брой: 1 2001
Фентернет №1 2001 г.(целият)
Атанас П. Славов
Любители и любовници
на фантастиката

Пиша тези редове в новогодишната нощ срещу историческата 2001 година. Вместо да извършвам смешни движения с чаша в ръка или да повтарям като папагал наздравични шаблони, аз си позволявам удоволствието останал насаме с компютъра и Световната мрежа, да редувам писането на този текст с надникването из сайтове и уеб-камери от далечни страни, които предават на живо своето разбиране за преход между хилядолетията!
Колегата Кларк, както ще видите по-долу, не си поплюва и смята да остане във времето не само чрез книгите си… За да не остана назад и аз ще ви зарадвам, че “Фентернет” ще бъде все по-разрастващ се електронен бюлетин и ще се разпростанява до всички, които изпратят е-мейла си до “Терра Фантастика” и другите издания за НФ. Вече имам и двама сътрудници. Всеки, който напише нещо интересно, да го изпраща. Гаратирам му, че няма да спечели нищо, най-много да си изкара боя.
Ето моите банери:

“ФЕНТЕРНЕТ – ЕДНА ОДИСЕЯ ВЪВ ФАНТАСТИКАТА ПРЕЗ 2001 Г.”

“ФЕНТЕРНЕТ – НАЙ-СИГУРНИЯТ НАЧИН ДА СПЕЧЕЛИТЕ ВСИЧКО, КОЕТО ИМАТЕ И ДА ЗАГУБИТЕ НИЩОТО, КОЕТО НЕ СТЕ ИМАЛИ!”

Разбирам ви, ако сте прекарали трудно новогодишната нощ – за пръв път ни е да преходждаме от едно хилядолетие в друго. Следващият път ще имаме вече опит :-)
И така – поехали, пардон, сега беше “NOW”:
FENTERNET 1.0
7.І.2001 Г.
Автор: Атанас П.Славов

В този брой можете да НЕ прочетете:

1. Артър Кларк се изпраща в Космоса (клюка от БТА)
2. “Моделириум – І” – сборникът български фантасти престава да бъде виртуален.
3. Гея реагира – фантастични факти около техногенните катастрофи
4. Оръжия за мрежово поразяване – легализация на кибервойната в САЩ.
5. Нови екранизации по световни НФ произведения.
6. Геномът на Бога – какво мога да правят заедно, генетици, теолози и изотерици…
7. Видение на жена – “… ласкава и замислена, като лястовица в ниското…”
8. И.И. на живо – “… кой ли днес не прави изкуствен интелект…”
9. Киборгизация – “…той прехвърля мост между белтъка и силиция…”
10.Манифестът на киберпънкаря – “…в ноща срещу 2000 година…”


Първо:

Артър Кларк
се самоизпраща в Космоса

4 Януари 2001, Четвъртък

С надеждата да се възроди под формата на клонинг известният британски писател-фантаст Артър Кларк е решил да изпрати своя ДНК в Космоса, предадоха световните агенции. Кичур от косата на 83-годишния Артър Кларк, състоящ се от 6 косъма, заедно с написано от него послание, ще бъдат изпратени в Космоса по посока към Млечния път от американската компания Инкаунтър2001ЕлЕлСи през 2003 г.
Все някога суперцивилизация ще намери тази пратка и ще ме възроди в ново време на ново място, споделя фантастът. Според него има голяма вероятност за контакт с извънземна цивилизация, която да може да възстанови пълноценен човешки организъм от извлечената от косата ДНК-проба.
Кларк е един от общо 55 000 души, които участват в проекта на американската компания. Миналата седмица фантастът предизвика истинска сензация със съобщението си, че човечеството е на прага на постигането на биологично безсмъртие и сегашните хора ще могат да посрещнат 3001 г., припомнят агенциите. Влиянието на Артър Кларк върху науката е огромно. В своите книги, които са около 80 на брой, той е предсказал огромен брой изобретения и открития, направени впоследствие от учените.

БТА

Второ:

МОДЕЛИРИУМ – 1

На “Булгакон – 2000” пуснах в оборот един “виртуален сборник” с проидведения на клубни автори, който нарекох (по аналогия със серията клубни сборници издавани предишните години “Модели”) “МОДЕЛИРИУМ”. Имам удоволствието да ви съобщя, че издаденият “виртуално” на 10 дискети сборник мина конкурс по програмата “ПОМОЩ ЗА КНИГАТА 2000” и ще се появи като реална книга в 1000 бр. тираж в издателство “Офир” – Бургас, някъде към март-април 2001 година.
От познатия ви дискетен вариант книгата ще се отличава със следното:
• Махнат е раздела “Поезия”.
• Към разказите са прибавени трите разказа на А.Карапанчев “Приказка за камъка”, “Стапен Кройд” и “Бик”, а са махнати двата “Архангела” на Иво Иванов.
• Сменено е едното есе на Иван Попов с друго (“Историята на тезгяха”) и са добавени още две от други автори.
• На корицата ще бъде оригинална рисунка на нашия художник Емил Вълев (автор на корицата на сп.”ORPHIA”)
• Книгата ще бъде озаглавена “МОДЕЛИРИУМ-1” защото имаме твърдо намерение да го превърнем в периодичен алманах за българска фантастика.

Съставители:
Атанас П.Славов
Иван ХаджиевГЕЯ РЕАГИРА

Списъкът на техногенните катастрофи станали през последните десетилетия пъстрее с феномени, които могат да се обяснят със смятаната за фантастична хипотеза на големия английски учен Джеймс Лъвлок “Гея” според която земята като цялостна система притежава белег на живо и може би разумно същество което полага грижи са самосъхранението си. Ето някои факти:
• Според комисията по разследване “Чернобил” са регистрирани деформации в основата на станцията довели до фаталните размествания, и те са се появили едновременно с резки промени в атмосферното състояние – възникнал циклон, който бързо бил сменен с антициклон.
• Преди катастрофалния взрив на газ в Башкирия, (който отнесъл два пътнически влака) свидетелите са чули подземно бучене, излезли от строя измерителните прибори на газопровода. Без никакво обяснение е бил нарушен трафика на влаковете, пробила се и рухнала дигата на хранилището с отпадни води, и всичко това ПРЕДВАРИТЕЛНО!
• Непроверени научни източници твърдят, че от повърхността на Земята към ядрото й водят канали около изхода на които са концентрирани геопатогенните зони. Те служели като вълноводи на гравитационни вълни. Може би вътрешна сигнална система на планетата?
• Същевременно генерирани в недрата гравитационни импулси подобно на лазерен лъч могат да стигат далеч в космоса и да получават сигнали оттам.
В същите околонаучни статии се изписва сакраменталната фраза: “Някои учени предполагат, че планетата не само подава сигнали, но и получава такива от центъра на Галактиката. Астрономите отбелязват необикновенна активност с такъв характер през последните години. Подобен обмен на информация става и със Слънцето...”
Най-лесно е да се изсмеем на подобни локуми и да забравим. Но който прочете “Гея” на Лъвлок ще разбере, че нещата са изключително сериозни и би трябвало да се замисли отвъд безотговорните публикации.
Аз лично считам, че днес Интернет дава възможност с помощта на “Нюз група” в Интернет да се изгради международна мрежа от независими изследователи, които да направят задълбочено проучване на реалните данни и прояви на явлението “самоорганизационна активност на Планетата”. Най общо казано в момента има три типични организирани изследователски движения в света, които биха възприели с подобни търсения. Това са:
• Последователита на Лъвлок в Англия,
• Продължителите на Теяр де Шарден (“Феноменът на човека”) във Франция (макар и теологически обремени, между тях има задълбочени изследователи).
• Последователите на Вернадски в Русия, Украйна, Беларус и др. (“ноосферата” като планетарно съзнание)
Имам намерения да установя контакт с тези изследователски течения и да им продложа сътрудничество в един по-глобален “рисърч-проект”
Който се интересува да ми пише допълнително.
П.П. От излизането на повестта на А.К.Дойл “Когато Земята извика” се навършва почти един век!!!

Трето:


ОРЪЖИЯ
ЗА МРЕЖОВО ПОРАЗЯВАНЕ


Авторът не тези редове отдавна се опитва да обърне внимание, че така широко рекламираната ИТ революция е част от глобален процес на преориентиране на социалната реализация на човечеството от географското към информационното пространство.
Зловещо потвърждение идва и от театъра на конфронтациите. Отначало беше потенциалната информационна баталия в Източен Тимор, когато местен интелектуалец-нобелист заплаши правителството на Индонезия с кибератаки, последва реалния сблъсък на израелски и палестински хакери, тамилски тигри и др.
Но истински качествен скок направиха въоръжените сили на САЩ след официална заповед на Правителството. На конференция на Пентагона в Арлингтън бе формулирано че: “съществуват ТРИ основни метода за водене на съвременна война:
1/ балистични ракети
2/ контрол над космическото пространство
3/ информационна война /голяма част от която е киберпространствена/ “ (забележете кибервойната официално е поставена наравно с другите два “географски” метода за водене на война)
На агенцията по спътникови телекомуникации е възложено да разработи стратегията за водене на кибервойна. Стратегията ще се нарича OPLAN 3600 и предполага безпрецедентно обединение на търговските и държавни структури на страната. Ще участвува и ФБР, защото “ситуацията изисква решително обединение на усилията за отбиване на атаки чрез Интернет.”
Според агентурни данни Русия, Израел и Китай не само разработват свои статегии, но и вече притежават софтуерни и хардуерни оръжия за мрежово поразяване.

Четвърто:


НОВИ ЕКРАНИЗАЦИИ

След скандалната киноверсия на “Закуска за шампиони” инспирирана от Брус Уилис, и инициативата на Джон Траволта да екранизира “Бойно поле Земя”, се задават нови филмирания на известни НФ произведения.
Цяла вълна са версиите по А.Азимов. Деми Мур има намерение да играе медицинската сестра бореща се за живота на малкото неандерталче от “Уродливото хлапе”.
Започва работата по цикъла романи “Фондацията”. Явно успеха на “Двестагодишния човек” ги е вдъхновил.
След категоричния отказ на Камерън (който както вече писах е зает със “Соларис”) продуцентите на “Терминатор 3” са ангажирали Ридли Скот (“Блейд рънър”,”Пришълецът І”) както и основните артисти – Шварценегер, Линда Хамилтън и порасналия “й син”.
Най-новите екранизации са постановката на Александър Пейн “Портретът на Дориан Грей”. Известният сценарист Джеймс Робинсън пише сценарий по третата (!) книга от “Землемория” – “Най-далечния бряг”. Режисьорът Р.Дейвз Финчър започна работа по “Срещи с Рама”. Дисни студио смята да екранизира серията романи на Джон Кристофър “Денят, когато диойдоха триподите”. А в екранизацията на детския фентъзи роман на Крис Олсбург “Полярен експрес” като кондуктор във влака пътуващ към дядо Коледа ще играе Том Ханкс.

Пето:


ГЕНОМЪТ НА БОГА

Какво биха могли да правят на съвместен симпозиум генетици, изотерици и теолози?
Ами например да установят генетическата същност на непорочното зачатие! Такъв симпозиум се е състоял през ноември в САЩ. Авторите на докладите са стъпвали на следните научни разработки:
• Че цялостната програма на организма се съдържа в структурата от течни кристали на ДНК – сачетанието на хромозомите образуват холографски решетки (поле)
• Това поле получавайки програмата създава вълнов образ на биосистемата подобно но 3Д анимация.
• При деленето на човешки клетки в ембриона в това поле се образуват вълни, които точно показват пространствената локализация на органите.
• Тази вълнова технология на генетиката е разработена от руския изследовател Пьотр Гаряев.
• Енергийни вълни – солитони – разчитат, запаметяват и препредават генетичната програма.Съществували непроверени данни, че вече са създадени генератори на солитони чрез които по вълнов път се предава генетична информация от един вид на друг.(може би става дума за експериментите на д-р Цзян?)
• Следва, че е принципно възможно непорочното зачатие - организмът да се развива от една клетка под въздействието на външно привнесена вълнова генетична информация. Защо това да не е яйцекретката на Дева Мария, а вълновият геном – на БОГ?
• Материалната основа на носещото цялата операция поле е физическия вакуум между атомите изпълнен с микролептони, които отдавна са набеждавани като носители на “мисловния процес”.
• “вакуумният свръхмозък” генерирайки 3Д холографни солитони, реализира ги в плътна материя и това е акта на сътворението.
Тези, които са се начели с учебници по генетика вече сигурно ругаят, но аз не мога да забравя репликата на моя приятел медик-кибернетик д-р И.Димитров (110 внедрени в чужбина изобретения): “Колкото повече изследвам ДНК, толкова повече съжалявам, че съм непоправим агностик...”
Смятям да се свържа с авангардни генетици и да им задам въпроса какво мислят за този симпозиум.
Интересно нали?

Шесто:


ВИДЕНИЕ НА ЖЕНА

Ласкава и замислена,
като лястовица в ниското.
На пътя със презрели облаци
готови да се разрешат
от наболелите предчувствия...
...във нея тихо пеят устните
на избледнелите мъже.
А.Бурмов

В утопичните антиутопии от 70-те години блуждаеше един образ, който бе на прага да стане шаблон. Образът на малкия човек от големия технотронен град-машина, който след монотонния си обезличаващ ден сред зъбчатките на системата, се прибира у дома в самотната си клетка-стая снабдена с голям екран и потъва в измислените му светове. Но ето на екрана се появява красива водеща, и нашият герой общува с нея като влюбен. После разбира, че това било видение конструирано от електронен мозък, като справочна псевдо-личност… После престанаха да пишат за този герой и неговата илюзорна любов, защото дойде реалността на виртуалните дами.
Първа бе водещата от 5-ти канал на английската телевизия, синтезирана като триизмерна анимация, която представяше новините по един от каналите. Тя бе управлявана от цял комплекс машини, мимиката й бе ограничена, макар и достоверна. Но най-важното, тя просто изпълняваше написания тект с адекватно изражение. Никой не можеше да й зададе въпрос и да очаква адекватен отговор.
След това се появи Annanova
http://www.annanova.com
Първата виртуална женска псевдо-личност водеща в гигантски уеб-сайт, с частична обратна връзка. Всеки от посетителите на сайта можеше не само да гледа двуминатни новини разиграни от нея с адекватно изражение на лицето, но и да и отправи въпроси, макар и off-line. Тя вече отговаряше на образа от старата антиутопия. И продължението е не по-малко фантастично: преди няколко месеца бе публикувано нейното изображение (може да се каже “цялото й тяло”), и вече се намериха желаещи да предложат ръката и сърцето си. Състояла се е “пресконференция”, на която Аннанова заявила “Харесват ме само за това, че изглеждам добре, а бих желала да ме ценят за това, което правя!” Тя никога няма да остарее, ще става все по-умна, а след време могат да се появят и виртуални колеги, семейства или приятели…
• Всички случаи до тук са производни на вечната склонност на мъжкото съзнание да отделя идеала за жена от реалната жена. Оказа се, че това си е цял отделен пазар само за мъжка аудитория. И то без да намесваме порното. Там има друг вид “отделяне” – употребителството! Логично е това, което показа първото по рода си световно проучване на ценностите чрез Интернет “Planet Projekt” - 70% от анкетираните са дали проиоритет на междуполовите отношения!
Все по-бързото нарастване на изчислителните мощности усъвършенствува този процес. Изумителен бе рецидивът случил се по време на тазгодишните избори в САЩ. Екип, стоящ зад някакъв сайт създаде Джеки Страйк – представителка на подтисканото малцинство от виртуални жени - кандидатка за президент, която наистина участвува в състезанието. Този път тя бе жена на средна вързраст, майка на две деца, едното от които убито във войната в Залива, домакина и общественичка, авторка на афоризми и т.н. всичко средно аритметично за американската социално активна жена. За разлика от Аннанова, която е жената-идеал предназначена за обожание и подражание, Джеки Страйк е олицетворение на обикновенната американска жена. Тя е идеална в съвсем друг смисъл. Например, изтъкват нейните подгласници тя ще заема много малко място в Белия дом, ще може да работи по цяло денонощие и няма да злоупотребява със стажантки чрез своите пури. Можете да се запознаете с разнообразния, макар и среднояритметичен духовен живот на Джаки на сайта:
http://Jackiestrike.com
Интересна е и последната проява на този феномен. Младата хит-певица Бритни Спиърс ще бъде първата в света излизаща на сцена със своята виртуална двойничка. Триизмерното и копие скоро ще можете да видите на сайта (http://britneyspears.com/)
Човек неволно си спомня за десетките мрачни фантазии от епохата на романтизма (“Портретът на Дориан Грей”, “Продадената сянка” и др.), когато портрети и отражения, сенки и видения заживяват свой живот за ужас на оригиналите. А за нас това става ежедневие. И то при днешните примитивни програмни езици, при силициевите чипове! Какво ли ни очаква, когато бъдат постигнати еволюционните програми на изкуствен интелект вкарани в квантови процесори които задвижват 3Д емулации реализирани чрез холограми в простраството?
И да не споменавам всуе името “Изкуствен Интелект” защото това е ария от съвсем друга опера.

Седмо:

И.И. на живо

Някога, преди повече от 20 години между
кибернетиците-програмисти блуждаеше афоризъм:

“ЗА ДА НАПРАВИТЕ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ ТРЯБВА ДА ИМАТЕ КАТО МИНИМУМ ЕСТЕСТВЕН ТАКЪВ”

Изглежда днес има изобилие от естествен, защото кой ли не прави И.И. Ето няколко фрапиращи потвърждения:
• Според информация изтекла от лондонския офис на “Майкрософт” в една от научните групи са стигнали до конепция с която може да се постигне нещо много близко до любимите на фантастиката Изкуствени Интелекти.Това ще бъде саморазвиваща се програма наречена “Авида” основаваща се на принципи сходни на еволюционната теория на Дарвин. Програмата постоянно ще увеличава вътрешните си връзки като запазва само най-ефективните. Ще се получава нещо като електронна мутация и затвърждаване на оптималните информационни структури. Според експерти първите програми притежаващи изкуствен интелект ще се появят към края на следващото десетилетие.
Абе тая дата не съвпадаше ли с посочената рожденна дата на И.И. в “Хиперион ІV”???
• По подобен път вървят и учените от американския университет Брандис http://www.brandeis.edu/news/golem.html които вече са създали компютърна програма, която с помоща на манипулатори конструира и сглобява роботи. Това разбира се са малки и сранително елементарни двадесет сантиметрови машинки. Интересното тук е, че в програмата са заложени не само кибернетични знания, а и математически модел на еволюцията на живите форми. Машината сама е предлагала варианти на роботи и отхвърляла "нежизнеспособните” Процесът на предаване от модел на модел на “генетичната”, т.е, необходима за активно функциониране информация, напомня процесът на еволюция на живите организми. На следващия етап на експеримента, към роботите се включват сензори реагиращи на измененията на околната среда. Авторите на този проект не искат да повтарят усилията на другите да влагат разум в механична кукла. Те твърдят, че тялото (хардуера) и съзнанието (софтуера), трябва да се развиват едновременно в процеса на естествения подбор. Така ще се създадат роботи от нов тип. Двата основни проблема пред съвременната роботика: 1/ Невъзможността на роботите да се адаптират самостоятелно към измененията в средата и 2/ Огромната цена на тяхната изработка, ще бъдат преодолени с наличието на тази “техногенетична информация”във всеки новопроектиран модел, тя е първа крачка по един безкраен път на саморазвитие, който ще породи един техноеволюционен разум, който може да има всички аналози на човешкия.
Забележете с какво се различават кибернетиците от Брандис, от програмата “Авида” на Гейтс. Те извеждат “територията ма мутациите” от виртуалността на физическо ниво, в контакт с изменчивата предметна реалност пронизана от безкрайно сложната и вероятностна космическа флуктуация от полета и лъчения, докато “Авида” ще общува с тях само ако информацията за тях бъде дигитализирана и въведена в програмната среда.
• Трети път за “снемане” модела на човешкото мислене е избрал канадският учен Крис Маккинстри в проекта “Джак” (”GAC”- Generic Artificial Consciousness). Вдъхновени от примера на “Сети”, които ангажираха за своята кауза стотици хиляди персонални компютри за обработка на информацията идваща от далечни галактики, канадците предлагат на хилядите ентусиасти да включат не процесорите а интелекта си. Учените подчертава, че главния проблем ная системите с И.И. е, и си остава натрупването на универсални знания или по-просто казано здрав разум. Работата е там, че обемът и стурктурата на тези знания са огромни и сложни за систематизация. В този обем влизат общочовешките знания за околния свят, които най-добре се организират в експертни системи. Но те са “снети” от хора-експерти, а кои са експертите по “здравия разум”? Милионите нормални хора. Именно те са в основата на проекта. На сайта
• (http://www.mindpixel.com/Register/register.php3) всеки може да остане в историята като отговори на дълга редица въпроси изискващи еднозначни въпроси. При това е необходимо да се постарае не да бъде оригинален, а да мисли колкото се може по-тривиално. И това събиране на анкети ще продължи десет години, след което натрупаната база данни ще бъде използувана за обучението на невронна мрежа, която ще продължи със самообучение, докато формираният по този начин И.И. ще може да издържи на теста на Тюринг.
(за тези които не си го спомнят, това е разговор с въпроси и отговори без пряк контакт, когато човекът водещ разговора не успява да различи И.И. събеседника си от жив субект) В момента функционират две диалогови системи, които в различна степен имитират разговор по Тюринг. Това са Eliza и ALICE с които можете да пофлиртувате на сайтовете:
http://www-ai.ijs.si/eliza/eliza.html
http://206.184.206.210
Елиза е по-старичка (33 г.) и съответно по-старомодна. Тя се прави на психотерапевт и отговаря на въпросите ви с други въпроси, които шашват с многозначителността си, особено човек с психически проблеми. Алиса обаче като модерна и изтънчена псевдоличност почти създава илюзията за истински естествен разговор. Тя дори може да лъже, да разказва вицове, да клюкарствува и да разпространява слухове, както и да коментира няколко реални събития от актуалността.
• На пръв поглед проектът “Oxygen Alliance” на Масачузетския технологичен институт не е по темата. Става дума за вграждането на компютри в околния интериор на човека, така че да станат като кислорода във въздуха – необходими, но невидими. Над 250 учени ще се включат в тази разработка финансирана от американското правителство и шест корпорации. Интерфейса ще бъде предимно с гласови команди, а устройствата – вградени в стените тавана интериора и колите. “Хората трябва да общуват с компютъра както помежду си!”- казват изследователите. По този начин работохолиците могат да се откъснат от клавиатурите и мониторите и да се движат в естествената си житейска среда без да излизат от работния процес. Това ще става с три устройства: 1/ Enviro 21 – нелокализирано в конкретен предмет, по-точно система от сензори, камери и микрофони вградени навсякъде в околното пространство на човека, за събиране и предаване на информация, 2/ Handy 21 – джобно устройство с видеоекран, камера и глобална систтема за позициониране, което взаимодейства с Enviro. То ще комбинира качествата на лаптоп, мобифон,радиоприемник, телевизор и дистанционно у-во. И накрая 3/ Net 21 – мрежа за поделена информация. Ключовият елемент, който прави тези общо взето познати неща нова структура,, са речевата комуникация и безжичната връзка между елементите. За тях неизбежно трябва изкуствен интелект. Защото едно е компютърът да декодира речева диктовка, да я превърне в букви и думи, а съвсем друго е да разбере казаното от човека, да изпълни правилно командата, и още повече да отговори смислено също с глас на т.н.р. “естествен език”! Същите системи разработвани от МТИ ще позволяват камерите да познават хората по чертите на лицето да ги проследават в тълпата и да анализират това което виждат. Естествено веднага възниква въпроса за личния живот и тоталното следене, но нали и откриването на атомната енергия породи “мегасмъртта” а ние още сме живи и даже успяваме да се развиваме, макар и нехармонично.
И накрая, но не на последно място по няколко думи и за два противоположни подхода към проблема за И.И. Противоположни, защото единият може да бъде определен като хардуерен, а другият като софтуерен.
• Първият е създената от учени от МТИ, Бел Лабс, и И-т по невроинформатика електронна схема аналогична на на невронната система на мозъка. Изкуствени неврони свързани помежду си със синапси водещи към възможността за разпознаване на образи (явна е връзката с предходната разработка на МТИ), осъществяват както в мозъка обработка и на цифрови и на аналогови сигнали, има забраняващ неврон, който подтиска дразнението при нахлуване на противоречиви сигнали и контролира обратната връзка. “Светът на електрониката все повече клони към съвместяване на цифровите и аналоговите изчисления, каквито използува мозъкът. Само че в мозъка аналоговите и цифровите функции са преплетени много по-тясно, отколкото е прието в електрониката” – казва един от авторите.
• На “софтуерно” ниво е разработката, в която имам честта да помагам лично. Това е продължаващата повече от 25 години титанична работа на водещия у нас специалист по диалектическа логика д.филос.Иван Пунчев по математизиране на Хегеловата логика, от която може да създаде нова математическа логика отваряща вратите пред създаване на програмни езици способни да отразят противоречивостта на живите и разумни системи, да моделират евристичното мислене. Това е път за създаване не само на притежаващи подсъзнание и въображение И.И. но и революционизиране на човешките познавателни методи в познанието.
На този, който последните думи се сторят прекалено фантастични, ще кажа само: Встъпваме в хилядолетие което ще е по-фантастично и от Невъзможното.

Атанас П.Савов

Осмо:


КИБОРГИЗАЦИЯ

Из фантастиката продължават да се вихрят ефектни киборзи, защото етическите възможности на този сюжет едва сега започват да се разгръщат. Но техническата реализация на стъпките към реалния човек-киборг отдавна са тема на приложни институти и рутинни технически разработки.
Първи бяха медици, от началото на 80-те години те слагат сърдечни стимулатори с различна сложност, сега наред са специални чипове париращи тремора от болестта на Паркинсън, и др.
В Интернет в момента може да се проследи експеримента как командите от мозъка на маймуна управляват ръка на робот от растояние 900 км.
http://www.duke.edu Авторите на този проект наричат това “основа за по-нататъшни разработки на интерфейс между автоматични устройства и главния мозък, който ще позволи на инвалидите да контролират движението на протезите на крайниците си и на парализирани пациенти да общуват чрез Интернет”, но ние си даваме сметка, че това са реални крачки към истинска киборгизация.
Най-активните стъпки е направил английският учен Кевин Уорвик от Readings University – “пионер в прехвърлянето на мост между силиция и белтъка”. Той си трансплантирал чип в ръката пригоден да комуникира с автоматичните и изчислителни устройства в интелигентната сграда на института. Вратите се отваряли пред него сами, компютрите го поздравявали по име и зареждали любимия му софтуер щом застане пред тях. Първите си експерименти Уорвик посветил на доказателството за лекотата, с която може да се осъществи електронното следене и иднетификация. Даже споменал за нескромни предложения от някои държавни служби, които той не приел.
По късно обаче, британецът сменя песента:
“Следващият експеримент, който ще предриемем – включване към нервната система. Имплантът отново ще бъде присаден в ръката, но този път той ще приема сигнали от моята нервна система и ще предава на компютъра и обратно. Компютъра ще може да предава сигнали обратно. Наистина потресамащо! Това не само открива възможности за управляване на компютър с махване на ръката, но също ако се има предвид двустранната връзка това дава възможност през компютъра да се изпращат сигнали от моята нервна система по мрежата до друг човек на другия край на планета!”
Изключително интересна статия за този феномен можете да прочете на сайта на Иван Попов
http://members.xoom.com/underpear/ Ако ви се стори подозрително, че авторът е руснак, смея да ви уверя, че оригиналната му гледна точка е с особена отстранена ирония и задълбочен смислов анализ относно разликата между англичани и американци в митологичното им отношение към техноморфизма.

Девето:


МАНИФЕСТЪТ
НА КИБЕРПЪНКАРЯ

Когато се говори за основоположници на движението “киберпънк” в американската НФ, обикновенно се спрягат имената на Гибсън и Бюс Стърлинг. За разлика от Невромантика Гибсън, Стърлинг е практически непознат на нашия читател, така че ще тябва да обясня защо се занимавам с него.
Брюс Стърлинг е истинския идеолог и говорител на движението. За разлика от Гибсън, който е набирал компютърни знания от популярни статии и разговори с хакери, Стърлинг е действителен кибернетик. Най-характерна е повестта му “Рой”, където земяните установяват контакт с раса от същества населяващи вътрешността на астероид, които образуват разумност само под влияние на външни въздействия, и я поддържат само докато външните фактори изискват това.
Днес Стърлинг е доста далече от “зъбенето” на първите киберпънкари. Той подчертава, че тяхното “тревожно биене на камбана” днес се пробутва за рок-шоу, и той се разграничава от днешния екшън-кибепънк. От литература на предупреждението той е станал литература на развлечението, поредната модна стилистика. И верен на непримиримия си дух Стърлинг в началото на годината излезе със въззванието “Манифест от 3 януари 2000 г.” Тема – екосферата.
“Най-добрата възможност за прогерс е да дадем на 21-то столетие да разбере, че промишлената база на 20-то беше груба, носкопосана и мръсна. Двадесето столетие живя в мръсотия. То в много отношения напомнняше 18-ти век преди откриването на микробите като преносители на инфекция, век поразен от гниещи язви, зародени в суеверия и миязми. Хората трябва да знаят истината за нашето физическо битие. Нужно е да я показваме навсякъде отново и отново. За хора разполагащи с компютри, уеб-сайтове и сенсорни устройства, тази задача не е недостъпна. Днешната промишлена база е мерзка и остаряла, но това далеч не за всички е очевидно. Критиката на този факт е само част от подхода…”
В мащабната си статия Стърлинг доказва, че е важно да се подходи откъм човешката представа за екологичния проблем, защото това е единствия демократичен път към действие. В противен случай, подчертава той транснационалните корпорации и енергетичните консорциуми, които владеят масовите медии ще продължат да наемат учени-проститутки, които ще твърдят, че нещата могат да се оправят и ще продължат да получават свръхпечалбите си оставайки планета без бъдеще. Той формулира нуждата от един нов вид “зелено” движение, не на отшелници, гандисти и други антипрогресисти, а на масовия прагматичен мислещ човек, който е в състояние да разбере, че личното му участие в изхвърлянето на въглероден двуокис е въпрос за съществуванието на живота. Авторът предлага ред оригинални методи за соционженерно въдействие над общественото съзнание в тази посока. Действия противопоставени на платеното примиренчество на масовите медии. Това може да стане само чрез изграждане на неформални мрежи в Интернет. Той споделя ред неочаквани твърдения за преобладаващата безполезност на тежката индустрия, енергоразточителството на туризма и др.
Като цяло въззванието на Брюс Стърлинг е пример за независим и тревожен анализ на реалните тенденции. Накрая той скептично се сепва, че може би напразно е написал всичко това, защото неговата аудитория още не се е формирала или може бе още не е пораснала. И завършва с думите:
“Бих искал да завърша статията с предложения за конкретни области за творческа работа. Иска ми се да вярвам, че острите обществени нужди ще породят ярки прояви на откровенна изобретателност.
Но времето за това не е дошло. Още не е дошло.”
Този текст е писан в новогодишната нощ срещу 2000 година и публикуван на 3.І.Вие как мислите една година по-късно, наистина ли не е дошло?

Който иска да прочете оригиналния текст на Стърлинг на руски език да ми пише.
Ако иска да общува директно с автора: bruces@well.com

И така, до скоро писане, някъде къмто 2.ІІ.2001 г.
Авторът
mailto: a_slavov@hotmail.com


С. Всякакви права – неопазени.
Умолявам само публикуващите, да не забравят името ми отдолу.