брой: 4 2001
ФЕНТЕНЕТ 4.0
Атанас П. Славов
4.4.2001
АВТОР: Атанас Петков Славов

Отново имате прекрасната възможност да НЕ прочетете:

Писмо до Анонимен Автор – ІІ част
“Гледахме вместо вас” – полурецензии пристигнали от САЩ за два нови фантастични филма: “Дюна” – ТВ сериал и “Galaxy quest'”
“Въображаеми науки” как да си осиновите безумна идея
Преброяване на дивите ...факти
....звездите и галактиките
....съществата в Океаните
Конан ще става матричар, май.
Изпратете главата на...
Сравнителна футурология
Назрява кибервойна
Конкурс на “АРГУС” за роман и разказ
Първият футурофилм на Спийлбърг
Първата И.И. програма минала теста на Тюринг
СЕНЗАЦИЯ НА БРОЯ: ИЗЛЕЗЕ СБОРНИКА “ М О Д Е Л И Р И У М “Навярно си спомняте, писмото на Иван Хаджиев в предишния “Фентернет 3”. Оказа се, че все пак са го публикували в ЛитФорум. И е последвала реакция от страна на Анонимния Автор, който оказва се, бил именуван Бойко Пенчев. Прочетох раздразнения му лай. Разбрах само, че написал текстчето си завоалирано, за да не заяви направо, че това било “слаба книга”. Неволно ми напомни един редактор от НМ, който в “разгромната” рецензия на мой сборник, заяви: “аз лично фантастика не чета и не съм чел, но съм филолог, а всичко е от думи, нали?”И така, давам думата на Иван Хаджиев:


Уважаеми господин Бойко Пенчев,

Много благодаря, че отговорихте на критичната ми бележка относно Вашето отразяване на антологията “Чудни хоризонти”, № 5 от поредицата “Нова българска фантастика” на ИК “Аргус” •. Дължа някои уточнения.
Първо, за анонимността. Много сте прав, че няма такова животно “анонимен автор”. Дори екипите на новинарските емисии се подписват. Че правете го тогава и вие, поне с инициали! Още повече, че става дума за отявлена субективност…
Е добре, вече се подписахте, правя го и аз. Не, за съжаление не съм Александър Карапанчев, съставител и редактор на сборника (той разбра по-късно и от мен). Аз наистина съм читател, до голяма степен фен на ЛВ и моята “разпаленост” визира не толкова липсата на толерантност и смисленост във Вашия текст, колкото е личностна реакция, насъбрана от обичайно срещаните в нашето културно време-пространство подмяна на ценности, безхаберие и арогантност.
А съм “подозрително добре осведомен”, просто защото участвам в сборника като автор. И съм съгласен с корицата, че става дума за “уникална антология”, не като някаква абсолютна стойност (дори Бог не си позволява крайни преценки, за разлика от Вас!), а защото за 10 свободни отвсякъде години никой – държава, издател, новобогаташ – не стори този жест към нашата фантастична литература. “Дори само заради тези му качества (рядкост и смелост!) – Ви е написал самият Карапанчев на с. 208 – сборникът заслужава да го погледнете с добро око.”
Разбира се, Вие имате своето право на лошо око (или каквито други органи използвате при писане) и да отрежете: “Една слаба книга”, при това с главни букви. Обаче по конкурентния начин на нейното съставяне, тя представя една моментна снимка на съвременната българска фантастика. Която, не знам, може би наистина е слаба?! Впрочем, бихте ли бил така добър да се аргументирате?
Но нека накрая свършим нещо смислено. Не, не считам за аргумент в моя полза, че не съм чувал за Богдан Русев, чието отсъствие в антологията “започва да прави впечатление”. Подканвам чрез вашия вестник този автор да участва в настоящия конкурс на “Аргус” за разказ и роман; освен това го каня в друг сборник – под моя редакция, който съставям в момента.
Българските фантасти (автори и фенове), по мои преки наблюдения, не обитават някаква Кула от слонова кост, за разлика от други литературни обединения. Напротив – и преди, и сега са отворени към всичко ценно, в стремежа им достойно да оцелеят, въпреки съответните идеологически и пазарни диктати. Да подадат, в крайна сметка, глави от кереча на немарата…

