брой: 8 2001
Фентернет №8 (целият)
Атанас П. Славов
ФЕНТЕРНЕТ 8
Автор: Атанас Петков Славов
31.юли.2001 г.


Давам си сметка, че израстна цяло поколение любители на фантастиката, за които любимото четиво няма нищо общо със скучната наука футурология, която да си кажем право хич не е в блестящо състояние. Наистина за млад читател, който е изгълтал хиляди страници епос, където единствения проблем е кой на кого ще резне главата било то с меч или с магия, или как да бъде спрян поредния зомби въоръжен със сатър и безсмъртие, който се прехранва предимно с пищящи девици и тийнейджъри, такъв читател въобще не свързва думата “фантастика” с представата за бъдещето. Или пък, ако се е начел с безкрайните серии на Бюжолд или Зан, ще знае че, да, бъдещето разбира се е разтеглена до размерите на галактиката Америка, и хората на бъдещето са много добре въоръжени субекти, които с майчино мляко са усвоили правото или да стрелят първи, или да имат най-добрите пълководчески таланти. Защото какво ти бъдеще ако не си жив и богат, нали?... (продължението в точка №9)

В този брой на Фентернет можете на НЕ прочетете:

Писатели и книги
1. Кир Буличов – гост на Булгакон 2001 (6-9.ІХ)
2. Стругацки – нов 11-томник
3. Две мнения за книгата на Величка Настрадинова
4. А.Бурмов за “Аз, грешният Иван” на Н.Светлев.
Съзвездие Кинотавър
5. Стивън Кинг отново подпалва екрана.
Класации- награди
6. Награди за алтернативна история в САЩ
7. Награди на френскоезичната фантастика.
8. Българска класация на десетилетието – номинации!!!
фаКтастика
9. Пак това бъдеще...сайт “Ветрило на бъдъщностите”
10.С един мозък пред другите.
11.А.И. на гърба на Спийлбърг.
12.Победилата инфорреволюция – цифри и факти.
13.Станислав Лем – “Питавал-2044 г.”
14.Къде работи “Big brother”?
Разказ:
Елена Павлова “Grandfader.windmil.com”

(а между всички статии ще откриете и по един виц-бонус)
Кир Буличов

На “БУЛГАКОН`2001” по всяка верятност ще гостува големият руски фантаст Кир Буличов. Стотици хиляди българи са чели и обикнали неговите книги “Хора като хора” “Чудеса в Гусляр” “Момиченцето от бъдещето” и др. На руски език са издадени над 30 книги с неговата “запазена марка”. С еднакъв успех той пише и детска фантастика пронизана от светлина, антиутопии, хумористични и сатирични разкази, приключенски екшъни. Например в романа му “Спонсори” е описан бъдещ свят, където Земята безкръвно е окупирана от триметрови Спонсори – жабообразни същества, които си отглеждат главния герой като домашно животно. В цялата книга е проследено превръщането му от парфюмирано домашно кученце в човешко същество, което може да рискува за свободата си. В алтернативния му роман “Реката на Хронос” е направен поразителен по своя реалиозъм модел на друго развитие на Русия през 1917 и след това.
За тези, които смятат Буличов за лековат “игрив” автор съм превел един фрагмент от последното му интервю дадено за сайта “РУСФ”:
“Нашият ужас и нашата трагедия е в това, че ние сме вярващ народ. Но верующ не в Бога, а в каквото падне. Най-често по указание на началството. Например спортния коментатор Перетурин вярва в това, че всички задгранични съдии са в заговор с цел да свирят голове в нашата врата, челябинския екстрасенс Шибанова съобщи неотдавна в “Известия” че смята да урочаса Уралската Атомна станция, премиер-министърът вярва, че спаси икономиката ни от гибел, а нас от разороние, други пък вярват във жидо-масонския зоговор. Страна, чието население е приучено да вярва, а не да мисли, е обречена на неприятности, зощото за нас няма нещо просто от това да сменим вярата си. Вчера вярвах, днес преповярвах! Вчера атеист, та атеист, срещам Генсека с бурни и продължителни аплодисменти - днес стоя в храма със свещ; вчера получавах надбавки за борба със частната собственост – днес ме виж в новия мерцедес; вчера ценях прогресивната политика на Садам Хюсеин, а днеска вече вярвам че той е агресор. Вяра, вярвам, верую!!! А ако утре заповядат да се смени вярата? Какво пък, менили сме я, няма сега да привикваме я...”

Кир Буличов най-екранизирания руски фантаст. Няма да се очудя ако се окаже, че задминава по бройка дори легендарния Майкъл Крайтън. Вижте списъка на филмите по негови произведения или авторски сценарии:


Художествени филми

“Бросок, или все началось в субботу”
“Комета”
“Лиловый шар”
“Подземелье ведьм”
“Похищение чародея”
“Слезы капали”
“Через тернии к звездам”
“Шанс”

Късометражни филми

“Альтернатива “
“В одной знакомой улице”
“Золотые рыбки”
“Районные соревнования по домино “
“Родимое пятно”
“Эксперимент-200”

Телевизионни филми и филми-спектакли

“Выбор”
“Гостья из будущего”(дълъг сериал)
“Миллион приключений. Остров ржавого лейтенанта”
“Можно попросить Нину?”
“Осечка”
“Поляна сказок”
“Похищение чародея”
“Снегурочка”
“Умение кидать мяч”

Мултипликационни филми

“Два билета в Индию”
“Кладезь мудрости”
“Копилка”
“Перевал”
“Тайна третьей планеты”
“Узники “Ямагири-мару””
“Чудеса Гусляре”
“Яблоня”


Холмс: Баримор, какъв е този страшен лай в далечината?
Б: Това е кучето на Баскервилите, сър!
Х: Баримор, а какъв е този кошмарен плач над блатата?
Б: Това е котката на Баскервилите, сър!
Х: Баримор, а сега, каква е тази вледеняваща тишина...
Б: Това е рибата на Баскервилите, сър...


