брой: 2 2004
Краят на научната фантастика
Робърт Сойер
Робърт Сойер (лауреат на Хюго`2003 за роман)

КРАЯТ НА НАУЧНАТА ФАНТАСТИКА

Научната фантастика е в беда.
Продажбите бележат по-лош спад от всякога. Научно-фантастични списания и книжарници биват затваряни. Автори биват изтласквани от играта по чисто всекидневни съображения.
Някои мои колеги твърдят, че всичко е просто един цикъл и че научната фантастика отново ще стане популярна.
Не съм съгласен. Освен ако не направим нещо. Смятам, че днешното поколение читатели на фантастика е последното. Като литература научната фантастика ще поеме пътя на хоръра и уестърните.
Обикновено, когато на някое парти съм обърнал една-две диетични коли в повече, неизменно чувам ответа, че това няма нищо общо с научната фантастика. Че четенето от какъвто и да е тип е отмиращ тип забавление.
Грешка. Продажбите на книги като цяло са се покачили, а не са спаднали. Всъщност по отношение на постъпленията, канадският книжен пазар е нараснал два пъти за последните пет години.
Разбира се, тук-там научната фантастика се справя добре. Например, на големия Световен книжен магазин в Торонто тя е най-добре продаваният жанр белетристика.
Но този магазин е само на две пресечки от Райърсъновия политехнически университет, а студентите винаги са били основните консуматори на научна фантастика. На други места научно-фантастичните книжни отдели се смаляват като локви под следобедно слънце или биват изтласквани към дъното на магазините, като някакъв пропаднал чичо – добре опазвани от публичното зрение.
Време е да направим разграничение: говорим изключително за научна фантастика, не за фентъзи. Фентъзито се справя отлично, благодаря; ескейпизмът понастоящем е широко търсен. По времето, когато пиша това, първите девет бестселъра с меки корици от листата на Локус - списание за сферата на научната фантастика са фентъзи, не научна фантастика.
Така че какво се случи? Защо научната фантастика потъва в забрава? Човек би помислил, че след едно десетилетие, в което открихме планети около други звезди и предполагаеми фосили в марсиански метеорити, в което започнахме да клонираме бозайници, в което се роди Световната мрежа, всички би трябвало да четат научна фантастика.
Но те не го правят. Е, гледат я в кината – глупости като Бойно поле Земя (Battlefield Earth) и Невидима заплаха (The Phantom Menace), също и случайно добрите неща от сорта на Матрицата (The Matrix) и Гатака (Gattaca). И я играят на своите компютри и гейм станции.
Дори в телевизията научната фантастика е незабележим играч. С изключение на Досиетата Х (The X-Files), вече в последния си сезон, няма едно-едничко, продуцирано от големите компании научно-фантастично предаване – всичко, което виждате е синдикализирано, тоест намиращо най-широка публика. Остава ви само да гледате как някакви космически кораби избухват толкова много пъти, че накрая ви доскучава.
Какво можете да направите? Най-простото е да четете повече научна фантастика. Въведете нови читатели в жанра. Не е рано да започнете своето коледно или празнично пазаруване. Изберете една добра научно-фантастична книга и я дайте като подарък на някой, който никога досега не е чел нещо в областта. Купете на брат си екземпляр на Персеидите (The Perseids), забележителната колекция от базирани в Торонто разкази от Робърт Чарлз Уилсън. Дайте на шефа си последното излязло от Джеймс Алан Гарднър – Преследван (Hunted). Използвайте Най-добрата научна фантастика за годината 5 (Year's Best SF 5) на Дейвид Дж. Хартуел като пълнител за чорапи.
Покажете на света, че в научната фантастика има нещо повече от Джар Джар Бинкс и Нийликс (един от най-очарователните и изобретателни – или дразнещи? – герои в Стар Трек за всички времена, за повече информация: http://www.bbc.co.uk/cult/st/voyager/neelix.shtml - бел. от прев.). Защото иначе те ще бъдат единственото, което ще остане.

превод: Петър Тушков (http://sandhi.cult.bg/allnew/in030103.php)
------------------------------------------------------------

Робърт Дж. Сойер е писател на научна фантастика, носител на наградата “Небюла”, който живее в Торнхил, Онтарио, Канада. Неговите романи The Terminal Experiment (Терминален експеримент, ИК Бард 1998, в превод на Здравка Евтимова – бел. от прев.), Starplex (КК Старплекс, ИК Бард 1999?, за съжаление не можах да открия името на преводача – бел от прев.), Frameshift, и Factoring Humanity (Четвъртото измерение, изд. ПАН, отново почти нищо съществено, някой ако знае нещо, да пише – бел от прев.) са номинирани и достигали финалите за наградата “Хюго”; последният му роман е озаглавен Hominids и той получи тазигодина наградата Хюго.
Сайтът му е на http://www.sfwriter.com/ 
Есета
   Краят на НФ
Критики
   Малинов <--->> Попов