ИВАН Н. ХАДЖИЕВ
ГЛЕДАХМЕ ВМЕСТО ВАС:


ЕДНО МНЕНИЕ ЗА ТЕЛЕВИЗИОННАТА ДЮНА

Старият клубен член Тони Пантев, който от 8 години е преподавател по математика в Пенсилванския университет сподели в писмо наблюденията си от премиерата на телевизионния филм “Дюна” който в края на миналата година мина по “SF chanel”:
“Новият сериал по “Дюна” го изгледах целия, но с усилие и то от спортен интерес. Като цяло останах доста разочарован. Добрите страни на филма са, че е сниман доста професионално и с добри ефекти. Освен това този път са се постарали да останат верни на книгата и да следват фабулата предано и до край. От там нататък всичко беше провал. Нищо от поетиката и бликащия див историзъм на книгата не беше уловено, нямаше дори и блед опит да се вложи каквато и да е драматичност в разказа и артистите маркираха присъствие през цялото време. Абе както се казва – “Б” филм!”
Аз лично смятам, че Тони прекалено си е покачил критериите за качество, както става в една охранена Америка, и с огромно удоволствие бих изгледал филма, ако бих имал възможност. Пък дано го пуснат по някой канал... дано не е с отпадни води...
И за филма, който скоро ще излезе по нашите екрани:`Galaxy quest' (награден с Хюго-2000)

Това че `Galaxy quest' е получил награда е и смешно и жалко. Той е безспорно най-слабият филм от четирите (номинирани бяха: “Матрицата”, “Шесто чувство” “Да бъдеш Джон Малкович” плюс анимацията “Железния гигант”) и по абсолютни качества не може да се класира между тях изобщо. Филмът е пародия на “Стар Трек” и макар че е доста сполучлив и смешен на места, си остава плитък и незапомнящ се виц. Истроията е следната: Група артисти, които цял живот са играли екипажа на космически кораб в телевизионния сериал `Galaxy quest' са изпаднали от киното след като сериала е спрян и прекарват живота си в суета, пътуване и феновски конгреси. Един ден обаче, ги отвличат извънземни, които са гледали сериала и си мислят, че това е документален филм за “доблестни и смели спасители на разума”. Извънземната раса се състои от учени-пацифисти, които са нападнати от войнствени чудовища и имат нужда от някой да ги спаси. Нашите хора объркват нещата няколко пъти, но най накрая “влизат в ролята си” и доброто побеждава. Ако нямаше осмиване на Трек-феновете, и тяхната маниащина, филма щеше да е направо невъзможен за гледане”ВЪОБРАЖЕМИ НАУКИ

В една древна класификация на науките направена от Френсис Бейкън съществуват “desiderata” научни дисциплини, които големият мислител е нарекъл “желани”. С годините практически всички измислени от Бейкън “Желани-въобразени науки” са създадени. Така например Баумгартен си е въобразил естетиката, а Мендел – генетиката. Руският учен Михаил Епщайн http://comm.cudenver.edu./~inteLnet/
като пътуващ преподавател споделящ времето си между Русия и САЩ, създава интелектуалния сървър (на руски и английски език) ИнтеЛнет, който през 1995 година получава английска награда за “социално изобретение”. Централно място в този сървър заема електронното списание “ВЪОБРАЖАЕМИ НАУКИ” където в табличен вид са изложени “въобразените” от различни автори нови научни дисплини. Той нарича това “проективна” класификация и уточнява:
“Работата е там, че сферата на въображението все по-настоятелно влиза в самата структура на съвременното научно знание и определя смените на парадигмите в хода на научните революции. От тази гледна точка съществено е не само конкретното съдържание на тези или други НАУЧНО-УТОПИЧНИ предложения колкото новите мислени рамки, които се създават. В наше време да се противопоставя “науката” и “утопията”, разсъдъка и въображението, значи да не се забелязват истинските движещи сили на прогреса. Научното знание не подтиска сферата на човешките желания, а напротив, движена е от тях. В този смисъл “въображаемите науки” на Бейкън, са първият синтез между познанието и желанието! Продължаваме това...”
Друга интересна находка на Епщейн е решението му да публикува незавършени теории и концепции на самобитни непризнати мислители, които по една или друга причина са оставили ръкописите си за свободно разпространение, като предлага на други мислители да “осиновят” разработките и ги доразвият, естествено ако са готови да се отнесат отговорно към тях като истински бащи-осиновители. Аз лично прегледах сървъра и мога да кажа, че там няма графомански брътвежи, а преобладават оригинални идеи.ПРЕБРОЯВАНЕ НА ДИВИТЕ ФАКТИ

За тези, които съумяват да видят във фантастиката не само развлечение и бягство от действителността, а евентуално и школа по глобално мислене, смятам че ще бъде интересна следната информация:...звездите и галактиките на небосвода

За повече от три години американски астрономи са преброили и класифицирали 300 милиона звезди и галактики в първото по рода си небесно преброяване, пише в. Мирър. Екипът на д-р Майкъл Стрътски от Масачузетския университет (САЩ) работил с телескопи в Чили и Аризона. Учените открили неизвестни досега галактики отвъд Млечния път, както и звезди с уникални особености. Целта им била да осъвременят 100-годишната система за класификация на звездите, като включат и данни от нови наблюдения. Д-р Стрътски заяви: "Тези телескопи ни позволиха да създадем първата подробна глобална картина на нашата Галактика и галактиките отвъд Млечния път".


...Започнато е всемирно преброяване
на всички живи животински видове в Океана

На 21 февруари в Австралия е стартиран международен проект по преброяване на всички живи животински организми населяващи Океана. В изхарчването на 1 милиард долара ще вземат участие 63 института от 15 страни. Изследователите смятат да намерят отговори на въпросите, които вълнуват човечеството от хилядолетия мореплаване. Например, съществуват ли реално гигантските калмари описани още от Жул Верн. Работата на Международния център по преброяване е разчетена за десет години. Ще бъдат сканирани звуковите сигнали издавани от всички живи океански същества. С помощта на компютри ще бъдат обработени данните и съставени подробни карти на морското население.

Изглежда човечеството наистина се е амбицирало да сложи в ред представите си за света...


КОНАН МАТРИЧАР, МАЙ...

Сайтът http://filmforce.ign.com/news/2088.html получил от кръгове близки до режисьора на първия КиноКонан - Джон Милиъс информация, че той работи над сценарий на нов филм за Конан. Предварителното название на сценария е “КРАЛ КОНАН: ЖЕЛЯЗНАТА КОРОНА” ("King Conan: Crown of Iron" ). Най поразителното съобщение обаче е, че жив интерес към този проект са проявили създателите на “Матрицата” братя Уачовски (Wachowski).
Участието на Арнолд Шварценегер се преценява като маловероятно, въпреки настояването на Милиъс. Работата е там, че Батко Арни отдавна е достатъчно независим, за да избира филмите в които играе, а преди не веднъж се е изказвал скептично за продължения на Конан. (Тук трябва да си спомним и предишните му категорични изказвания против продължението на “Терминатор” а втори филм все пак се появи, а се говори и за трети...)
Алтернативен изпълнител на Конановата роля е посочен Ралф Мелер (Ralph Moeller, "Gladiator"), който вече размаха Конанов меч в телевизионен сериал.ИЗПРАТЕТЕ ГЛАВАТА...

Не, не става дума за “главата на принца” това го разказваха Шекли и Зелазни. Отново досадната Информационна революция настъпва по опашката фантастиката.
Бостънската компания LifeFX http://www.lifefx.com
е разработила софтуер с помоща на който можете да изпращате не какъв да е и-мейл, а анимирана говореща глава, която не само произнася написания от вас текст, но и извършва съответните мимически движения. Можете да си изберете даже вида лшце на главатаа която ще “отнесе” писмото Ви до получателя (слушателя). Явно не е далеч времето, когато в средата на стаята ви ще увисне холографичен призрак, и подрънквайки с кости, ще произнесе честитка по случай рожденния ви ден, изпратена от перверзен шегаджия...


СРАВНИТЕЛНА ФУТУРОЛОГИЯ

“Показаха ни манифактура за евтини мечти и магазини догоре натъпкани с тайнствени драми.. Ние бленуваме за електическите светлини в баровете, за причудливи балове в разрушени домове, принасяме им в жертва дневната светлина...
Случвало ли ви се е да удряте шамар на мъртвец?”
Сигурно мислите, че това са думи на модернистичен герой, безкрайно уморен от нощното слънце – в неговите огледално-отразяващи очи скоро ще проблесне последния залез и тогава устните му ще се разтеглят в презрително-прощална усмивка. Но в действителност тези думи току-що навършиха осемдесет години! Написали са ги френските комунисти-сюрреалисти Луи Арагон и Андре Бретон. Именно тогава, когато Маринети се е влюбвал в скоростта е станяло ясно, че бъдещето безвъзвратно е настъпило и с тромав каданс остъпва в миналото, а хората са станали по-бързи от времето. Станали са безумни поглъщачи на пространство...
Техниката на първата световна война днес изглежда много по-футуристично от измъчените звездолети на Дар Ветер и еднояйчния му близнак Дарт Вейдър...”

Това са началните думи на една скандална есеистична халюцинация на футурологични теми която можете да прочетете на сайта http://www.lenin.ru
Но предупреждавам ви, статията е вредна за вашето душевно равновесие, освен това за целта трябва наистина на знаете руски език.

КИБЕРВОЙНАТА НАДИГА ГЛАВА

Няколко пъти съм се връщал към темата, за формирането на кибервойната като форма на себеизразяване с далеко издущи последствия. Отново реалността (не виртуалната) ни подхвърля храна за размисъл:
“По даднни на Бен Везке, мениджър на компанията http://www.idefense.com която се специализира върху проблемите на интернет безопасността, палестинската група “Единство”, тясно свързана с “Хизбола” е наела група опитни ИТ специалисти и системни администратори, които са получили прозвището “Железни Стражи” (Iron Guards). С тяхна помощ организацията е започнала война срещу израелските сайтове и от своя страна е понесла загуби от ответните действия. Поразени са 90 израелски, и 25 палестински уеб-страници. Железните Стражи са нахлули във вража територия яхнали “троянски коне” тип “Melissa” и “LoveLetter”. Нанесени са ракетни удари с програмите EvilPing и Attack 2.51. В дадено по “и-мейл” интервю говорителят на палестинските хакери заявил: “следващата атака ще бъде върху ционистките и проционистките търговски сайтове. Ако бъде атакуван дори един арабски сайт, нашият отговор ще бъде съкрушителен!”
“Кибервойната е много подобна на партизанската, - уточонява Бен Везке.- В Мрежата има място за всички – от тинейджъри практикуващи дребно хулиганство, до крупни терористи координиращи действията си с висше стратегическо моделиране!”
Резултати от първия конкурс
за учредените от Издателство АРГУС
годишни награди за българска фантастика

“АРГУС - ФАНТАСТИКА ПРЕЗ 100 ОЧИ”

В категория “разказ” за 2000 година са отличени:

Първа награда: “Черен ден” от Момчил Момчилов
Втора награда: “Бог” от Кръстьо Кръстев
Трети награди: “Разказвачът на приказки” от Валентин Иванов и
Кирил Добрев
“Вратата” от Кристин Димитрова
“Последният трамвай” от Венелин Пройков

Издателство АРГУС честити на спечелилите и напомня, че:

Срокът за изпращане на произведенията за второто издание на конкурса, а именно за 2001 година, е 1 април!

Наградите за 2001 г. ще се присъждат в категориите “роман” и “разказ” само за непубликувани произведения.

Единственото ограничение е пределът на вашето въображение!

Други условия:

Роман: до 300 страници (450 хил. знака)
Награда: публикуване в поредицата “Нова българска
фантастика” на издателство АРГУС

Разказ/повест: до 100 страници (150 хил. знака)
Награди: първа 250 лв.
втора 150 лв.
трета 100 лв.

Фантастичните произведения, подписани от автора, да се изпращат придружени с кратка автобиография. Годишно се допуска по едно произведение на автор във всяка от категориите.
Приемат се само четливи копия на пишеща машина, компютърна разпечатка или електронен вариант (изпратен файл по e-mail). Ръкописи не се рецензират и не се връщат.

Материалите изпращайте на адрес:
Изд. АРГУС
1463 София - пк 5
или по електронна поща:
argus@ttm.bg


ПЪРВИЯТ ФУТУРОФИЛМ НА СПИЙЛБЪРГ

Филмът “Изкуствен интелект” (“A.I.”) ще бъде първият филм на Стивън Спийлбърг който се развива в бъдещето. Най-касовият кинофантаст на всички времена, досега в нито един свой филм не е показвал картина от едно бъдещо общество или каквато и да било картина на реалност принципно различна от днешната. Това ще се случи през месец юни 2001 година с премиерата на “И.И.”
Нещо за историята: разказана е съдбата на едно дете-изкуствен интелект, което се опитва да намери мястото си в един бъдещ свят полунаводнен от разтапянето на полярните ледове.
Нещо за сценария: Това е първият сценарий написан собственоръчно от Спийлбърг... по съществуващите 90 страници предварителни бележки на Стенли Кубрик, който е мечтаел за този филм в продължение на 18 години.
Нещо за изпълнителите: Това ще са – Робин Уилямс, Хали Смит, Франциска О`Конър, Сам Робардс, Брандън Глийсън и др.

А сега малко фаКтастика по въпроса:

ПЪРВАТА ПРОГРАМА НА И.И.
ПРЕМИНАЛА ТЕСТА НА ТЮРИНГ

Израелската фирма (Artificial Intelligence Enterprises (Ai)) е създала компютърна програма на име HAL, която е способна да поддържа съдържателно общуване на нивото на 15-месечно дете. Най-интересното в тази програма е че тя е издържала проверка с теста на Тюринг. (Тестът е вид събеседване, при което човекът водещ диалога не трябва да се досети, че срещу него е компютърна програма).
В рамките на речника на 15 месечно дете, програма съдържателно е отговаряла на всички въпроси, дори и на кратките, които са особено трудни за анализ от машина, защото в тях не може да се определи ключовата дума. За тази цел HAL използува интерактивно обучение моделиращо реакцията на малкото дете към забележките на възрастния. Авторите скромно считат, че това не е съвсем И.И., а по скоро по-добре от другите програми моделира човешко общуване. Следващ етап на разработката е постигането на общуване на пет годишно дете. Програмата не е голяма и може да се инсталира на домашно ПС.

ИЗЛЕЗЕ “МОДЕЛИРИУМ”!!!
Специални благодарности на Весела Люцканова, който даде тласъка към издаването на сборника

Спомняте ли си нещастните десетина дискети със записи на произведения на клубни творци, които размахвах на “БУЛГАКОН” в Сандански?
Е, от тази дискета произлезе дебел луксозен сборник с НАШИ произведения достъпен за всеки, който няма да пожали 5 лева за да се увери, че фантастиката има почва и у нас...


И така, до скоро писане
Авторът
a_slavov@hotmail.com