брой: 5 2001
ФЕНТЕРНЕТ 5.0
Атанас П. Славов
1.V.2001 г.

В този брой имате прекрасна възможност да Не прочетете:
“Фантастиката – по близо до масите” – уводен хорор.
“Четейки в-к “Св.на Интернет” както дяволът чете Евангелието”
“Светлинна енергия от дрехите”
Из “Дневникът на един полудяващ”.
“АЕЛИТА 2001” – този път оригиналната, в Русия.
Три руски награди по един списък – “Интепрескон”, “Бронзовая улитка” и “Русская фантастика”.
Фантастивалът “ЗВЕЗДЕН МОСТ” в Харков.


ФАНТАСТИКАТА
ПО-БЛИЗО ДО МАСИТЕ
(философски фейлетон с хорор финал)


Едва ли има българин който да не знае за “ФАНТАСТИКО-0-о-о-о” всенародните бакалии, където по последни данни се продавало не салам и кашкавал, а Енергия-я-я-я. Някой много любознателен може да се разходи по околовръстното и да открие табелата: “ФАНТАЗИЯ – месарска борса за джолани, карантии и други...”
Ако пък ходи само в центъра ще посети таверната “Фантазия” където може да завихри ушите и задника си в поп-фолк. Но най-директни са до Централна гара където е открита
“ФАНТАСТИКА – бърза закуска”.
По всяка вероятност там закуската става толкова фантастично бързо, че човек не успява да забележи кога го е направил... Изобщо радостно е, че фантастиката става все по-близка до масите било то народни или трапезни!

Какво да говорим тук за някакви театри, където след незабележимото поставяне на “Соларис” и “451 по Фаренхайт”, още по-невидимо се върти първия фентъзи-театър “Донеси ми главата на принца”, издават се първи по рода си фантастични стихосбирки като тази на Анибал Радичев “Скок в пространството”. Напоследък се обявява появата на фантастична опера “Светулката” дело на композитора Виктор Чучков и постановка на сина му Чучков-младши, който навремето дори посещаваше нашия клуб “И.Ефремов”. Какви смешни телодвижения на духа, нали? И нищо понятно за червото....

Ако първите два абзаца могат да бъдат погледнати като теза и антитеза, тогава ето ви с и н т е з а :
Някога, някога, толкова някога големият германски режисьор Фриц Ланг създаде емблематичния филм “МЕТРОПОЛИС” с който през 1927 година определи стилистиката на киноантиутопията. Само Джорджо Мородър преди десетина години си позволи лека редакция на класическия шедьовър като частично оцвети оригиналното копие и прибави музика. Но за нашенеца няма табута. Първата дискотека “Метрополис” поне беше с техномузика, в която има сериозно присъствие на фантастика. Но сега е постигнат върха – в ресторант “Метрополис” тлъстите манджи и попфолка се състезават за джоба на оределия клиент. Истински синтез – масата и изкуството – в едно. Но се оказва, че кошмарът не е свършил – радиостанция “Веселина” яростно рекламира новия поп-фолк ресторант “ЧАЛГАТРОПОЛИС” където свири не кой да е, а оркестър “Купонджийските резачки”!!! Скрих ли ви топката? Сега бродя неприкаян по улиците на София и с ужас очаквам на следвашия ъгъл да ме причака неоновият крясък:

“ М У Т Р О П О Л И С “


CASH & SORRYЧЕТЕЙКИ в-к “СВЕТЪТ НА ИНТЕРНЕТ”
КАКТО ДЯВОЛЪТ ЧЕТЕ ЕВАНГЕЛИЕТО

Отдавна са известни пристрастията ми към информационната революция като част от много по-глобален процес на информатизация на физическата реалност – нещо, с което до този момент се е занимавала предимно научната фантастика и то като вероятностна игра на ума. От тази гледна точка прочитът на компютърните издания отразяващи хода на информационната революция ми дава наблюдения, които далеч не са видими дори за тези читатели, които са професионално изкушени в компютрите.

