Литература и други изкуства

НАЙ-МАЩАБНАТА АНТОЛОГИЯ...

Всичко за изкуството

Re: НАЙ-МАЩАБНАТА АНТОЛОГИЯ...

Мнениеот bogdanov » Вто Дек 17, 2013 11:12 pm

bogdanov
 
Мнения: 797
Регистриран на: Пон Мар 01, 2010 9:21 pm

Re: НАЙ-МАЩАБНАТА АНТОЛОГИЯ...

Мнениеот Кал » Сря Дек 18, 2013 12:14 am

Не. :)

Най-вероятно е дошло оттук.
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: НАЙ-МАЩАБНАТА АНТОЛОГИЯ...

Мнениеот alexandrit » Пет Яну 03, 2014 4:41 pm

Ч Н Г 2014! Здраве... позитивизъм...

нови идеи за живота и за изкуството

(а може би – и за този форум...)
:)

О О О

Един от интересните допълнителни елементи
в антологията „ЗА СПАСЯВАНЕТО НА СВЕТА“
е представянето на участващите в нея автори.

Това е направено с помощта на справки от първо
или трето лице единствено число + блиц-интер-
вюта на Човешката библиотека (ЧоБи). Въпросните
представяния могат да се видят на адрес:

https://www.facebook.com/pages/%D0%97%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/398246323636343

Днес ви насочваме към два такива „комплекта“:


● Валентина ДИМОВА разказва


Изображение


Родена съм в град Стара Загора, но живея в Казанлък от дете. Обичам фантастиката, фентъзито и изобщо бягствата в светове, различни от нашия.

По образование съм теолог, завърших в СУ. Работя в ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък, като преподавател по „Православни християнски ценности и празници“ и творческо писане.

От 10 години съм ръководител на литературния клуб към ОДК – „Светлини сред сенките“. Една прекрасна група от млади „светлинки“, която създаде 11 колективни романа, множество клипове и успя да спечели дружно или индивидуално призове от стотици конкурси за проза и поезия.

Аз самата пиша от дете, макар да не се приемам като сериозен автор, а по-скоро като човек, който има какво да каже на младите хора покрай общуването си с тях.

Обичам изкуството във всичките му форми. Най-силно от всичко обаче обичам малките деца. Те са безкраен източник на вдъхновение за мен.

ЧоБи: Довършете изречението: Пиша, следователно ...
Валентина: ... сбъдвам някоя своя мечта.

ЧоБи: Какво ви вдъхновява?
Валентина: Хората, с които се срещам, новите места, които посещавам, всичко, в което има добро и светлина... или някаква тайна за разкриване. Понякога ме вдъхновява и злото – опитвам се да надникна в сърцевината му и да открия от какво се е родило.

ЧоБи: А кой ви вдъхновява – от другите автори и книги?
Валентина: Николай Теллалов, през последните години. Когато бях дете, се вдъхновявах от много автори. Един от любимците ми е Любен Дилов. В по-късна възраст харесвах много Достоевски и Стивън Кинг. Разбира се, имала съм много други любимци през времето, но не виждам смисъл да изреждам всички. Важно е човек да намира точния автор в точния момент. Тогава книгата се превръща в нещо много повече от едно добро произведение. Тя става приятел, портал към света, който търсиш на този етап от живота си.


О О О

● Александър КАРАПАНЧЕВ

е завършил турска филология (и втора специалност – руски език) в СУ „Климент Охридски“. Като офицер от запаса изкарва преподготовка във Военната академия и затова понякога се шегува, че е... академик.

Над 30 години работи като редактор. Влиза в екипа на „ФЕП” – първото ни профи списание за фантастика, и е сред основателите на три издателства за супержанра („Ролис“, „Орфия“, „Аргус“).

Има разни лица за изява: прозаик, поет, журналист, съставител на 20-ина антологии, библиограф и колекционер... Автор е на сборника „В епохата на Унимо“, донесъл му награда от Еврокона в Чехия (2002), и на стихосбирките „Топлото ключе на живота“ (2010) и „Да направиш вкусолет“ (2011). Не му липсват наши отличия за разкази или издателска дейност.

И още: член-основател е на клубовете „Златното перо“ и „Иван Ефремов“. Без да има агентурно минало, става първият чуждестранен гост на най-големия руски НФ фестивал „Аелита“. От три години е секретар на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“.

ЧоБи: Довършете изречението: Пиша, следователно ...
Александър: ... се движа между звездите.

ЧоБи: Какво ви вдъхновява?
Александър: Неизчерпаемото – във времето и в пространството – многообразие на света! Както и надеждата, че изкуството е още едно слънце, което ни свети и топли...

ЧоБи: А кой ви вдъхновява – от другите автори и книги?
Александър: Ето някои извори с отлежали вина, от които обичам често да отпивам.

П и с а т е л и: Гюстав Флобер... Хърбърт Уелс с неговата машина за светове... Емили Дикинсън, Труман Капоти & Робърт Шекли... После: Иван Бунин, Николай Заболоцки и Иван Ефремов... Светослав Минков, с когото някога се запознах „на живо“...

Г е р о и: Дар Ветер и Веда Конг от „Мъглявината Андромеда“... Крис Келвин, може би най-изстрадалият соларист... Разказвачите, които са и свои главни герои: Константин Паустовски (в многотомната му „Повест за живота“) и Джералд Даръл (в неговия епос за „роднини и други животни“)... безбройните сякаш превъплъщения на момчета при Рей Бредбъри... *

__________________
* Блиц-интервютата с авторите в тази антология могат да се прочетат само във Facebook. – Б. al.


Изображение
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1106
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: НАЙ-МАЩАБНАТА АНТОЛОГИЯ...

Мнениеот Кал » Пет Яну 03, 2014 5:59 pm

alexandrit написа: Блиц-интервютата с авторите в тази антология могат да се прочетат само във Facebook. – Б. al.


ФБ е твърде летлива среда, за да оставим интервютата само там. :)

Събираме ги и тук:

http://choveshkata.net/blog/?page_id=4197

(За момента имаме готови за публикуване още 6.)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: НАЙ-МАЩАБНАТА АНТОЛОГИЯ...

Мнениеот alexandrit » Сря Яну 22, 2014 6:04 pm

В този форум – който е всъщност електронното
лице на клуба „Иван Ефремов“ – ви представяме
още двама автори от най-мащабната БГ антология
на въображението „ЗА СПАСЯВАНЕТО НА СВЕТА“.

О О О

Велко МИЛОЕВ (р. 1956)

е бивш журналист (най-дълго работил за вестниците „АБВ“ и „Континент“). От 1996 г. е консултант на свободна практика за международни организации. Сътрудничил е по различни проекти на Балканите, а в последните години – в Ирак, Йемен, Афганистан, Судан и Йордания.

Автор е на НФ сборниците „Нанокомпютър за вашето дете“ (дебютна книга, изд. „Отечество“, 1988) и „Където не сте били. Кутийка с разкази от Велко Милоев и илюстровани пликове от Димитър Стоянов – Димо“ (изд. „Аргус“, 2001), както и на публицистичните „Салата от глухарчета. Босна между две войни“ (изд. IMIR, 1990) и „Балкански случки, войни и легенди“ (изд. „Сиела“, 2007). Книгите, разказите и есетата, които пише от 2011 година, могат да се видят в сайта му „Страници за кротко четене“ на http://velkomiloev.com.

ЧоБи: Довършете изречението: Пиша, следователно ...
Велко: ... в ума ми се заформя някакво нещо, което иска да бъде споделено.

ЧоБи: Какво ви вдъхновява?
Велко: Вдъхновяват ме оригинални идеи като онези, представяни в http://www.ted.com – например нови изследвания и неочаквани разкрития, които ни помагат по-добре да разбираме себе си, да управляваме личното си щастие, равновесието в обществото, дори бъдещето. Кураж ми дава всякакво усилие, независимо колко хора засяга, независимо успешно ли е или не, което поддържа тънката нишка на човечността.

ЧоБи: А кой ви вдъхновява – от другите автори и книги?
Велко: Най-вече съвременни романисти и разказвачи са, които периодично ми дават доза усещане за човечност, за общност. Сред четеното наскоро: Марио Варгас Льоса, Милен Русков, Харуки Мураками, Дж. М. Кутси, Людмила Улицка, Луис Сепулведа, Даниел Глатауер, Роса Монтеро. Роса Монтеро открих за себе си с прекрасния роман „Указания за спасяването на света“ – преведен е на български, ама вижте как сладко звучи нa испански: Instrucciones para salvar el mundo. Да ти се доще да го спасиш този свят дано или поне някой отделен човек, за което всъщност става дума в книгата.