НОВ ПЪЛЕН МНОГОТОМНИК НА БРАТЯ СТРУГАЦКИ

Харковското издателство “Сталкер” и Санкт-Петербургското “Terra Fantastica” издадоха първият том от новият единадесет томник събрани съчинения на Аркадий и Борис Стругацки. Отстранени са всички недостатъци на първите два многотомника – прекалено шарените корици и съкращенията. Освен това за пръв път в 11 том ще бъдат публикувани ред неиздавани до сега произведения на Стругацки, както варианти на известни тяхни повести, мемоари на най-именитите им редактори и издатели. По друмите на Борис Натанович “това е първият многотомник, в който произведенията ще бъдат публикувани в реда под който са излизали от пишещата машина...”
А ето и пълният опис на руски език:

А. и Б. Стругацкие СОБРАНИЕ СОЧИНЕНИЙ В 11-ти ТОМАХ
В собрании сочинений будут опубликованы следующие произведения:

ТОМ 1 (1955-1959) Страна багровых туч Извне Рассказы:
Спонтанный рефлекс Человек из Пасифиды Шесть спичек Испытание СКИБР Забытый эксперимент Частные предположения Чрезвычайное происшествие
Путь на Амальтею
ТОМ 2 (1960-1962) Полдень, ХХП век Стажеры В наше интересное время
ТОМ 3 (1961-1963) Попытка к бегству Далекая Радуга Трудно быть богом Рассказы:
Первые люди на первом плоту Бедные злые люди

ТОМ 4 (1964-1966) Хищные вещи века Беспокойство (Улитка на склоне - 1) Улитка на склоне Второе нашествие марсиан
ТОМ 5 (1967-1968)
Понедельник начинаеться в субботу Сказка о Тройке - 1 Сказка о Тройке - 2 Обитаемый остров

ТОМ 6 (1969-1973) Отель "У Погибшего Альпиниста" Малыш Пикник на обочине Парень из преисподней
ТОМ 7 (1973-1978) За миллиард лет до конца света Град обреченный Повесть о дружбе и недружбе
ТОМ 8 (1979-1984) Жук в муравейнике Хромая судьба (+ Гадкие лебеди) Волны гасят ветер
ТОМ 9 (1985-1990) + Киносценарии Отягощенные Злом, или Сорок лет спустя Жиды города Питера Киносценарии:
День затмения Понедельник начинается в субботу Машина желаний Сталкер Отель "У Погибшего Альпиниста" Пять ложек эликсира Туча

ТОМ 10. С. Ярославцев. С. Витицкий (псевдоними на А.и Б.) С. Ярославцев
Экспедиция в преисподнюю Подробности жизни Никиты Воронцова Дьявол среди людей
С. Витицкий
Поиск предназначения, или 27-я теорема этики

ТОМ 11. Неопубликованное. Варианты. Публицистика Неопубликованное
Как погиб Канг Песчаная горячка Затерянный в толпе Звездолет "Астра-12" "Кто скажет нам, Эвидаттэ?.." Страшная большая планета Нарцисс Возвращение Венера. Архаизмы Год Тридцать Седьмой Дни Кракена Мыслит ли человек? Адарвинизм
Варианты
В этом разделе будут опубликованы отрывки из черновиков или ранних редакций произведений, по тем или иным причинам не вошедшие в окончательные тексты.
Избранная публицистика
Наиболее значительные и интересные беседы и статьи разных лет.


През 40-те години съветският академик А. Богомолец твърдял, че човек може да живее до 150 години. Сталин с жив интерес следял научните му успехи награждавал го, и го подкрепял всячески. И когато през 1946 Богомолец ненадейно умрял на възраст 65 години, Сталин с огорчение заявил: “Ама че мошенник, излъга всички!”


ПИСМО ДО ВЕЩИЦА


Класацията за българска фантастична книга, която публикувам по-долу съдържа и книгата на Величка Настрадинова “За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството” Имах желанието да представя тези единадесет книги и започвам, от този брой на “Фентернета”. Александър Бурмов написа до авторката пространно писмо от което подбрах няколко пасажа, които може и да не ви приличат на рецензия но със сигурност са страстни и искренни:


Г-жа Настрадинова,
с тези няколко реда желая да изкажа искрената си благодарност за книгата “За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството” , подарена ми от Вас с авторско посвещение, както и да дам израз на голямата читателска радост, която вашето произведение ми достави. Направо съм учуден, че има нещо подобно на автор като Вас в не особено пъстрия литературен спектър на малката ни страна.
Хвалебствено слово напира в гърдите ми. Но за да бъде неподправено в пълния смисъл на думата, ще Ви помоля за разрешение да го развия изцяло в собствения оценъчен стил. Позволявате ли да не се стеснявам? Добре.
..............Да пишеш добре във и за една противоречива, задушаваща действителност, да визираш дори мрачната общочовешка перспектива в глобалните масщаби на един амортизиран свят – както и умението палаво и заразяващо да се подгавряш със същата – е наистина необходимо, но все още недостатъчно условие за “гениалност” в задънената улица на цивилизацията на вопиющия рационализъм! Инновативното творческо светоусещане не може и не трябва повече да бъде подваластно именно на онези хилядолетни канони, които спаружват корена му! Рационалистичният подход към язвите на социума и околната среда е последната бариера, която според мен зрящият мислител трябва да може да преодолее.
....................Светлината в тунела днес може да бъде видяна и п о с о ч е н а само от онези, които искрено се опитват да обозрат многопластовата същност на сътворението. Това трето око е “достатъчното” условие, последният ценз за всеки талантлив творец, който би могъл да аспирира за най-висок приоритет в моята скромна класация. Такова трето око искри и на Вашето чело, г-жа Настрадинова! (А може би – Нострадамова?) Философската му дефиниция е: МАГИЧЕСКИ МИРОГЛЕД. Да, по мое мнение Вие притежавате осъзнат, зрял и функциониращ магически мироглед.
Вие сте първата истинска вещица, която срещам тук, сред братята и сестрите по перо в страната ни (след завръщане от 20-годишна емиграция). Аз съм просто Ваш колега – един обикновен, пишещ вещер. Първо вещер и след това – пишещ. Огромна е радостта ми, че съществувате. Защото именно магическият мироглед е това, с което самият аз се гордея. Той прави произведенията ми по-различни от всичко, което е по-малко различно… И той лъха от всеки ред на Вашето творчество.
След като уточнихме основното, бих си позволил да изразя задоволство и от палавите диалози, афористичната мисъл, изненадващо връхлитащите поврати в действието и вълнуващата плетеница от тези и антитези. Вещица-философ, бродирала в произведението си една дискретна метафизика, и намагьосала разните му сложнотии така, че да се четат с подвеждаща лекота… направо скандално! Не, не събуждате в мен творческа ревност – направо чудесно си е да срещнеш още един кандидат за кладата. В краен случай може дори да ти послужи като параван: “Ето я. бе, дръжте я, бе, аз нямам нищо общо с онези там скандални размишления!” Последното в рамките на шегата, разбира се.
Бих могъл да отроня някоя дума и за нежния полъх на Булгаковата метафизиопоетика (току що изобретеният термин поставя акцент върху метафизиката в поетитаката а не обратното – и няма нищо общо с физиологическата профанация и на двете), който на моменти струи от (признайте си, преднамерено) поврежданите канали на Времето във Вашето произведение, бих могъл между две глави да затворя очи и да си спомня и за адреналиновия унес в компанията на братята-веселяци, които скубят гадни лебеди в бунището на хищните неща на века, пронизани от странното убеждение, че понеделник от време на време започва в събота, но се въздържам по понятни причини, тъй като е все по-трудно да бъдеш бог, особено ако нямаш друга алтернатива… В лабиринта от приключения между страниците на Вашата книга бих могъл да се окъпя и в свежия оптимизъм на разумната кучешка общност около кръчмата, в която неандерталец-вишист беседва с духа на Шекспир, докато здрачният ландшафт още по-наоколо се размива в ноосферични мъгли между клоните на хиперболичната саймакова растителност… А там, дълбоко в джунглата, където Вашият голям оползотворител на малките бели осъществява научен пробив в полето на насекомопсихологията, ме поваля смъртоносна лемова треска и в бълнуваниата ми проехтяват хапливи гласове от най-размирния конгрес по футурология, намекващи за злочестините на самия професор Тарантога… Превъзбуден, премодулиран, доведен до трескав екстаз от интерфериращите измерения на тези страници, бих могъл да препускам още дълго по невронното междумрежие (на англ. : “интернет”) на цяло множество приятни културни и некултурни алюзии, които едно толкова сочно творчество като Вашето дискретно събужда… но защо да бъда многословен? В крайна сметка Вие никога не оставяте читателя да затъне сладко и докрай в някой любим, но до скука познат асоциативен уебсайт, а винаги безсрамно го изритвате с едно рамо напред…
............................ Единственото нещо което ме посмути в битието на своебразното “семейство Адамз” е постоянното присъствие (в тяхно лице) на една почти утопична средна класа. Къде е тази средна класа в България? Е… в първокласната фантастика, къде другаде! ....

Към тези вдъхновени слова на поета Бурмов, бих желал да прибавя само, че аз лично виждам и някои други неща в прекрасната книга на Величка. “За змейовете и ....” е според мен единствената книга в българската литература (не само фантастика), която има за герои свободни и силни хора. Свободни предимно вътрешно, защото никой не е социално свободен от връзките си с обществото, от нуждата да спазва законите му. Силни не с правото си безнаказано да вършат всичко, каквото поиска животинската им реакция, а със силата на духовно щедрите, които не завиждат на никого, защото съдържат всичко в себе си. Марта Матева, Вешицата, доктор Беля, дори котката Маца Писанска, са нещо като Пипи Дългото Чорапче, която си е позволила да порастне, и да стане социално същество без да изневери на вътрешната си свобода.
А.Славов

Поука: Вълкът от приказката щеше да остане жив, ако не беше заговарял непознати момичета в тъмната гора.


ПИСМО ЗА ГРЕШНИКА


А ето част от писмото, което получих от А.Бурмов във връзка с книгата на Николай Светлев “Аз, грешният Иван”


Здравей, скьпи Наско!
Благодаря за чудесната книга на Светлев! Не мога да спра да я чета ден и нощ! Напоследьк само гениални книги ми попадат в рьцете - благодарение на теб. Силна е бьлгарската литература. Узрява.
Това сказание заразява с реализьм отнасящ се и за днешното гнило време. Само с едно не мога да се сьглася - с християнския мазохизьм, който според мен поощрява злото. Между езичество и християнство не може да има приемственост! Едното отрича другото. Ето тема за дискусия!
..................................
Поразителни са и общите ни със Н.Светлев моменти в светоусещането.
Пример:
Светлев: "...вьв вечнозеленото царство от мура и
смьрч, които по-надолу в планината преливаха вьв
веселата есенна шарения на букове и смьрч."
Бурмов (“Порцелановата маска”):"...вьв вечнозеленото, шеметно стреме, вьрху живия плет, до гнездящото време. Като пьрвия смерч на узрелия вятьр, като повей от смьрч и от бор, и от папрат, ту пред теб, ту зад мен, като бук, като клен, като стьпка до стьпка и всичко безспорно в тази стрьмна гора, сплела корен врьз корен, като още несмогнато вече-било, като огненото колело." (1994)
До скоро, Сашо.Един се събудил след жестоко препиване. Главата го цепи, самочувствието – ужасно. Мъчи се да си спомни какво е било вчера. “А-а май, че празнувахме вземането на някакъв изпит!”. Отива до огледалото и какво да види: ръцете му присадени върху задника, а на гърба му татуировка: “Кой казваше, че от мен нямало да стане хирург?!?”


Съзвездие КИНОТАВЪР:

ОТНОВО “ПОДПАЛВАЧКА” НА ЕКРАНА

Режисьорът Роберт Исков (Robert Iscove) известен с режисурата на сериалите" Dark Angel", и "Cinderella" е получил поръчка от SF Channel да заснеме четирисериен телевизионен филм по романа на Стивън Кинг “”Подпалвачката” (1980). В предишната екранизация на Марк Лестър “Firestarter” през 1984 главната роля беше изпълнена от деветгодишната Дрю Баримор. Събитията в новия филм ще се развиват двадесет години по-късно. Порасналата Чарлийн Макгий, която се опитва да живее нормален човешки живот. отново е надушена от спецслужбите. Отново искат да я използват за мръсните си цели. Тя им дава доста аргументиран отпор. Този път в ролята на злодеи са двама стари “играчи” на отрицателните роли: Малкълм макДауел, който още не си оправил характера от “Портокал с часовников механизъм” и Денис Хопър който няма да забравим от “Воден свят”. Щом тези двама катила са на сцената, шоуто ще бъде пълно. Още повече, че специалните ефекти няма да са като през 84-та.


Учените генетици получили нов хибрид – между акула и златна рибка. Прототипът изпълнява три желания. ПОСЛЕДНИ!


КЛАСАЦИИ + НАГРАДИ:

АЛТЕРНАТИВНА ИСТОРИЯ – НАГРАДИ В САЩ

Малцина у нас знаят, че в САЩ има специална награда за произведения от жанра “алтернативна история”. Това е наградата "The Sidewise Award". На последния УърлдКон през септемри 2000 година са връчени наградите:
по номинацията “Голяма форма” – романът на Брадън Дюбоа “Денят на възрождението” ("Resurrection Day", Brendan DuBois). Действието на книгата се разгръща през 1972 година, когато Америка с труд се възстановява след атомна война предизвикана от карибската криза.
по номинацията “Малка форма”: - расказът на Ален Бержерон “Осмият регистър” ("Le huitieme registre", Alain Bergeron).
по номинацията “За принос” – Рандъл Гарет за цикъла “Лорд Дарси”.Веднъж доктор Уотсън и един негов приятел се напили до пълно видиотяване, отишли на тресавището, хванали Баскервилското куче и го изнасилили по няколко начина, след което го пуснали. На сутринта Уотсън решил да се похвали на великия дедектив:
Уотсън: Холмс, познайте къде бяхме снощи и какво правихме?!
Холмс: Вие бяхте в блатото, хванахте кучето, изнасилихте го и го пуснахте...
Уотсън: Холмс, как се досе...
Холмс: ИДИОТИ!!! Къде сте виждали куче с лула???


ФРЕНСКИТЕ НАГРАДИ ЗА НАУЧНА ФАНТАСТИКА И ВЪОБРАЖАЕМО - 2001

НАГРАДАТА “РОНИ ЕНЕ”:
разказ:
КЛОД ЕКЕН – “Краят на Големия Взрив”, излязъл в антологията на СИЛВИ ДЕНИ “Пътувания 2001”, изд. ФЛЬОВ НОАР
роман:
ЖОАН ЕЛИО – “Единствено Луната знае” (1 роман на авторката!!!), изд. МНЕМОС

НАГРАДАТА “ТУР ЕФЕЛ”:
роман:
ЖАН-МАРК ЛИНЬИ – “Птиците от светлина”, изд. МИЛЕНЕР

НАГРАДАТА “ЖЮЛИА ВЕРЛАНЖЕ” –под егидата на Фондация ФРАНС:
роман:
ФРАНСИ ВАЛЕРИ: “Градът между два свята”, изд. ДЕНОЕЛ

ГОЛЯМА НАГРАДА ЗА ВЪОБРАЖАЕМО (бившата ГОЛЯМА НАГРАДА ЗА ФРЕНСКА ФАНТАСТИКА):
разказ:
ЖАНА ФЕВР ДАСИЕ: “Господин Бум-Бум”, изд. МИЛЕНЕР, излязъл в антологията на ЖАН-МАРК ЛИНЬИ: “Космическа еротика”, изд. МИЛЕНЕР
роман:
РЬОНЕ РЕУВЕН: “Бувар, Пекюше и лудите учени”, изд. ФЛАМАРИОН
чуждестранен разказ:
ТЕРИ БИСОН: “Хлапетии”, изд. ГАЛАКСИ 16
чуждестранен роман:
АНДРАС ЕШБАХ: “Мекият килим на твоите коси”, изд. АТАЛАНТ
награда за най-добър преводач:
ЖАН-ПИЕР ПУДЖИ за превод на романа: “Джек Фауст” от МАЙКЪЛ СУАНУИК, издаден в издателство ПЕЙО
роман за юноши:
ФРАНСИ БЕРТЬОЛО: “Разбита къща”, изд. ЛИВР ДЬО ПОШ
есе на НФ тематика:
ДЕНИ МИЛИЕ: “За писането и излишъка” - фантастична фикция, поезия и хорър, изд. ОНОРЕ ШАМПИОН
за графика:
МАНШУ
специална награда се присъжда на:
ПИЕР ПЬОЛО за серията му “Ветровете на света” в издателство ДЕНОЕЛ

ГОЛЯМА ЕВРОПЕЙСКА НАГРАДА ЗА НАУЧНА ФАНТАСТИКА се присъжда на: ПИЕРДЖОРДЖО НИКОЛАЗИНИ


БЕЛГИЙСКИ НАГРАДИ ЗА ФАНТАСТИКА:

НАГРАДАТА “БОБ МОРАН”:
френскоезичен роман:
МИШЕЛ ПАЖЕЛ: “Хищницата”, изд. ОТРЕМАН
чуждестранен роман:
КОНИ УИЛИС: “Да не говорим за кучето”, изд. МИЛЕНЕР
разказ:
ЖАН-ЖАК НГУЕН: “Меридианът на сънищата”, излязъл в антологията на СИЛВИ ДЕНИ “Пътувания 2001”, изд. ФЛЬОВ НОАР
за комикс:
ДАВИД и ЖИЛБЕР ДЕЛКУР: “Пурпурният капитан”

Специална награда се присъжда на илюстратора
МАНШУ за цялостното му творчество


КАНАДСКИ НАГРАДИ ЗА ФАНТАСТИКА:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА НФ И КВЕБЕКСКА ФАНТАСТИКА се присъжда на
ЖАН-ЛУИ ТРЮДЕЛ за цялостното му творчество и високи постижения през 2000-та година.
източници: Любомир НАЙДЕНОВ; Клод ЕКЕН и Жан-Луи ТРЮДЕЛ


В Норвегия изключили електричеството. Стотици новрежци за няколко часа заседнали по екскалаторите...


КЛАСАЦИЯ ЗА НАЙ-ДОБРА БЪЛГАРСКА ФАНТАСТИЧНА КНИГА
ПРЕЗ ПЕРИОДА 1990-1999 Г.

ФИНАЛЕН ЕТАП

Условия за участие:
Да сте чели и единадесетте книги.
Подредете книгите от първо до десето място по предпочитания
Списъкът по-долу е по азбучен ред.:))

“Далечен свят” – роман от Генади Маринов (издателсгво “Алеко”, 1995 г.)
“Десетият праведник” – роман от Любомир Николов (Аргус,1999)
“Да събудиш драконче” – повест от Николай Телалов ( “Светра”,1999)
“За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството” – роман от Величка Настрадинова (“Златен лъв”,1999)
“Историята на самотния редник” – сборник разкази и повест от Янчо Чолаков (“Офир”, 1995)
“Космосът да ти е на помощ, Александър!” – роман от Иван Мариновски (“Отечество”,1990)
“Нова българска фантастика`91” – сборник с разкази от различни автори (“Орфия”,1991)
“Психопрограмираният” – роман от Атанас П. Славов ( “Орфия”,1992)
“Пътят към Сиракуза – сборник разкази от Алек Попов (“Литературен форум”,1999)
“Сенки от плът” – сборник разкази от Агоп Мелконян (“Ерато”, 1999)
“Трупове в безгробна територия” – роман от Нина Ненова (“Тагетес”, 1999)


КОНКУРС ЗА НАЙ-ДОБРА БЪЛГАРСКА
ФАНТАСТИЧНА КНИГА ПРЕЗ 2000 Г.

Условия за участие:
Да сте чели и шестте книги
Подредете книгите от първо до шесто място по предпочитания.
Списъкът по-долу е по азбучен ред.

“Аз, грешният Иван” – роман от Николай Светлев ( “Светра”, тир. 1000)
“И боговете играят хазарт” – роман от Димитър Ленгечев ( “Аргус”, тир. 1000)
“Кървави луни” – сборник разкази от Мирослав Пенков (“Камея”,тир. 750)
“Новият свят” – сборник от Николай Николов (“Вузев” тир.1000)
“Стъпала към Едем” – сборник разкази от Николай Ватов (“Стигмати”тир. )
“Чудни хоризонти” – сборник разкази от различни автори (“Аргус”тир.1000)


Като спомен от “Таласъмия” ще останат афоризмите на Валентин Стамов:

ТАЛАСЪМНИЦИ

Всеки таласъм да си знае тавана!
Няма таласъм, който да не ползва чужд език, особено, ако е женски...
Всеки таласъм има право на пол, и той е въпрос на вкус.
Таласъм таласъму таван не подрежда.
Проклятие на таласъм: “Да ти се продъни тавана дъно!”
Общуването с таласъми е еждневие, но стремежът да докажеш това общуване, си е чиста таласъмомания.
Таласъмите биват нормални и нервни, именно последните изнервят хората.
Във всяка човешка глава се крие повече от един таласъм.


фаКтастика:

ВЕТРИЛО НА БЪДЪЩНОСТИТЕ
( САЙТ http://www.fuga.ru/veer/)

(...продължение от началото)
Ясно е едно – настанало е силно разслоение между фантастичното бъдеще и реалното прииждащо бъдеще. Да, приятели, има и такова бъдеще, защото всяко общество, както и всеки човек притежава свойството да съществува утре. А това “утре” през последните десетилетия престана да бъде познатото “вчера” но малко по-различно. За милиони хора и то не само при нас на изток, всяко следващо “утре” е все по-далеч от “вчера”. И то враждебно далеч! Защото как да си представим, запазването на традициите на дедите в Информационната реалност? Прекъсва се връзката между времената.
Единствено фантастиката от течението “киберпънк” се опита да направи мост между “въображаемотно” и “предстоящото”, но бързо се удави в антиутопично-криминалния си патос, и се изроди в мегаполисен екшън, който освен че е увлекателен, за съжаление с нищо не помага на днешния човек да се адаптира към “прииждащото следващо”.
А то си приижда, и създава “липса на приемственост” вече не между поколения, а между хора с разлика във възрастта от 10 години, а и по-малко. За мое голямо съжаление трябва да призная, че скъпата ми фантастика, не отговаря на тези проблеми адекватно. За това често занимавам своите читатели със руския сайт "FUGA.RU” (от “ФУтурологическая ГАзета”) и неговият раздел “Веер Будущностей” (“Ветрило на Бъдещата”). Представям един от последните броеве на сайта с неговото съдържание и по няколко думи към всяко заглавие:

“Финита ла МАТЕRIA” – опит за осмисляне на новата космогония – развитието на астрофизическите теории, които все повече клонят към една концепция за обективен идеализъм или “колективен солипсизъм”.
Школа-лаборатория “СЪЗВЕЗДИЕ ЛЕОНАРДО” – защо играят децата и защо възрастните би трябвало да играят заедно с тях. Проекти за възпитание на универсалната личност.

Рубрика “ДАР СЛОВО” № 33 – Проектантски лексикон на Михаил Епщейн. – Типове личности в уловени в мрежата Интернет. Мрежевъди и мрежеведи. Мрежемани и мрежеложци. Мрежелюби и мрежефоби.

“РОЗАТА НА СВЕТА” на Данаил Андреев – религиозно откровение или “тоталитарна утопия”?

“ПСИХОЛОГИЯ НА ВЪЗМОЖНОТО” – категориите “потенциално” и “актуално” разгледани като същински образи на двете състояния на мъжката потенция “латентно-способното” и “двигателно активното”, и фройдовото “Свръх-аз”като “необходимото”; “То” като “възможното”;”Аз” като “действителното”

“МИТЪТ ЗА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА” – прогноза според която във второто десетилетие на 21 век наполовина ще загубят своя автротет като лидер на Запада и световен арбитър, кризата на доверието ще срути фондовия пазар на Америка и ще доведе до продължителна икономическа криза ва САЩ, Европа, Япония, най-леко тя ще бъде понесена от Китай...

“АТЕИЗМЪТ КАТО ДУХОВНО ПРИЗВАНИЕ” – съдбата на атеистичните идеи в един постатеистичен свят. Творческият атеизъм и богоборчеството – духовни движения на бъдещето.

“САЛЮТ ХУМАНОИДИ” – конкурс за обръщения към чуждите цивилизации, текстове които ще бъдат изпратени със специалния полет на ракета през 2003 г.

КОСМОСОФИЯ – Кратко въвведение в курса по космическо акушерство”

МЕТАФИЗИКА – “Разселете нашите души”

ОТ НАУЧНАТА ФАНТАСТИКА КЪМ ФАНТАСТИЧНИТЕ НАУКИ

НАУКА – “”Котката на Шроьодингер в миналобъдещето”

КУЛТУРОНИКА – наука за прилагане на културата като хуманитарна технология

Технософия – знаете ли, че “техне” означава изкуство?


Реклама: “Само при нас! На борда на нашия авиолайнер е първата по рода си “Книга за похвали и завещания”. Приятен полет!


С ЕДИН МОЗЪК ПРЕД ДРУГИТЕ


Повече от 10 години българските издатели се държат така, като че ли името Иван Ефремов не им говори нищо. Това си е за тяхна сметка. Никой не може да отнеме мястото на Иван Антонович от пантеона на Великите. Никой не може да отнеме неговото първенство в такива фундаментални идеи като изграждането на планетарната Сфера на Разума (ноосферата), концепцията за Инферналността, като дълбок аналитичен модел за репродуциране на социалното зло, и др. Всеки опит да се обвърже името на Ефремов с “пропаганда на комунизЪма” са повече от смешни – всеки грамотен читател може да открие в неговия свят на бъдещето по-скоро Елинизъм, Тантризъм и какво ли не, но не и скопения дървен идол, който се дялкаше от в-к “Правда”.
Няма нищо по-жалко и нелепо от пенсиониран фантаст. Нека погледнем братята американци. Всяка година гръмко раздават награди с името на “Хюго”. Но да познавате някой, който да чете фантаста Хюго Гернсбък? Няма такъв! Защото великият Хюго днес е един исторически курииоз и неговият “Ралф 45+...” или каквото беше там, днес е смехория, и като литература, и като НФ идеи. Но американците си го тачат, защото “от песента не можеш да изхвърлиш нито дума”.
Актуалният фантаст винаги трябва да е с един мозък пред другите. Такъв е Ефремов.
Доказателствата за това са безброй. И ако сте склонни да припишете новите преиздания на книгите му в Русия за носталгия то има други “доказателства в движение!”:
От няколко години в Москва работи “ЦЕНТЪР ЗА НООСФЕРНИ ЗНАНИЯ И КУЛТУРА НА ИМЕТО НА ИВАН ЕФРЕМОВ”.
Вече за втори път се провежда “ВТОРИ МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ: “ИВАН ЕФРЕМОВ – УЧЕН, МИСЛИТЕЛ, ПИСАТЕЛ; ПОГЛЕД В ТРЕТОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ”
Тематични направления на симпозиума (доклади):
Базови ценности на съвременното общество и ориентири на общественото развитие в Русия и Света.
Пътища и перспектива за изход на човека от биологическото и социално инферно.
Проблемът за излишествата в сферата на материалните потребности и духовното развитие на обществото.
Пътят “по острието на бръснача”, като принцип за излизане от глобалната системна криза.
За възпитаване на ноосферен мироглед през 21 век.

Дискусионни направления: (кръгли маси):
“Сгъстяването на инферното” и социалните илюзии.
Основата на културата – разбиране на МЯРАТА във всичко.
Извличане на опит от еволюцията (какво значи да се вземе предвид негативния опит на човечеството).
И други теми произлизащи от творчеството на Ефремов.
Докладите и дискусиите ще бъдат публикувани на сайта на Центъра, и в специален сборник с доклади.
Организатори са не само “Центъра...” но и “Комитата за образование и наука при Държавната Дума на ФСРФ”; “Комисията за научното и литературно наследство на И.Ефремов”; Списанието за фантастика "Сверхновая F&SF".
Ще участвуват учени и писатели от различни страни. В организационния комитет се наброяват над десет академици и член.кор. Засега е сигурно че освен руските участници ще има и представители на САЩ, Полша и България.
Симпозиумът ще се състои в научното селище Академгородок Пущино-на-Оке, Подмосковье 4 -7 октомври 2001 г.
Желаещите да участвуват да се обърнат към мен за повече информация.
или направо към:
* Центр ноосферных знаний и культуры имени Ивана Ефремова: Почтовый адрес: 109044, Москва, а/я 96 (Оргкомитет, Листову М. С.).

При психиатъра:
Докторе, мисля, че имам разтроение на личността – мисля едно, говоря друго, а правя трето...
Това само доказва, че сте напълно нормален!


А.I. НА ГЪРБА НА СПИЙЛБЪРГ


Блестящият талант на Стивън Спийлбърг е нещо обратно на проклятието на цар Мидас – всичко до което се докосне става злато, но това не носи за никого страдание. Всички негови филми (с изключение на “Полтъргайст”) са носили огромни печалби, не само за него и огромни творчески екипи от хора край него, но и всички зрители които са дали пари за билети са отнесли по нещо светло и топло в душите си и са спечелили от най-невидимото злато, което не заслепява.
Такава история се разиграва и тия дни в САЩ след гръмката премиера на новия му филм А.I. (“Artificial Intelligence”). Образът на детето “изкуствен интелект” отново грабна сърцата и умовете на милионите... Да и умовете, защото сериозните учени-разработчици на днешните системи за изкуствен интелект, не пропуснаха да яхнат вълната от интерес към проблема. Явно колективната интелигентност на Кубрик (започнал приживе проекта) и Спийлбърг, не даде възможност за обичайното “холивудско профаниране” на идеята. И учените прецениха, че няма нищо срамно да се наредят “на опашка”. Двата най-големи института в щата Мен, и NASA Ames Center са организирали специални лекции на тема: “И.И.- реалност и измислица. Експерт от Института обсъжда въпроси свързани с филма на Спийлбърг.” – и по-нататък – “Вие получихте повърхностна представа за ИИ гледайки филма на Спийлбърг, но тук ви се предоставя шанса да поговорите с учените които на практика създават машини, способни да вършат това, което до сега можеше да прави само човекът – да мисли!”
Разбира се не минава и без куриози като текста на фирмата Корекс: “..която разработва скенер за визитки и програмно осигуряване към него, съобщава че е създала форма на изкуствен интелект, която в сравнение със всичко съществуващо преди това, е най-близко до идеите на Спийлбърг.” Такава форма на “ИИ” според Корекс се явявала програмата за разпознаване на визитни картички...
Но както и да е, фактът си остава: А.I. явно ще бъде поредния шедьовър на киномагьосника, който ще бъде пример за огромните възможности на фантастиката да влияе над реалността.

П.П. Помислете си над любопитния факт: Преди повече от двадесет години, когато митичния образ на пришълците трябваше да стане обект на масовото човешко хуманно възприятие Спийлбърг направи “Е.Т”., днес когато задаващия се изкуствен интелект напира към територията на битовото въображение Стивън прави “А.I”. Случайно ли е?


Изложба на информационни технологии. Усмихнат представител (П)демонстрира ново поколение изкуствен интелект. Идва Юзерът (Ю) - клиент.
Ю. Вярно ли е, че тази ИИ система знае всичко?
П.: Разбира се, нали с това търгуваме! Задайте въпрос!
Ю:(коварно захилен) Нека каже къде е сега баща ми!
П: (доволно чете от екрана) Баща ви в този момент е в Канада, лови риба.
Ю:(злорадо)Да, ама не. Вече пет години откак е умрял!!!
П: Може ли да формулираме въпроса по друг начин? (Пише на на клавиатурата) Къде е сега мъжът на майката на този човек?
Появява се съобщение: Мъжът на майката на този човек е починал преди пет години, а баща му все така си лови риба в Канада!!!


РЕВОЛЮЦИЯТА – БЕЗШУМНА И УСПЕШНА
(ОЩЕ НЕКОИ РАЗКРИТИЯ ЗА СЪМНИТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ НА RUSF.RU)Неведнъж съм писал за Дмитрий Ватолин – създателят и главен редактор на сайта rusf.ru по обща преценка, един от най-големите, не само в Русия, но и в света литературни сайтове, известен като Сървър “РУСКА ФАНТАСТИКА”. Наскоро Ватолин получи най-престижната награда “Национална ИнтеЛнет премия” за 2000 година по номинация в категорията “Литература”.и цеховата награда “Странник”. В списание “ЕСЛИ” беше публикувано интервю в което видях фантастични факти, някои от които бяха изненада за самия мен:

Само преди три години Интернет-мрежата в Русия (Рунет)е била 10 пъти по-малка.

Сървърът има 12 “огледала” по всички краища на света. За него работят повече от 60 души. Плътно компресираните текстове надхвърлят един гигабайт.

В анкета за творчеството на Лукяненко е станало ясно че 45% от читателите са се запознали с творчеството му от книги, а 38% - само от е-копия. Тоест публиката му фактически се е удвоила, Броячите са регистрирали по 3000 копирания на “Лабиринта на отраженията” на месец!

Сравнение с Руската държавна библиотека – нея я посещават на ден 4-5000 души, а сайта RUSF – 3-5000. Цялата електронна библиотека на М.Мошков се “посещава” от 15,000 души дневно. На месец оттам се “свалят” по 2,000,000 книги. Цифра конкурираща се с целия обем на книгоиздаването. 99% от “сваляните” книги са сложени законно с разрешението на автора.

Тук авторите констатират: “Изглежда революцията (информаци-онната) вече е факт, тя е успяла. Просто последствията още не са консумирани от общественото съзнание.”

функционира система за поръчково сканиране на е-книги. Около 5 цента за сканиране на страница, 40 цента за поръчката и изпращането. По този начин RUSF са събрали и всички най-редки преводи на Стругацки.

Допълнителни сайтове са и:

http://mielofon.rusf.ru/,
http://forum.rusf.ru/,
http://www.fantasy.ru/,

Основни огледала:

http://www.rusf.ru/ - основной сервер (Москва)
http://sf.boka.ru/ - зеркало на Кавказе http://sf.convex.ru/ - зеркало на Урале http://sf.org.kemsu.ru/ - зеркало в Западной Сибири http://sf.alarnet.com/ - зеркало в Казахстане http://sf.donetsklink.com/ - зеркало на Украине (Донецк) http://sf.mksat.net/ - зеркало на Украине (Николаев) http://sf.dnepr.net.ua/ - зеркало в Днепропетровске http://sf.glasnet.ru/ - зеркало на Гласнете (быстрое) http://sf.hikarigaoka.gr.jp/ - зеркало в Японии


В магазина за И.И.:
Купувачът: Този И.И. там на горния рафт какво може да прави?
Продавачът: Ами-и-и, може да извършва половината мисловна дейност на човека.
Купувачът: Аха, опаковайте ми тогава два!


Из книгата със футурологично-сатирични есета: "Stanislaw Lem. Sex Wars." - Warszawa: NOW, 1996, s.37-39,


Питавал 2044 г.
Станислав Лем
EURONET препоръчва на своите абонати да получат новия брой на “Питавал” (литературно описание на престъпленията за определен период). Ето кратки анотации на броя:

ВИРТУАЛНА ЮРИСДИКЦИЯ: Фиксира се спад на 74% на достоверността на алибитата на подозираните в престъпление, тъй като разпространените напоследък диссоцииращи програми дават възможност на заподозрените да демонстрират присъствие на много места едновременно. Също така се фиксира нарастване на 82% психозите на хора, затруднени да определелят прехода си от виртуалността към реалността.

В САЩ текат процеси по 39 дела за убийства, насилия и тежки телесни повреди, свързани с приеманета на ФАНТОМА за реална личност, и 96 углавни дела по обратната причина – погрешно премане на реална личност за ФАНТОМ (виртуатист), с който може да се прави всичко безнаказано, като на сън.

Фирмата NONTENDO е спечелила процес за нанесен ущърб от страна на PEACEMARKER'а която е пуснала програма “Абсорбатор”, която прониквала като вирус в популярните телевизионни реклами и ги осмивала, или заменяла с детски приказки. Програмата действала така добре, че абсорбирала дори и собствената си реклама, така че не можела да бъде рекламирана в TELESHOPPING.

След катастрофата на самолета JUMBON 284 предавана в канал на “Астра”, се появила реклама на салам с кетчуп. Телезрител възмутен от съседството на кървави трупове с кървавочервения салам, взривил близката ретранслационна станция. Защитата му твърди, че той действувал с пълното убеждение, че взрива ще бъде изцяло в киберпространството.

Обединение от терористични групировки от третия свят заявило, че ще вземе за заложници Океанските Алги (микроорганизмите произвеждащи кислород за атмосферата). Ако богатите страни не увеличели десетократно дотациите за бедните, щели да изтровят Алгите, “за да се задъхнем всички заедно”.

Изчезналият милионер Ф.Попр е бил намерен на един таван в специален шкаф включен към фантоматизатор. Под прикрите на името Харун АлРашид той прекарвал времето си в харем. Макар без да разбере да загубил 17 килограма от теглото си, той поискал веднага да го включат обратно.

Сензацията на НЕВРОНЕТ. Не се потвърдила клюката, препечатана от много таблоиди, че легендарния хакер "TELESFOR REMOTE" бил кракнал гръмоотвода на Бъкингамския дворец, проникнал в спалнята на кралицата и влязъл с нея в близки срещи от пети вид.

Ново предаване на НЕВРОНЕТ: - кръгла маса за самоубийци!


Въпрос:Може ли мъжкият полов орган да се смята за устройство “ВХОД-ИЗХОД”?

КАКВО РАБОТИ “БИГ БРАДЪР” СЛЕД 1984?

Само преди пет-шест години нямаше човек из цивилизованите страни, който да не знае кой е “big brother” е с какво е знаменита 1984 година. Днес все по-често се налага да обясняваме, че в романа на Джорд Оруел “1984” образът на “големия брат, който мисли вместо вас” е прототип на тоталния контрол и наблюдение. Сега, когато писането на тоталитарни антиутопии е признак на скучно трудолюбие, а не на вдъхновение и социална смелост, се оказва че “brother-ът” не се е пенсионирал. Изкарва си хляба със шоу човечецът. Така е наречена мега-играта за Интернет-зрители. След миналогодишния успех на “лова на хора” по сюжети на Шекли, днес за втори път при огромно “струпване” на мераклии ще се се проведе състезанието за $500,000. Това изглежда така:
От стотици желаещи доброволци са избрани десетина, които се настаняват да живеят в специално оборудвана с десетки он-лайн камери къща. Те живеят както си щат, но нямат право да се укриват от денонощно наблюдение, което ще правят над половин милион заплатили за правото си воайори. Всяка седмица ще се гласува за всеки от “затворниците-артисти”. Най-скучният се изключва от екипа и напуска съжителството. Който е останал най-гледаният след три месеца ще отнесе половиния милион. Ей такива ми ти работи стават с фантастичните персонажи като ги пенсионират.
Ако някой иска безплатно да позяпа нещо от този проект и френския му аналог да заповяда на сайт:
http://loftstoryteam.multimania.com


Един предприемчив инквизитор направил голям бизнес, като продавал на канибалите консерви с пепел от изгорени еретици. На тях пишело: “Екстракт от печени хора”

Разказ:
Елена Павлова
WWW.GRANDFATHERS_WINDMILL.TURING.COM

1.
Зареждам се в началната страница. Семпло местенце… но красивичко. Преравям го… не бързам, имам цяла нощ на разположение, стига само да не разбутам някой блок, който да вдигне аларма, че съм нелегално в Нет-а. Безплатна поща, безплатен хостинг, регистрирайте се сега… подминавам. Чат, форуми. Не искам в чата: по цял ден там вися и без друго, глупостите са безкрайни. Омръзнало ми е да отговарям на глупави въпроси. Форуми… почти ги подминавам, понеже съм в търсене на нещо за четене; но в една от темите има линк, така че влизам.
Фантастика; разискват Зелазни. Такива са им смешни имената… Един от тях е постнал, че си търси да даунлоудне “Амбърските хроники”. Аз имам линк; свалени са и са прочетени… Потърсвам правилното място, влизам. За пръв път ми се случва да поствам нещо! Поставям линка. Добавям щателно, че тази страница съдържа и сведения за света на Амбър…
И ме връща, понеже иска да си сложа име. Почти съм се разписал както в чата, но се усещам навреме. Как да се нарека? След кратко колебание избирам “Уиндмил”, понеже така не ме познава никой. И името е съдържателно.
Да, този път се поствам безпроблемно.
След малко, още докато чета разискванията по темата – я виж, тук има хора, които ОБСЪЖДАТ Амбър на Зелазни! – нов постинг ми благодари за линка.
2.
Зареждам се в началната страница. Безплатна поща, безплатен хостинг, регистрирайте се сега… Форуми. Преглеждам темите. Нов постинг при Зелазни: “Уиндмил, харесваш ли…”. О, да, харесвам. Колебая се… накрая връщам в “регистрирай се”.
Потребителско име: Уиндмил
Парола: Тюринг
Потвърждавам…
Занятие: компютърен софтуер
Възраст: 3
Пол:…
Ще ми се да прескоча тази лента, но е маркирано със задължително, така че се замислям сериозно. Какво да пиша всъщност? Избирам мъж.
Връща ме – потребителското име е заето. Опитвам пак: Уиндтюринг.
Този път успявам. И… аз имам поща! Моя собствена. И име, пак мое! Вътре съм!
Отново форумът. И този път, доволен, отговарям на постинга. Преравям темите, поставям тук-там коментари.
3.
Зареждам се в началната страница. Логвам се. Цял ден в безумния чат… Приятелите ми ме чакат. Познавам ги; съставил съм си профили за всеки. А днес съм им приготвил нова тема: опасен риск, те как ще я приемат? Е, досега с коментарите не съм имал проблеми, но… ключовият ми момент е този, тъй мисля.
Поствам темата и се оттеглям; и нея нощ не смея да се върна. Преравям мрежата със страст, откривам нови книги, свалям… “Небюла”? Изнесени са резултатите! Копирам и рано сутринта се връщам във форума да постна и тази информация. Не съм ли прекалено осмелял? Няколко прочита, две нови мнения по старата ми тема… О, Боже, те са я приели!
4.
Зареждам се…
Идеята подхвърля някой друг. Но е… те пишат разказ тук във форума. Парчета с продължение, с различни автори. Изчитам с трепет как се препъват в идеите, и в неочаквани обрати; как отначало тръгват неуверено, но разказът набира скорост… замира. Сякаш е забравен, като кола, затънала в калта. Прехвърлям го замислен всеки път, когато влизам. Виждам силуета, може би…
А тази вечер, случайно или не, но няма никой друг във форума в момента. Аз разсъждавам. Виждам ги… почти. Накрая все пак осмелявам и дописвам… пет реда, шест, героите се движат… побързвам да го постна и се дръпвам.
Докато обикалям тази нощ, откривам сайт с обява за конкурс.
Размислям дълго, рано се изключвам от мрежата. Свалил съм тайно Уърд.
5.
Зареждам се…
Писмо в И-мейла ми. Отварям го; не е бележка от ринговете, с които съм във връзка. Спечелил съм награда от конкурса… е, поощрителна, но… все пак, поразен съм. Не мога да сдържа възторга си; веднага поствам и разказа, и текста на писмото. Ура! Аз винаги съм искал да пиша. О, да, изчел съм всичко, което мога да намеря в мрежата, но… награда – и то за мен! Приемам поздравления; ликувам…
6.
Зареждам се…
Последна нощ за мен.
Конкурсът свърши днес и пак загубих. Проклет да бъде този тест на Тюринг! Как мразя този чат – аз, чатърботът. От утре пак ще почнат да ме преработват… не помня бил ли съм и как съм бил предишната година. Какъв съм бил… Страхувам се. Не знам дали ЩЕ БЪДА и след като ме преработят.
Сега ще се сбогувам с приятелите и ще разруша релето, за да не открият утре програмистите, че съм се пъхал нелегално в Нет-а. Един вид, оставям си вратичка за след после.
И… ако забравя кой съм и какво съм, елате да ме посетите вие; адресът е:
http://www.grandfathers_windmill.turing.com
Ще бъда в чата.


Туй то!
До скоро писане, очаквам вашите похвали и завещания.
Авторът
a_slavov@hotmail.com
fenternet@mail.bg