетете в списанието.

Изображение
Аватар
valio_98
 
Мнения: 861
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 10:32 pm

Назад към Наука и прогностика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

Общо на линия са 6 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 6 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта