Начало форум Общи дискусии

Общи дискусии

Алтернативна история

Място за обсъждане на теми, събития и публикуване на съобщения, несвързани пряко с фантастика, евристика или прогностика

Алтернативна история

Мнениеот димитър » Чет Окт 19, 2006 5:14 pm

«съществува предположение, че вселената има безкраен брой измерения, а в тях – безкраен брой светове, които се различават помежду си само по едно събитие...»
Д.Нейчев [s];-)[/s]

и тъй нека да пофантазираме малко:

1. Загадката на Африка
Африка е известна на цивилизованите народи от самото начало на цивилизацията, но с изключение на най-северната й част, остава извън обсега на търговци, завоеватели и преселници много дълго време.

А. Великата финикийска империя
През 201 г. преди н. е. Картагенската държава е разгромена от римляните. По наложения им мирен договор, картагенци са лишени от възможност да воюват и да се защитават. След още 52 год. римляните обсаждат Картаген и след 3-годишна обсада, в 146 г. го унищожават напълно. Но ... макар всички да знаят, че Рим няма да позволи на града да съществува дълго и че няма никаква възможност да бъдат победени римляните, през всичките тези години никой не се сеща за единственната алтернатива на гибелта – бягството. При това жителите на Картаген не са домоседци! Те са потомци на финикийците от град Тир, които основали Картаген през 825 г. пр. н. е. Финикийците са мореплаватели от 2-3 хиляди години, разселили се по цяло Средиземно море. Те живеят от търговия по море и основаването на нови градове и колонии и нещо обичайно за тях. Когато Картаген изпада в критично положение, от което не може вече да се измъкне, цялото средиземноморско кайбрежие вече е заето. Ново преселване вече е възможно само през Гибралтарския пролив. На север – към Англия и Франция, или на юг – в Африка. Картагенските мореплаватели са познавали и двете направления! Те плавали до Британските о-ви, за да докарват от там калай. Още фараона на Египет Нехо II, около 600 г. пр. н. е. изпратил финикийска експедиция, която обиколила цяла Африка. Финикийците излезли през Червено море и се върнали след 3 години през Гибралтарския пролив. Не може картагенците да не са имали подробно описание на тази експедиция, щом за нея знаем даже ние. Студената и мъглива Англия едва ли им харесвала, но нищо не пречело да се отправят на юг! Преминавайки покрай пустинните брегове на Западна Сахара, те щяха да стигнат до бреговете на Гвинейския залив – ЗЛАТНИЯ БРЯГ, от който по-късно европейските търговци изнасят големи количества злато и черни роби. И ако другаде живеят силно и войнствени народи, на територията на днешна ЮАР са живели съвсем изостаналите бушмени и хотентоти, които не биха могли да окажат съпротива на новите заселници. Там би могла да бъде новата държава на изселилите се картагенци. По тези места те биха могли да се развиват 1600 години, необезпокоявани от никого! А като открият диамантените и златни находища на южна Африка, държавата им щеше да стане най-богатата в света. Размножавайки се и разселвайки се, те биха могли да станат най-многобройния народ в света, повече от китайците, и да завладеят цяла Африка на юг от Сахара. След време те биха могли първи да открият Австралия и Америка, и да ги завладеят.

Б. Арабска Африка
През VII век пророка Мохамед обединява арабите под знамето на исляма. Мюсулманите за кратко време завладяват огромни територии от Испания и Мароко до Индия. Арабските търговци овладяват мореплаването. Те пътуват на юг по бреговете на източна Африка и през ХI век се заселват на Занзибар, а през ХII век достигат Мозамбик. И ... спират до там! Една крачка преди да достигнат земите на днешна ЮАР – страната с най-добри условия за заселване на целия континент... и с най-големите находища на злато и диаманти в света. До идването на португалците те биха разполагали с 300 години, за да създадат силна държава, която би могла да не допусне въобще проникването на европейци в Индийския океан.
димитър
 
Мнения: 88
Регистриран на: Сря Юни 07, 2006 1:16 pm

Re: Алтернативна история

Мнениеот Goa » Съб Окт 21, 2006 12:03 am

По тези неща може да се напишат интересни алтернативни истории. Но кой? [s]:-)[/s]
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8362
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Алтернативна история

Мнениеот димитър » Съб Ное 11, 2006 9:36 pm

Не знам кой ще се заинтересува, но продължавам:

