брой: 2 2004
Настъпват Нийл Стивънсън по опашката
Атанас П.Славов

Трябва да си признаем, и аз и мнозина други читатели на “Диамантената ера” на Нийл Стивънсън счетохме описанието на медийния лист на който се появява поискания вестник или който е да е друг текст и илюстрации, за смела фантастична идея, която едва ли ще се осъществи близките десетилетия. Това беше преди 5 години. Днес е въпрос на месеци на пазара да се появят първите тънки и гъвкави дисплеи от органични вещества, които са бъдещата е-хартия призвана да направи офисите безотпадъчни. Описваната от “Филипс” мостра (вж. Снимката) е покрита с прозрачни микрокапсулки в които плуват черни и бели вещества и реагирайки на подадения (положителен или отрицателен) ток съответно оцветяват страницата в тази точка. Освен това има послесветене, така че текста остава видим известно време след изключване на тока.
Fujitsu също се заканва скоро да продемонстрира своята е-хартия, която щяла да бъде по дебелина и яркост сравнима с обикновената хартия. Щели да я пуснат в производство през 2006.
Наистина, другото свойство на Стивънсъновото описание в романа “Диамантената ера” е че листът сам е в състояние да влиза в мрежата и само по гласова команда да изтегля информацията която искаме. Но и това навярно няма да се окаже задълго фантастично…
Абе, каквото и да направят, “нашето момче” вече го е описало…
П.п. А как да не си спомним разказът на С.Лем “Екстелопедия Вестранда” отпреди 25 години, където дебел том на Енциклопедия не само сменяше текста върху страниците с промяна на актуалността на статиите, ами и томът сам скачаше в ръцете на читателя.:-)

 
Информатизми
   Върху Стивънсън
Космикомедии
   Смъртта на Земята
факТанци
   500 г. Рабле!!
   “Перперикон 2002 г.”
хипНотези
   Христос от микроби