брой: 6 2001
Фентернет №6 (целият)
Атанас П. Славов
ФЕНТЕРНЕТ 6.0
3.юни.2001

Отново можете да не прочетете:

Астероидът на фантаста – фаКтастика около смъртта на Дъглас Адамс
Прогнозната драма наречена Глобална мрежа.
Еврокон 2001 – информация за европейския конвент за фантастика в Румъния.
Нова категория “ХЮГО” – награда за НФ сайт.
Наградата “Артър Кларк”.
Обръщение към чуждопланетния разум.
Мултимедия и НФ кино
Още за “Соларис”.
За кожата на Паяка – Спайдерман обран!
Жители на Толкиновия свят.
Пришълци от миналото в САЩ.
Думи дупки правят!!!
(петъk) “Кървав ренесанс” – вместо рецензия на книгите “Кървави луни” и “Времето на Сатаната”.

АСТЕРОИДЪТ НА ФАНТАСТА

На 7 февруари 1998 г. астрономът от старкенбургската обсеватория Феликс Хормут открил нов астероид и по традиция получил правото да измисли за него име. Това име е било утвърдено от Центъра за Малки планети и списъка на фантастичните факти свързани с фантастиката се увеличи с още един. Защото името, което е избрал германският астроном е Артърдент (Arthurdent). А след повече от двегодишна процедура на утвърждаване, името е публикувано на 12. май. 2001 година - в деня на смъртта на Дъглас Адамс увековечил своя герой Артър Дент.
Адамс ни напусна едва навършил 49 години. Известен е предимно с “Пътеводител на галактическия стопаджия” ("The HitchHiker's Guide to the Galaxy”) книга, която заедно с четирите продължения: “Ресторант на края на вселената”( "The Restaurant at the End of the Universe" /1980/), “Животът,Вселената и всичко останало”( "Life, the Universe and Everything" /1982/), “Сбогом, и благодаря за рибата”("So Long, and Thanks for All the Fish" /1984/), "Mostly Harmless" (1992), е една от най-световно известните фантастични книги. По част от историите е направена телевизинна адаптация от австралийската телевизия. През 1998 година Студия “Дисни” е откупила правата за пълнометражен анимационен филм. През 1999 година Адамс напуска Англия и се премества в Калифорния за да създаде мултимедийната компания "The Digital Village", където е заемал длъжността “Главен Фантазьор” (Chief Fantasist). Един от продуктите на тази компания е устройството “Пътеводител на галактическия стопаджия – нещо като е-книга с непрекъсната обратна връзка със специални обновяващи се сайтове, явно описващи всички кътчета на Галактиката. Сега вече идеите на Главния Фантазьор ще се осъществяват от неговите служители, пожелаваме им лека и приложна фантазия.
А на астероида носещ щастливото име на Артър Дент му пожелавам някъде из космоса да се размине в безопасна близост с астероида носещ името Иван Ефремов, който вече тридесет години бразди студените бездни беззвездни. Правилно казват, че небесата са за безсмъртните.


ПРОГНОЗНАТА ДРАМА НАРЕЧЕНА ГЛОБАЛНА МРЕЖА

В руския интернет се появи една статия, която по изключително остър начин поставя проблема за близкото бъдеще на света под влияние на развиващата се Глобална информационна мрежа. Тя е наречена от автора Алескандър Давидов доста традиционно:“ЗА НЯКОИ СОЦИАЛНО-ПОЛИТИЧЕСКИ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ УСТАНОВЯВАНЕТО НА МРЕЖОВА СТРУКТУРА НА ОБЩЕСТВОТО” но си позволява далеч не традиционно-смели анализи на проблема засягащ всички нас. Там между другото се казва:
“И така, прогресиращата неспособност на безлични структури от типа на държави и социални институции да бъдат средство за разрешаване на обществените конфликти довежда до това, че последните добиват най-див и архаичен харасктер... Носи определена заплаха разделението на “мрежови” и “немрежови”, породено не от разлика в доходите, а от личното умение да се живее в условията на Интернет. Мрежовото неравенство (което гарантира сигурна обществена деградация) може да бъде преодоляно само чрез повишаване на нивото, и развитие на формите на образованието в това число и на задължителното.
Ходът на историческите събития не е в състояние да заобиколи Интернет и тези, които не са част от Мрежата, ще бъдат риби уловени в нея и изхвърлени на брега на Историята като жертви.”

Който иска целия текст на руски език да ми пише на И-мейла.


EuroCon 2001- Atlantykron

Тази година Международният Лагер АТЛАНТИКРОН и срещите, които той организира, ще действа съвместно с Европейската Асоциация за НФ – ЕВРОКОН 2001.
АТЛАНТИКРОН ще се проведе от 10 до 16 август, веднага след което ще последва ЕВРОКОН-а – от 16 до 19 август. На АТЛАНТИКРОН-а ще бъдат поканени известни личности от областта на румънската научна фантастика, както и Д-р Дейвид Андерсон
(президент на Time Travel Research Center), Бриджит Уилкинсон (президентка на Европейската Федерация за НФ) а също и Роберто Уаглиа (писател).
Сред почетните гости на ЕВРОКОН-а се очакват: Борис Стругацки; Жерар Клайн; Джо Холдеман и Брайън Алдис.

Програма:

Четвъртък 16 август : Ден на Времето.
Поканени : Йон Хобана, Професор Флорин Мунтеану, Д-р Дейвид Андерсон
Петък 17 август : Ден на Генетиката.
Поканени : румънски специалисти по генетика
Събота 18 август : Ден на Пространството :
Поканени: Д-р Харалд Александреску ; Димитру Прунариу (румънски космонавт).

Всяка нощ след полунощ ще се прожектират НФ филми, тясно свързани с темата от деня, ще се подбира и допълнителната програма, изложби на макети и графично изкуство. Ще присъстват много радио и телевизионни канали, журналисти, издатели.
Настаняването ще бъде осигурено в палатки или други места за настаняване в района, чиито адреси и цени ще бъдат съобщени допълнително.

Такса за участие:
До 1 юли 2001: 20 US $ (5 US $ за Атлантикрон-а и 15 US $ за EuroCon-а) по сметката на националната Федерация за НФ.

На място : 30 US $ всичко, тоест 10 US $ за Лагера Атлантикрон и 20 US $ само за Еврокон-а.

Ако желаете да присъствате на организираните прояви, заявете вашето участие по най-бързия начин на следните адреси :

traian@go.ro или traian@usa.net

Повече подробности около Лагера Atlantykron на интернет адрес : http://www.atlantykron.org
(сайт, който още не е напълно подготвен, но все пак проверявайте)

(Източници на информация : Л. Турку, Пиер-Жан Бруйо; Любомир Найденов)
НОВА КАТЕГОРИЯ “ХЮГО”

Не е минал още тазгодишният Уърлдкон, а вече тече организацията на 60-тия, който ще се проведе в Сан Хосе-Калифорния през 2002 година. Няма да се спирам на подробности като тази, че официални гости на него ще бъдат писатели като Върнър Виндж и Тад Уйлямс, тепърва ще проследяваме интересните факти около организацията му. Ново тук е, че за пръв път ще се учреди още една категория в наградите Хюго – за Уеб сайт (нещо, което Хюго Гернсбък не е можел принципно да си представи). На предстоящият Уърдкон`2001 ще се извършат номинациите и гласуване по тях Няма да има никакви ограничения по териториален и национален принцип (досещате се обаче, че неанглоезични сайтове нямат шанс, нали?). Другата проява на демократичност, ще бъде това, че няма да се прави разлика между професионални и любителски сайтове. Интересна фраза има в мотивировката за това нововъвведение: “и без друго Интернет е станал естествена “среда за обитание” на феновете”.
Дерзайте наши англоезични уебмастъри!!!

НАГРАДАТА АРТЪР КЛАРК

На 19 май 2001 година в Лондоския Музей на Науката се е състояла церемонията по връчване на премията на Артър Кларк (Arthur C. Clarke Award) за най-добър Научно-фантастичен роман издаден във Великобритания през 2000 година. Премия в размер на 2001 фунта-стерлинги е паметна гравюра е получил британският фантаст Чайна Мивил (China Mieville) за романа "Perdido Street Station".
Авторът е дебютирал през 1998 с романа "King Rat". Награденият му роман преди това е бил номиниран за наградите “British Science Fiction”, “Брам Стокър”, “Джеймс Трипти-младши”. А американското издание на книгата е излязло в началото на 2001 така че на Мивил му предстои състезание на американска сцена.


Обръщение към чуждопланетния разум

Във връзка със “самоизпращането” на Артър Кларк в космоса, писах за космическия кораб Cosmic Call II, който ще бъде изстрелян от частна организация и ще понесе хиляди послания към другите цивилизации. По-подробно можете до узнаете за него на адрес http://www.space.com/encounter2001/.
Инициатори от руския сайт “fuga.ru” са влезли в контакт с организаторите на полета и са се договорили за участие в текс-обръщение от руски автори. По този повод е организиран литературен конкурс съпроводен със следния текст:
“За човека е свойствен стремежа към ръзпространение на своите мисли. Отначало за тази цел са били използувани стените на пещерата, после глинени таблички и папирус, докато се появи печатният станок на Гутенберг, а днес в зарята на информационната ера се появи Интернет. Днес съществува уникалната възможност глобалната мрежа да бъде разпростряна по целия Млечен път, съединявайки Интернет с космическата техника. Публикувайте вашите произведения в Мрежата и ние ще изпратим най-добрите в Космоса. Напълно е възможно след стотици години те да попаднат в ръцете на чуждопланетни братя по разум или в потомците ни догонили пратката на по-бързи звездолети.”
Колеги, не е ли логично и ние българите да подхванем същата инициатива. Или ще очакваме някакво компетентно жури да реши вместо нас и ни покани за участие?

НФ МУЛТИМЕДИЯ И ФАНТАСТИЧНО КИНО

http://www.CinemaSpot.com

Нека обозрем най-интересните места свързани с НФ киното и мултимедията свързана с фантастиката във всички жанрове.

Sci Fi Хроники
http: // www.aentv.com/home/chrealit.htm
Каналът на AENTV'S демонсрира не поддаващи са на научно обяснение явления, НФ филми. Потопете се в причудливостта на това място.

http: //www.ideachannel.com/Literature.htm
Наричат това място “Каналът на Идеите” и се занимава предимно с литературната фантастика на оригиналните НФ идеи. Тук имат чат всички които се интересуват от НФ авторите, и желаят да коментират актуалното състояние на любимата литература.

http://www.sciencefriday.com/pages/1998/Nov/ho ur2_112098. html
Това е истински мост между академичната наука и любопитното в реалността.

Създателите му многозначително назовават това място “БОГ БЕЗ МАШИНА”.Вижте сами за какво става въпрос...
http: // sunsite. unc. edu/lunar/mst3k/mst3k. html

Познавачите твърдят, че надникването в това място, е като посещение на театър, където всеки може да прави невежливи коментарии.
http: // www. scifi. com/freezone/mst3000

Официалният архив на ВВS свързан с фанзините и фазинерството.
http: // www.io.com / ~ shiva/SMOF-BBS.html

SCIFI.COM: Един сайт посветен на класиците на научната фантастика (естествено става дума само за англоезичните)
http: // www.scifi.com/set/classics/tomorrow

SCIFI.COM: Наричат този сайт “Театър за ушите” и е пълен с фонозаписи на литературни четения.
http: // www.scifi.com/set/readings/goonan

“Зона на деформациите” – сайт за развлекателна фантастика.
http: // www.thewarpzone.com/

ОЩЕ ЗА “СОЛАРИС”


Новият лауреат на Оскар Стивън Содебърг /”Секс, лъжи и видео”/ е съобщил, че работи по новия сценарий на филма “Соларис” продуциран от Джеймс Камерън /”Бездната”, “Пришълците”, “Терминатор”/. Содебърг харесва с Соларисите на Лем и Тарковски, че независимо от различията си, са “психологическа драма развиваща се в Космоса” него го привличал не антуража а концептуалността. “Сега практически никой не снима истинска научна фантастика. Всичко, което се прави в това направление, е игра с машинария и приключения.”Аз предложих на Камерън да обединим в този проект “Одисея 2001” и “Последното танго в Париж” и тази идея му хареса.

ЗА КОЖАТА НА ПАЯКА

В студиото на Sony Pictures се снима новата екранизация на “Човекът-паяк” режисирана от Сем Рейми (Sam Raimi). В ролите играят звезди като Улям Дефо познат ни от “Писъци”, и Кирстен Дънст (Kirsten Dunst, "Interview with the Vampire", "Small Soldiers"). Скандалното е в това, че четири от костюмите на Спайдерман са откраднати от неизвестни лица на самата снимачна площадка. Студията е предложила награда от $25000 за този, който върне костюмите, и такава щедрост е съвсем обяснима, като се има предвид че само един от тези финни паешки одежди струва по $65000! Не е ясно кого повече са “одрали” крадците – паяка или студията.
Но вече са намерени резервни костюми и снимките продължават! Премиерата е определена за през май 2002 година.

ЖИТЕЛИ НА ТОЛКИНОВИЯ СВЯТ


Навярно всичко щеше да бъде изненада, но склонността на западняците да се съдят по всеки повод им изигра лоша шега. Известно е, че фирмата за он-лайн компютърни игри “Сиера” отдавна е закупила от носледниците на Толкин правата за създаване на он-лайн игра по “Господаря на пръсените”. И навярно предстоящата прожекция на суперпродукцията по книгата е размърдала заинтересуваните лица, и оказва се, че съавтор на “Сиера” е “ММ3Д”, която в момента съди пъртньорите си за някакъв ущърб в интересите.. За нас това не е интересно, но нека си спомним, че преди години, още в първата книга на “Адърланд” английския фантаст Тад Уйлямс описва близко бъдеще, където е достатъчно да си сложиш шлема за виртуално възприятие и да станеш жител на Средиземието. “Сиера” и други подобни фирми явно са решили да направят това реалност и това е въпрос на не повече от една-две години. Нищо не остарява така бързо както киберпънкфантастиката...


ПРИШЪЛЦИ ОТ МИНАЛОТО В САЩ

Навярно помните този (един от малкото) френски фантастични филми, в който блестящият Жан Рено (Jean Reno) играеше средновековен френски рицар попаднал с магия в съвременна Франция и изобретателните колизии от конфликта му с 20-ти век? По нашите екрани филма мина под заглавието “Пришълци от миналото” но истинското му име е “Посетителите” ("Les Visiteurs", 1993) Почти така – “Просто посещение” ("Just Visiting") се нарича и американският римейк който от април тече по щатските екрани. Да се надяваме, че филмът ще дойде и при нас, зая да видим, как тази типично френса история се е ашладисала на американска почва. Необичайното на тази “преекранизация” е в това, че главните роли ги изпълняват все същите Рено и Кристиан Клавие. Но този път те попадат от Франция 12 век, в Чикаго 21 век. Поради това последният, който е и сценарист на американския римейк казва, че е превил не сценарна адаптация, а съвсем нов филм, който да е адекватен на новото време. Жан Рено пък изразил умерен скепсис, дали може да се предаде представата за историческата ситуация в която са израстнали героите.
Въпреки това, убеден съм, че това ще бъде един очарователен и наистина интересен филм който бих определил като “комедия на сблъсканите нрави”

