брой: 2 2004
КРАТКИ РЕЦЕНЗИИ НА НОВИ КНИГИ
разниЛюбен Дилов, “Да избереш себе си”,
роман, ИК “Бард”, София, 2002 г., 207 с.,
цена 5.99
Аз написах тази книга преди 10 ноември 1989 година. Това е най-трудната ми и най-сериозна книга в областта на фантастиката. Продължавам да търся човешкото - разбира се, в контекста на съвременното ни общество, включително и от началото на ХХІ век. Подтикът да създам героя си проф. Даниел Димих е историята на големия учен Стивън Хокинг. Героят ми, подобно на него, боледува. Тялотоо му се разпада. Но мозъкът му е запазен. Той успява с помощта на своя заместник и на още няколко души да се наложи и да пренесе мозъка си в един киборг.
Заглавието "Да избереш себе си" е вдъхновено от една мисъл на Киркегор от "Или - или", която съм сложил за мото на книгата: "Знай, затова е толкова трудно да избереш себе си, понеже в този избор абсолютната изолация е идентична с най-дълбоката обвързаност, а тя пък безусловно изключва възможността да станеш друг, да се сътвориш в нещо друго." Парадоксът наистина е в това, че въпреки че моят герой се превръща в киборг, той си остава човек, продължаващ да изследва тайните на вселената като човешки разум.

Любен Дилов


Васил Велчев, “Кървав ренесанс”,
изд.Аргус, София, 2002 г., 190 с., цена 4 лв.

Спечелилият първа награда от конкурса на издателство “Аргус” роман “Кървав ренесанс” от Васил Велчев може най-кратко да бъде определен като първи между равни, макар че в израза се съдържа известна двусмисленост: все пак трябва с нещичко да превъзхождаш другите, за да бъдеш “по-равен” от тях. Неизвестният доскоро като име Велчев изненадва с много такива “нещица”, които в своята съвкупност правят от романа перфектно произведение... На повърхността теч е криминална фабула с всичките й присъщи атрибути. Редят се загадка подир загадка. Повествованието ни превежда през “слепи улички”... Въобще напрежението не секва нито за миг - още една приятна изненада. И както задължава добрият детектив, после-дните двайсетина страници ни заливат с водопад разкрития, дотолкова неочаквани, че ни се иска да почнем четенето отново - да проследим къде и как авторът ни е “подвел”. Не е необходимо. В тези финални редове читателят разбира, че ненатрапчиво му е разказана една философска приказка за вечния двубой между доброто и злото и че това е същественото... Не търсете лесен отговор в “Кървав ренесанс”. С рядка за фантастиката емоционалност Васил Велчев защитава добротата, но не си затваря очите и за опасностите, на които е изложена тя. Избраната сказова форма му помага: той води повествованието от първо лице и ни прави съпричастни на свои-те вълнения, на резките обрати в мисленето си, на почти болезненото възприятие на безутешната действителност. За да ни доведе накрая до напаления огън в един идиличен двор и да ни предаде внушението на стиха: “Когато дигата се скъса, трябва да се размърдаш.” Май наистина трябва да се размърдаме!
Георги Величков

Ивайло Иванов, “Наследници”, сборник разкази,
изд. “Славена”, Варна, 2002 г., 148 с., цена 4 лв.

Ивайло Г. Иванов не е ново име за читателите на НФ у нас. Той дебютира още през 1998 г., когато негов разказ се появява на страниците на най-популярното наше списание за НФ – “Зона F”. Той няколко пъти е печелил конкурси за научнофантастични разкази. Негова творба бе класирана на първо място в големия кон-курс “2000” на “Зона F”, измежду 104 други разкази. Разкази на Ивайло Иванов са излизали и в други списания и вестници и са били включвани в различни литературни сборници. “Наследници” е първата самостоятелна книга на Ивайло Иванов. Нека му пожелаем успех! Станислав Пенев Няма по-изящна и умна игра от играта на въображението. Тя носи наслада, извисява и те прави богоравен: нали всичко на белия свят е игра на въображението на Твореца. Ивайло знае правилата на тази игра.

Агоп Мелконян

Тервел Пейков, “Домът на Велзевул”, повест,
изд. “Хеликон”, Казанлък, 2002 г.,
биб-лиотека “Тера фантастика”,
тираж 1000 бр., 208 с., цена 3.99 лв.

Дебютната книга на Т. Пейков е написана с игриво чувство за хумор и предизвиква асоциации с Дъглас Адамс и съавторските фентъзита на Шекли и Зелазни, макар че според Тервел повече прилича на любимите му автори Вадим Шефнер и Кир Буличов. Въпреки някои характерни като за първа книга слабости, тя не е подходяща за трепане на мухи. Авторът твърди, че “колкото по-слабо е едно произведение, толкова повече невинни жертви взима то” и смея да твърдя, че сред читателите му няма да има много такива. От сърце му желаем успех!

Макрия Ненов

 
Книгосъбития
   Библиогр. на Рунев
Писатели
   Lord of The Ring-4?
   Автори на Идеи
   Лит. император!
Бълг. автори
   Мними хоризонти
   Призраците се боят
   Дилов,Велчев,Пейков
Класации и награди
   Нагр.“Аргус ”и нов к
Преводи
   Стрелката на времето
Прочетохме вместо вас
   Сумрачен партул