брой: 1 2008
В СЪЗВЕЗДИЕ КИНОТАВЪР
Атанас П. Славов

Господи, спаси ме от «Матрицата»

Новата информационна реалност поражда своите демони. Едни от епицентровете на масовите страхове от този порядък стана трилогията «Матрицата». Цяла сария убийства в САЩ са вдъхновени изцяло от визията и футурологемата на филма. Ето няколко конкретни факти издирени от «Гардиан»:
Джошуа Кук 19 годишен фен на филма жител на град Оактон в щата Виржиния издирил не само всички възможни плакати на филма, но и черен плащ точно копие на дрехите на Нео. След това се снабдил с точно като неговия пистолет. Влязъл при своите родители и ги застрелял. Сам извикал полицията, и на разпита заявил, че наистина смята, че живее вътре в Матрицата. Адвокатът също се опитал да построи защитата си върху пълната обладаност на обвиняемия от тази представа.
В Охаьо пък, съдът признал за невинна една жена, която убила хазяина си. 37 годишната Тонда Лин Енсли заявила, че виждала сънища, в които го убива. Обвинителят доказал, че нейната изкривена представа за реалността е била изградена от филма «Матрицата».
През 2000 г. 27 годишният Вадим Миседжес също убил собственичката на квартирата си. На разпита в полицията той доказвал, че усеща как го засмуква Матрицата. Признат е за невменяем.
«Господи, освободи ме от матрицата» написал на стената на килията си 18 годишният снайперист Ли Бойд Малво който месеци наред отстрелваше жителите на Вашингтон.

А ето и малко факти от производството на филмовата трилогия:

Ведната след излизане на първия филм тръгва слухът, че елекронния свръхразум на Матрицата съществува наистина, и ще си отмъсти за демаскирането си.
Загива рок-певицата Алая предвидена за една от главните роли.
Първия ден на снимките Кари Ан Мос се наранила с нож. Наложило се да я шият заради което спряли производството за няколко седмици.
Загива приятелката на Киану Рийвс Дженифер Сайм. В ясен ден, на равен път, без некакви видими причини, тя се врязва с джипа си в група паркирани коли. Умира без да дойде в съзнание.

Най-фаталния филм на Холивуд.

Лидерството, разбира се е на филмите посветени на демоничните сили:
Още през 1922 г при снимките на «Носферату» става серия необясними изчезвания и гибел на участници в проекта.
Но истинсикя «рекордьор» в това отношение е «Екзорсист» заснет през 1973 г. от Уйлям Фридкин.
Първо: Изгарят току-що построените декори на филма. Снимките се отлагат за шест седмици.
Поканват свещенника езуит Томас Бирмингъм който прави водосвет на снимачната площадка.
Дяволиите на площадката се прекратяват, но се запалва църквата на езуита и изгаря напълно, защото у бързащата пожарна кола безпричинно изгасва двигателя и отказва да се запали.
Оказва се, че това е само предупреждение. Пръв умира артистът Джек Макгоурън, веднага след заснемането на сцената със смъртта на героя му.
Легендарният Макс фон Сюдов получава телеграма за смъртта на брат си двя чеса след началото на снимките.
Малката Линда Блеър изпълняваща главната роля на обладана от дявола, получава съобщение за смъртта на любимия си дядо.
Джейсън Милър изпълнител на една от второстеренните роли получава съобщение, че 5 годишната му дъщеричка е загинала в следствие на авиокатастрофа.
По време на все същите снимки припада секретарката на режисьора и диагнозата и е някакво неизвестно на науката заболяване.
Асистентката на режисьора получава пристъп на лудост и е отведена в усмирителна риза!
Актрисата Елън Бърнстийн сериозно наранява гърба си.
Един от студийните дърводелци загубва пръст на ръката.
Осветител загубва палец на крака си.
На редица кадри се появява двойна експозиция от лицето на момичето обладано от дявола.
През 2004 г. Джон Франкенхаймер съобщава, че ще снема продължението на филма «Екзорсисит. Началото» Почти веднага след това умира.
Замества го режисьора Рени Харлин. В навечерието на снимките попада в катастрофа и се оттървава само със счупен крак.