В.Египетският Петър I
През 1798 г. в Египет нахлува армията на Наполеон. През същата година покрай другите войски турският султан изпраща срещу френската армия и албански отряд начело с Мохамед Али (роден в Кавала – Македония!). През 1801 г. с английска помощ французите са прогонени. Мохамед Али оглавил въстанието на египтяните против господството на мамелюците и застанал начело на страната. През 1805 г. султанът признал създалото се положение, като назначил Мохамед Али за валия (управител) на Египет. Новият валия вече бил убеден в превъзходството на европейската организация на армията над турската. Той решил да реорганизира армията, правителството и самия обществен строй на Египет в европейски дух и пристъпил към реформи, които дали резултати. През 1811 г. мамелюците били окончателно победени и избити. Султанът на Османската империя (и халиф на всички мюсулмани) изпратил Мохамед Али на война срещу ваххабитите (Днешна Саудитска арабия). Войната продължила от 1811 до 1818 год. Ваххабитската държава била унищожена, а голяам част от Арабския полуостров била присъединена към Египет. През 1820-21 г. египетските войски завладяват Судан. През 1824 г. Мохамед Али изпраща осиновеният от него Ибрахим паша (също от Кавала) на помощ на султана срещу въстаналите гърци в Пелопонес. Но през 1827 г. османския и египетския флот биват разбити от обединения флот на Русия, Англия и Франция. На следващата година египетските войски са принудени да напуснат Гърция.
Мохамед Али станал по-силен от своя сюзерен – султана и решил да заеме трона му. Водена от Ибрахим паша, египетската армия през 1831-32 г. завладява Палестина и Сирия. Войската на господаря на Египет стигнала до Цариград, но ... трябвало да се върне, защото великите европейски сили – Русия, Англия, Франция му отправили колективен ултиматум. През 1839 избухнала нова война между султана и Мохамед Али. Този път великите европейски сили се намесили по-решително и египтяните претърпели поражение. По договора от 1841 г. Мохамед Али трябвало да върне на султана завоюваните земи и да ограничи армията и флота си до 18 000 войници. От 1844 г. престарелият господар отстъпва управлението на Египет на Ибрахим паша, който умира през 1848 г. След него владетел на страната става внука на Мохамед Али, Абас паша. Първото, което направил новия господар било да отмени всички реформи, започнати от дядо му и да уволни европейците, назначени в администрацията на Египетската държава.
Малко е трябвало на Мохамед Али и Ибрахим паша да разберат, че Европа няма да допусне начело на Османската империя да застане способен реформатор. А те са знаели, че не могат да се борят срещу обединените сили на европейските владетели. В такъв случай амбициозните владетели биха могли да насочат силите си на юг – към Африка. За времето от 1822 до 1848 година египетската армия можеше да достигне до Сенегал и Зимбабве. По това време Европа още не се интересува от вътрешността на Африка. Европейците се задоволяват да имат опорни пунктове по крайбрежието на континента, от които да въртят търговия с местните племена. Завоюването на Африка започва след 1875 г. До тогава вътрешността на целия континент можеше да е обединена и цивилизована от египтяните. И вместо разделени и враждуващи помежду си племена и феодални владения, европейците можеха да срещнат една голяма ислямска държава, добре въоръжена и организирана.
димитър
 
Мнения: 88
Регистриран на: Сря Юни 07, 2006 1:16 pm

Re: Алтернативна история

Мнениеот Вальо » Пон Ное 13, 2006 5:13 pm

Много интересно! Чел съм тук-там подобни есета, но не худ. произжедения.
За uchronia.net знаеш ли?
Вальо
 

Re: Алтернативна история

Мнениеот димитър » Вто Ное 14, 2006 12:49 pm

За uchronia.net благодаря! Не знаех.
димитър
 
Мнения: 88
Регистриран на: Сря Юни 07, 2006 1:16 pm

Re: Алтернативна история

Мнениеот димитър » Вто Ное 14, 2006 3:02 pm

може би за нашата страна ще ви е по-интересно:

2. България

А. Кубрат спасява Византия
През 630 г. в Западния Тюркския каганат започват размирици и Кубрат възстановява независимостта на България. По същото време Мохамед обединява арабите под знамето на исляма. Мохамед разпратил писма до всички владетели по света с искане да приемат исляма и да му се подчинят. Мюсулманските пълчища нахлуват във Византия и Персия – и улучват най-подходящия момент! Двете най-силни държави на тогавашния свят са напълно изтощени и разорени от тежката и продължителна война, която са водили помежду си. На Персия предстои да бъде унищожена и завоювана, а на Византия – да загуби по-голямата част от територията си (цяла северна Африка с Египет, Палестина, Сирия, изт. Мала Азия)...
В този тежък момент император Ираклий (610-641) си спомня за своя приятел от детските години Кубрат. Пратенници на императора пристигат във Фанагория да молят господаря на българите за помощ. И Кубрат се съгласява. Тюрки, хазари и българи вече са пресичали Кавказ, за да помагат на Византия срещу персите. И са се връщали с богата плячка... Тежката кавалерия на българите и византийската пехота помитат мюсулманските пълчища от Сирия и Палестина. (През 717 год. грамадна арабска армия обсажда Цариград. Градът и империята биват спасени от армията на Тервел, който нападнал с изненада арабите и избил около 20 000 от тях, преди те да разберат какво става. Просто измествам събитията малко по-напред.) Империята е спасена, но опасността от нови арабски нашествия остава. Затова Византия се нуждае от съюзника си и когато хазарите нападат България, империята й помага да се справи с нашествениците.
На запад България граничи с Аварския хаганат. Установила се през 568 година в Панония, държавата на аварския хаган включва като поданици не само авари, а и много прабългари и ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО СЛАВЯНИ. Що се отнася до българите, те не са били много по-малко от аварите, понеже се осмеляват на 3 пъти да оспорват властта на аварската аристокрация в хаганата. През 630 година умира хагана. Започва борба за върховната власт между аварската и българската аристокрация, която продължава през 631 и 632 година. В крайна сметка аварите побеждават и една част от българите, начело с Алцек трябва да напусне хаганата. Кутригурите, се отделят от хаганата и се присъединяват към държавата на Кубрат. След ново спречкване за властта през 668 година втора група Панонски българи се преселва в Италия. Но ако България на Кубрат по това време не е разгромена от хазарите, тя би могла да помогне на съплеменниците си да победят аварите. Това би довело до образуване на още една България – Панонска (В земите на днешните Унгария и Румъния). Създаването на единна българска държава от Алпите до Кавказ считам за малко вероятно – панонските българи са се борили за да вземат властта в свои ръце, а не да се подчинят на друг господар, па макар и българин.
Източна България, владееща територията на днешна южна Украйна и Кубан, трябва да се бори непрекъснато срещу нови нашественници от изток и север – хазари, руси, маджари, печенеги, кумани. Тъй че тя отслабва с времето, а Западна България се засилва. През ХIII век идват татарите и завладяват източна България. Западна България устоява. Тя владее вече земите на днешните Унгария, Румъния, Словакия, Югославия и сев. България). В нея и във Византия започва европейското Възраждане. Ето какво пише за времето от края на ХIII и първата половина на ХIV век проф. Ст.Рънсимън: "...културен живот, по-трескав и продуктивен от кое да е друго време ... мозайките и фреските в черквата "Хора" показват жизненост, свежест и красота, които правят италианските творби от това време да изглеждат примитивни и недодялани ... Произведения със същите качества се работели навсякъде в столицата и в Солун." ... "Папа Пий II писа, че на младини всеки италианец с претенции към науката казва, че учи в Константинопол." България от онова време не отстъпва по културно развитие на Византия. Със общи усилия двете държави отблъскват туркото нашествие. Западна България освобождава от татарите източните земи със старата столица Фанагория.
димитър
 
Мнения: 88
Регистриран на: Сря Юни 07, 2006 1:16 pm

Re: Алтернативна история

Мнениеот Ханко » Вто Ное 14, 2006 6:04 pm

За съжаление има твърде малко история в гореизложеното... Например:"Източна България, владееща територията на днешна южна Украйна и Кубан, трябва да се бори непрекъснато срещу нови нашественници от изток и север – хазари, руси, маджари, печенеги, кумани." Първо, тя е доста по- на изток. И не войва с маджарите, тъй като те са едно от трите племена, които формират народа в нея - прабългари, сабири и маджари. С куманите също - по това време първата линия на българската войска е била от т.н. смъртници, които се набирали изключително от тях. А за печенезите - във Волжска България са ги наричали баджанаци/има и в нашия език такъв термин/, който красноречиво показва връзките от какъв род са.
Да не говорим, че братът на Кубрат - Шамбат, създава държава, т.н. Дулоба, като буферна зона с аварите, в която са се стичали авантюристи от всички околни земи, вкл. и руси и се занимавал с война изключително в западна и южна посока или по-скоро обикновен грабеж...
Ханко
 

Re: Ханко

Мнениеот димитър » Вто Ное 21, 2006 2:53 pm

И от къде си прочел всичко това? [s]:-))[/s]

1. маджарите са прадедите на днешните унгарци и са от фино-угорски произход, тоест нямат нищо общо с нашите продеди.
2. печенеги и кумани са от тюркски произход - бихме могли да имаме нещо общо, но .. преди Х век данни за тях няма.
3. Дулоба - такава измислена държава за пръв път чувам. [s]:-o[/s]

Впрочем, алтернативната история позволява на всеки да си измисля каквото иска... Е, желателно е да има някаква връзка с реалната история. [s]:-)[/s]
димитър
 
Мнения: 88
Регистриран на: Сря Юни 07, 2006 1:16 pm

Re: Алтернативна история

Мнениеот Ханко » Вто Ное 21, 2006 3:37 pm

Е, и с тия знания си тръгнал да пишеш алтернативни истории!... Поне Петър Добрев не си ли чел?.... Има и по-сериозни автори и извори , разбира се. За маджарите и прабългарите е писал още Богдан Филов. Детайлно е развит въпроса от Петер Юхас - в цял труд и книга на български.
А като източници:"Шан кизи дастани" - прабългарски епос от 882 г./Сказание за дъщерята на хана/
И последното - "Историята Джагфар" издадена в България под общата редакция на Андрей Пантев.
Е, като ги прочетеш ще научиш и за Дулоба...
Има и много, много други, ама трябва да се чете. Тия за начало са достатъчни.
Ханко
 

Re: Алтернативна история

Мнениеот Мира » Сря Ное 22, 2006 5:41 pm

Ще задам въпрос, който може да се стори твърде тъп.
И така: каква е отговорността на хората, които измислят, разказват и т.н. истории? Нямам пред вид само писателите. Става дума за всички онези, влагащи чувство и страст в написаното, независимо как се оценя отстрани дали като творчество или като доклади, изследвания... писани въз основа на хипотези т.е. пак нещо измислено с ала научна стойност.[s]?:-([/s]
Мира
 

Re: Алтернативна история

Мнениеот the_alvin » Чет Ное 23, 2006 1:02 am


Според мен авторът трябва да пише, опитвайки се да бъде честен с читателите си. Без значение дали е доклад, фантастика или приказка за деца.
the_alvin
 

Re: Алтернативна история

Мнениеот Мира » Пет Ное 24, 2006 10:26 am

Може би не се изразих достатъчно ясно.
Написаното с вложени в чувства /психична енергия/ променя съществуващата действителност. Да или не на това твърдение и защо?
Отговорността - в смисъл до колко се насища всеобщото психо пространство пространство с негативизъм или оптимизъм?
Задавам си горните въпроси заради насилието при подрастващите и изобщо.
Далече съм от мисълта края винаги да е хепи енд - просто действителността не е такава... но...
Оставям на умните мъже да се изкажат.
Мира
 

Re: Алтернативна история

Мнениеот Bogdanov » Пет Ное 24, 2006 11:04 am

Въпросът е.... леко глупав.
Писателите /истинските/ описват живота.
Класикът го е казал
"Живот без маска и без грим
озъбено свирепо куче".

Другото са спейс опери и латиносаги.

Bogdanov
 

Re: Алтернативна история

Мнениеот Bogdanov » Пет Ное 24, 2006 12:44 pm

A насилието при подрастващите е следствие на загуба на ценности в родителите им - реално родители на сегашните тинеджъри са нашето загубено поколение, било на 18-20 през 89 година...
Темата е много дълга, в "Страх" на Кинг е обяснена добре.
Накратко - литературата има задача, да спомогне за създаване на морални цености, тя няма за цел да възпитава или да дава решения в живота.
Решения в живота дават или книги от типа на "Майн кампф" или саги от типа на "Изабела е бременна".

П.С Съжалявам, че разводних темата, да се върнем на алтернативната история - Сюлейман паша пробива при Шипка и двете войски правят ново Бородино при Плевен /пак реми/.
Следствие на мирния договор, България остава полуавтономна под васалствтото на Портата.
Започва развитие на промишлеността, но запазваме голямата територия за търговия. Вместо по-революционен, се развиваме по еволюционен път - български министри в Портата. Няма ВМРО, защото няма Македонски проблем, няма и Балканска и Междусъюзническа война, няма кой да обучи и Ататюрк /няма българска военна академия/
След Първата световна война, България се отделя в реални граници от позорно загубилата Турция. Няма Югославия.

Bogdanov
 

Re: Алтернативна история

Мнениеот Goa » Пет Ное 24, 2006 4:06 pm

Ако правилно съм разбрал за кой въпрос става въпрос ([s]:-P[/s]), според мен не е глупав и отговорът му е да. Описвайки живота, (истинските) писатели го променят. Сам казваш, че литературата има за задача да спомогне за създаване на морални ценности (макар че тук навлизаме в изключително спорни територии), а това вече означава промяна на света. Иначе литературата не би съществувала - не би имало историческа нужда от нея.

Т.е. двамата с Мира говорите за едно и също нещо, но с различни думи.

В тресавището по въпросите за ценностите и тяхната загуба не искам да навлизам, но... нещата не опират само до родители, а до много по-мащабни процеси [s]:-)[/s]
Аватар
Goa
Модератор
 
Мнения: 8362
Регистриран на: Сря Яну 15, 2003 1:01 pm

Re: Алтернативна история

Мнениеот Bogdanov » Пет Ное 24, 2006 8:52 pm

Да, Гоа прав си, всяка идея, всяка минала ни мисъл задръства световното психо пространство и променя поляритета в една или в друга посока - срещу това скочих.
Верно години подред съм се изхранвал от издаване на езотерична литература, но някак си инженерната ми същност се бори срещу такива празни приказки. Кой знае - може да не се окажа прав.
А литературата променя много неща. Затова се пише от поне 50 000 години.

Bogdanov
 

Re: Алтернативна история

Мнениеот димитър » Съб Ное 25, 2006 1:27 am

[s]:-)[/s]
поредната "история":

Б. Турско-българската държава
В 1908 година избухва Младотурската революция. На 3 юли пратената да преследва македонските комити войска се разбунтувала и заедно с комитите потеглила към Цариград. Войниците, които трябвало да унищожат бунтовниците, отказали да се бият. На 23 юли революционните войски без бой заели г.Битоля и Солун. На следващия ден по тяхно искане султан Абдул Хамид II обявил че възстановява действието на конституцията от 1876 г. През октомври се състояли първите парламентарни избори в Турция, а на 17 декември започнал заседания парламентът, в който младотурците имали голямо мнозинство.
На 4 април 1909 избухнал контрареволюционен метеж, който възстановил за кратко самодържавието на Абдул-Хамида II. Метежът бил потушен от Македонската армия и четниците. На 19 април след 5-часово сражение в града те разгромили възстаналата 1 армия. Парламентът низложил Абдул-Хамид (27 апреля 1909) и избрал за султан безволевия Мехмеда V.
Но като укрепили своята власт, младотурците скоро окончателно загубили предишната си революционност. Провъзгласили доктрината на османизма («равенство на всички османлии»). А тя означавала насилственно потуречване на народите на империята. Прогресивните тенденции на турския буржуазен национализъм (тюркизма) били подменени с шовинистическата идеология на пантюркизма; възродил се и абдулхамидовския панислямизъм. През 1910—11 Младотурската революция по същество потърпяла поражение.
Макар и само формално, България била част от Османската империя. Може би това й давало някаква възможност за намеса в събитията, за да защити интересите на нашите сънародници от Македония и Тракия. В Цариград царил хаос и безпорядък. Градът бил пълен с македонски отряди, които помагали на младотурците да се справят с хаоса. Това можело да стане добър повод за изпращане на българската армия в столицата на нашата империя – «за поддържане на реда». А там нашите да организират и въоръжат цялото християнско население на Цариград, пък и на други места в империята. А на прокламираното от младотурците «братство на народите» предлагаме старата идея (от времето на Стамболов) за Българо-турска държава (по примера на Австо-Унгария). Със малко натиск в това смутно време идеята минава. Естественно, такава държава не може да съществува дълго, но няколко месеца изкарва. И когато турците поискат да върнат нещата обратно, се оказва, че земите на империята на Балканския п-в са заети от българската армия, усилена от местните християни, а в Мала Азия са създали своя войска местните арменци и гърци. Араби и кюрди също искат независимост, или поне автономия. На евреите им е обещана Палестина – ако помогнат на българите. А те имат силно политическо лоби в Западна Европа. Така турците се оказват заобиколени от превъзхождащи ги сили. Ще се запази ли едина общата държава или ще се разпадне? Второто е по-вероятно, но … съседите – Гърция, Сърбия, Румъния - искат «териториални компенсации». Италия желае да завладее Либия… Дали външният враг ще накара народите на империята да се сплотят? А великите сили? Няма ли Първата световна война да започне предсрочно – още в 1910 год.?
димитър
 
Мнения: 88
Регистриран на: Сря Юни 07, 2006 1:16 pm

...и алтернативно мислене

Мнениеот Кал » Съб Ное 25, 2006 11:27 am

Въпросът е много точен - глупав е отговорът.

Особено след като си чел "В началото бе метрото..." [i]Главният асистент[/i] Дилян Благов го оцени, при все инженерната си закалка. Тоест парадигмата ти на мислене не е оправдание.

Ако още не си убеден - помисли си как ти се отразиха, току-що, в тоя момент, горните три изречения. Психически.

(За схващането - "Писателите (истинските) описват живота" изобщо няма да те почвам. Като дойде време да давам лекцията "Истинското фентъзи: или къде Хауърд превъзхожда Толкин", тогава.)

* * *

Мира, Алвинът е потресаващо точен с фразата "да бъде честен". Към читателите - а преди това към себе си. Проблемът с другото разбиране на отговорността ("Ами ако някой се самоубие, след като ме прочете?!") е, че там реакцията зависи и от [i]другия[/i], от получателя, читателя - и тук вече отстъпвам думата на другарите Богданов и Гоа, които ги разбират тия външни мащабни влияния, които обуславят реакциите. (Аз не съм бил родител, освен на книга, и не смея да се мешам там.)

* * *

Митко, извинявай и от мен, но не ми се отваряше нова тема. Ако някой модератор прецени, може да отцепи тия мнения отделно.

Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2081
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Re: ...и алтернативно мислене

Мнениеот Bogdanov » Нед Ное 26, 2006 7:02 am

В изказването ти ярко си личи, нещо подчертано по-горе, а именно загуба на традиции и исконни християнски ценности и навлезли на тяхно място съмнителни и изопачени източни учения.
Наложи основната идея във "В началото беше метрото" с ортодоксалната религия, в която е възпитан /изграден народа ни и ще получиш интересни резултати.
Но да не съм многословен - Мактуб! Защото стигаме до причините за самоубийство на Тесла. Маг, Бог да го прости, много подробно разказваше за тях.

П.С За 1905 - Прекалено е късно за да се сбъдне сценария. След Илинденското въстание, ВМРО и българското правителство са на доста противоположни позиции. По-скоро би се сбъднал варианта за дуалистична империя, предлаган от Стефан Стамболов, но него пък ВМРО не би го харесал. Няма реалистичен вариант за решаване на балканските проблеми, след създаването и укрепването на ВМРО.

Bogdanov
 

Re: ...и алтернативно мислене

Мнениеот Кал » Нед Ное 26, 2006 10:40 am

Bogdanov написа:

> В изказването ти ярко си личи, нещо подчертано по-горе, а
> именно загуба на традиции и исконни християнски ценности и
> навлезли на тяхно място съмнителни и изопачени източни учения.
> Наложи основната идея във "В началото беше метрото" с
> ортодоксалната религия, в която е възпитан /изграден народа ни
> и ще получиш интересни резултати.

Предполагам, че сред тия ценности е и необосновано грубото отношение към мнение на непознат човек. ("Въпросът е ... леко глупав"; след поредица от подобни към Мира.)

Не съм чел Библията скоро и няма как да знам, всъщност. Мъча се да слушам сърцето си за такива неща.

Колкото до това какво точно е формирало народа ни, какви сме сега и какви трябва да бъдем: има един роман "Аз, грешният Иван", много ми харесва трактовката му. Особено частта езичество - християнство.

И един по-изосновен проблем: "ярко си личи" (вероятно печатна грешка от "ярко ми личи") всъщност е проява на синдрома:

"Когато се взреш в яркото черно небе,
ти виждаш себе си, загледан в себе си."

(Зиндел, "Реквием за Хомо Сапиенс")

> Но да не съм многословен - Мактуб! Защото стигаме до причините
> за самоубийство на Тесла. Маг, Бог да го прости, много подробно
> разказваше за тях.

Бъди по-многословен другия път. Иначе трябва да гадая какво точно си искал да ми кажеш. Точно като в изказването за "Случаят Бенковски" в дир-а.

Човешката библиотека е:
~ място, на което книгите сбират човеци;
~ отворена за всеки.
:)
Аватар
Кал
 
Мнения: 2081
Регистриран на: Нед Яну 30, 2005 7:33 pm
Местоположение: Човешката библиотека

Следваща

Назад към Общи дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

Общо на линия са 0 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 0 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На Сря Яну 15, 2020 8:06 pm е имало общо 349 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта