брой: 2 2004
"Сумрачен патрул"
Сергей Лукяненко
СВРЪХЕСТЕСТВЕН ПАТРУЛ

Наскоро излезе пълното издание на трилогията на Сергей Лукяненко “Дозор (Патрул) съставена от трите романа “Ночной Дозор” “Дневной Дозор” и Сумеречный Дозор”. Това е значително събитие в руската фантастика. Преведох малка част от трета книга, за да бъда разбран като говоря , че независимо от вампирско-върколашкия си сюжет, тази книга е социална фантастика в традицията на Стругацки. Героят чийто монолог ще прочетете е светъл маг, който работи в Нощния Патрул, който лови вампири, черни магове, върколаци и вещици, които превишават правата си да причиняват зло. В момента пътува с влак към Алма Ата.“Интересно какво изпитват гражданите на тази независима днес страна като гледат своята бивша столица? Нима наистина удовлетворение от независимостта си? Или носталгия? Не знам. А и да попитам – едва ли ще отвърнат честно. А да им бъркаме в съзнание да търсим честност – не влиза в нашите методи. Нека по-добре да се радват и да се гордеят – ако щат с независимостта си, ако щат с корупцията си, ако щат с държавността си. След като в Санкт-Петербург неотдавна се радваха на тристагодишния си юбилей с фразата: “нека да изпокрадат всичко, ама поне нашите а не московските…” Та защо и казахстанците, узбеките, украинците или таджикистанците да не изпитват същите чувства? Ако вътре в една страна тече такова разграничаване, какви претенции можем да имаме към съседите по бивша комунална квартира. Отделиха се стаички с изглед към Балтийско море, отделиха се гордите грузинци; и киргизите с единствения си в света високопланински флот; всички радостно се отделиха. Остана само голямата кухня – Русия, където в имперския котел се варяха народите. Добре де. И нека! Ние в квартирата си имаме газ! А вие?
Нека се радват. Нека на всички им бъде добре. И на казахстанците и киргизите, които за пръв път се видяха с държава (впрочем те сигурно ще дадат милион доказателства за своята древна държавност) И на братята славяни които така се угнетяваха от съществуванието на големия брат… Нека ни е добре и на нас – руснаците, така хазартно презиращи Москва откъм провинцията, и провинцията откъм Москва.
В някакъв миг усетих ненадейно отвращение. Не, не към тези пътуващи казахстанци или към съгражданите си руснаци. Към хората. Към всички хора по света.С какво се занимаваме ние в Нощния Патрул? Да разделяме и да защищаваме? Нито един Тъмен, нито един Дневен Патрул, не е в състояние да причинят толкова зло, колко те помежду си произвеждат. Та какво струва един гладен вампир в сравнение с абсолютно тривиалния маниак, който изнасилва и убива деца в асансьорите? Какво представлява една безчувствена вещица която прави черна магия срещу заплащане, в сравнение с един хуманен президент който изпраща умни ракети заради няколко нефтени кладенеца? Чума да ви тръшне дано…”
 
Книгосъбития
   Библиогр. на Рунев
Писатели
   Lord of The Ring-4?
   Автори на Идеи
   Лит. император!
Бълг. автори
   Мними хоризонти
   Призраците се боят
   Дилов,Велчев,Пейков
Класации и награди
   Нагр.“Аргус ”и нов к
Преводи
   Стрелката на времето
Прочетохме вместо вас
   Сумрачен партул