ДУМИ ДУПКИ ПРАВЕЩИ


Когато кръстих сборника с наши фантастични разкази “МОДЕЛИРИУМ” някои си помислиха, че екстравагантнича за своя сметка, използвайки правата си на съставител. Но подобна издателска практика има предшественици в лицето на сборника издаден от кримското издателство “Таврия” назован с неологизма “ФАНТАВРЫ”. Ето и сега, пак от Русия идва едно ново заглавие. Това е алманахът “ФАНТАРКТИКА”.Първото издание на сборник автори от Йошкар-ола, където читателят не може да намери две произведения от един и същ стил – всяко е самобитно, обособено и на “на нищо не прилича”. Стилизираната самопародия съседствува с лирическо фентъзи, есето – с философска фантастика, притчата – с литературната мистификация. Оказва се, че развитието на езика чрез неологизми пламва тук и там от време на време, засега предимно в територията на “кирилицата” (не ми е известно нищо за подобни езикови експерименти в латиноезичните страни). Вижте как изглежда например новият конкурс “Однословие” на сайта www.fuga.ru За тези, които не владеят руски език тези думи също имат интересно звучание:
ходило, успокоитус, невкассатор, боговнук, святодырица, солженицшеанство, нечечен, мордолев, словопыт, словодром, словянка, словодрочка, словоподобный, словоматка, вообразилия, вообразина, воображуйка, воображилка, вообразец, воображулик, доброжелюбие, недолоботомированный, высокопопарность, лунната, жизнеболие, отворитель, овечнивание, гормония, ликомбез, одаюн, факография, чернобльствующий, писямистический, спидор-вич, , мордепьяно, стоматоглория, бревняжка, звегерь, взахлоп, лобзадница, мудакратия, депугады, кри-кри, et-ceteraтура, дежавюировать, музюрприз, лордоворот, обкохаться, худо-иудо, богательня, въеб-мастер, спианино, мерзобразие, уебэкология, крокодилез, проститамка, вагонолетия, километрия, пропалочка, утилитариат, языкач, телоприебник, руковводство, сотрупничество, отвисло, творь, бздоимец, словля, мегазабухатор, рыбоём, бляфство, какадум, нудло, недадизм, констервативность, стихохульство, кинежмотограф, думдом, зловяне, палеолитбюро, курицанесучка.

Тъй като напоследък все повече хора се увличат по такова словотворчество, а много от новоизмислените думи звучат еднакво добре и на български и на руски, можете да участвувате в руския конкурс на споменатия сайт. Достатъчно е да изпратите своите думи (не повече от 10) на мейл: ressume@emory.edu
Аз лично участвувам с думите:
абракадарба
администрастия
антилигенция
вообщество
демоктатура
демонокрация
Коллегавый (колега-доносник, от “легавая”-хрътка)
мгновечность (мигновечност)
мракопис
погоновожатый (трисмислие от “вагоновожатый”-ватман, и “човек с пагони който води другите, и от “погонщик” – човек, който гони животни с камшик и викове)

nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn


КЪРВАВ РЕНЕСАНС

Не си мислете, че за търсене драматичен ефект съм кръстил така тези редове, така се казва един нов роман от български фантаст, който предстои да излезе, така че за него ще говорим по-късно. Но заглавието му изумително пасва на обсъжданите книги.
Ако някой преди десет години ми беше казал, че един ден в клуба ще донесат две нови дебютни книги от 18-годишни български автори, и то автори, които без съмнение умеят да пишат, и аз няма да съм щастлив от това, нямаше да повярвам! А сега имаме точно това: “Кървави луни” от Мирослав Пенков и “Времето на Сатаната” от Юлияна Манова, споменати по реда на излизане. И двамата автори са на споменатата възраст, представляват интелигентни млади хора, възпитани и приятни човешки същества, в които дори няма (или поне не се забелязва) бунтарството полагащо се на тази възраст.
Макар да съм публикувал над 40 статии върху фантастиката, не съм литературовед и няма да пиша за “имплицитната стилистика на изгражданите образи”, винаги съм се водил от желанието да воювам за мястото на фантастиката в човешката култура, като съм смятал, че тя нищо лошо, а само добро може да й причини. Разколебан съм в това! Смятал съм, че фантастиката, макар без съмнение да е литература, винаги пише за НЕЩО. Оставяме на така наречения “мейнстрийм”- литература от главния поток да се занимава с буквалното рефлектиране на заобикалящата я реалност, един фантастолог определи фантастиката като “литература за измененията” и аз до голяма степен се присъединявам към това.
От какви изменения се вълнуват Пенков и Манова? От космическата експанзия на човечеството? Е, старчета, не разбрахнте ли че вашите “звездно-раселнически” илюзии си остават в 70-те? Ами тогава шока от влизането в Новия Информационен Ред? Та той е обязателен за 18-годишните! Не, двамата млади фантасти се впечатляват предимно от ОЦЕЛЯВАНЕТО. Може би става дума за трудното оцеляване на интелигентния творчески човек в едно комерсализирано общество? Е, чак пък толкова, биологическо - разкъсване, изяждане и така нататък, не разбираш ли?
Няма да се спирам на “пагубното влияние на Стивън Кинг върху юношеската психика” макар несъмнено да се забелязва такова влияние. Няма се спирам на това, че Кинг и Кунц като истински писатели изследват развитието на героите, които стават чудовища и нравствения избор, който трябва да решават тези които се противопоставят на ирационалното зло. За огромно мое съжаление не видях подобно движение в книгите на Пенков и Манова.
Пиша тези редове с душа свита на топка. Дълбоката ми симпатия към авторите ме кара да се питам: Не си ли позволявам някакво мърморене от остарели позиции. Какво по-отвартително нещо от пенсиониран фантаст!!! Може би както винаги е било, младите като прииждаща вълна носят истината на новото? Но кое това ново? Че е потресаващо да бъдеш убит, разчленен, полудял, ужасен? Че това е нашето ежедневие, или че то е нашето предстояще? Не разбирам защо аз, превалил половин век (и предизвиквайки смях) да продължавам да се вълнувам от идеята за бъдещето, което най-вероятно няма да видя, а за 18 годишните то е някаква отчуждена абстракция.
Тук можем да изсипем кошницата на оплакванията за обкръжаващата аморалност и насилие. Един писател беше казал, че тя (женската птица) вие гнездото от материала, който й носи мъжкия. И ако това е материала на злото естествено ще вие гнездо от него. Чух реплика от рода на “те са расли и развивали в света, който ние сме им изградили, какво друго да видят”. В това разбира се, има много истина, но не е ли тя принизяваща младите творци? Трябва ли те да се примиряват с ролята на “рефлеския” на заобикалящото зло, фотографирайки анатомичния му пейзаж? Или ги задоволява оправданието на женската птица, която може да гради гнездо и от кости на убитите? Неудържимо ми се иска да вярвам, че тази обаятелни млади творци ще намерят в себе си сили да бъдат нещо повече от пищящи в епицентъра на кошмар девици, че литературния талант, който без съмнение притежават ще ги направи чувствителни към истинските промени, които чукат на вратата на ежедневието ни, и които са Вселената на голямата световна фантастика. Казаха ми, че Мирослав Пенков е пуснал в Интернет нов разказ, който е пронизан от светлина и надежда. С нетърпение ще го прочета и вярвам, че скоро ще чуя за подобни и от Юлияна.
Запазвам си правото да предложа на списание “Терра Фантастика” разширен вариант на тази статия в която се спирам на отделните произведения и тяхните успехи и проблемите на вътрешната им логика. Колкото и да е неприятно да има критика, по-лошо от всичко според мен е равнодушието, социокултурната “невидимост” на младите автори, то като че ли старите са по-видими...

До скоро писане:
Автора
a_slavov@hotmail.com