брой: 2 2009
Алманахът “Фантаstika 2008” сбира светове неизбродими
Сайт Всичколандия

http://blajev.blogspot.com/2009/08/stika-2008.html 07 Август 2009
Няма нищо по-хубаво от един добър алманах научна фантастика. Та какво по-забавно от ровенето из разнообразни разкази, откъси от романи, статии и какво ли още не? Най-страхотното е, че можеш да разтегнеш четенето докъдето си поискаш, да прескачаш през десетки страници, да се връщаш назад, въобще всеки такъв сборен труд представлява един лабиринт с безчет пътища за изброждането му и далеч не мисля, че традиционното изчитане от кора до кора е най-правилният.
След миналогодишния алманах съставителите от фондация “Човешка библиотека” и всички други автори от-ново са положили огромен труд, за да сберат зад 528 страници изобилие от фантастика и информация. Какво има в алманаха?
Разкази – есенцията: преводната част включ-ва произведения на Сергей Лукяненко, Нийл Геймън, Вячеслав Рибаков, Теодор Стърджън, като особено първия разказ е страхотен! От българските автори правят впечатле-ние няколкото разказа на Григор Гачев, разнообразни като да не са от един автор, както и тези на Александър Лютов, Валентин Дилов и Ценка Бакърджиева.
Не са подми-нати и анотациите на интересни произведения като “Слънце недосегаемо” на Николай Теллалов, както и любопитното опровержение, че автор с името Янчо Чолаков и произ-ведение “Запали свещ за дявола” не съществуват. Интересни думи са написани и за аниметата, филмът “Изворът на живота” (който ме приспа, да си призная честно), за фантастичните сериали и прокълнатите филми на Холивуд.
Към горните имена трябва да се добавят и тези на Александър Карапанчев, Любомир Николов, Мирослав Моравски и Калин Ненов и кой ли още не.
Обезателно трябва да се прегледа списъка с издадени български фантастични произведения, най-заслужаващите си чужди, секцията “ФаКтастика” и още компютърната игра “Beyond Good and Evil", художествената и музикалната фантастика. Не подминавайте секцията “Футурум”, където са поместени сериозни писания за бъдещето през погледа на фантастите, които не винаги фантазират.
А десертът традиционно си е най-вкусен – секцията “Присмехулник за убива-не” ще ви разсмее до сълзи, особено “Забавната класификация на фентъзи-то”.
Хммм, като гледам горните редове, май съм писал за почти всичко в алманаха, ще прощават малкото неспоменати. Ами какво да направя, наистина много труд е хвърлен в тези страници, за да се получи тази великолепна сплав от какво ли не, обединени под знака на Фантастиката. И няма как да не се възхити човек на страхотните писания между двете корици.
Книгата струва едва 17 лв и я има по повечето книжарници, поне аз съм я виждал неведнъж. Повярвайте, сумата си заслужава, защото получавате не едно произведение, а цял куп светове, сбрани зад лъскавата корица. А работата, която върши фондация “Човешката библиотека”, която издава една след друга изумителни книги, не може да бъде похвалена с думи, а само уважавана и подкрепяна от душа.

 
Книгосъбития
   сборник "С името ...
   Алманахът “Фантаstik
Писатели
   Фрагменти за Ефре...
Бълг. автори
   Непубликувана изпов.
Прочетохме вместо вас
   Пресата за алманах..
   Афоритми