Ето какво виждам под един такъв ъгъл в брой 15/2001 г.
“Станцията “МИР” продължава да предава телеметрична информация” Разкритието за мистификацията на предаваните от МИР телеметрични данни (след падането на станцията), показва, че ако един обиден от началниците си служител не бе оставил да работи апаратура за симулация на данни, така и никой нямаше да научи, че тези данни и преди това не са имали нищо общо с действителността. Най-обикновенна приложна “виртуална реалност”, която за сетен път ни показва, доколко ние съдим да фактите единствено от съобщението за тях и който владее инструментите на съобщението, той “управлява фактите”.
“Телефоните ИРИДИУМ отново работят” на пръв поглед е за възраждането на сателитно-мобифонната мрежа “Иридиум” но търсощото око ще открие симптомите на изграждане на планетарната информационна инфраструктура игнорираща географските и политически граници и полагаща грубата основа на “ноосферата”.
“GOOGLE може да използва PANDANGO” на пръв поглед задръства обикновенния читател с техническа информация, и със сигурност ще бъде пропуснат детайла, че президентът на тази най-бърза търсачка е от руски произход, и това означава, че преди да отиде като докторант в Станфорд е минал школата на руската диалектическа логика и внедрил отделни идеи оттам в методиката на търсачката. А новата технология която се внедрява там, сега е така нареченото “разпределено изчисление” (Р2Р) ,което се прочу след успеха на програмата Сети когато милиони домашни компютри работиха по дешифриране на извънземна информация.
“Intel прави суперкомпютър на основата на Р2Р” става дума за същата технология на разпределено изчисление, но този път качено на ново ниво – милионите персонални компютри ще работят в мрежа помежду си и коордирани от централен компютър, който ще сумира и обработва данните от изчисленията. Именно този компютър ще бъде в основата на “най-мощния изчислителен ресурс от всички, които някога са създавани за научни изследвания”. Този път темата е посветена на леченоето на рака. Мислите е случайно, че именно проктът СЕТИ прокара пътя на тази концепция с огромно бъдеще? А дали тя има нещо общо с Ноосферата?
“До 2004 година човечеството ще разгадае тайната на белтъчините” засипва читателя с клюки около фирми и личности инвестирали милиони в установяване на точната структура на протеините – градивните елементи на живата клетка. А това в същност ще бъде втората половина на дейността започната с картата на генома и даваща цялостната картина на живата материя. Но именно подробностите около покупките на хардуер и софтуер дават представа до каква степен новата Генетична революция е в същност все същата Информационна революция.
“АОL” експериментира с чувството за време” на пръв поглед разказва любопитно начинание на ръководството на и-нет фирмата АОЛ, която на влизане сутрин прибрала всички часовници на служителите си, изключила стенните часовници за да види как се ориентират те във времето. И се оказало, че почти всички се оказали с “избързващи вътрешни часовници”. А в паметта ми веднага изплува младият кинорежисьор членувал в клуба преди петнадесет години, който се опитваше да прокара авторски филм с такъв сюжет: На изолирано място военни правят експеримент с група хора, напълно откъснати от света. Постепенно забавят часовниците им – и личните и стенните, така че вътрешните им биоритми да се нагодят към този ритъм. И когато един ден след години първият от тях излиза на повърхността, го посреща един странно забързан свят – облаците пробягват като сенки по небето, а слънцето като снаряд се носи между тях...
В новия брой 17 чета: “Робот-скорпион ще покорява пустиня”. И не е интересното това, че половинметровия робот подобен на скорпион сам без контрол ще преодолее повече от 100 километра в пустинята, а в това, че е програмиран само с инстинктите на скорпиона, помагащи му да оцелява в пустинята. Забележете, той не е научен на това или онова правилно или неправилно действие а на инстинкти за оцеляване! Веднага в паметта ми изплува навършилия вече половин век разказ на Анаталий Днепров “Крабове шестват по острова” който се смята един от първите във фантастиката разкази за истинска механоеволюция с размножаване.
А това вече не е фантастика. Дали случайният пустинен пътешественик срещнал металното чудовище, ще оживее за да разкаже как се отнесла към него една функционална система, която не само не е чувала за “Не убий!” но и не вижда в околните нищо повече от “среда за преодоляване”?!?

“Преброяване на рицарите-джедаи във Великобритания” пък изяснява животрептущия въпрос как спешно да се наберат 10000 желаещи готови да напишат в графата “религия” “джедай”, така че джедайството да бъде признато за официално вероизповедание в GB. У нас преброяването на населението едва сега започва, така че шансът е наш... дерзайте джедаи!

“Какво ни готви бъдещето” под рубрика “INTERNET PHILOSOPHY” е особено интересна. Чествайки 30-годишнината от излизането на книгата на Тофлър “Шокът от бъдещето” редакторите от списаниетио “Business 2.0” анкетирали 25 известни личности, между които са Бил Гейтс и българинът Лари Казанов (продуцент на “Терминатор 2”). Направен е събирателен образ на техните прогнози за следващите 30 години, който конспективно изглежда примерно така:
Квантови компютри вградени в нещо като очила, управлявани с глас и прожектиращи отговора върху ретината на окото. Справка: “Виртуална светлина” на Гибсън.
Нановъглеродни материали сто пъти по-здрави и шест пъти по-леки от стоманата, от тях – траспортни апарати от принципно ново поколение.
Наноботи –с размер на кръвни телца инжектиращи се в тялото на човека не само следящи и поддържащи здравето му, но и даващи възможност с концетрация на мисълта мозъкът му да се включва в Глобалната Мрежа.
Триизмерен генетичен модел на Човека. Генната карта на всеки ще е рутинна операция както днес кръвната проба.
Клониране на човешки органи, отначало като замяна, а после път към физическо безсмъртие.
Самообучаващи се, самовъзпроизвеждащи се роботи, принали през “Теста на Тюринг”

СВЕТЛИННА ЕНЕРГИЯ ОТ ДРЕХИТЕ

Преди няколко фентернета писах за меките дисплеи, които скроени като дреха могат да бъдат първите кинодесени с живо изображение. От съвършенно друга посока се добавя ново фаКтастично изобретение, за което фантастите не се бяха сетили. Учените от Института по физическа електроника в Щутгарт (Германия) са разработили синтетично влакно което при облъчване генерира електрически ток. На тази основа вече се създават продукти с най-разнообразно приложение.. Например – риза, която захранва уокмъна ви. Или платна на яхтата, която поддържа цялата бордова електроника, а защо не и да помага в движението?!? Новите влакна са изработени посредством утаяване на аморфен силиций върху повърхността на влакното на няколко слоя които имат различно дифицит/излишък на електрони. Облъчени със светлина, те преместват електрони от един слой в друг, което всъщност е генерирането на ток.
Колеги фантасти, представете си как само тези два дребни детайла, като електропроизводящия плат и гъвкавия дисплей скроен като дреха променят изгледа на близкото бъдеще. Не, не забравям прочутия вопъл на класика: “Радио има, а щастие няма!” Но поне като описвате близките десетилетия и разгръщате върху тяхното платно човешките си истории, не забравяюте това, което бих си позволя да нарека “футурологика”.

Наскоро прочетох ръкопис-файла на нашия стар клубен член Константин Божилов “Дневникът на един полудяващ”
където се натъкнах на следната хрумка:

В края на месеца милиони българи ще участвуват в новия екшън:

ЕПИЗОД ІІ

“ Н Е В И Д И М А З А П Л А Т А “"АЕЛИТА-2001".

От 22 до 29 март 2001 година в град Екатерининбург (бивш Свердловск) се състоя поредната 20-та “Аелита” най-старият фестивал на фантастиката в Русия. Учреден през 1981 г. той досега е премирал 19 лауреата за фантастика написана на руски език. Най младият призьор е Сергей Лукьяненко, най- старият – Вадим Шефнер.
Гости: Кир Буличов, Геннадий Прашкевич, Владимир Василев, редакциите на списание “Если” и вестник “Книжное обозрение” и познавачи на фантастиката от цяла Русия.
Премията представлява скулптура от уралски полускъпоченни камъни създадена от скултура Виктор Соргин.
Тази година лауреати на “Аелита” са съавторската двойка от Киев Марина и Сергей Дьяченко за цикъла им романи “Армагед-дом” “Скрут”, “Шрам”, “Корените на камъка”.
Премията “СТАРТ” за най-добра дебютна книга спечели В.Бурцев за романа “Елмазни нерви”.
Премията на името на Виталий Бугров за критическа дейност получи журналиста от “Книжное обозрение” Александър Ройфе.
В рамките на фестивала са проведени семинари по: младите писатели-фантасти; издаването на любителски фензини; фантастология; библиография, а на 29 март при ритуално струпване на фенове е проведено таинството на “Елфическа нова година”, проведена е екскурзия до границата между Европа и Азия.
Не ни остава нищо друго освен да си пожелаем на следващата “Аелита” да има пак българска делегация...


НАГРАДИТЕ ИНТЕРПРЕСКОН”
“БРОНЗОВИЯТ ОХЛЮВ” И “РУСКА ФАНТАСТИКА”

По общо мнение най-реномираната награда за руска фантастика е “ИНТЕРПРЕСКОН” връчвана всяка година в Санкт-Петербург на едноименния конвент през септември. Там, се връчва и личната премия на Борис Натанович Стругацки “БРОНЗОВИЯТ ОХЛЮВ”. От тази година е учредена и нова награда на интернет сървъра “Руска фантастика” с това име, като номинационните списъци са практически същите (с възможност за малки изменения). Тук възпроизвеждам общия за трите награди номинационен списък както си е на руски език. С червен цвят са отбелязани произведенията, които могат да бъдат намерени у различни клубни членове и прочетени от желаещите.


HОМИHАЦИОHЕН СПИСЪК ЗА ТАЗИ ГОДИНА:

Буркин Ю. Цветы на нашем пепле.
Булычев Кир. Операция "Гадюка".
Валентинов А. Hебеса ликуют.
Ван Зайчик Х. Дело жадного варвара.
Васильев В., Лукьяненко С. Дневной дозор.
Васильев В. Волчья натура (дилогия: романы "Волчья натура" и "Зверь в каждом из нас").
Вершинин Л. Сельва умеет ждать.
Громов А. Запретный мир.
Дяченко М. и С. Армагед-дом.
Крапивин В. Лужайки, где пляшут скворечники.
Лазарчук А. Штурмфогель.
Логинов С. Картежник.
Лукин Е. Алая аура протопарторга.
Лукьяненко С. Искатели неба (дилогия: романы "Холодные берега" и "Близится утро").
Олди Г. Л. Маг в Законе.
Орлов В. Шеврикуха.
Плеханов А. Сверхдержава.
Рыбаков В. Hа чужом пиру.
Толстая Т. Кысь.
Щеголев А. Пик Жилина.


ФАНТАСТИВАЛ “ЗВЕЗДЕН МОСТ”


Харковският международен фестивал на фантастиката “ЗВЕЗДЕН МОСТ” за пръв път е проведен в Харков през октомври 1999 и събирайки стотина участници се превърнал в международно събитие, защото освен представители на страните от СНГ са дошли гости и от САЩ. През 2000 година програмата е обогатена многократно и броят на участниците е нарастнал.
Мотор на фестивала е харковския клуб “Контакт” и най-вече неговият безсменен председател Александър Макаровски - кандидат на физикоматематическите науки и зам. декан на физическия факултет. Организатори са и творческата лаборатория “Втория блин” (перефраза на поговорката че първата палачинка “блин” винаги не става), списанието “Звезден мост”, Харковския национален университет, Харковската каратиска школа.
В програмата има освен традиционните срещи с писатели и издатели, семинари на младите писатели, има и състезания по пейнтбол, изложби фантастична живопис, демонстрации на бойни изкуства, нещо, което обганизаторите наричат “улична телевизия” и много други мероприятия.
Всички желаещи са поканени на тазгодишния фестивал през месец октомври 2001.


Все така в очакване на ответност:
Автора
a_slavov@hotmail.com