Изображение

- Един от конкурсните проекти за корица -


О О О

Саша АЛЕКСАНДРОВА разказва

На 23 години съм, родена край Дунава и израснала на брега на Черно море. Писането ми започна на около осемгодишна възраст, с разказчета за роботи, а фантастиката винаги е била „моят“ жанр. Пиша вече от доста години и все още съм световно неизвестна. Това продължава да е основна част от чара на писането за мен – въпросът ще стигнеш ли изобщо някога до някого извън приятелския си кръг. А в главата ми си съжителстват толкова много истории и герои, че обикновено от тях не остава място за тривиални неща като имена на улици и кой какво ми е казал вчера.

Най-характерно за мен може би е, че съм страстна меломанка. Не излизам без музика, не сядам да пиша без музика. И вярвам, че животът, лишен от добър саундтрак, е просто поредица картини, пуснати на бърз ход.

ЧоБи: Довършете изречението: Пиша, следователно ...
Саша: ... искам да споделя нещо. И се надявам да се намери с кого.

ЧоБи: Какво ви вдъхновява?
Саша: Музиката, преди всичко. Приятелите ми. Изкуството на другите. Анимационните сериали (не всички, разбира се). Нещата от ежедневието понякога.

ЧоБи: А кой ви вдъхновява – от другите автори и книги?
Саша: Артър Кларк, Уилям Гибсън, Робърт Сойер, Стивън Кинг... дълъг списък, предимно с фантасти.

◄ И з т о ч н и к: страницата
на тази антология във - f a c e b o o k -
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1106
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Re: НАЙ-МАЩАБНАТА АНТОЛОГИЯ...

Мнениеот alexandrit » Сря Апр 09, 2014 9:44 am

В своя брой 80/2014 г. вестник „С е г а“ почете
с кратък отзив ЗА СПАСЯВАНЕТО НА СВЕТА.
Ето написаното от журналиста Петко Тодоров:
_____________________

Най-голямата наша антология е с фантастика

„Всяка от историите тук е за спасяването на света. Независимо дали говорим за буквалното спасяване на Земята от метеорит, на личния ни свят, парченцето земя, което наричаме „наше кралство“, на единичната вселена, която е човекът, на всичките вселени-хора, които сме се сбрали в този свят...“, обяснява съставителят на „За спасяването на света“ – антология с българска фантастика (изд. Фондация „Човешката библиотека“, Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“, Списание „Тера фантастика“, разпространява се електронно: http://choveshkata.net/blog/?p=4232).

48 разказа, новели и повести от 1962-2012 на 41 автори в 1300 страници. Класическа научна фантастика, социална фантастика, киберпънк и още 5 поджанра, между които специалният българска митологична фантастика. Фантастите, за разлика от останалите българи, се съединяват. Значи тук има нещо.
_____________________


Изображение
Аватар
alexandrit
 
Мнения: 1106
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 7:36 pm

Ново илюстрирано издание на „За спасяването на света“

Мнениеот Кал » Чет Дек 04, 2014 3:26 pm

Приятели (:

Днес се навършват осем години от началото на поредица „Човешката библиотека“.

Навършва се и една година от първото издание на антологията „За спасяването на света“, тринадесетата книга в поредицата ни – и най-голямата, в повече от един смисъл. ;)

Междувременно „За спасяването на света“ успя да порасне още. През ноември тя зае шесто място в класацията „Книгата, която ме вдъхновява“. А от февруари до октомври тече Копнеж за нейни илюстрации, специално за растящите художници.

Сега, за празника, представяме новото ѝ електронно издание:

http://choveshkata.net/blog/?p=5070

Освен познатите ни илюстрации между разделите то включва и онези, истинските илюстрации към текстовете, които По-желахме от Копнежа.

Като всичките ни е-издания, и това е без дигитални (DRM) защити. Разпространява се свободно на принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, съставители, редактори, коректори, художници и оформители.

Ако искате да зарадвате и четящите, и пишещите, заповядайте! :) Имаме и възможност за пращане на приятели като подарък.

Пак идват празници, пак Панаир на книгата.

Този път ще ги изпреварим ли? ;)
Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2088
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Предишна

Назад към Литература и други изкуства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron
Общо на линия са 5 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 5 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта