брой: 2 2004
МИКРОБИ СА РИСУВАЛИ ПОРТРЕТА НА ХРИСТОС
Петър Николов

Американският микробиолог Стивън Метингли е убеден, че знае отговора на въпроса как на погребалния саван на Христос се е появил отпечатък на тялото му. Изображението е нанесено върху тъканта не от човешка ръка или мистични сили - това са направили обикновените бактерии.
... Иисус е умирал много бавно, след това тялото му било измито и завито в парче ленена тъкан. Микробите се размножили невероятно много в раните му и обмиването ги направило по-лепкави. Ленът залепнал за раните с бактериите веднага. Постепенно микроорганизмите отмирали, белтъците се окислявали и върху тъканта се появявали по-светли и по-тъмни ивици. Известно е, че през 1989 г. три независими екипа учени предприели радиовъглероден анализ на плащеницата. Те изяснили, че тъканта се е появила не по-рано от 1260 г. и затова е мистификация на средновековни монаси. А изображението било приписано на четката на Леонардо да Винчи.
Метингли е уверен, че учените грешат. Съвременните бактерии са “развалили” цялата датировка, а Да Винчи не е могъл да нарисува такова триизмерно изображение, и то без да остави нито един щрих. Което е напълно по силите на микробите, на които не са нужни четки!
За да докаже теорията си, Метингли отгледал колония стафилококи (микроби, които обикновено живеят по кожата на човека), убил ги с нагряване и приложил към лицето и ръцете си получения лепкав “биофилм”, а отгоре - парче чиста тъкан. След като тъканта засъхнала, получил истински отпечатък със сламеножълт цвят с различими черти на лицето и ясно изрисувани линии на ноктите.

Петър Николов


 
Информатизми
   Върху Стивънсън
Космикомедии
   Смъртта на Земята
факТанци
   500 г. Рабле!!
   “Перперикон 2002 г.”
хипНотези
   Христос от микроби